15 януари 2015 г.
соден хляб с орехи
Продукти :
източник
350 гр. брашно
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
1 ч.л. сода бикарбонат
1 с.л. лимонов сок
250 мл. прясно мляко ( или вода )
70 гр. едро смлени орехи
Приготвяне:
Запечете орехите на сух тиган и ги счукайте или блендирайте на едро. В купата,в която ще месите обадинете брашното,солта,захарта,содата и орехите.
Разбъркайте прясното мляко с лимоновия сок и ги прибавете към сухите съставки.
Омесете тесто, от което оформете кръгло хлебче.
Оставете го да почине 10 мин.
Намаслете незалепващ съд с тежко дъно ( аз го напръсках със спрей за печене),поставете хлебчето,направете отгоре разрез на кръст.
Поставете капака на съда и изпечете хлебчето в предварително загрята фурна на 180 гр. до суха клечка.
Оставете го да се охлажда на решетка и разчупете или нарежете,когато е напълно изстинал .Макар че аз си признавам,че пак не успях да го дочакам и го нарязах леко топъл . :))
Докато хлябът е топъл,ароматът на ядките е доста силен,но когато изстине се тушира и става много приятен.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Ооо, какво апетитно хлебче си изпекла, Роси! Обожавам хлебчета с ядки! Виждам, че си го поставила в тиган, или греша? На котлона ли го пече? Спомням си, на едно представяне на Цептер, наблюдавах печене на баница под похлупак на котлон.
ОтговорИзтриванеВ тиган е,Бети,който има и капак и може дръжката да влиза във фурната до 230 гр.
ИзтриванеЩе коригирам горе,че не съм посочила къде се пече,благодаря ти,че ми обърна внимание.
Но може да се ползва и тенджера,както е посочено в линка,има и видео.
Аз и преди съм срещала подобно печене в тенджера под капак,но не на котлона,а във фурната,мисля че при Веси и Вероника,но май беше хляб с мая.
А баница на тиган често дефилира из групите във ФБ,но още не съм правила.
Благодаря за комплимента за хлебчето!
Роси, нещо си на вълна "хляб със сода"
ОтговорИзтриванеНе ми се получава хубав по Коледа,
но аз и само тогава правя!
Този изглежда много ароматен, заради орехите!
На снимката като фон имаш едно сирене с оранжево-кафеникава обвивка..
Какво е ?
Прегръдки!
Дани,сиренцето е някакво немско,от рода на пушените сирена,с шунка е това специално,но в Кауфланд ( от там ги купувам ) има и други видове.Кафявата обвивка всъщност е кората на сиренето.Не е много пушено,аз не харесвам прекалено силно опушени сирена и меса,и това ми е много приятно.Зад него е скаморца.
ИзтриванеНапоследък правилно си забелязала ,че правя соден хляб,уж за по-бързо,а този специално харесах по празниците в предаването Бон Апети,то друг път няма да ми се отдаде да ги гледам,ама тогава нали имаше много почивни дни,та ги хванах точно като правеха този хляб и ме заинтригуваха.
Половниката също като теб е фен на хлябовете с мая,аз хляб ли е всякак го обичам.
Прегръдка и от мен!
Благодаря, Роси и хубав петък!
ИзтриванеАх,Роси този прекрасен хляб си го похапвала с онази чудесна салатка......Приказен е !Прегръдки за теб,майсторке!
ОтговорИзтриванеДа,Миленче,затова рецептите вървят една след друга-за салатката и хлебчето.Благодаря ти за комплимента,прегръдка и от мен!
ИзтриванеРоси, това хлебче е просто прекрасно! И така майсторски си го приготвила, моите адмирации! :)
ОтговорИзтриванеОтносно топлият хляб... Наскоро разбрах от Ивето, че тази практика, да го хапваме топъл-топъл, хич не е добра за стомаха. Така че нека го оставим да изстине и нападаме. :) И снимките ти са страхотни!
Прегръдки и лека вечер!
Гери,содените хлебчета не трябва да се режат топли,защото стоят клисави,но аз изчаках колкото траят снимките и го нарязах.Обожавам топъл хляб с мая,но той пък изстива по-бързо и докато го щракна вече се е охладил,поне при него няма проблем да го начупиш топъл.Относно стомасите-да,някои имат проблеми и трябва да съблюдават определени правила.
ИзтриванеПрегръдка и от мен,мила!
И аз не съм привърженичка на содените, но това изглежда възхитително! А е и с ядки
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Мерси,Габи,поздрави и от мен!
ИзтриванеО, Роси! Много е прекрасен този хляб. Много!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти,Йоли!
ИзтриванеМного апетитен е станал,Роси! Само дето вече съм на диета, тъй че ще го пробвам другия път:)
ОтговорИзтриванеОоо,спорна и резултатна диета,Траянче!
ИзтриванеРоси, перфектно хлебче! Аз все още не съм доволна от моите опити в правенето на хляб, все не изглеждат като от пекарна, но не пропускам да прочета тънкости от тук -оттам! Благодаря за споделената рецепта! Страхотна е! Поздрави и усмивки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти,Люси,поздрави и от мен,мила!
ИзтриванеЧудесно е Роси, правила съм подобни хлябове с орехи - със сода, с мая или с квас.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Мерси,Елена,поздрави и от мен!
ИзтриванеАроматно и лесно за приготвяне хлебче, Роси! А и какво по-хубаво, ако ни се хапва домашен хляб без да чакаме всички процедури по втасването. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Точно така,Светле,бързо се получават содените хлебчета,поздрави и от мен!
ИзтриванеПълно съвпадение, но снощи и ние имахме такова хлебче :) орехово, ама купено...(срам)
ОтговорИзтриванеЧудесно е твоето, Роси! Смело заявявам, че си майстор на содените хлебчета -все та си пухкави на теб :)
Прегръдка и хубави почивни на теб!
Ооо,мерси за щедрия комплимент,Пепи,радвам се,че ти допада хлебчето,а то наистина бухна да му се ненадяваш :)) .
ИзтриванеПрегръдка и от мен,мила!
Ето и следващото хлебче, което ще приготвя :))
ОтговорИзтриванеМного обичам всякакви тестени неща с ядки, а орехчета .... нямам думи! :)))
Поздрави, Роси!
Много ще ми е драго,ако приготвиш и се хареса и това хлебче,Ели и благодаря за проявеното доверие!Поздрави и от мен!
ИзтриванеРоси, това ми е най-слабото място - печивата със сода, никога не ми се получават както искам...То и аз, като Дани рядко правя...
ОтговорИзтриванеВеси,на всичко му се намира начина,важното е да пробваш,докато се получи.
ИзтриванеНеустоим...Вълшебно изглежда този хляб, Роси,
ОтговорИзтриванестрахотна рецепта, изпълнение и естествено - представянето!
Благодаря, поздрави за теб и хубав уикенд!
Благодаря за комплиментите,Дианка,поздрави и хубава седмица!
ИзтриванеИзкушаващ, много ароматен и несъмнено изключително вкусен! Голяма прегръдка! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти,Еви,голяма прегръдка изпращам и аз! :)
ИзтриванеЕй сега си хапнах содено хлебче, благодаря за подсещането, аз направих класическия, но аз ги обичам всичките видове, солени, сладки! Прекрасен е! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеПрегръдка и от мен,Линче,и благодаря!
ИзтриванеИ малко сиренце тук и там и аз просто мога нищо друго да не ям :)
ОтговорИзтриванеПрекрасен е, Роси! Аз правя понякога хляб с ядки, но соден никога. Ще пробвам, мерси за иейката!
С пожелания за хубава неделя и още по-хубава седмица!
Мария,ти си виден майстор на печивата,със сигурност и подобен ще ти се получи перфектно,опитай!Много успешна седмица ти пожелавам!
ИзтриванеНие пък харесваме содения хляб и ни се получава много добре! Виж, заинтригуваме че си го приготвила с прясно мляко. А с ядките е станал разкошен!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
И мен прясното мляко ме заинтригува най-много,Инче,надявам се да ви допадне и на вас!Поздрави и хубава седмица!
ИзтриванеАй, това хлебче вади такъв апетитен вид!! И съдържа любими неща - дъх на орехи и содено тесто :) Направо си става и за Бъдни вечер, ако се ползва вода! :)
ОтговорИзтриванеЗаписвам и изпълнявам!
Прегръдка :)
Танче,точно като питка за Бъдни вечер е предложено в източника и е с бадемово мляко,а ти можеш да си го направиш и с вода,разбира се,да ви е сладко!Прегръдка и от мен!
ИзтриванеПропуснала съм тази невероятна рецепта и съжалявам. Но ще поправя пропуска! Поздрави, Роси!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти,Нели,надявам се да ви хареса,сърдечни поздрави и от мен!
ИзтриванеАууу, обожавам хляб с орехи, а твоят изглежда просто божествено!! Представям си само какъв аромат има с тези предварително запечени орехчета :)
ОтговорИзтриванеПървата ми мисъл беше, че трябва да го приготвя вкъщи следващия път за Бъдни вечер :) и после видях, че и Тики за това се е сетила...
Страхотна идея, Роси!!
Много ми е драго,че ти допада идеята и на теб,мила,надявам се да ви разнообрази трапезата за празника и да ви хареса и на вас!Прегръдка от мен и хубав петък ! :)
Изтриване