15 януари 2015 г.

соден хляб с орехи












Продукти :

източник

350 гр. брашно
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
1 ч.л. сода бикарбонат
1 с.л. лимонов сок
250 мл. прясно мляко ( или вода )
70 гр. едро смлени орехи 








 
Приготвяне:

Запечете орехите на сух тиган и ги счукайте или блендирайте на едро. В купата,в която ще месите обадинете брашното,солта,захарта,содата и орехите.
Разбъркайте прясното мляко с лимоновия сок и ги прибавете към сухите съставки.
Омесете тесто, от което оформете кръгло хлебче.
Оставете го да почине 10 мин.




Намаслете незалепващ съд с тежко дъно ( аз го напръсках със спрей за печене),поставете хлебчето,направете отгоре разрез на кръст.
Поставете капака на съда и изпечете хлебчето в предварително загрята фурна на 180 гр. до суха клечка.




Оставете го да се охлажда на решетка и  разчупете или нарежете,когато е напълно изстинал .Макар че аз си признавам,че пак не успях да го дочакам и го нарязах леко топъл . :))




Докато хлябът е топъл,ароматът на ядките е доста силен,но когато изстине се тушира и става много приятен.


43 коментара:

  1. Ооо, какво апетитно хлебче си изпекла, Роси! Обожавам хлебчета с ядки! Виждам, че си го поставила в тиган, или греша? На котлона ли го пече? Спомням си, на едно представяне на Цептер, наблюдавах печене на баница под похлупак на котлон.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В тиган е,Бети,който има и капак и може дръжката да влиза във фурната до 230 гр.
      Ще коригирам горе,че не съм посочила къде се пече,благодаря ти,че ми обърна внимание.
      Но може да се ползва и тенджера,както е посочено в линка,има и видео.
      Аз и преди съм срещала подобно печене в тенджера под капак,но не на котлона,а във фурната,мисля че при Веси и Вероника,но май беше хляб с мая.
      А баница на тиган често дефилира из групите във ФБ,но още не съм правила.
      Благодаря за комплимента за хлебчето!

      Изтриване
  2. Роси, нещо си на вълна "хляб със сода"
    Не ми се получава хубав по Коледа,
    но аз и само тогава правя!
    Този изглежда много ароматен, заради орехите!
    На снимката като фон имаш едно сирене с оранжево-кафеникава обвивка..
    Какво е ?
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани,сиренцето е някакво немско,от рода на пушените сирена,с шунка е това специално,но в Кауфланд ( от там ги купувам ) има и други видове.Кафявата обвивка всъщност е кората на сиренето.Не е много пушено,аз не харесвам прекалено силно опушени сирена и меса,и това ми е много приятно.Зад него е скаморца.
      Напоследък правилно си забелязала ,че правя соден хляб,уж за по-бързо,а този специално харесах по празниците в предаването Бон Апети,то друг път няма да ми се отдаде да ги гледам,ама тогава нали имаше много почивни дни,та ги хванах точно като правеха този хляб и ме заинтригуваха.
      Половниката също като теб е фен на хлябовете с мая,аз хляб ли е всякак го обичам.
      Прегръдка и от мен!

      Изтриване
    2. Благодаря, Роси и хубав петък!

      Изтриване
  3. Ах,Роси този прекрасен хляб си го похапвала с онази чудесна салатка......Приказен е !Прегръдки за теб,майсторке!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да,Миленче,затова рецептите вървят една след друга-за салатката и хлебчето.Благодаря ти за комплимента,прегръдка и от мен!

      Изтриване
  4. Роси, това хлебче е просто прекрасно! И така майсторски си го приготвила, моите адмирации! :)
    Относно топлият хляб... Наскоро разбрах от Ивето, че тази практика, да го хапваме топъл-топъл, хич не е добра за стомаха. Така че нека го оставим да изстине и нападаме. :) И снимките ти са страхотни!
    Прегръдки и лека вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери,содените хлебчета не трябва да се режат топли,защото стоят клисави,но аз изчаках колкото траят снимките и го нарязах.Обожавам топъл хляб с мая,но той пък изстива по-бързо и докато го щракна вече се е охладил,поне при него няма проблем да го начупиш топъл.Относно стомасите-да,някои имат проблеми и трябва да съблюдават определени правила.
      Прегръдка и от мен,мила!

      Изтриване
  5. И аз не съм привърженичка на содените, но това изглежда възхитително! А е и с ядки
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. О, Роси! Много е прекрасен този хляб. Много!

    ОтговорИзтриване
  7. Много апетитен е станал,Роси! Само дето вече съм на диета, тъй че ще го пробвам другия път:)

    ОтговорИзтриване
  8. Роси, перфектно хлебче! Аз все още не съм доволна от моите опити в правенето на хляб, все не изглеждат като от пекарна, но не пропускам да прочета тънкости от тук -оттам! Благодаря за споделената рецепта! Страхотна е! Поздрави и усмивки!

    ОтговорИзтриване
  9. Чудесно е Роси, правила съм подобни хлябове с орехи - със сода, с мая или с квас.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  10. Ароматно и лесно за приготвяне хлебче, Роси! А и какво по-хубаво, ако ни се хапва домашен хляб без да чакаме всички процедури по втасването. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно така,Светле,бързо се получават содените хлебчета,поздрави и от мен!

      Изтриване
  11. Пълно съвпадение, но снощи и ние имахме такова хлебче :) орехово, ама купено...(срам)
    Чудесно е твоето, Роси! Смело заявявам, че си майстор на содените хлебчета -все та си пухкави на теб :)
    Прегръдка и хубави почивни на теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ооо,мерси за щедрия комплимент,Пепи,радвам се,че ти допада хлебчето,а то наистина бухна да му се ненадяваш :)) .
      Прегръдка и от мен,мила!

      Изтриване
  12. Ето и следващото хлебче, което ще приготвя :))
    Много обичам всякакви тестени неща с ядки, а орехчета .... нямам думи! :)))
    Поздрави, Роси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ще ми е драго,ако приготвиш и се хареса и това хлебче,Ели и благодаря за проявеното доверие!Поздрави и от мен!

      Изтриване
  13. Роси, това ми е най-слабото място - печивата със сода, никога не ми се получават както искам...То и аз, като Дани рядко правя...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси,на всичко му се намира начина,важното е да пробваш,докато се получи.

      Изтриване
  14. Неустоим...Вълшебно изглежда този хляб, Роси,
    страхотна рецепта, изпълнение и естествено - представянето!
    Благодаря, поздрави за теб и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за комплиментите,Дианка,поздрави и хубава седмица!

      Изтриване
  15. Изкушаващ, много ароматен и несъмнено изключително вкусен! Голяма прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Еви,голяма прегръдка изпращам и аз! :)

      Изтриване
  16. Ей сега си хапнах содено хлебче, благодаря за подсещането, аз направих класическия, но аз ги обичам всичките видове, солени, сладки! Прекрасен е! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  17. И малко сиренце тук и там и аз просто мога нищо друго да не ям :)
    Прекрасен е, Роси! Аз правя понякога хляб с ядки, но соден никога. Ще пробвам, мерси за иейката!
    С пожелания за хубава неделя и още по-хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мария,ти си виден майстор на печивата,със сигурност и подобен ще ти се получи перфектно,опитай!Много успешна седмица ти пожелавам!

      Изтриване
  18. Ние пък харесваме содения хляб и ни се получава много добре! Виж, заинтригуваме че си го приготвила с прясно мляко. А с ядките е станал разкошен!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И мен прясното мляко ме заинтригува най-много,Инче,надявам се да ви допадне и на вас!Поздрави и хубава седмица!

      Изтриване
  19. Ай, това хлебче вади такъв апетитен вид!! И съдържа любими неща - дъх на орехи и содено тесто :) Направо си става и за Бъдни вечер, ако се ползва вода! :)
    Записвам и изпълнявам!
    Прегръдка :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче,точно като питка за Бъдни вечер е предложено в източника и е с бадемово мляко,а ти можеш да си го направиш и с вода,разбира се,да ви е сладко!Прегръдка и от мен!

      Изтриване
  20. Пропуснала съм тази невероятна рецепта и съжалявам. Но ще поправя пропуска! Поздрави, Роси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Нели,надявам се да ви хареса,сърдечни поздрави и от мен!

      Изтриване
  21. Аууу, обожавам хляб с орехи, а твоят изглежда просто божествено!! Представям си само какъв аромат има с тези предварително запечени орехчета :)
    Първата ми мисъл беше, че трябва да го приготвя вкъщи следващия път за Бъдни вечер :) и после видях, че и Тики за това се е сетила...
    Страхотна идея, Роси!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ми е драго,че ти допада идеята и на теб,мила,надявам се да ви разнообрази трапезата за празника и да ви хареса и на вас!Прегръдка от мен и хубав петък ! :)

      Изтриване