20 януари 2015 г.
хлебчета с маслини и сушени домати
Сърдечно благодаря на Ева Тонева за рецептата на тези пухкави и много вкусни хлебчета!
Идеални са за закуска,още топли ги разчупете и намажете с масло или крема сирене,стават и за бургери,за сандвичи или да си затопите къшей в някоя сочна гозба,мммм :))
Продукти:
1 яйце + 1 белтък , жълтъка + 1 с.л. зехтин за намазване
200 гр. цедено кисело мляко ( или заквасена сметана )
100 мл. вода
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
8 с.л. зехтин
500 гр. брашно ( приблизително количество,зависи от гъстотата на млякото)
1 п. суха мая ( или 20 гр. прясна )
6-7 броя сушени домати
150 гр. маслини без костилка
магданоз
Приготвяне:
Нарежете маслините и сушените домати.
От брашното,яйцето,белтъка,млякото,водата,солта,захарта,зехтина и маята замесете не лепнеща топка тесто.
Ако ползвате прясна мая,разтворете я предварително във водата.
Брашното добавяйте постепенно,докато се образува еластично тесто.
Добавете магданоза,маслините и сушените домати и продължете внимателно да месите,докато се разпределят в тестото сравнително равномерно.
Покрийте купата с прозрачно фолио и оставете тестото да втаса до удвояване на обема.
Набрашнете плота и ръцете си.
Разделете втасалото тесто на топчета и ги оформете на кръгли хлебчета.
Подредете ги на разстояние в плитки тави върху хартия за печене.
Оставете ги 15-20 минути да втасат отново ,след което ги глазирайте с жълтъка,смесен с 1 с.л. зехтин и ги поръсете със сусам .
Изпечете хлебчетата в загрята на 180 гр. фурна,докато станат златисти.
Дали са добре изпечени отвътре можете да проверите с клечица - трябва да излезе суха.
Охладете хлебчетата на решетка.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Меки, дъхави, с универсално приложение! Наистина са изкушаващи!
ОтговорИзтриванеПрегръдка, Роси!
Чудесни хлебчета, Роси! ІЗачервени, лъскави, а сигурна съм - и пухкави вътре. А щом са с маслини и домати - за вкус да не говорим :)
ОтговорИзтриванеПримляс...... и се изнасям към леглото, ще ги сънувам :)
Чудни хлебчета!
ОтговорИзтриванеИзглеждат убийствено, Роси! Представям си топлички какъв разкош са и на ухание, и на вкус.
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден!
Чудесни са, Роси!
ОтговорИзтриванеНо на Ева кое ли не е чудесно!
Хубава сряда от мен!
Много вкусни питки си ни поднесла, Роси. Точно като за закуска. Не се съмнявам в рецептата- всичко, което съм изпробвала от Ева е вкусно.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Роси, имай милост, щото само от гледане пълнея:) Страхотни, златисти, уханни- за мен обаче - догодина:) Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за доверието, Роси! Питките с маслини са фаворит на моите деца и много често ги приготвям. Сигурна съм, че с добавката на сушени домати са още по-вкусни. Голяма прегръдка! :)
ОтговорИзтриванеХлебчетата са чудесни, Роси.И аз ги приготвям само че в суров вариант, използвам различни видове кълнове за подготовка на тестото .
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Росиии, снощи точно си мечтаех за някакви вкусни питки и ето, че днес виждам при теб точно такава вкусотия! Ти май ми четеш мислите? ;)
ОтговорИзтриванеПрекрасни са! Прегръдки, другарче. :)
Много ароматни и изкушаващи хлебчета, Роси! И аз съм набелязала отдавна идеята да добавя сушени домати, защото досега не съм пробвала.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Ау, точно за топене се сетих като ги видях, преглъщам много силно, страхотен фен съм на всякакви такива хлебчета с разни аромати! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеМного са примамливи на вид,а със сигурност са и чудесни на вкус,съдейки по състава......Прегръдки,Роси!
ОтговорИзтриванеСтрахотни питки Роси! И аз ги правих :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и от мен!
Чудни питки, Роси, идеални за хапване по всяко време на деня.
ОтговорИзтриванеКрасиви, дъхави и, без съмнение, много вкусни.
Гърците много хи хапват. Страхотни са!
ОтговорИзтриванеРоси, направо си глътнах езика при вида на тези питки! Прекрасни са, мила! Сега и тях трябва да напъхам в графика! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеРоси, вълшебница такава, какви красавици са тези питки, какви са изкусителки! Рецептите на Еви грешка нямат, а твоето изпълнение е фантастика! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеС удоволствие се насладих на всеки коментар и сърдечно благодаря за вниманието,Дами,страхотни сте!
ОтговорИзтриванеПрекрасни хлебчета, Роси. Така са бухнали апетитно! Царица си!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти,Йоли,поздрави!
ИзтриванеСтрахотни са и при теб, и при Ева тези хлебчета!
ОтговорИзтриванеПриготвяла съм хляб с маслини и сушени домати, любителите на тесто вкъщи са много и ненаситни :) Ще направя и тези питки много са симпатични, сигурна съм и много вкусни! Греят, греят направо!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Роси!
Веси и Танче,благодаря ви,дами,поздрави от мен!
ОтговорИзтриванеМного любима комбинация, Роси - и перфектно изпълнение :) майстор ненадминат си ми ти!!! Как съм пропуснала да си отмъкна 1-2 питчици - топли, топли?!
ОтговорИзтриванеОстава да ги направиш скоро и да зарадваш тайфата с вкусни,топли хлебчета,нали? :))
ИзтриванеЗдравейте,страхотна рецепта.Хлебчетата са много вкусни и се приготвят лесно,правя ги почти всяка седмица и вече са любими на всички в къщи! Искам да пробвам и с царевично брашно и моля да ми кажете колко бяло и колко царевично брашно трябва да сложа ! Хубав и успешен ден.Даниела.
ОтговорИзтриванеПривет,Даниелка!Толкова се радвам,че рецептата не само ви е харесала,но и трайно присъства в менюто ви,да ви е сладко!Можете да добавите до 50 % от царевичното брашно или друг вид пълнозърнесто,но не повече.Тези брашна знаете,че не дават обем и колкото по-голямо количество добавите от тях,толкова питките няма да са толкова пухкави.Ако искате опитайте първо в съотношение 2:1 и после 50/50 .
ИзтриванеУспешен ден и на вас!
Получиха се страхотни хлебчета - пухкави, ароматни и безумно вкусни! Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриване