Тези малки еклерчета или иначе казано профитероли многократно са ме съблазнявали при Ели Драгомирова ,Мария ,Ева,Мимето , Пепи и мн.др. кулинарни феи,за което имат моите сърдечни благодарности !!
Продукти за около 80 бр. :
120 гр. масло
500 мл. прясно мляко
250 гр. брашно
2 ч.л. сол
сушен риган
6 яйца
100 гр. настъргано сирене
120 гр. настърган кашкавал
по желание за пълнеж - едросмляна лютеница ,дип от печени чушки с извара и млечен дип с кисели краставички
Приготвяне:
В тенджерка сложете млякото,маслото и солта.
Изчакайте да кипне,намалете котлона на много слаб огън и изсипете наведнъж подготвеното брашно.
Бъркайте енергично с шпатула или дървена лъжица,докато сместта започне да се отделя от стените на съда.Отдръпнете от огъня.
Добавете яйцата едно по едно като след всяко изчаквате то да се поеме от сместа и тогава добавяте следващото.
Аз разбърквах с миксера,с бъркалките за тесто,това много улеснява процеса.
Накрая добавете сушения риган (или друга предпочитана подправка ),настърганите сирене и кашкавал.
Отново хмогенизирайте с бъркалките ,сместа става мека и пухкава.
Насипете я в пош със звездовиден накрайник и шприцовайте на разстояние розички върху плитка тава,покрита с хартия за печене.
Ако нямате пош ,разпределяйте малки купчинки тесто с помощта на лъжичка.
Печете в загрята на 190-200 гр. фурна до златисто.
Пробвах печене със и без вентилатор,но не намерих никаква разлика в крайната форма,освен,че с вентилатор стават по-бързо.
Меки отвътре,с хрупкава коричка отвън,много са вкусни и само натюр като соленки.
Понеже станаха доволно много бройки,една част от профитеролите оформих като парти хапки ,пълнени с лютеница,с дип от печени чушки и извара или с млечния дип с кисели краставички.
дип с печени чушки и извара |
млечен дип с кисели краставички |
ауу Роси, чудесни малки бижута са! Знаеш, че си падам по солените и сиреняви изделия :) Черпя се веднага :) Плънките ми харесват, но си признавам, че ги обожавам топли-топли от фурната още :) като семки вървят.
ОтговорИзтриванеПрегръдка, мила и лека вечер :)
Абсолютно приказни, красота! Запомням си ги, обичам еклери, включително и солени и диповете си запомням, че в нашата къща мазилата са на особена почит!
ОтговорИзтриванеЧестита Нова Година! Пожелавам ти невероятна година! Прегръдка!
Изглеждат вкусно! Много вкусно, Роси! Не съм опитвала солени, а в последно време само на такива снимки попадам- ще взема да опитам!
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихнат ден!
Ех, че апетитни и препеченки:) Хубав уикенд, Роси!
ОтговорИзтриванеПерфектни са, Роси! Сигурна съм, че в солен вариант повече ще ми харесат. Голяма прегръдка! :)
ОтговорИзтриванеБаба ми навремето правеше много еклери и ги заливаше със заливка от разтопени бонбони " Лакта " . Ставаха много вкусни, но при печенето трябва да не се отваря фурната.След като се изпекат се оставят да изстинат, а после се изваждат от фурната.Поне така знам аз от баба ми, иначе еклерите спадат.
ОтговорИзтриванеТвоите са станали прекрасни.Ние сме правили пареното тесто с вода, интересен вариант с мляко и солена плънка.
Поздрави !
За много години, Роси! Пожелавам ти една наистина прекрасна, здрава, жизнена, успешна и много вдъхновена 2015-та година! Позакъсняла с пожеланията, но пък от сърце, пристигам и аз на гости да опитам от тези вълшебни хапки! Изглеждат толкова апетитно, а в същото време и елегантно! Прекрасна рецепта, мила!
ОтговорИзтриванеЕхе, Роси, страхотни, сигурно е играчка, но пък резултата е много сладурски!
ОтговорИзтриванеВсе такива вълшебства и през Новата година да твориш!
поздрави
М
Роси, за много години! Бъдете здрави, сбъдвайте мечтите си и се наслаждвайте на чудото-живот ежедневно!
ОтговорИзтриванеОт мен пожеланията, от теб тези бижута, дето обожавам да сервирам на празници с приятели ( е, не съвсем същите, но ми даде добри идеи;)Прегръдка!
Росинка, тези малки соленковци са просто чудни! ;) От опит заявявам - едни от най-вкусните соленки, които съм правила/опитвала. Много хубаво ми напомняш, ще взема пак да ги направя. :)
ОтговорИзтриванеПрекрасна вечер, другарче!
Прелестни, като бижута са и то много вкусни бижута :) Много ми харесват, защоти си представих приложенията им..., а как биха се харесали на гостите, когато се ноложи да се хапва на крак!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата, Роси!
Много са киправи, Роси, не се съмнявам и вкусни!
ОтговорИзтриванеГолямо изкушение! Току-що ги видях в групата и веднага се насочих към блога. Пък и нали са солени, тъкмо по вкуса ми!
ОтговорИзтриванеПриятни почивни дни, Роси!
За много години, Роси! Бъдете здрави и щастливи!
ОтговорИзтриванеМного вкусно звучат всички пълнежи, Роси! Обичам солени еклери!
Много са апетитни, Роси! Чудесно предястие са за една празнична трапеза!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
И сладки много ги обичаме, и солени са прекрасни - невероятно представяне си им устроила, Роси - чудни са и така апетитни!!
ОтговорИзтриванеБлагодаря на всички за вниманието и отделеното време да ме зарадвате с блага дума!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!