8 декември 2015 г.

пълнени купички от мляно месо с кашкавал,гъби и кисели краставички





Днешната рецепта приготвям вече няколко пъти и се превърна в любимия ни вариант на така популярното руло Стефани.
Освен ,че се порционира индивидуално,плънката може да бъде според предпочитанията на всеки член на семейството.Което много ме устройва,защото от трима души все някой не харесва определен продукт и обичайно това ме затруднява в избора на рецепта.Един не искал гъби,друг-яйца,а така плънка на всеки според вкуса без да е нужно да готвя три отделни ястия.Бързо,лесно,разнообразно и икономично.


Продукти:

500 гр. кайма смес
1 яйце + 1 жълтък, белтъка се отделя за намазване
2 филии хляб
подправки

за пълнежа:  
200 гр. едро настърган кашкавал
3 кисели краставички
100 гр. гъби
30 гр. краве масло
чубрица,черен пипер и сол на вкус







 
Приготвяне:

Нарежете гъбите на полумесеци и ги сотирайте в кравето масло заедно с малко сол и черен пипер,а аз им слагам и ронена чубрица,много им подхожда.
Накиснете хляба във вода,изстискайте го и го добавете към каймата,яйцето,жълтъка и подправки по ваш вкус,омесете.
Застелете подходяща купичка с прозрачно фолио и го намаслете с 1 с.л. зехтин или олио.
Разстелете парче кайма по дъното и стените на съда,за да се образува паничка,в която сложете малко настърган кашкавал,парченца кисела краставичка и гъби.







Покрийте плънката с пласт кайма и похлупете купичката върху тава,покрита с хартия за печене.







Внимателно отделете купичката и фолиото. 






Оформете по същия начин и останалата част от каймата.
Намажете купичките с белтък (не разбит,само леко разпенен с вилица) и поръсете с галета .






Изпечете ястието в загрята на 200 гр. фурна до златисто.
По желание върху всяка купичка сложете по малко настърган кашкавал и върнете тавата в изключената фурна за няколко минути,докато се разтопи. 






Да готвиш икономично в днешно време не означава само да се водиш от цените на продуктите.
Икономия може да се постигне и ако за няколко дни напред планираме рецептите и закупим продукти в точните количества без излишъци и без повтарящи се ходения до магазина,понеже това не стигнало или онова сме забравили.
Правилната и навременна организация може да е от голяма полза за семейния бюджет.
Не на последно място качествения миещ препарат ще ни помогне да възстановим реда и чистотата в кухнята много по-бързо и лесно,за да имаме повече свободно време за себе си.







Знаете,че съм голям почитател на бързите и лесни рецепти.
Може да обичам да готвя,но обичам да правя и много други неща и искам да имам време за тях.
Ще споделя с вас четири предложения на Иван Звездев,които ми допадат , приготвят се лесно и за кратко време с не голям набор от продукти .

Първата рецепта ,която смятам да опитам още днес и вече съм набавила продуктите,е за вратни пържоли с лесен гъбен сос :






п.п.   И за да не съм голословна,веднага споделям снимка и впечатления от рецептата,а именно,че е....УНИКАЛНО ВКУСНА !
Месцето стана убийствено крехко и рецептата моментално се изстреля на челна позиция в семейната класация.
Вместо с гъбена супа,сгъстих соса с 2 с.л. натурално нишесте и пекох в глинен гювеч с капак на 160 гр. за час ,изключих фурната и оставих гърнето вътре още половин час.
Горещо ви препоръчвам да опитате,ще си оближете пръстите.







Босилеково песто обожаваме,а и пилешкото у нас присъства често на трапезата,та няма начин да не вкусим и тази рецепта за пилешко филе с песто и топено сирене,особено когато виждам, че се приготвя толкова експресно: 




Следващото руло с мляно пилешко също е с мои любими продукти-
моцарела и сушени домати.Приготвяла съм многократно кюфтенца от мляно пилешко,но руло не съм,така че и тази рецепта предстои:






Икономично готвене може да постигнем и когато не разхищаваме вече сготвена храна,а я преобразим повторно в нещо вкусно, както например тези пържени кюфтета за нула време се превръщат в сочна гозба по странджански:


 




При мен също има рецепта за фритата с паста,в която съм рециклирала остатък от вече сготвени спагети.
Друга подобна рецепта ,в която влагам остатъци сух хляб е мързеливата баница в три различни варианта.




А сега отправям предизвикателство към всички читатели на Кулинарен еликсир да споделят любима интересна и лесна за приготвяне рецепта, както и приблизителен бюджет, който отделят за храна за 1 седмица - и съответно за колко човека е. 
До 21.12.2015г. напишете коментар под публикацията с вашите две имена ,седмичен бюджет и рецепта,и петима от вас ще имат шанс да спечелят ваучер на стойност 50 лева за пазаруване във верига магазини Кауфланд, както и голяма бутилка миещ препарат Fairy Lemon. 


15 коментара:

  1. Като стана въпрос за интересна, лесна и вкусна рецепта, веднага се сетих за любимите вкъщи "ущипци".
    Нужни са ни:
    500 гр. кайма смес
    100 гр. пушен бекон нарязан на кубчета
    100 гр. настърган кашкавал
    1 настъргана скилидка чесън
    1 ч. л. сладък червен пипер
    1 ч. л. лют червен пипер
    черен пипер и сол на вкус

    Всичко се омесва добре и се оставя да почине в хладилника, за да могат да се смесят ароматите. После се щипва от сместа, стиска се и се мята на скарата. На мен лично това с щипването и мятането не ми се получава много, та все се налага да ги пооформям. :) Стават много сочни и ароматни, горещо препоръчвам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Забравила съм да напиша седмичния бюджет на моето семейство - около 120 лв.

      Изтриване
    2. И понеже отново съм забравила, ще допълня, че сме тричленно семейство. :)

      Изтриване
  2. Здравейте, искам да кажа, че рецептата много ми допада и ще се хареса вкъщи. Със сигурност ще я направя тези дни.
    Относно играта - казвам се Мариела Рашева. В къщи готвя за мен и съпруга ми, а от 1 година се радваме и на присъствието на едно бебе. Тя яде всичко, което й предлагам, но все още не й даваме от всяка наша храна. За това за нея готвя отделно. Бюджета ни за седмица възлиза на около 80-100 лв. (В края на месеца и доста по-малко). Не съм ги изчислявала, но съдя по това, което оставяме в супермаркета.
    Рецептата, която ще предложа я знам от майка ми с някои мои подобрения. Може и да я има в интернет, но до сега не съм попадала. Бих я кръстила "Картофи с яйца".
    Необходими продукти: 5-6 бр.картофи; 1-2 глави лук; топено сирене (ползвам бомбичка натурално); шунка (пушен врат или друго пушено месо); кашкавал; 8 яйца.
    Запържвам лука и картофите в малко олио до прозрачност на картофите. Добавям вода и задушавам. Картофите трябва да са почти готови. След като остане вода само на дъното (2-3 пръста)разпределям топеното сирене, месото и отгоре на едро ренде слагам обилно кашкавал на покрие целия тиган. Счуквам яйцата върху кашкавала и слагам капака. На умерен котлон изчаквам 5-10 мин, докато яйцата станат готови. От водата яйцата се получават нещо като задушени и стават много вкусни.
    Аз използвам или дълбок тиган или широка и плитка тенджера.
    Оригинално, рецептата е без топено сирене и месо, но моя мъж не сяда без месо на масата, за това и ги добавих. Излиза много евтино.

    ОтговорИзтриване
  3. Продукти:
    Чудесни купички си направила, Роси! Много добра идея!
    Споделям с теб любимата си рецепта за чушки бюрек, а седмичния бюджет на седмица е около 200лв за двама човека.
    Усмихнат ден!


    10 бр червени чушки
    300 гр краве сирене
    3 големи яйца

    за панировката:

    100 гр. бяло брашно
    100 гр. царевично брашно
    100 гр. галета
    3 големи яйца

    мазнина за пържене

    Приготвяне:

    Изпечете пиперките/чушките и ги почистете от семената и дръжките.
    Ако имате готови замразени, можете да използвате тях- още по- лесно.
    Натрошете кравето сирене с помощта на вилица и прибавете яйцата, разбъркайте внимателно. Напълнете пиперките/ чушките със смес и оставете на една страна.
    Смесете царевичното брашно с галетата в една купа.
    В друга купа сложете бялото брашно, а в трета купа разбийте яйцата.

    Започва панирането: първо потопете пиперките/ чушките в бяло брашно, след това в разбити яйца и накрая в сместа с царевичното брашно и галетата.
    Пържете в силно сгорещена мазнина за около 2-3 минути от всяка страна.
    Извадете да се отцедят от мазнината върху кухненска хартия.
    Приятен апетит!

    *Сервирайте с подлучен сос- аз го приготвям с кисело мляко и майонеза в съотношение 2 към 1, като подправя с чесън, черен пипер и сол.

    ОтговорИзтриване
  4. Записвам си рецептата за купичките и споделям една от моите - бърза , лесна и подлежаща на импровизации според наличното в хладилника.Нужните продукти са варени картофи , яйца и сирене.В тиган позапържвам нарязаните на кубчета варени картофи , добавям яйцата и накрая сиренето.Подправките са според сезона и предпочитанията - суха чубрица , пресен магданоз , чер пипер.Понякога престоялата няколко дни в хладилника картофена салата с лук също става :) Може да се добави и колбас и кашкавал.... В момента в къщи сме трима и в хранителните магазини за седмица оставям от порядъка на 70 и 100 лв.

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесни са купичките, Роси и ако не бях задушила каймата за овчарски пай за утре, щях да пробвам непременно. Но нищо, следващ път.
    ВИдях, че и вратните пържоли си приготвила, със сигурност ще са много вкусни, щом са готвени в гювеча :)

    Прегръдка, мила и хубава сряда на теб!

    ОтговорИзтриване
  6. Моята лесна рецепта е "Воденички със зеленчуци". И точно това ще вечеряме довечера :)
    500гр воденички,2-3 глави лук, 2 моркова, 200 г гъби, червена и зелена чушка, 150 мл бяло вино, сол и черен пипер на вкус.
    Единственото отнемащо време е сваряването на воденичките, но може да се направи от предишната вечер. Сварете ги до готовност, аз ползвам тенджера под налягане за по-бързо.
    Сварените воденички нарежете на две-три парченца. Подгответе зеленчуците предварително-лука нарязан на полумесеци, морковите на кръгчета, гъбите на по-едри парченца, чушките на колелца (тях може и да пропуснете, ако сезона не предполага да ги има градински).
    Сипвате олио в тигана, задушавате лука, добавяте и останалите зеленчуци, накрая и сварените воденички. Подправете със сол, черен пипер и други подправки(чубрица, може малко риган) на вкус.
    Долейте бялото вино и захлупете да къкри, докато течността изври. Ако се налага долейте от водата, в който сте варили месото.

    С удоволствие ще изпробвам и двете предлоени рецепти, особено купичките...вкъщи много се харесва подобен вариант, но наречен купчинки :)
    Седмично за храна отиват доста пари, предвид това, че ако искаш да купуваш хубави продукти се налага да се отделят и повече средства. Около 150лв. минимум.

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотна идея, Роси! Веднага приемам ръкавицата!:)
    Лесно и бързо у дома са Солени кошнички;
    Продукти:
    200 гр. колбас
    100 гр. кашкавал
    100 гр. сирене
    6 яйца
    2-3 с.л. олио

    Приготвяне:

    Намажете с олио тавичка с гнезда за мъфини. Отрежете от колбаса кръгче с големината на гнездото. Сложете го най-отдолу. Върху него сложете настъганите кашавал и сирене. Във всяко гнездо чукнете по едно яйце. Запечете в сгорещена фурна за около 10 минути. Воала ! Бърза, топла и вкусна вечеря:)

    Да ви е сладко!
    Бюджет за седмица - около 100 лв.- 5 души
    Траяна Кайракова

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотна инициатива и веднага се включвам, Роси, но първо да кажа, че ястието ти изглежда много вкусно и интересно. Снощи дори мислех да го правя, че си бях размразила смляно месо, но изникна нещо и се наложи да опържа набързо кюфтенца. Ще направя, обезателно, изглежда много вкусно :)

    А сега за играта - Дарина Николова.
    Приблизителен седмичен бюджет за 3-ма човека около 100 лв.
    И понеже става въпрос за любима рецепта, която се приготвя бързо, веднага споделям любимата ми напоследък рецепта, а именно за Джебелски кебап. Е, не е нещо връткаво и интересно визуално, но е много вкусно ястие и се приготвя сравнително бързо, за около 40-60 мин, а мен самата ме устройва времето, предвид че често в последния момент решавам какво да сготвя.

    Джебелски кебап

    * 600 грама свински врат без кост
    * 400 г гъби
    * 1 голяма глава лук
    * 4 средно големи печени червени чушки (пиперки)
    * 100 г маслини без костилка
    * 150 мл вино (розе)
    * сол
    * чубрица
    * черен пипер
    * олио или зехтин/свинска мас

    Месото нарязах на хапки, подправих с чубрица, черен пипер, добавих малко вино и олио, овкусих хубаво и изсипах в загрят тиган с незалепващо покритие. Добавих и 2-3 с.л. свинска мас, нарязах 1 глава лук на едро, добавих към месото и оставих всичко да се запържи, като разбърквах периодично, докато направи хубава златиста коричка. След това добавих гъбите нарязани на полумесеци и нарязаните маслини и чушки/пиперки. Разбърках да се смесят хубаво съставките, добавих още малко мазнина, виното, водата, добавих сол на вкус, разбърках всичко и оставих да се готви, докато се изпари течността и остане на мазнина. Като остана на мазнина запържих за кратко разбърквайки постоянно и сервирах ястието веднага в чиниите.
    Това е, и успех на всички! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Росинка, каква приятна изненада са тези купички! Хем вкусни, хем различни! И винаги индивидуалното поднасяне е добре прието, нали? :) Чудно ястие!
    Прегръдки, другарче!

    ОтговорИзтриване
  10. Татяна Коленцова - много ми хареса идеята. Аз ги правех като индивидуални мини рула, но си е доста по-връткаво да оформяш във фолио рулото, после да развиваш , да мажеш с белтък и ръсиш с галета. Това е по-лесно и ще мина на този вариант.
    Що се отнася до любимата рецепта, това е

    ПИЛЕ ПО ГРЪЦКИ / нямам идея защо е кръстено така, но е рецепта, която ми е дадена от майката на моя приятелка /

    Нарязваме пилето на порции. Овкусяваме парчетата със шарена сол и черен пипер . Поставяме ги на дъното на тенджера от йенско стъкло или друг съд за печене, но задължително с капак . Върху тях настъргваме 1 кутия топено сирене или същото количество пушено сирене. Заливаме с 1 чаена чаша кисело мляко разбъркано с 1 чаена чаша вода. Най-отгоре слагаме няколко парченца масло, похлупваме с капака и печем на 200 градуса, докато пилето се зачерви. Сервираме порциите заедно с полученият сос и салата, каквато обичаме. Понякога при пилето слагам нарязани гъби, които със соса получен от печенето стават много вкусни. Пилето може да се поднесе с варени картофи или картофено пюре, а може и без тях.
    Седмичният бюджет за нашето 3 членно семейство е около 150 лева.

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря на всички за коментарите,както и на онези,които проявиха интерес към предизвикателството,пожелавам ви успех и когато бъдат изтеглени печелившите ,ще бъдат обявени!Всички сте дали страхотни кулинарни идеи,вярвам,че ще са полезни на читателите на блога.

    ОтговорИзтриване
  12. Здравейте! Рецептата звучи страхотно и ще се пробва задължително. Споделям нещо лесно и вкусно.Чалбур- 6 яйца, лук, сол,брашно, червен и черен пипер, олио и кисело мляко. Задушавам лука (в тенджерата) и една лъжица брашно, поръсвам и червен пипер. Доливам вода и бъркам, водата е около литър или според вкуса(по-гъста или по-рядка предпочитате супата)заври намалям температурата ли чуквам яйцата едно след друго без да бъркам. ''Стегнат'' ли яйцата спирам огъня и правя застройка с киселото мляко плюс още 1 яйце и поръсвам с черен пипер.Много е вкусно. За 3 човека бюджета е около 70лв на седмица. Казвам се Галина Благоева

    ОтговорИзтриване
  13. Днес бяха изтеглени печелившите от предизвикателството на Fairy и те са :

    1.Мариела Рашева
    2.Лилия Евгениева
    3.Дарина Николова
    4.Траяна Кайракова
    5.Алби

    Дами,моля в най-кратък срок да дадете своите допълнителни данни-две имена, телефон и адрес,за да бъдат подготвени и изпратени наградите.Може да ми пишете тук под публикацията,или в лично съобщение на страницата във ФБ,където ви е най-удобно!
    Честито на печелившите!И благодаря на всички за участието !
    Весели и вкусни празници!

    ОтговорИзтриване