18 януари 2012 г.

картофена яхния с тиква






От почти година си бях копирала това ястие на Мария.
Напомни ми на същото такова,което ядохме в Тунис,но гарнирано с техния кус кус и пилешко.
Аз го направих постно,понеже се задействах малко инцидентно и нямах свинско под ръка,но за мен и без това по-важно беше да опитам тиквата в солено амплоа.
Имах изчистена и нарязана на парчета тиква,която щях да сварявам заради един  десерт,та като я сварих /без никаква захар / отделих няколко парчета и ги добавих да клокнат в картофената ми манжичка и да си обединят ароматите.







Много вкусно ястие се получи.
Бих казала,че тиквата си подхожда с него,но още по-добре би било,ако е от кръглите тикви,а не цигулка,понеже са с по-малка естествена сладост и са по-водни, и съвсем добре ще се впишат.
Та,ако решите да опитате,а не сте фен на сладко-солените комбинации си вземете от кръглите тикви.






Едва ли е нужно да споменавам как се прави картофена яхния,ама знам ли :)? Може пък на някой съвсем начинаещ да му е интересно.
 Накратко аз задуших бял и червен лук на парченца,шайби морков и лентички зелена чушка,няколко скилидки чесън,в малко зехтин.
Като омекнаха зеленчуците долях гореща вода и  пуснах обелените и нарязани на едро картофи.Похлупих,намалих котлона и оставих да къкри.
Като поомекнаха картофите посолих и добавих няколко лъжици едро смляна лютеница,но може да бъде дом. пюре,пасирани домати,доматен сок и т.н.
Накрая сложих няколко парченца от сварената тиква и оставих да покъкрят и те в ястието,също и подправки-чубрица,черен пипер,джоджен,един дафинов лист.
Мислех,ако има нужда от сгъстяване да ползвам люспи инстантно картофено пюре или размито на кашичка нишесте /може и брашно/,но картофите се случиха някакъв хлебен сорт и сами сгъстиха ястието.






И щом ще има манджичка,то няма да минем и без питка :) .

Оформлението ми хрумна спонтанно и е сборно от тези питки на Нанита,които съм правила преди почти две години, и ароматните усукани питки.
Продуктите обаче този път не съм записвала,че нещо не ми се мереше.

















52 коментара:

  1. Eликсирче, страхотни предложения виждам тук днес във вкусното ти местенце!:-)))
    Яхнията с тиква ми допадна много, ще я направя при първа възможност!
    А питката е страхотна: така добре завита, лъскава, със златен загар, мммм, усещам до тук, колко дъхава и вкусна е била.:-))
    Честити ти награди, Еликсирче!
    Беши ми изключително интересно да науча още нещичко за теб и да установя още прилики....:-))
    Поздрави най-сърдечни с пожелания за позитивни и вдъхновяващи дни!
    Топла прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моничка,много ти благодаря!Както винаги ме засипваш с хубави думи!
      Прегръщам те и аз!

      Изтриване
  2. Еликсирче, страшна манджичка си завъртяла,но очите ми останаха в питката!
    Превъзходна е!
    Ти си изключително интересна жена и никак не мога да си те представя като блещер ( каквото и по дяволите да означава това хахаха),но не ми звучи като да е нещо хубаво!
    Да не говорим, че никак не ми се връзва с Еликсир!
    Прегръщам те и поздрави в къщи*)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате,разсмя ме с глас :)).
      И Еликсирите понякога могат да ги изкарат извън кожа,макар и трудно,но все пак се случва,провокатори в ежедневието дал бог.
      Поздрави и на теб и дано сте вече много по-добре!

      Изтриване
  3. Роси, яхнийката е страхотна, а за питката нямам думи! Както винаги много майсторски завъртяна и лъсната:)

    ОтговорИзтриване
  4. Роси, това е любимото ядене на моето бебе (е, трябва да я пасирам). Но, определено, тя е голям фен на комбинацията картоф-тиква.
    Питката ти е страхотна! Винаги, когато видя твоя питка, се амбицирам и аз да направя, но стигам само до хляб изпечен в хлебопекарната.
    Честити награди! Искрени благодарности, че ги споделяш и с мен :))
    Поздрави и пожелания за хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели,със сигурност стигаш до хлебопекарната,защото бебка не ти оставя време,иначе каква питка би извъртяла...нямам съмнения изобщо!
      Блгодаря ти,поздрави и на теб!

      Изтриване
  5. Щом тези хубави снимки са бързи какви ли ще са бавните :)...Роси, яхнийката изглежда вкусна , ама нещо не мога да си представя картофи с тиква ..пък то знае ли човек какво ще му хареса :)...иначе обичам сладко и солено заедно.
    Виж питката я грабвам цялата :)... Толкова е хубава и жълтичка ... аз пък обожавам жълтия цвят :) ! За човек който няма в гардероба си жълта или зелена дрешка е учудващо ,че тук тези цветове преобладават :)!Честити ти награди и благодаря ,че съм сред посочените за изповед :))... Грабвам наградите веднага ,че да не вземеш да размислиш :))!Прегръдки и хубав следобед!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ванче,комбинацията картофи и тиква не е за всеки,наистина е доста нестандартна.Затова и аз направих малко,само за мен.На другите не сервирах с тиква.
      Много правилно си забелязала,тези цветове,в които е обагрен блога ги харесвам много,защото са свързани с природата,а аз много обичам зеленина,цветя и т.н.
      Но в облеклото жълтото не ме привлича,а в зелено харесвам,но по към синьо-зелено.
      Ааа,няма опастност да размисля,грабвай я и чакам да прочета и при теб!

      Изтриване
  6. Постно вкъщи само за гарнитура поднасям, че иначе мен ще изядат. Яхнията като цветове ми харесва, ще си боцна едно картофче от нея, че тиквата сладка обичам. :)
    Благодаря за наградата, Роси! Много ми е ценна! Беше ми много интересно да прочета повече за теб. Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  7. За питката забравих да пиша - прекрасна е и на цвят, и на вкус, и на вид!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви,и у нас има един брой дегустатор,дето само с посно не минава :).
      Благодаря ти,и ми е драго,че съм те зарадвала с наградата!
      Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  8. Роси, чудна яхния! А за питката няма какво да коментирам,майстор си на месенето и оформянето!
    Поздрави!

    ПС:Точка 1 все едно аз съм я писала. Това е едно малкото неща, в които се разминаваме със съпруга ми. Той много обича да слуша музика и всеки ден като се върне от работа ме пита как мога да стоя така на тихо.:)Ами ей така, обичам да ми е тихо! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ради,благодаря ти!
      И моя е същия,че и дъщерята и тя-на тишина не стоят и минута :).
      И като се случи да остана сама е истинска благодат от тишина.

      Изтриване
  9. Много вкусно изглежда и като, че ли ще извадя запасите от тиква:). Питката е много красива и вкусна! А споделеното от теб прочетох на един дъх. Прекрасен човек си! Роси, благодаря ти за наградата, съвсем неочаквана е за мен, радвам се че съм била сред първите 15, трудничко е да се вмести човек на челни позиции в коментарите при теб:) Хубава вечер от мен и големи прегръдкиииии!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Канди,пак ме засипваш с комплименти,много ти благодаря!
      Да,слава богу тук се радвам на страхотна компания и ми е много приятно и уютно с вас!
      Очаквам на свой ред да ни поразкажеш за теб!
      Много силни прегръдки и от меееен! :)

      Изтриване
  10. много вкусно при теб :)
    Беше ми интересно да попрочета още нещичко за теб :)
    Благодаря за милия жест :)

    ОтговорИзтриване
  11. Еликсирче,
    аз вече съм открила тиквата като чудесна добавка към разни основни ястия, но виж към картофена яхния не бях пробвала;)
    Честита награда!
    Беше ми приятно да те опозная;)

    ОтговорИзтриване
  12. Ох, че уютно и вкусно! Напомни ми бабината кухня, винаги с яхнийка и питка:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали,нали...домашните гозби са винаги мил спомен.
      Поздрави,Траянче!

      Изтриване
  13. Еликсирче, при теб както винаги е цветно, свежо, уютно и вкусно!
    Чудесно предложение с тика и още по-прекрасни питки!
    А и за теб научих повечко, за което ти благодаря!
    Прегръдки, миличка и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани,мерси!
      Хубава нека бъде и твоята,приятелко!

      Изтриване
  14. Не обичам тиква, но във варианта с тази прекрасна картофена яхния бих се престрашила да я опитам. Мерси за споделената рецепта и за нещицата, които на писа за теб:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Краси,добре дошла при мен!
      Щом не обичаш тиква е малко вероятно да ти хареса,ако съдя по моите хора у дома.Но пък не се знае...пробвай с малко,колкото да опиташ.

      Изтриване
  15. РОСЕ, манджичката ти е прекрасна и много цветна.Никога несъм опитвала нещо такова но май е време.
    Честити награди ,и благодаря за споделянето им с мен.
    Прегръзки милами приятелко!

    ОтговорИзтриване
  16. Здравче,можеш като мен като ще правиш нещо друго с тиква да заделиш малко и да пробваш,пък дано ти хареса.
    И за теб най-мили поздрави от мен,скъпа!

    ОтговорИзтриване
  17. Лелеееее, че хубава питка! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  18. Я, какви вкусни неща си приготвила. Точно като за мен.
    Жалко, че не си ми наблизо.:)
    Ще приготвя яхнията, защото ми звучи, а и изглежда много вкусно. Изобщо не й трябва месо, мен ако питаш, и така е великолепна.:)
    За питката да не говорим, представям си каква е била като си я извадила от фурната, мекичка, ммм...:))))))

    ОтговорИзтриване
  19. Оооооооооо....Еликсирче! Облизах си пръстите виртуално, от твоите вкуснотии! От колко време не съм хапвала картофена яхнийка, а.....твоята е чудесна!!! .....какви невероятни снимки си направила- яхнийката изглежда като главно действащо лице във- симфония в оранжево! Прекрасни са! Комплимент!
    И питката ти е страхотна, толкова хубаво оплетена и апетитна, че....не бих я пуснала да обикаля нивките, ами.....веднага бих си отчупила една топчица от нея!
    Честити награди! Благодаря ти много , че ги сподели с мен, правиш ме много щастлива! Аз съм съвсем нова в това пространство, моето блогче е само на месец и половина и....сега съм в процес на опознаване на хората, но съм много щастлива, че имам късмета и възможността да съм сред вас!Прекрасно е!
    Още веднъж благодаря и те прегръщам от сърце!

    ОтговорИзтриване
  20. Мила Роси, никога не е излишна информация как си приготвила нещо толкова вкусно, човек се учи докато е жив, а и това ще е от полза на младите домакини!
    Питката е невероятно апетитна!

    ОтговорИзтриване
  21. Еликсирче, впечатлена съм от яхнийката ти. Това ми е много любимо ястие (изключая тиквата). С тик-тик-тиквата не сме приятелки - освен ако не е печена и сладка. В други варианти не я ям, но да знаеш, че яхнийката много ме впечатли.
    За мен рецептата е полезна, и ще я направя именно по твоя начин. Благодаря, че я сподели.:*
    А за питката, то е ясно - красива и мекичка, 100%:)
    Хубав и усмихнат ден, слънчево момиче!:)

    ОтговорИзтриване
  22. Роси,
    Много ми беше интересно да разбера още нещо за теб.
    Аз като един вегетарианец съм пробвала най-различни комбинации от зеленчуци,картофи и тиква също, но като че ли си падам повече по печените ...и добавям типични за индийската кухня подправки или за средиземноморската.
    Благодаря,че си споделила наградите си с мен и скоро ще се постарая да успея да ги сложа в блога си.
    Искам да кажа и за питката, че е чудесна и както и друг път съм казвала-майсторка си!

    ОтговорИзтриване
  23. Eликсир/сега научих, че си Роси/ и на мен ми беше интересно да науча нещо за теб, само да споделя, че т.1 ме описва и мен съвсем точно, както и "гадните" цветове - зелено, жълто и кафяво, ха-ха, макар аз да имам все пак в гардероба си, но не ги харесвам.
    Сега за яхнията - непременно ще опитам, макар да правих преди дни по съвсем същия начин, но без тиква, но с тиквата със сигурност ще ми хареса, прибавяла съм в основни ястия - пюре с картофи и тиква и др.
    Питката също ти е чудесна.
    Весела

    ОтговорИзтриване
  24. Еми,Рони,Албенче,Мариянче,Дари,Бети и Весе,много ви благодаря,че наминахте пак при мен и не спестихте мили думи,за да ме зарадвате!Страхотни сте,дами!
    И дано се хареса гозбичката на онези,които ще експериментират!
    Много ползотворен и хубав ден ви пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  25. Роси, много вкусно е било при вас - яхнийката изглежда така примамливо, а питката пък колко е апетитна! Ще ми се да си грабна от всичко!
    Много ми беше интересно да прочета още неща за теб.
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лети,благодаря ти!Грабвай,за теб-с удоволствие!
      Прегръдка и от мен!

      Изтриване
  26. Еликсирче, и аз като Мариянчето мисля, че и най-простичките рецепти е полезно да се споделят - особено когато резултата е толкова апетитно изглеждащ като твоята яхнийка! А за питката нямам думи - душичка! Честити награди и благодаря, че ги споделяш с мен! Интересно ми беше да прочета нещо за теб! Сърдечни поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е Янче,ако не друго,поне може да подсетя някой да си я направи отново!
      Благодаря ти,че се отби отново и хубав петък ти желая!

      Изтриване
  27. Фантастична питка и невероятно попадение с тази постна яхния - непременно ще я пробвам! Голяма забава - тази думичка "блещер" какво следва да значи? А иначе и аз нямам кафяви и жълти неща в гардероба, зеленото е тъмно и влезе в него преди десетина години....Но жълтото присъства в блога ти, което значи че си слънчев човек!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Иглика,благодаря ти,наистина съм слънчев човек!Или поне много миролюбив и позитивен!
      Обаче когато някой подходи към мен по начин,по който аз никога не бих,може и да се стигне до визията "блещер" :)-намусена физиономия,събрани вежди,високи децибели и т.н.
      Благодаря за комплиментите!

      Изтриване
  28. Благодаря и аз за прекрасната яхнийка от картофи и тиква. Тъкмо се чудех как да употребя една останала във фризера тиква и твоята манджичка ме вдъхнови. Непременно утре ще присъства на трапезата ни и домашно приготвен хляб. Отново благодаря и лека нощ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мира,дано ви хареса,ще се радвам!
      Благодаря!
      Хубава нова седмица!

      Изтриване
  29. Много интересна манджичка, Еликсирче - много интересно съчетание :)!!! А питката ти, естествено :) е супер - при майстор като теб - няма и как иначе да е!!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мина,къде се губиш пак,мила дружке?!
      Благодаря ти,както винаги не пестиш комплименти!

      Изтриване
  30. Честити награди и сърдечна благодарност,Роси,
    /със съжаление за пропуснатата публикация/.
    Беше ми много интересно да науча повече за теб, да се насладя на прекрасната пита и да попадна сред избраните.
    Чудесни са новите ти предложения,
    много харесах и пицата,и днешните ти кексчета с моркови.
    Адмирации за нещата, които приготвяш, прегръдка и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диянка,благодаря ти!Радвам се,че намина!
      Сърдечен поздрав и от мен!

      Изтриване
  31. Много вкусно стана,аз добавих малко лют пипер за компенсация на сладкото и натрошено сирене при сервирането.

    ОтговорИзтриване
  32. Много вкусно стана,аз добавих малко лют пипер за компенсация на сладкото и натрошено сирене при сервирането.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че сте останали доволна от рецептата и че сте импровизирали според вашия вкус, благодаря за отзивите!

      Изтриване