18 март 2011 г.

тутманик без втасване






Този тутманик предизвика невероятен интерес  и рецептата му може би присъства в почти всеки блог.Аз съм го нарекла на Аелис,защото тя го популяризира успешно и благодарение на нея рецептата зарадва много трапези!

И у нас не беше по-различно,стана страхотен тутманик и веднага влезе в графа любими!





Ето как го направих аз:
Продукти:

2 пакетчета суха или 1 кубче жива мая Юва
Тук ще направя малко отклонение,за да отбележа,че използвам само мая Юва,защото нейната бързина е несравнима с другите марки,не обичам дългите втасвания,а и нямам безкрайно много време,2 пакета суха Юва се равнява на 1 кубче прясна мая Юва
800 гр.брашно
1,5 ч.л. сол
1 ч.л. захар
4 яйца + 1белтък /жълтъка отделям за намазване/
220 мл. вода
около 300 гр. натрошено сирене
100 гр. масло






Първо разтопих в купичка маслото,а сиренето-натроших.
Използвайте сухо краве сирене,даже някое позабравено в хладилника още по-добре,иначе това количество сирене,ако е меко,ще пусне много вода при печенето и ще направи тутманика клисав отвътре.






Замесих тесто от яйцата/предварително разбити/,солта,захарта,водата,брашното и маята.
Ако се прави с жива мая,преди да я добавите към другите продукти я разтворете във водата.
Трябва да се получи хубава стегната нелепнеща топка тесто.
Брашното не е константна величина,то винаги трябва да се съобразява индивидуално за всяко замесване на тесто.




На леко набрашнена повърхност разточих тестото на квадрат.
В този момент то вече беше започнало да втасва /както казах Ювата е бързачка/ и пукаше под точилката.
Намазах обилно с масло и поръсих 1/3 от сиренето.
Сгънах краищата един срещу друг,докато се срещнат в средата под формата на плик за писмо.
Отново разточих с точилката до квадрат.
Внимавайте от ъгълчетата на прегъвките да не потече масло,хубаво ги притиснете.
Пак намазах с масло и пак поръсих 1/3 сирене.
Следва трето сгъване, разточване,трето намазване и поръсване със сирене.
Сгънах на плик за последно,обърнах плика със сгънатото надолу и го поставих в тавата /28 см. диаметър/,която предварително бях намазала с масло  и поръсила с брашно.




Нарязах на квадрати,намазах с жълтъка,смесен с 1 с.л. олио,поръсих сусам и сложих да се пече в студена фурна.Включих на 170 градуса.
Когато се запече коричката отгоре и стана златиста, покрих с лист алуминиево фолио,за да не се препече.





Тутманикът порасна доооста по време на печенето и затова то продължи малко по-дълго.Проверявах в дървен шиш-трябва да излиза сух.
Когато се изпече ,го извадих да се охлади на решетка и накапах остатъка от маслото отгоре,за да стане лъскава коричката.





На мен количеството масло в оригиналната рецета ми се видя много,и дори тези 100 гр.,които разтопих,не успях да оползотворя при оформянето.
Може би,ако маслото е меко,а не разтопено ,ще може да се сложи и повече.




Специални благодарности на Аелис:))!!

Много съм доволна от резултата,ще се прави пак със сигурност!




Тутманикът беше нападнат топъл-топъл ,а това беше последното парче след няколко минути:))!




ето го направен за втори път,и пак надигащ глава над тавата :))

втория път освен със сирене,поръсих и с шарена сол


12 коментара:

  1. Еликсир, страхотен ти е станал тутманика!Как хубавко е бухнал и се е зачервил - дояде ми се:).Много се радвам, че ти е харесал.

    ОтговорИзтриване
  2. Аелис,благодаря ти много както за хубавите думи,така и за рецептата!
    Малко бях резервирана какво се получи без предварително втасване,обаче то пък взе,че стана супер!
    Ще се прави пак обезателно!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Разкош!

    Мхммм... ех, да е пред мен сегаааа... :-D

    Поздрави и :-)))

    ОтговорИзтриване
  4. Mmmmmh, this looks so delicious! My compliments!

    We call it pogača :)

    Have a grat day! :)
    Tanja

    ОтговорИзтриване
  5. Тутманик кака Радка - страхотен ти е станал! Поздравления:)

    ОтговорИзтриване
  6. Мммм - любима гледка и вкус!! Елексирче, божествен ти е станал тутманикът - и на мен пак ми се дояде, като го гледам!! И аз съм го именувала на Аелис, защото за мен тя е преоткривателя на тая готина рецепта!!!

    ОтговорИзтриване
  7. Дими,Бенита,Мина,благодаря ви за вниманието!!
    Много ми е хубаво да прочета вашите мили думи и да се порадвам на компанията ви :))!
    То аз май последна успях да го направя този тутманик,но така поне ще ви го припомня,за да си го спретнете пак!!

    tanja,You always feel welcome in my blog!!
    Thank you for kindest comments :))!!
    We also use that word.
    I will follow your blog,because I saw there great photos and recipes!!

    Have a nice weekend!

    ОтговорИзтриване
  8. Сега отивам да се захващам с този прекрасен тутманик ,след резултата ще се върна :)

    ОтговорИзтриване
  9. Чудесен избор на рецепта,Нели,ще се радвам да споделиш отзиви!Да ви е вкусно!

    ОтговорИзтриване
  10. Ох,тутманика стана прекрасна и много вкусна питка. Не можах да се справя с разточването след свиване на плик,започна да ми се къса ,да ми излиза плънката и нещо не посмях да продължа.Затова всеки плик навих на руло ,нарязах ,подредих в тавата и така пък се получи чудна питка.Препълни ми тавата!Чудо!
    Отядохме се.Рецептата е страхотна , благодаря!

    ОтговорИзтриване
  11. Вярно е,като се разточва започва да излиза от сгъвките от плънката,но аз внимавам и притискам крайчетата.
    Важното е,че сте си хапнали доволно,пък формата е без особено значение.
    Радвам се,Нели, и благодаря,че намина да споделиш!

    ОтговорИзтриване