6 март 2011 г.

плодова крем пита

с череши,кайсии,сини сливи,сушени сини сливи и сладко от сини сливи



Крем-питата ми е много любима,защото е сочна,креместа,с ядки и плодове - т.е. съчетава всички мои критерии за вкусен сладкиш!






Продукти:

1 пакет фини точени кори за баница
около 80гр. разтопено кр.масло
нарязани на кубчета плодове,каквито ви се намират у дома -  кайсии, сини сливи,круши,нектарини,ябълки,банан,малини,ягоди,боровинки,ананас,череши,вишни
дори и замразени стават-слагам ги без да ги размразявам предварително

за плънката:

1/2 пакет пудинг ванилия (за варене) на Др. Йоткер
2 едри яйца
около 500гр. фина извара или рикота
50 мл. прясно мляко
захар на вкус

за крема отгоре :

300 мл. прясно мляко
200 гр. заквасена сметана
1 крем Оле Ванилия на Др.Йоткер
допълнително захар на вкус


Приготвяне:

Продуктите за плънката се поставят в купа и се разбиват за кратко на гладък крем.
Две кори,наложени една върху друга, намажете с малко разтопено масло и поръсете с изварената плънка,както се прави баница.
Плодовете (в случая малини,боровинки,круша и ананас) разпределете равномерно по листа,накапете тук там по малко сладко от боровинки, поръсете стафиди и нарязани сушени кайсии:




Може да се поръсят канела и натрошени орехи,ако сладкишът е с ябълки или круши.
Завийте корите  на руло,като преди това отстрани подгънете краищата навътре,за да не изтича пълнежа:





Всички листи оформете на рула  и ги подредете плътно едно до друго в тава с размер 40/30см,покрита с хартия за печене.
Отгоре намажете рулата с останалото разтопено масло и изпечете сладкиша в загрята на 180 гр. фурна,докато корите станат златисти.
След това го оставете  да се охлади.







През това време разбийте с миксер прясното мляко и крема Оле.
Обединете получения крем със заквасената сметана.Ако има нужда,добавете още пудра захар.

Намажете изпечените и напълно изстинали рула,поръсете десерта със смлени орехи.
Сложете сладкиша да отлежава в хладилника.
След 1,5 часа корите леко още хрупат и има по-скоро вкус на плодов щрудел с крем,но и така е много вкусен.
Когато престои поне 6 ч. и корите се напоят с крема, придобива вкус на крем-пита.
Получава се голяма тава ароматен и сочен сладкиш,който е особено подходящ,ако трябва да почерпите повече гости!
Спокойно можете да го направите от предната вечер и да го поднесете на следващата - аз винаги така процедирам.







Забележка:Ако искате да е още по-сочна крем-питата,и да я консумирате по-бързо,може да я сиропирате леко с компот или захарен сироп,и тогава да намажете крем. 



тази е с малини,кайсии,сладко от боровинки,стафиди,орехи и лешници



12 коментара:

  1. Прекрасен десерт!
    И много сочен, точно по мой вкус :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ауууууууу, :)) пращам ти синът си на гости!!! Това му е любимото нещо ;), а майка му не му го прави... БОЖЕСТВЕНА е крем-питата, Еликсирче!!!! Като се замисля ;) може и аз да скокна с него, за 1-2 :) или по-добре 3-4 парченца...

    ОтговорИзтриване
  3. Пепи,Мина,ехааа,значи с вас сме на една вкусова вълна:))!
    Мина,идвайте насам,аз съм насреща....каквото каже момчето,това ще се прави!!Парчета ще има бол,защото от дозата става една голяяяма тава сладкиш!!

    ОтговорИзтриване
  4. пудинга на Др. Йоткер на прах ли го слагате или предварително се прави по упътването на опаковката?

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте!
    Пудинга в плънката се слага на прах,не се вари,няма смисъл,защото и без това после ще се пече и ще се сгъсти.Може и да го сварите,ако искате,но аз винаги избирам лесната процедура,когато крайния резултат ще е един и същ.

    Крема Оле се разбива без да се вари,с миксер или пасатор,заедно с останалите продукти-крема сирене,заквасена сметана и прясно мляко.Забравила съм да напиша захарта,защото крема е неподсладен.Слага се на вкус-пудра захар или на пясък-няма значение.

    Поздрави и хубав слънчев празник!

    ОтговорИзтриване
  6. Лелеее, стоя, гледам, мигам, преглъщам и пак преглъщам... просто неустоимо!!!

    ОтговорИзтриване
  7. Илианче,благодаря ти,много се радвам,че ти харесва сладкиша!

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотен вариант на крем-пита,поздравления!

    ОтговорИзтриване
  9. Роси,чудна е питата!
    Ще я правя и аз -хареса ми.....

    ОтговорИзтриване
  10. Мира и Живе,много ви благодаря!
    Живе,надявам се да останете доволни!
    Поздрави,дами!

    ОтговорИзтриване
  11. Прекрасна крем пита! Нежна и цветна :) Харесва ми че става с различни плодове. Ще я направя.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате,убедена съм,че ще ти хареса!Правила съм и за гости и всички много я харесват,т.е. тествана е и извън нашия вкус у дома.Лесно става,с не много продукти,а накрая се получава пълна голяма тава крем-пита.Плодовете са абсолютна волна програма.
      Да ви е сладко!

      Изтриване