5 юли 2011 г.

руло от кайма с плънка от крема сирене



Продукти:

500 гр. кайма смес
1 яйце
1/2 глава кромид лук
1 скил. чесън / по желание /
2 филии хляб
подправки на вкус-при мен червен и черен пипер,майорана,кимион,чубрица
сол-ако е безсолна каймата

За плънката:

3 сварени яйца
1 п. сирене-крема 125 гр.
1 с.л. гъсто кисело мляко
1 печена чушка
1 скил. чесън
няколко маслини,нарязани на парченца
няколко цели кисели краставички

За поръсване отгоре - настърган кашкавал,риган,червен пипер,мадраско къри








От първите продукти си замесваме каймата по стандартния начин-като за кюфтета.Ако имате време ,можете да я оставите малко да отлежи в хладилника ,да си поеме аромата на подправките.
За плънката в купа слагаме сиренето крема,разбъркваме с киселото мляко,за да стане по-кремообразно,добавяме нарязаните парченца яйца,чушка и маслини,чесъна.Аз оставих краставичките цели,но могат да се сложат и нарязани в плънката.
За оформянето на рулото можете да го направите по обичайния начин.Аз обаче от известно време си улеснявам процедурата като за целта използвам силиконова форма за кекс.Става и с друга подобна,но за да не залепне може да сложите пекарска хартия.
С 2/3 от каймата покриваме дъното и страните на формата.Слагаме 1/2 от плънката,подреждаме краставичките една до друга,отгоре ги покриваме с другата 1/2 от плънката,а накрая-с остатъка от каймата покриваме плътно пълнежа.Слагаме да се пече в загрята фурна.
Когато е готово,отцеждаме,ако каймата е пуснала сос ,похлупваме с поднос и обръщаме формата.Поръсваме с настъргания кашкавал и връщаме за 2-3 мин. в топлата фурна леко да се разтопи.Накрая поръсваме с подправките.

 


С оформянето може да се импровизира доста в зависимост от това,в какво ще печем.Може по същия начин да се направи и в кръгла форма /като за блат за торта,само да не е откопчаваща,че ще потече мазнина от нея при печенето/,във форма за кекс с дупка,в мъфинени форми.Плънката също търпи импровизации според вкуса,могат да се добавят други зеленчуци,колбаси,сирена-моцарела,топено и т.н.

Добър апетит!

9 коментара:

  1. Прекрасна идея е това, харесва ми плънката, сигурно сиренето придава на рулото страхотен вкус. И аз в последно време за по-сигурно пека във форма, така няма изненади.:-)
    Лека и хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
  2. ммммм грабвам онова отрязаното парченце да знаеш. Чудесно рулце, поздравления!

    ОтговорИзтриване
  3. Ооооо, това звучи и изглежда много вкусно, Еликсирче!! Аз грабвам ;) остатъка от онова отрязаното парченце... Супер рецепта!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесно предложение,Еликсирче!

    Сърдечни поздрави и прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Много апетитно руло !Еликсир, не съм се сетила да пека рулата във формата за кекс - благодаря ти за идеята:).
    Приятен и усмихнат ден!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотна идея! Непременно ще се възползвам.

    ОтговорИзтриване
  7. Мони,плънката вкусово наистина се съчетава отлично с месното руло!Някак си е по-сочна всяка хапка!
    Ели и Мина,то хубаво грабвате,ама само да имаше какво :))!Рулото правих преди време,и сега,като му дойде ред да го публикувам тук и си разглеждах снимките отново,и на мен така ми се прияде,ще трябва да го направя пак!
    Леви,благодаря ти!
    Аелис,така става много по-лесно,отколкото да разстилаш каймата,пък да слагаш плънка,пък да навиваш,пък като вземе да се пука тук там и да изтича плънка....с форма за кекс си спестяваш всичко това!
    Еми,благодаря ти,много ще се радвам да се довериш на моя рецепта!

    Благодаря на всички ви,мили момичета!

    ОтговорИзтриване
  8. Много интересно - записвам си рецептата и в първите по-хладни дни на есента ще я направя със сигурност!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Мария,да,сега лятно време по-вървят постните гозби,или пилешко и риба,но за на есен ще бъде подходящо рулцето!Да ви е сладко!

    Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване