Продукти:
500 гр. кайма смес
1 яйце
1/2 глава кромид лук
1 скил. чесън / по желание /
2 филии хляб
подправки на вкус-при мен червен и черен пипер,майорана,кимион,чубрица
сол-ако е безсолна каймата
За плънката:
3 сварени яйца
1 п. сирене-крема 125 гр.
1 с.л. гъсто кисело мляко
1 печена чушка
1 скил. чесън
няколко маслини,нарязани на парченца
няколко цели кисели краставички
За поръсване отгоре - настърган кашкавал,риган,червен пипер,мадраско къри
От първите продукти си замесваме каймата по стандартния начин-като за кюфтета.Ако имате време ,можете да я оставите малко да отлежи в хладилника ,да си поеме аромата на подправките.
За плънката в купа слагаме сиренето крема,разбъркваме с киселото мляко,за да стане по-кремообразно,добавяме нарязаните парченца яйца,чушка и маслини,чесъна.Аз оставих краставичките цели,но могат да се сложат и нарязани в плънката.
За оформянето на рулото можете да го направите по обичайния начин.Аз обаче от известно време си улеснявам процедурата като за целта използвам силиконова форма за кекс.Става и с друга подобна,но за да не залепне може да сложите пекарска хартия.
За оформянето на рулото можете да го направите по обичайния начин.Аз обаче от известно време си улеснявам процедурата като за целта използвам силиконова форма за кекс.Става и с друга подобна,но за да не залепне може да сложите пекарска хартия.
С 2/3 от каймата покриваме дъното и страните на формата.Слагаме 1/2 от плънката,подреждаме краставичките една до друга,отгоре ги покриваме с другата 1/2 от плънката,а накрая-с остатъка от каймата покриваме плътно пълнежа.Слагаме да се пече в загрята фурна.
Когато е готово,отцеждаме,ако каймата е пуснала сос ,похлупваме с поднос и обръщаме формата.Поръсваме с настъргания кашкавал и връщаме за 2-3 мин. в топлата фурна леко да се разтопи.Накрая поръсваме с подправките.
Когато е готово,отцеждаме,ако каймата е пуснала сос ,похлупваме с поднос и обръщаме формата.Поръсваме с настъргания кашкавал и връщаме за 2-3 мин. в топлата фурна леко да се разтопи.Накрая поръсваме с подправките.
С оформянето може да се импровизира доста в зависимост от това,в какво ще печем.Може по същия начин да се направи и в кръгла форма /като за блат за торта,само да не е откопчаваща,че ще потече мазнина от нея при печенето/,във форма за кекс с дупка,в мъфинени форми.Плънката също търпи импровизации според вкуса,могат да се добавят други зеленчуци,колбаси,сирена-моцарела,топено и т.н.
Добър апетит!
Прекрасна идея е това, харесва ми плънката, сигурно сиренето придава на рулото страхотен вкус. И аз в последно време за по-сигурно пека във форма, така няма изненади.:-)
ОтговорИзтриванеЛека и хубаво утре!
ммммм грабвам онова отрязаното парченце да знаеш. Чудесно рулце, поздравления!
ОтговорИзтриванеОоооо, това звучи и изглежда много вкусно, Еликсирче!! Аз грабвам ;) остатъка от онова отрязаното парченце... Супер рецепта!!!
ОтговорИзтриванеЧудесно предложение,Еликсирче!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и прекрасен ден!
Много апетитно руло !Еликсир, не съм се сетила да пека рулата във формата за кекс - благодаря ти за идеята:).
ОтговорИзтриванеПриятен и усмихнат ден!!!
Страхотна идея! Непременно ще се възползвам.
ОтговорИзтриванеМони,плънката вкусово наистина се съчетава отлично с месното руло!Някак си е по-сочна всяка хапка!
ОтговорИзтриванеЕли и Мина,то хубаво грабвате,ама само да имаше какво :))!Рулото правих преди време,и сега,като му дойде ред да го публикувам тук и си разглеждах снимките отново,и на мен така ми се прияде,ще трябва да го направя пак!
Леви,благодаря ти!
Аелис,така става много по-лесно,отколкото да разстилаш каймата,пък да слагаш плънка,пък да навиваш,пък като вземе да се пука тук там и да изтича плънка....с форма за кекс си спестяваш всичко това!
Еми,благодаря ти,много ще се радвам да се довериш на моя рецепта!
Благодаря на всички ви,мили момичета!
Много интересно - записвам си рецептата и в първите по-хладни дни на есента ще я направя със сигурност!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Мария,да,сега лятно време по-вървят постните гозби,или пилешко и риба,но за на есен ще бъде подходящо рулцето!Да ви е сладко!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубави почивни дни!