13 юли 2011 г.

хрупкав рататуй





Рецептата е много популярна в блоговото пространство,но аз си я записах от Фиеста ТВ,предаването на Джулия и Жак Пепен.
Любопитството ми бе провокирано от галетата,с която поръсиха зеленчуците ,което е новост за мен и исках да разбера как е на вкус.

Веднага докладвам резултата - вкусно е!
Съчетание от сочни зеленчуци с хрупкава коричка!







Продукти:

1 патладжан
1 тиквичка
2 картофа
1 бял лук
1 домат
2 скилидки чесън
2 филии сух хляб
копър,бял пипер,зехтин






Приготвяне:

Зеленчуците се измиват и нарязват на шайби.
Патладжанът се осолява и оставя за 20 мин. да си пусне горчивината,след което се измива и подсушава.
Филиите хляб се смилат в блендер,докато станат на трохи - прясна галета.
Намаслете дъното на тавичка за печене със зехтин.
Подреждат се зеленчуците като се застъпват като керемидки.
Поръсват се със сол и бял пипер,копър и резенчета чесън .





Покриват се равномерно с галетата и накрая  се поливат с тънка струйка  зехтин.




Пекат се в загрята фурна на 190 гр. ,докато картофите омекнат,защото на тях им трябва най-много време.
За по-богат вкус на финала може да поръсите ястието с пармезан или настърган кашкавал.
Галетата придава на ястието плътност и хрупкавост.
 


25 коментара:

  1. Изгледжат невероятно хрупкави!

    ОтговорИзтриване
  2. Ако знаеш от кога се каня да сготвя рататуй. Страхотно изглежда! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасен рататуй! С тази хрупкава коричка сигурно е трепач!:-))))

    ОтговорИзтриване
  4. След като пробвах пържолките ти, съм сигурна, че и тази рецепта ще ми допадне! Ще я пробвам тези дни и ще се похваля :))

    ОтговорИзтриване
  5. РАТАТУЙЙЙЙЙЙ:))) ОООООООБИЧАМ!
    Твоят е неуписуемо апетитен и ще се пробва скоро пък и ми е май в диетата като изключа галетата:)
    Силни прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  6. Еликсир, страхотно предложение!Копирам си рецептата - изпуснала съм го това предаване на мосю Пепен и мисис Чайлд:))).

    ОтговорИзтриване
  7. Охооо ето от къде идвал този аромат! Чудесно предложение и мнoго добра презентация, Еликсирче!

    Сърдечни поздрави и прекрасна вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Мммм - блаженство!! Фантастично предложение, Еликсирче - и така примамливо хрупкаво и колоритно изглежда!! Идва ми да се пресегна през монитора :)

    ОтговорИзтриване
  9. Еликсирче, както винаги ни поднасяш нещо много вкусно, а едновременно с това и лесно за приготвяне!
    Представям си само колко е ароматен този рататуй, бих го хапнала с удоволствие!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  10. Елексирче, пак страхотно предложение, лесно, вкусно и хрупкаво точно по мой вкус. Веднага влиза в графа любими.... :)))
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Траянче и Мони,благодаря ви!Да,зеленчуците стават хрупкаво-сочни и са много вкусни!
    Еми,мерси!Ето,време е значи да го направиш,дано ти хареса!
    Ели Ганова,Ели Димева,Зиче и Аелис,благодаря и на вас,надявам се да ви хареса рецептата,ще се радвам да споделите!
    Мина и Мариетка,много сте мили!Нали знаете,че при мен сложна рецепта няма да срещнете,та и този път съм заложила на вярната и любима комбинация-бързо,лесно,вкусно!
    То май така трябваше да си нарека блога,че хората като прочетат Кулинарен еликсир си мислят,че кой знае какъв корифей на кулинарията се е развихрил тук,пък то.....аз :)))!

    Благодаря за вниманието на всички,спокоен и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  12. Ох, много примамващо лятно ястие. Вариантът ти ми допада и ще се опита :)

    Слънчево лято :)

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря ти,Инче!Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  14. Много леко и ароматно предложение! Този вариант и на мен много ми хареса :-)

    Поздрави :-)

    ОтговорИзтриване
  15. Благдаря ти,Миленка,много ме радва одобрението ти!

    Поздрави и спокойна нощ! :)

    ОтговорИзтриване
  16. Наистина този рататуй възбужда по-голям интерес с тези хрупкави зеленчуци. Ще го пробаме това лято, аз си чакам домашните бели патладжани :))
    Лека нощ!

    ОтговорИзтриване
  17. Пепи,ще чакам отзиви като го направиш!С бели патладжани ще е чуден!Да ви е сладко!

    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  18. Еликсирче, много хубаво това нещо! Пак ще го правя :)
    Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  19. Ели,ей това е хубава новина!Много ти благодаря,че се довери на рецептата и че сподели впечатленията си!Да ви е сладко и занапред!

    Поздрави и хубава нова седмица ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  20. Еликсир,
    Чудесене е този рататуй!С тази хрупкава коричка...Хубава снимка!Още като гледахме едноименния филм,с дъщеря ми си го сготвихме.От тогава трайно е на нашата трапеза,а сега ще го приготвя по твоя вариант.Благодаря за споделената рацепта.Поздравления за чудесния блог!

    ОтговорИзтриване
  21. Бети,добре дошла и благодаря за толкова милите думи,много си мила!Ще се радвам да опиташ и този вариант,дано ви хареса!
    Прясната галета дава интересен отенък на вкуса.

    Благодаря за комплиментите за блога,чувствай се винаги поканена тук,ще ми е приятна компанията ти!

    Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  22. Еликсир, благодаря ти много за тази рецепта! Стана много вкусно, аз сложих микс провансалски подправки вместо копър. Определено ще повторя! :)
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  23. Марийче,благодаря за доверието и интереса към рецептата,и че сподели отзиви!Радвам се,че ви е харесало ястието!Разбира се подправките могат да бъдат всякакви любими,колкото повече аромат,толкова по-добре!

    Сърдечни поздрави имаш и от мен! :)

    ОтговорИзтриване
  24. Изглежда, а и сигурно е много вкусно.

    ОтговорИзтриване
  25. Много благодаря!Вкусно е да,а ако се поръси и с пармезан или твърд кашкавал ще е още по-вкусно!

    ОтговорИзтриване