28 януари 2012 г.

добруджанска кавърма







За рецептата за тази чудесна баница благодаря на Цецето!

У нас, както вече знаете,баниците са на почит,а тази е един много вкусен вариант.

Основната разлика с класическата баница е,че вместо сирене се слага сол в плънката.
Преди да изпробвам тази рецепта,честно казано,не ми беше хрумвало да направя такава замяна.
Вече съм я правила няколко пъти и мога да кажа,че вкуса никак не страда от липсата на сирене :)) !







Продукти:

1 пакет фини кори за баница от 400 гр.
1 кофичка от 400 гр. кисело мляко
4 яйца
1,5 ч.л. сол
1/2 пакетче бакпулвер
80 гр. разтопено краве масло



този път малко съм я препекла отдолу,ама не беше фатално :)


Начин на приготвяне:


Разбийте яйцата,към тях добавете солта и млякото,предварително разбъркано с бакпулвера.
Може да поръсете и малко шарена сол за аромат.

Намажете дъното и стените на тава с разтопено масло или я застелете с хартия за печене.
Първоначално и аз надиплях корите на ветрилце,както описва Цецето,подреждах ги в тавата и после ги заливах  с плънката и маслото.
Но така много ми се смачкваха корите отгоре  и баницата не ставаше бухнала.
Затова реших върху всяка кора да поръся тук-там 2-3 с.л. яйчена смес и така да набирам на хармоника/ветрило.Подредих всички ветрила плътно едно до друго.Накрая равномерно полях  баницата с остатъка от млечната смес и поръсих с разтопеното масло.Пече се в загрята на 180 гр. фурна.Може да се наложи да покриете с алуминиево фолио,за да не прегори отгоре .








47 коментара:

  1. Роси ,баницата е чудесна!Не съм правила такъв вариант без сирене.Честито за наградите,напълно заслужени са!
    Лека нощ и хубав неделен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това не е Добруджанска каварма-баница.
      Тя се прави само с точени кори и прясно овче мляко подсирено с капки за сирене.

      Изтриване
  2. Роси, с удоволствие бих хапнала 1-2 парченца от баничката ти, много е апетитна!
    Хубава Неделя!

    ОтговорИзтриване
  3. Роси, чудесна баница! Много е пухкава и апетитна!
    Честито за наградите, напълно заслужени са!

    Пожелавам ти един прекрасен неделен ден от мен, изпълнен само с усмивки!

    ОтговорИзтриване
  4. РОСЕ,РОСЕ..приятелче мило, тези твоите изкушения нямат край.Толкова пухкава и примамлива е баницата ти ,че с чайчето рано сутринта ми дойде екстра.
    Честити награди ,сладурка си ти.
    Целувки!

    ОтговорИзтриване
  5. Грабвам си едно парченце както съм още в леглото, към кафето - страхотно пухкава си е докарала Роси, браво!
    Поздравления и за поредните награди!
    Хубава, уютна и спокойна неделя ти желая!

    ОтговорИзтриване
  6. Роси, първо си помислих, че си объркала заглавието:), после разбрах, че така се казва наистина:). Бонбонени работи:). Баницата- кавърма е прекрасна, пухкава и много вкусна, взимам си едно парченце веднага:). Роси, честити награди! Пожелавам ти приятна и усмихната неделя! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. Роси, вече си разбрала, че и у нас сме любители на баница :)
    Това интересно сгъване съм го гледала и ще го опитам непременно!
    Чудесни приятелски награди!
    Прегръдки и спокойна неделя!

    ОтговорИзтриване
  8. И аз така като Канди си помислих :)...Роси нещо е оъркала публикацията :))...
    После пък като прочетох всичко виждам ,че е една страхотна баница :)!
    Чудесна е ,Роси ! Честити ти заслужени награди !
    Хубав, спокоен ,неделен ден !
    Прегръдки !

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотна баница Роси!
    Много богата и така хубаво надиплена!
    С удоволствие си пия кафето в компанията на публикацията ти!
    Целувки и хубав неделен ден ♥

    ОтговорИзтриване
  10. Роси чудесна, пухкава баница се е получила!Много обичам точно такава баница и си потапям парченцата в захар...Чудесна е!

    Хубав слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  11. Еликсирче, и аз не съм пробвала подобен вариант на баницата, но като гледам каква вкусотия си ни поднесла пак :) със сигурност ще се пробва съвсем скоро скоро, пък било то и без фото сесия :))

    Прекрасен неделен ден ти желая и успешна и вкусна нова седмица от утре!!!!

    ОтговорИзтриване
  12. За първи път разбрах, че може да се прави така баница!А още по-учудена бях от името , нали знаете какво разбирам под кавърма!Нооо,предложението е много интересно, каква хубава пухкава баница се е получила!Винаги има какво да се научи тук!Благодаря!
    Благодаря и за наградата!Наистина много ме зарадва!Като начинаещ блогър ценя високо оценката и подкрепата на такива като теб, утвърдени кулинари!
    Още веднъж благодаря за всичко и желая чудна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  13. Хаха, Роси как сме с теб на една вълна! Тъкмо вчера си мислех да направя тази кавърма, която зная от баба ми и е характерна за Добруджа и да я пусна и ти ме изпревари. Тук в Тракия кавърма наричат вид яхния. Прекрасна си я накиприла!
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  14. моите деца обожават баници, а твоята изглежда доста апетитно, мисля да е следващата рецепта, която ще спретна
    минавам също така да ти поднеса награда, заповядай да си я получиш в моя блог

    ОтговорИзтриване
  15. Дами,благодаря ви,както винаги сте ми много приятна компания и с удоболствие ви чета!
    Няма грешка в заглавието,както сте разбрали от линка,така й казват на тази баница в Добруджата.И аз по принцип използвам думата кавърма за ястия с месо.
    Ноо виж,Бети,не се чуди,щото е от там и ги знае нещата,както и Траянка!
    Траянче,непременно я направи,може пък да е по-различна от тази!И да не е,пак ще оплакнем око!

    Хубава вечер на всички и успешна,макар и мразовита нова седмица,скъпи!

    ОтговорИзтриване
  16. Баничката изглежда чудно и съм сигурна, и че без сирене е много вкусна! Чудна неделя вечер ти пожелавам и още много награди!
    Прегръдки:)

    ОтговорИзтриване
  17. Даааа, Доброджанската кавърма си е класика особено печена на пещ:)Чудно ти се е получила:)Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И на мен ми е много интересна-баница без сирене....ще я направя ,за да видя моите любители на баниците дали ще я харесат.Роси,толкона вкусна изглежда твоята...
      Успешна седмица!

      Изтриване
    2. Живе и Ева,на практика няма разлика във вкуса,става си съвсем като другите баници.Със сигурност ще ви хареса!

      dreamer,най-после ти открих блога :).
      Значи и ти отбираш от добруджански гозби.На пещ ще е...фантастична!

      Поздрави и хубава седмица,дами!

      Изтриване
  18. Роси,явно е време за баници:)
    Прекрасна рецепта, която не ми е позната -
    много пухкава и изглеждаща неустоимо апетитна...
    Честити награди, ново допълнение към чудесния ти блог!
    Сърдечни поздрави и усмихната нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Явно да!Виждам,че и при теб има,след малко пристигам да се почерпя,Дианка!
      Благодаря ти,радвам се,че съм ти предложила нещо ново!

      Усмихната и на теб!

      Изтриване
  19. Страхотна баница, и както винаги видът й говори много за нея! А това, че е само със сол вместо сирене, направо ме изуми! Никога не ми е и хрумвало нещо подобно, но сега като се замисля, питите как са без сирене и са си достатъчно вкусни. Поздрави за идеята и изпълнението!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еди,мерси!И на мен не ми беше хрумвало,добре,че Цецето ни "открехна" за този добруджански трик!Моите хора никога не се усещат,че в баницата няма сирене,вкуса е напълно идентичен!

      Изтриване
  20. Ох,приказно е.Много те бива миличка.Страхотна си просто!

    ОтговорИзтриване
  21. Говори ми,говорииииииии :))!
    От теб тези думи ми идват като песен!
    Прегръщам те,миличка!

    ОтговорИзтриване
  22. Ако изглежда така вкусно, няма как да не е , макар и без сирене;)
    Мерси, Еликсирче, че ни я показа;) Аз загоряло не видях;)
    Хубава седмицаа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Мъхче!Радвам се,че ти харесва!

      Хубава и на теб! :)

      Изтриване
  23. Роси, много ти е пухкава баничката! Страхотна! У нас не знам дали ще се възприеме, че все сиренето им се струва малко, но може да пробвам някой път.

    Поздрави и честити наградки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пък знаеш ли,Танче,току виж им харесала,опитай :)!Сега поне имаш оправдателни причини,нали :)!

      Поздрави на теб и човечето!

      Изтриване
  24. Роси, много е пухкава баницата ти!
    И малко ли сиренце поне няма вътре :) Казваш - не страда вкуса и от това...
    Ще трябва да я преосмисля, че точно това ме спира. Нали знаеш - у нас в сладкиша съществува думата "шоколад", а в тестяните закуски задължително "сирене" :))
    Честити ти награди и хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепи,моите хора,ако не им бях казала нямаше да се усетят,доколкото касае вкуса.Е,то ако тръгнеш да търсиш парченца сирене няма да ги намериш много ясно.Но тук това което дава сиренето е заместено със сол,въпроса е точно да си уцелиш солта да ти е по вкуса.
      Направи половината със сирене,половината със сол и ще разбереш,просто вместо една голяма тава ще изпечеш две малки-давам просто идея!
      Хубаво утре и на теб,мила!

      Изтриване
  25. В моя тефтер заглавието е "Баница-плисе"......вкусна и сочна.....Хубава седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може и така да се каже..всъщност идеята е по-важна,а тази е наистина добра!Верно става много сочна баницата!Благодаря ти,Иглика,хубава да е и твоята! :)

      Изтриване
  26. ммммм
    Какво да кажа ...
    Елексирче просто изглежда разкошно,правила съм по подобен начин но не и с такива продукти
    непременно ще я пробвам
    хубава вечер миличка и много прегръдки

    п.с. отивам да надникна в блога на Вени,благодаря ,че го сподели

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Непременно се отбий при Вени,има защо!
      Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  27. Роси, много красива баница! Ще пробвам някой път да я направя по начина, който си описала. Аз, да си призная, хич не умея да правя баници.
    Честити много награди!
    Поздрави и пожелания за хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели,благодаря!Аааа,това не го вярвам!При тези торти,които правиш какво е една баница-детска игра!Хващай корите,тази е много лесна!

      Хубава нека е и твоята!

      Изтриване
  28. Чудесна ти е станала баницата Еликсирче,много пухкава и апетитна! И честити заслужени награди!
    Поздрави, Маги :)

    ОтговорИзтриване
  29. Чудна е, Еликсирче!
    Моята баба правеще такава кавърма, но по тънка (ниска), като на Цецето, но с домашни кори. Дядо ми и викаше Милина. :)

    ОтговорИзтриване
  30. Маги и Дари,благодаря ви!

    Хубава вечер пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  31. Роси чудна баница. Ще пробвам да я направя по твоя начин :). Благодаря за наградата.
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианче,благодаря ти и дано ви хареса!

      Хубави нека бъдат и твоите!

      Изтриване
  32. И ние обичаме да хапваме баничка, а аз много обичам да правя. Кавърмата отдавна съм си я предвидила за правене, твоята отново е идеално подредена и изпечена. Само съм се чудила при този начин на подреждане дали стават достатъчно влажни всички кори, не остава ли някъде суха.
    Обичам снимките ти, Роси! Такива са едни слънчеви, светли!
    Прегръдка и спокоъна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мони,баницата става сочна,но при мен,както съм писала по-горе ако ги подредя първо,пък после залея с цялата плънка наведнъж и корите слягат и се залепват една за друга и не ме устройва така.Затова преди да ги нагъвам слагам по малко плънка,и накрая пак малко отгоре с лъжица като гледам да се запази височината.Но можеш да си я подредиш всякак-и на пластове,и вита,и на рула,това е без значение,пак ще стане.
      Тези снимки,Мони,са правени още в стария ни дом,правех ги на балкона,затова са така слънчеви.
      Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  33. Роси,
    добруджанската кавърма по оригинална рецепта се прави с подсирено сурово овче мляко и така се надипля.Отгоре се залива с тази заливка.Може да се добави към млечната заливка и едно разбито яйце.Сирене не се слага, но по желание може да се натроши отгоре за по добър вкус.Млякото задължително е сурово, подсирва се с мая за сирене и леко, не много трябва да стегне.По - добре става с домашно точени кори за баница и е много вкусно когато се пече в селска домашна пещ.Така правеше тази баница моята баба, чудна е на вкус.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елена,благодаря,че разказа за автентичния начин на приготвяне на тази баница,беше ми интересно да науча!

      Изтриване