27 юли 2012 г.

шоколадов тарт Татен с кайсии / Chocolate tart Tatin with apricots




С този сладкиш имам удоволствието да гостувам на страниците на блога на Пепи Стоева "Храна за мойте канибали" !


Снимката на тази рецепта бе една от първите от шоколадовата книга,която много ме впечатли.
Кайсиите изпъкваха невероятно красиво на фона на шоколадовата основа.
Понеже не бях правила до сега този всеизвестен десерт,се поразрових в кулинарното пространство и забелязах,че в почти всички клипчета и рецепти,особено чуждоезични,той се прави с многолистно тесто.
В българските блогове често присъства направен и с маслено тесто.
В Златната книга е предвидено в рецептата да се приготви домашно многослойно шоколадово тесто,което аз лично не бих се захванала да правя,защото не ми се точи,сгъва,прибира за охлаждане и изважда N пъти,а и предвидените близо 400 гр. масло за сладкиш с  диаметър 26 см. ме хвърлят моментално в лек потрес и още по-категоричен отказ от тази процедура.






Аз направих предварително кратко карамелизиране на плодовете /както видях в доста клипчета/,но сега го отчитам ненужно за кайсиите,защото те са достатъчно меки и ще се сготвят много бързо дори и само от процеса на печене.






Продукти:
за тестото:
140 гр. масло
3 с.л. бяла захар + 3 с.л. кафява захар Мусковадо
1 яйце
3 с.л. с връх какао
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. канела
1 ч.л. тъмен ром
1 п. ванилена захар
250 гр. брашно

за карамела:
50 гр. масло
1/4 ч.ч. бяла + 1/4 ч.ч. кафява захар Мусковадо

 разполовени и почистени кайсии




Приготвяне:

В купа сложете всички съставки за тестото / маслото да е студено и нарязано на парчета / и замесете маслено тесто .Аз ползвах миксера с бъркалките за тесто.Когато се образуват маслени трохи ги съберете на топка и я завийте в свежо фолио.






Приберете в хладилника за малко да стегне маслото.
В подходяща тава с не откопчаващи се стени и не залепващо покритие / може и тиган,чиято дръжка позволява поставяне във фурната / сложете маслото и загрейте на котлона да се разтопи.Поръсете равномерно със захарта и изчакайте тя да се карамелизира без да бъркате.
Подредете върху карамела кайсиите и ги покрийте с предварително разточената маслена кора.





Прехвърлете съда  в загрята на 180 гр. фурна и печете,докато бодната  в тестената кора клечица излезе суха.
Извадете тавичката от фурната.
Изчакайте 2-3 минути да се охлади и обърнете сладкиша на поднос.






Както винаги тарт Татен се препоръчва да се сервира топъл.
Може би ако е приготвен с бутер тесто-да.
Лично на мен масленото тесто ми харесва охладено.




20 коментара:

  1. Прекрасен сладкиш, Роси! Шоколадов, карамелен, сочен.... мммммм все определения, които обожавам да поставям пред любими сладкиши.
    Пожелавам ти много усмихнат петък :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се,че съм уцелила това,което обичаш,на което много се надявах!
      И аз ти пожелавам весела събота,мила!

      Изтриване
  2. Много вкусно ми звучи!У дома обожаваме класическия ябълков тарт Татен, като съм пробвала и с круши, а сега ще опитаме и този!
    Чудесни и много апетитни снимки!

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасно представяне! Браво Роси. Много вкусно изглежда!

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотно изглежда, бих казала: неустоимо! Сърдечен поздрав! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Сладкиш чуден-едно парче и за мен....
    Хубава вечер,Роси!

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесен десерт!
    И вкусово, и цветово е страхотен!

    ОтговорИзтриване
  7. Роси, татенът ти изглежда страхотно и не се съмнявам, че е бил такъв и на вкус :). Под секрет ще ти кажа, че първата публикувана рецепта за тарт Татен от 1921г. е с маслено тесто, многолистното тесто идва доста по-късно, така че твоята тарта си е почти класика :).
    Чудесно гостуване при Пепи!
    Поздрави и хубави почивне дни!

    ОтговорИзтриване
  8. Шоколадов и слънчев!Просто прекрасен!

    ОтговорИзтриване
  9. Бети,Йоли,Дани,Живе,пак Дани,Мира и Данче,благодаря ви,много ми е драго,че ви харесва сладкиша!

    Мира,мерси за информацията,добре,че ти обичаш да обследваш рецептите във времето и това ми беше много интересно да го науча.Някой ден ще трябва да опитам и с многолистно тесто,но вкуса ще е доста различен предполагам.Домашно многослойно тесто обаче май все още нямам нерви да се захвана да направя,а и като виждам колко много масло погръща ще имам ужасни угризения.Знам,че в готовото бутер тесто не са по-малко мазнините,но поне не ги виждам като количества в процеса на приготвянето му :))) .

    Прегръдки за всички! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Роси, невероятен десерт. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  11. Здравейте!
    Сладкиша ме впечатли, както много Ваши рецепти и съм ги пробвала-чудесни са, но никъде не видях брашно в продуктите за тарта.
    Моля Ви, пишете това пропуск ли е или наистина е без брашно?
    Венета

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Венета,много благодаря,че ми обърнахте внимание на този много съществен пропуск.
      Брашното е 250 гр.
      Ще го добавя по-горе.
      Малко повече или по-малко не е фатално за масленото тесто,важното е да го съберете на стегната топка,а при разточването поръсвайте още брашно под и върху него,за да не лепне.
      Ако се е отпуснало маслото може преди разточване на приберете в хладилника да стегне за не повече от 30 мин.
      Поздрави и да ви е сладко!

      Изтриване
  12. Благодаря за бързия отговор!
    Усмихнат ден Ви пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  13. Страхотен, а и с тези снимки направо изкушава :).Поздравления Роси!

    ОтговорИзтриване
  14. Поредното ти кайсиево изкушение! Съчетанието и на цветовете и на вкусовете е съвършено. Все още не съм опитвала тарт татен, нито дори и в класическия му вид и определено предизвика интереса ми с тази шоколадова версия.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за високата оценка,Дени!От доказан естет като теб ми е много ценна!

      Изтриване