В сезона на тиквичките е скучно да се влагат само в солени рецепти,нали?! :)
Ето един сочен и много вкусен вариант,с който да се подсладите!
Продукти :
350 гр. брашно
3 яйца
150 мл. прясно мляко
160 гр. масло
100 гр. натурален шоколад
2 с.л. тъмно какао
180 гр. захар - при мен смесени бяла и мусковадо*
1 ч.л. канела
1 п. ванилена захар
1 п. бакпулвер
250 гр. настъргана тиквичка
* с това количество захар-180 гр., кекса не е много сладък,но у нас е така,вие може да сложите колкото ви харесва на вкус,по принцип в рецептата от Златната книга е посочено 400 гр. захар,което за мен е крайно много.
Приготвяне:
Настържете тиквичката и я оставете настрани в гевгир да си отдели водата.
В тенджерка сложете млякото,шоколада,захарта,какаото и маслото и разтопете на умерен огън при непрекъснато бъркане с телена бъркалка.
Оттеглете съда от котлона и включете миксера като добавяте яйцата едно по едно.
Предварително си подгответе в една купа брашното,канелата,ванилената захар и бакпулвера .
Добавете ги на 2 пъти към яйчено-шоколадовата смес,хомогенизирайте.
Накрая сложете тиквичките,добре отцедени .
Сместа е доста.Можете да изпечете един кръгъл кекс във форма с диаметър 26 см. или в една голяма продълговата кексова форма.
Печете на 170-180 гр. ,желателно само долен реотан,за да не прегори отгоре кекса,защото печенето е малко по-продължително,проверявайте периодично ,клечицата трябва да излиза суха.
Печете на 170-180 гр. ,желателно само долен реотан,за да не прегори отгоре кекса,защото печенето е малко по-продължително,проверявайте периодично ,клечицата трябва да излиза суха.
Аз изпекох едно малко кексче 20/11 см. в алуминиевите формички за еднократна употреба и един по-голям в метална форма за кекс с размер 26/11 см.
До снимка обаче се дореди само малкото :) .
Въпреки че пекох без вентилатор кекса се разцепи много яко :) .
Да ви призная честно мен това не ме смущава особено от естетична гледна точка,а от вкусова пък изобщо.
Пък и често съм гледала Йоли като изпече кекс по Юлисима и накрая казва-
"Я вижте как хубаво се е пропукал.....",то значи и на моя всичко си му е наред,нали така ? :)))
Кексът видимо е много влажен и сочен,което за мен в едно такова печиво си е много важен критерий /не обичам сухи кексове,които да ми присядат /,а ако имате резерви по отношение на това дали се усещат тиквичките в него- не,изобщо и ако у вас дегустаторите са по-консервативни спокойно можете да не обявявате какво има вътре :) .
Ако ви дойде в повече десерта можете да замразите остатъка по този начин,нарязан на филийки и затворен плътно с капак.
Когато ви потрябва кекса просто го оставете на стайна температура да се размрази.
А аз ще ви покажа в следващата публикация как оползотворих това,което прибрах в кутийката :) .
Ей, Роси супер си! Тъкмо преди два дни попаднах на рецепта за шоколадов сладкиш с тиквички и се опитвах да си представя какъв ли вкус ще има. И ето те теб днес, с отговора :)) Значи, казваш не се усещат тиквичките и мога да измамя не едно, а две момчета ;) Обаче, ще взема и нещо още по-сочно да му добавя, че и аз не харесвам никак сухите сладкиши. За по-сигурно :)
ОтговорИзтриванеЛека нощ и сладки сънища, мила!
Роси, снимите са страшни! Много хубаво се е пукнал отгоре и макар и леко да съм предубедена към вкусът му, от тези снимки няма как на човек да не му се прииска поне парченце;)
ОтговорИзтриванеП.П. Да не си го оползотворила като си ми го пратила по пощата с експресна доставка- тамън да се размрази за кафето;)))) Шегичка!
Прегръдки от мен!
Роси, прекрасни снимки! Кекса също е чуден! За вкуса знам, че е супер защото аз миналата седмица приготвях шоколадови кексчета с тиквички и бяха страхотни! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеРоси, със сутрешното ми кафе беше чудесен!
ОтговорИзтриванеФин аромат и влажна текстура!
Прегръдка, мила и хубав ден!
Ирма и Мъхче,изобщо не берете грижа за тиквичките,те са абсолютно неутрални и не придават никакъв специфичен вкус на десерта освен,че става влажен и сочен.
ОтговорИзтриванеА и Ради след вас потвърждава,че вкуса е страхотен!
Благодаря ви за похвалите,дами,рано,рано ми носят много настроение!
Пожелавам ви усмихнат ден! :)
Ле-лееее :) уникална си!! След като през последните 15-ина дни менюто ми прелива от тиквички - си мислех вече че няма рецепта на света с тиквички, която да ме заинтригува, но ти, мило другарче, си истински изкусител :) запазвам си идеята ти за страхотния кекс!! А снимките ти са така кокетни и красиви :) неустоими!!
ОтговорИзтриванеЕ,аз за това казвам,че е скучно да ги хапваме само солени,нека има и нещо сладичко с тях :) .Надявам се да ти хареса,скъпа!И благодаря за комплиментите!
ИзтриванеИ какво сега - предлагаш тиквичките с шоколад? Аз спаначета торта щом направих и никой не усети, напълно ти вярвам и за тиквичките :) А като гледам и сочния вид на кекса, направо ми идва да го забъркам още сега :)
ОтговорИзтриванеЗа разпуканото - не се притеснявай, Роси, аз така знам от време оно, когато се учех от старите колежки да правя кексове - пукне ли се кекса, значи ти е станал.
Поздрави сърдечни и :)) Честит вторник :)
Пепи,това е закон Божи-никакво казване-да ядат и да се облизват им стига,нали?! :) Колкото по-малко знаят по-добре :) .А че е сочен няма две мнения,супер сочен даже,но не и глетав,препоръчвам го с чисто сърце!
ИзтриванеЩом ме успокояваш и ти заедно с Ванюша след теб,значи кекса ми съвсем правилно се е разпукал :) .
Честит вторник и на теб и дано и шоколадов да ти е! :)
Имам цяло списание с рецепти за зеленчуци в сладък вариант и никога не събрах кураж да пробвам поне една :) ! След стархотния ти кекс ,Роси вече мисля по друг начин и ще опитам рацептат ти ! И аз не признавам кекс ,който не се е разпукнал :) , разкошен е твоя !
ОтговорИзтриванеХубав вторник ! Поздрав най-сърдечен !
Скъпа,подхващай го списанието от единия край,убедена съм,че си заслужава и да ви е сладко!
ИзтриванеБлагодаря ти,хубав ден и на теб и Роби!
Зеленчуци за здраве! Повечко зеленчукови кексове трябва да се хапват!
ОтговорИзтриванеТъй,тъй,и аз това казвам,Джинджър! :)
ИзтриванеКекса ти е страхотия и ще бъде направен-благодаря за споделената рецепта!
ОтговорИзтриванеХубав ден,Роси!
Живе,много ще се радвам,благодаря ти и да ви е сладко!
ИзтриванеВярно ли бе Роси?Тиквичка със захар?И казваш че не се усеща тиквичката?
ОтговорИзтриванеБожеее, как ли ще реагира половинката като му го сервирам,
нали сме свикнали тиквичката на копърче само да ни мирише.
Защо ли се чудя и аз....какво толкова е станало?
Поздрави мила и поздравления за смелостта да импровизираш такива странности!
Съвсем вярно,Данче!
ИзтриванеНа твоя нито дума-сервираш и се усмихваш и толкова!
Не е полезно да знаят много,че мъжете често са предубедени без да са опитали изобщо.
Тиквичките не са чак толкова рядко срещани в десерти,защото по принцип са неутрални и понасят както сол така и захар.
Дано ти хареса експеримента! :)
Роси, направо ми събра очите с тази рецепта:) Изглежда страхотно! Предполагам, че тиквичките дават сочност, която е неустоима:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря,Трянче!Така е,те си пускат течност и при печенето,то продължава по-дълго,затова трябва да си търпелив и да го проверяваш да се изпече до суха клечка.
ИзтриванеРоси, много интересно съчетание на вкусове! Поздравления за страхотната рецепта! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти,Дани!
ИзтриванеРоси, много добре се е получил кекса,
ОтговорИзтриванеи аз замествам ябълките с тиквички,в кексчета и сладкиши, но не бях правила шоколадов кекс с тиквички, предполягам е много сочен и влажен!
Поздравления за хубавите с нимки!
Благодаря за комплимента за снимките,Бети!
ИзтриванеТова е най-влажния кекс,който съм правила !
С моркови правили ли сте? Става много сочен и вкусен кекса.
ОтговорИзтриванеМ даа,правила съм само с моркови :
Изтриванеhttp://kulinarenelixir.blogspot.com/2012/01/karottenkuchen.html
и с ябълки и моркови :
http://kulinarenelixir.blogspot.com/2011/07/blog-post_11.html
като определено втория ми е фаворит.
Вкусни са и двата наистина,а с ябълките е по-сочен.А с тиквичките-най-сочен!
Чуден,чуден кекс!На запад от нас е много модерен, но за нас е дори необичаен!Не сме свикнали много да смесваме зеленчуците със сладки вкусове,но ето има и такива рецепти и то сполучливи!Лека вечер,Роси,ама защо го замрази този така вкусно изглеждащ кекс?
ОтговорИзтриванеЧакам продължението!
Замразих го,защото освен този малкия имаше един още по-голям и за да не ни омръзне остатъка го прибрах за когато му дойде времето.
ИзтриванеАз често правя така и с други сладкиши и когато ми се иска сладичко да си имам в резерв.
А точно с този продължението беше страхотно!
Ейй Роска ти ме разби, кекс с тиквички, ами да защо не ... Много вкусно и красиво изглежда! А пък идеята да замръзиш ... никога не ми бе хрумвало подобно нещо, а всъщност е много удобно и практично!
ОтговорИзтриванеПрегръдки Роси и хубава седмица :)
Благодаря ти,милчика,радвам се,че ти допада идеята!
ИзтриванеНа снимката с кутийката кекса вече е размразен,снимах го преди следващия десерт с него.Много е удобно в случай,че някоя сладост не се изяде навреме.
Хубава да бъде и за теб! :)
Много оригинална идея, Роси! Имам тиквички и ще опитам това нестандартно предложение. Снимките са чудни! Благодаря ти и лека вечер!
ОтговорИзтриванеИ аз ти благодаря за комплиментите,Снежи!
ИзтриванеХубав ден!
Ти тотално ме разби с този кекс и верно ли не се усеща вкуса на тиквичките? Като гледам снимките ми се дояде от това изкушение :). Поздравления Роси за оригиналната идея.
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Еее,Диди,тази идея е много отдавна застъпена в рецептите за кексове,ама аз чак сега я осъществих :) .
ИзтриванеПак ще кажа,че не само,че не се усещат,но и още трима души са го консумирали без да съм ги уведомявала,че в кекса има тиквички и никой не е задавал въпроси,хапваха си с удоволствие. :)
Такива "странности" са само на пръв поглед необичайни,на вкус - изобщо.
Опитай и ще кажеш дали ти е харесал!
Хубав и на теб! :)
п.п.Сега се сещам,че в Златната книга има рецепта и за кекс с картофи :) .
ИзтриванеЩе го направя и него някой ден,но сигурно зимата.
Лелееее колко пропуски имам отново:) Сега ще наваксам:)
ОтговорИзтриванеПрекрасни са снимките ти, мила Роси!
Преди време опитах пособна рецепта, така че препоръчвам кекса с тиквички. Страхотен е!
Усмихнат ден:)
Леви,радвам се,че ме подкрепяш и даваш кураж на колебаещите се! :)
ИзтриванеБлагодаря за хубавите думи!
Лека вечер пожелавам!
Роси, за пореден път се убеждавам, че вкусовете ни съвпадат :))
ОтговорИзтриванеИзпробвала съм много твои рецепти и винаги съм била доволна от резултата.
А за този кекс съм сигурна, че ще ми допадне, защото правих подобен и въобще не остана за снимка.
Аз имам и рецепта за торта с боб, но май ще се въздържа ;))
Прегръдки и пожелания за хубава вечер!
Ели,много се радвам,че имаме сходни вкусове и че си доволна от онова,което си опитала!Същото мога да кажа и аз в обратния ред-каквото съм направила по твоя идея все е било бижу!
ИзтриванеПредстои да представя още нещо твое,очаквай!
Прегръдка и от мен!
Роси, вчера правих този кекс, стана много вкусен, но като че ли допуснах грешка при печенето. Като гледам снимките ти, твоят е доста сочен отвътре, а моят стана сух, явно го препекох, но вкусът от това не се губи, в къщи много се хареса, Но тъй като наистина излиза доста, единият мисля да го полея с шоколадова глазура, за да стане по-сочен. А за след това съм хвърлила око на плетеният ти щрудел, но се опасявам, че с тази плодова плънка ще трябва да си хапвам сама, май ще пробвам да го направя солен. Дали ще се получи, как мислиш?
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Елианка,първо много ми е драго,че си отново сред нас,липсваше ми!
ОтговорИзтриванеТози кекс беше един от най-влажните ми и се наложи много старателно да следя печенето,изпече се малко по-бавно от обикновено предполагам заради отделящата се при печенето влага от тиквичките.Ти явно си се презастраховала и си пекла малко повече или на по-висока температура,или твоите тиквички не са били толкова воднисти като моите,макар че добре ги отцедих.
Както и да е,винаги може да се спаси сухия кекс с шоколадов или ванилов сос или глазура както ти си решила.Аз ако си забелязала по-нататък в рецептите замразих една част и после от него направих чудесни трайфели,та мисълта ми е,че трафълът е перфектния вариант за сухо печиво.
За щрудела ако не ти допада мангото можеш да го замениш с друг плод,най-близко е прасковата,но може да бъде и сини сливи или круши примерно.А ако изобщо не харесвате такава сладка плънка разбира се ще стане идеално и със солена,например с яйце и сирене,или с яйце,сирене и кашкавал,някакви зелении,подправки.
Може да се сплете така и с тесто с мая.
Очаквам да го направиш и покажеш и да ви е сладко!
Прегръдки от мен!
Прекрасен, сочен, удивителен е, Роси! Очаквах да е добър, но този кекс е върха!!! Благодаря, че го показа! Като ми изсипаха чувал тиквички веднага се сетих за твоя специален кекс, който една година отлежава и чака ред :))) Благодаря ти! Сега и замразен ще си направя :) Прегръдки!
ОтговорИзтриванеСнежи,за кой ли път ме зарадва с гласуваното доверие към моя рецепта,за което съм ти много благодарна!Страшно се радвам,че и ти си доволна и ви е харесал кекса!Супер е полезно да си замразиш една част и когато нямаш време за десерт да ти е под ръка.
ИзтриванеПрегръдка най-сърдечна и от мен! :)
Здравей Роси :), понеже тъкмо си купих форма за мъфини и нямам търпение да я изпробвам, а си бях харесала кекса отдавна и смятах в скоро време да го приговя вкъщи....та дали би се получило според теб, ако част от сместа изпека като мъфини? :)
ОтговорИзтриванеГери,всяка кексова смес можеш да изпечеш както в една форма,така и да я разпределиш в гнезда за мъфини-в тях се изпича по-бързо,затова съблюдавай да не ги препечеш.
ИзтриванеЧестита нова формичка и да ти е сладко!
Кексчетата станаха страхотни, много шоколадови и вкусни. Благодаря много за рецептата! Ще се приготвя и за напред :)
ИзтриванеМного благодаря за споделените отзиви!Поздравления,че се реши на тази малко не традиционна рецепта и се радвам,че си доволна!Поздрави и да ви е сладко !
Изтриване