27 юли 2012 г.

филе от лаврак със сос Холандез и крутони от сьомга



Рецептата е специално приготвена за гостуването ми в блога на Пепи Стоева "Храна за мойте канибали" .


Продукти за 4 порции:

4 филета от лаврак / или друга риба,например пъстърва /
1 малко котлетче от сьомга / не е задължително /
подправка за риба,млян пипер меланж,сол
3-4 с.л. топено масло

700 гр. моркови,сол,2 с.л. топено масло,млян пипер меланж

за гарниране :
броколи или брюкселско зеле,аспержи,грах,спанак / по желание /

за соса Холандез :
2 жълтъка
1 ч.л. лимонов сок
сол и млян пипер меланж
2 с.л. бяло вино
4 с.л. топено масло





Приготвяне:

Нарежете сьомгата на кубчета,овкусете я с млян пипер и подправка за риба.По същия начин овкусете рибните филета .
В тенджерка нарежете морковите и ги сложете да се сварят в подсолена вода.
В друга малка тенджерка бланширайте броколите в подсолена вода,и когато омекнат веднага ги прецедете и облейте със студена вода.Овкусете ги с капки лимонов сок и 1 лъжица топено масло.






В подходяща купа сложете жълтъците и използвайте тенджерката с варящите се моркови за водна баня.Бийте жълтъците непрекъснато над водната баня,те много бързо ще си сменят цвета и ще избледнеят.Добавете сол,млян пипер,топеното масло и лимонов сок и продължете да разбивате.Разредете соса с бяло вино до желаната гъстота.
В тиган сложете топено масло и изпържете рибните филета,отцедете ги на салфетка.Накрая джъзнете за кратко крутоните от сьомга.
Когато се сварят морковите  ги отцедете,пасирайте и овкусете с млян пипер и масло.






Сервирайте рибните филета положени върху канапе от пюре от моркови,поръсете няколко крутончета сьомга,полейте сос холандез и гарнирайте с броколи.
Вместо броколи за зелената нотка в порцията могат да ви послужат сотиран грах,брюкселско зеле,задушен спанак с масло или аспержи.



15 коментара:

  1. Впечатлена съм от тази рецепта, Роси! Тези риби са любими и у нас и много благодаря, че направи тази рецепта за гостуването. Мда, броколите ще бъдат успешно заменени от пюре от спанак, щом казваш, че трябва да има и цвят зелен :) но ако питаш моите човеци биха били щастливи и само от рибката със сос :) да не се претоварят с пюрето.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепи,нямах идея как ще реагираш вкусово на лаврака,но той си е доста вкусна риба и се надявах да се харесва и на вас!А не можех да ти изтипосам пъстърва и ти да си кажеш наум-е,хубаво,ама аз тази риба не я харесвам :) .Добре,все пак,че съм в час с много от предпочитанията ти и можех да реагирам :) .
      В това блюдо,поднесено ми в онзи ресторант,за зелената нотка присъстваха задушени зелени аспержи,много вкусни и ми се искаш да сложа и аз,но уви,цената им в Пикадили гонеше тази на лаврака :) .
      Ти,разбира се,изобщо можеш да пропуснеш зеленото,но аз все пак се готвех за велико дело,така че всичко трябваше да е по конец :) .
      Канапенце им направи от любимото ви бабино картофено пюре и порцията ще е бонбон !Да ви е сладко!

      Изтриване
  2. Роси, чудесно лятно и много празнично предложение!И толкова елегантно сервирано!Гарнитурите ти са страхотни!

    ОтговорИзтриване
  3. Олеле, Роси! Така блестящо си се представила на това гостуване, и трите рецепти са от класа! Съвсем искрено съм впечатлена :) Ама този лаврак... като за представяне на професионално кулинарно състезание е!

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасно поднесена и вкусна!!!
    А и си попаднала на домакиня, която уважава рибата!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесно рибно предложение Роси!Чудесно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети,Катя,Дани и Данче,мерси,момичета,много сте мили!
      Поздрави на всички! :)

      Изтриване
  6. Роси, поздравления за гостуването и вкусната рибна рецепта. Обожаваме риба у дома. Ще изпробваме сосчето :)

    ОтговорИзтриване
  7. Много изискано и стилно!!! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  8. Чудесна рецепта, Роси и прекрасно поднесена! Идеално улучи вкусът ми! :)
    Преди време правих пилешко, с вариант на това пюре от моркови, но и моето момче, както казва Пепи, ми го отказа. На мен обаче, толкова ми хареса, че си хапнах останалото самостоятелно, като вечеря. Много е вкусно, а с рибката си пасват перфектно!
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мюрето от моркови май не е много по вкуса на господата,и моя не го уважи,но пък ние с госпожицата си го харесваме.Но като цяло идеята е за едно леко лятно блюдо и композицията определено е добра.Иначе винаги може вместо с морковено,да се поднесе с картофено пюре.Благодаря за комплиментите,много си мила!

      Изтриване
  9. Много ми хареса рецептата ти за лаврак! Ще бъде опитана в най-скоро време.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се,че те е съблазнила,Дени,да ви е сладко!

      Изтриване