С тази питка имам удоволствието да гостувам в блога на Пепи Стоева "Храна за мой'те канибали" !
Продукти:
за тестото:
100 мл. топла вода
20 гр. жива мая
200 гр. квасена сметана
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
4 с.л. зехтин
420 гр. брашно
за пълнежа:
чедър,камамбер и гауда /или други сирена по избор /
за намазване отгоре - жълтък + 1 ч.л. олио + 2-3 капки пр. мляко ,
за поръсване - семенца мак или сусам,ленено семе,ким
Приготвяне:
Разтворете маята в топлата вода.Добавете сметаната,разбъркайте.Добавете и другите продукти и половината от брашното и започнете да замесвате тестото.Добавяйте постепенно останалото брашно,докато получите нелепнещо,но меко като за козунак тесто.
Оставете го настрана да почива,покрито с кърпа да не съхне.
През това време нарежете подправките на ситно и сирената на кубчета.
Разделете тестото на две части.
Първата половина разплескайте на дъното на тавичката,като се постараете да изтеглите една част от тестото настрани като малък борд.
Разпределете кубчетата сирена,поръсете подправки.
Разплескайте или разточете другата половина тесто и с него покрийте отгоре плънката.Притиснете по края да се слепят двата пласта тесто.
Намажете с жълтъка и поръсете семена.
Роси, пак ще се повторя, но наистина съм те признала за майстор на тестото!Тази идея с многото сиренца и билки страашно много ми допадна!
ОтговорИзтриванеФантастична погача. И много добри съставки и аромати! И тук раво Роска!
ОтговорИзтриванеЕй, супер е! направо да си оближеш пръстите:)
ОтговорИзтриванеВкусна питка-поздравления, Роси!
ОтговорИзтриванеУсетих аромата :)
ОтговорИзтриванеФантастична е, Роси!
Знаех си аз че питката ще е стахотна!Ароматна и с това сиренце!
ОтговорИзтриванеБраво Роси!
Разкошна питка ,Роси ! Комплименти !
ОтговорИзтриванеХубав уикенд !
Много се радвам,че ви харесва питката ми,дами!
ОтговорИзтриванеДа ви призная най-много обичам да правя такива питки,че нямат много занимавки по оформянето,а пък стават пухкави и пак са си вкусни.
За тесто за питка с квасена сметана ми насочи вниманието Ева Тонева още пролетта с козунаците и наистина както и при тях питката става много мека,пухкава и направо се топи в устата.Смятам често да ползвам такава сметана за солени теста с мая,а не само за козунаците,препоръчвам и на вас ,ще останете много доволни!
Хубав и емоционален ден ви пожелавам! :)
Нещо стана с коментарът ми (май втори път ще дойде)
ОтговорИзтриванеМмм, много пухкава е станала питката, Роси! Поздравления!
Само ме светни, откъде да си набавя оранжев Чедър, че тук само на светлия попадам, пък знам ли - може би не търся където трябва...
Хубава вечер!
Ирма,днес гледах в Метро имаше няколко вида чедър,даже и по-оранжеви от моя,който е от Пикадили.
ИзтриванеБлагодаря ти,радвам се,че ти допадна питката ми!
Поздрави! :))
Охх, Росинка.. Тези сметанови питки как само ги въртиш! И последната е върхът!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти,Зори! :)
Изтриване