27 юли 2012 г.

сметанова погача с чедър,камамбер и гауда



С тази питка  имам удоволствието да гостувам в блога на Пепи Стоева "Храна за мой'те канибали" !






Продукти:

 за тестото:

100 мл. топла вода
20 гр. жива мая
200 гр. квасена сметана
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
4 с.л. зехтин
420 гр. брашно


 за пълнежа:
чедър,камамбер и гауда  /или други сирена по избор /



 босилек,риган и мащерка / или други билки по избор /



за намазване отгоре - жълтък + 1 ч.л. олио + 2-3 капки пр. мляко ,
за поръсване  - семенца мак или сусам,ленено семе,ким







Приготвяне:

Разтворете маята в топлата вода.Добавете сметаната,разбъркайте.Добавете и другите продукти и половината от брашното и започнете да замесвате тестото.Добавяйте постепенно останалото брашно,докато получите нелепнещо,но меко като за козунак тесто.
Оставете го настрана да почива,покрито с кърпа да не съхне.
През това време нарежете подправките на ситно и сирената на кубчета.




Подгответе си тавичка.Аз ползвах с диаметър ф 26 ,напръскана със спрей за печене.
Разделете тестото на две части.
Първата половина разплескайте на дъното на тавичката,като се постараете да изтеглите една част от тестото настрани като малък борд.
Разпределете кубчетата сирена,поръсете подправки.




Разплескайте или разточете другата половина тесто и с него покрийте отгоре плънката.Притиснете по края да се слепят двата пласта тесто.




Покрийте тавичката със свежо фолио или кърпа и оставете на топло да втаса до удвояване на обема.




Намажете с жълтъка и поръсете семена.



Печете на 170 гр. долен реотан с вентилатор до суха клечка.





Питката стана душичка-пръхкава,мекичка,ароматна и богато гарнирана.




12 коментара:

  1. Роси, пак ще се повторя, но наистина съм те признала за майстор на тестото!Тази идея с многото сиренца и билки страашно много ми допадна!

    ОтговорИзтриване
  2. Фантастична погача. И много добри съставки и аромати! И тук раво Роска!

    ОтговорИзтриване
  3. Ей, супер е! направо да си оближеш пръстите:)

    ОтговорИзтриване
  4. Вкусна питка-поздравления, Роси!

    ОтговорИзтриване
  5. Усетих аромата :)
    Фантастична е, Роси!

    ОтговорИзтриване
  6. Знаех си аз че питката ще е стахотна!Ароматна и с това сиренце!
    Браво Роси!

    ОтговорИзтриване
  7. Разкошна питка ,Роси ! Комплименти !
    Хубав уикенд !

    ОтговорИзтриване
  8. Много се радвам,че ви харесва питката ми,дами!
    Да ви призная най-много обичам да правя такива питки,че нямат много занимавки по оформянето,а пък стават пухкави и пак са си вкусни.
    За тесто за питка с квасена сметана ми насочи вниманието Ева Тонева още пролетта с козунаците и наистина както и при тях питката става много мека,пухкава и направо се топи в устата.Смятам често да ползвам такава сметана за солени теста с мая,а не само за козунаците,препоръчвам и на вас ,ще останете много доволни!

    Хубав и емоционален ден ви пожелавам! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Нещо стана с коментарът ми (май втори път ще дойде)

    Ммм, много пухкава е станала питката, Роси! Поздравления!
    Само ме светни, откъде да си набавя оранжев Чедър, че тук само на светлия попадам, пък знам ли - може би не търся където трябва...
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма,днес гледах в Метро имаше няколко вида чедър,даже и по-оранжеви от моя,който е от Пикадили.
      Благодаря ти,радвам се,че ти допадна питката ми!
      Поздрави! :))

      Изтриване
  10. Охх, Росинка.. Тези сметанови питки как само ги въртиш! И последната е върхът!

    ОтговорИзтриване