29 февруари 2012 г.

солени бутерки и гъбена супа с горчица и крема сирене







Гъбена супа с горчица и крема сирене


Продукти:

4-5 големи гъби или повече
1 глава лук
1 настърган морков
1 настъргана червена чушка
1-2 скилидки чесън
зехтин + масло
1/2 пакетче от 125 гр. крема сирене
1 с.л. горчица  с мед или друга
3-4 с.л. ориз
1 кълбенце фиде
сол,мадраско къри,черен пипер,магданоз







Приготвяне:


Загрейте зехтин и масло и задушете лука,морковите,чушката и чесъна в тях.
Сложете и гъбите, и като се позапържат налейте гореща вода или домашен бульон.
Пуснете вътре малко ориз и фиде и изчакайте да се сварят.
Посолете и поръсете подправки,магданоз.Накрая оттеглете от котлона и застройте супата с горчицата и крема сиренето,които предварително сте хомогенизирали с малко от бульона на кашичка.

Препоръчвам ви горещо тази горчица с мед,много мек вкус има и е идеална за готвене.



 



Солени бутерки


Повод за солените бутерки станаха страхотните мини бутер пици на Ели Димиева.
Взех 1 кг. бутер тесто.
Едната половина направих по нейната идея.
От другия лист оформих банички с яйце,сирене и кашкавал.

Продукти за бутер пиците :

500 гр. бутер тесто
6 листа топено сирене
парченца маслини
шепа настърган кашкавал
шепа шунка на парченца
1-2 с.л. гъста едросмляна качествена лютеница

Разточете леко кората тесто.Намажете равномерно на тънко лютеницата.Разделете кората на две по дължина.Сложете на всяка половина по 3 листа топено сирене и половината от маслините,кашкавала и шунката.Навийте на стегнато руло и нарежет с нож за пица на шайби с дебелина 1,5 см.
Аз ползвах силиконови форми за мъфини.
Във всяко гнездо сложете по две шайбички една до друга,обърнати с разреза нагоре:










Продукти за баничките :

500 гр. бутер тесто
2 яйца
настъргани сирене и кашкавал
магданоз,шарена сол,черен пипер






Разточете леко кората.
Разрежете на 3 ленти по дължина и още на 3 по ширина.
В единия край на всеки квадрат направете разрези с нож за пица.
Не отрязвайте до края.




Разбъркайте яйцата,сиренето,кашкавала и подправките и разпределете плънката /не трябва да е течна / :





Прегънете едното крайче навътре,после преметнете другото над плънката и го подпъхнете  отдолу,за да не се развиват баничките при печенето.







И двата вида можете да намажете с разбит жълтък,смесен с 1 с.л. олио.Също и да поръсите със сусам.

Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна,докато бухнат и станат златисти.




24 февруари 2012 г.

брауни с вишни





          Умерено шоколадов ,сочен сладкиш, приятно тръпчив от вишните.







Продукти:

250 гр. замразени или пресни вишни без костилка
125 гр. масло
3 яйца
150 мл. течен шоколад
1/2 ч.ч. брашно
1/4 ч.ч. захар
1 капсула есенция ванилия
1 капсула есенция ром
1 ч.л. бакпулвер






Приготвяне:

Оставете вишните да се размразят и отцедят доре,ако са били замразени.
Може да ги поръсите с малко пудра захар,за да не ви киселеят после.Аз лично ги оставих натурални за баланс на шоколада и захарта.
В купа разтопете маслото .Прибавете в топлото масло течния шоколад  и разбъркайте да се хомогенизират.
Следва захарта.Ако обичате по-сладки десерти добавете повече от указаното количество.
Добавете яйцата едно след друго при непрекъснато разбъркване на сместа,като изчаквате всяко да се усвои добре и така добавяте следващото.Сместа ще се сгъсти и ще стане лъскава.
Сложете брашното,бакпулвера и есенциите,разбъркайте с шпатула.
Накрая сложете вишните,леко разбъркайте и изсипете в тавичка,покрита с пекарска хартия.
Сложете да се пече в предварително загрята фурна на 160 гр.Нужно е сладкишът да остане леко влажен,внимавайте да не го препечете.







23 февруари 2012 г.

пилешки бутчета по гръцки







Мдаааа!Дойде им реда най-после и у нас!
На онези,които вече ги видяха при Пепи и опитаха няма какво да обяснявам,те си знаят отлично за какво иде реч!
Който като мен още се помайва призовавам-поправете тази грешка обезателно!
И.....много важно....ако обичайно едно едро пилешко бутче ви е достатъчно,този път си предвидете две на порция,ще ме благославяте за тази препоръка,ще видите!
Защото аз искрено съжалих,че сготвих само две-за мен и половинката.






Продукти:

пилешки бутчета
1/2 лимон на шайби
100 мл. бира
няколко гъбки по желание
няколко маслини

за мариноване на месото:
1 с.л.  по-сладък кетчуп
1 с.л. горчица
сока на половин лимон
риган,сол,червен и черен пипер,мадраско къри,чесън на прах





Начин на приготвяне:

В купичка смесете продуктите за маринатата,подправките сложете в количества по ваш вкус.




Разположете бутчетата в йена с капак.
Намажете ги обилно от всички страни с маринатата.
Гъбките нарежете на едро,подредете около бутчетата,хвърлете край тях и няколко маслини.
Тук-там боднете по една шайбичка лимон,сложете и по една на всяко бутче - за фасон :)







Налейте бирата някъде отстрани,като внимавате да не отмиете маринатата на месото.
Ръснете още малко риган,сложете капака на тавичката и хоп...във фурната /предварително НЕ загрята,за да не стресирате йената /.
Първо нагласете на 200 градуса.Когато соса вътре започне да ври намалете на 170 гр.
Печете 30-40 минути под капак и още 15 без него.
В никакъв случай не слагайте каквато и да е мазнина,кожата на бутчетата ще пусне предоволно количество,даже ще се наложи да я отделите,ако искате да се насладите и на соса,който от горчицата и другите благини става страхотно вкусен и той.






Пепи,благодаря за страхотната рецепта!

А с вас се разбрахме,нали - за двама - 4 бутчета, не 2 :))   !!!







Младша не проявява интерес към подобни мръвки,затова за нея имаше ризото със зеленчуци :







 ,а малко по-рано тя беше направила отново съвсем самостоятелно любимите добруджанки с добавка парченца маслини,и с жълтък ги намазала,сусам поръсила,всичко както си му е реда :















21 февруари 2012 г.

стъргана супа,вратни каренца в зелев лист и кхачапурите на Йоли








Нарекох супата стъргана,защото беше добър повод да изпробвам рендето на комбайна,пък и да се улесня и да пропусна досадното рязане на кубчета.


Стъргана зеленчукова супа

Ще са ви нужни:

3 картофа
2 моркова
1 малка глава лук и 2 скилидки чесън
1/2 ч.ч. пасирани домати
шепа ориз
1/2 малка кутийка стерилизиран грах
сол,червен и черен пипер,мадраско къри,магданоз
1 яйце
2 с.л. олио или зехтин

Приготвяне:

Загрейте мазнината и задушете настърганите картофи,моркови,лук и чесън.Налейте гореща вода или домашен бульон,пасираните домати,посолете на вкус.Когато супата заври сложете ориза.Изчакайте да омекне,ако има нужда доливайте вода.Следва отцедения грах,подправките.
Когато супата е готова застройвате с разбито яйце.








Опция : Задушете за кратко в малко масло няколко нарязани гъбки,заедно с щипка сол и черен пипер, и ги поднесете към супата.









Основното днес е един специалитет,за който много съм чувала и чела,най-вече от Пепи Стоева.Чистосърдечно признавам имало е защо да му се носи славата на това ястие,голяма вкусотия е,а месцето става мозък крехко!


вратни карета в зелев лист







Продукти:

парче врат без кост-около 700 гр. или повече
няколко крехки листа от кисела зелка
червен и черен пипер,соев сос
чубрица,дафинов лист
чаша бяло вино

за соса:

1 пълна с.л. натурално нишесте
1/3 кофичка кисело мляко
червен и черен пипер,инд.орехче,къри,сол

Приготвяне:

Нарежете парчето месо на малки карета.
Ако е нужно леко ги начукайте.
Овкусете ги със соев сос,черен и червен пипер,мащерка.
Завийте всяко каренце в един пласт зелев лист.
Подредете една до друга така приготвените сърми.
Залейте с 1/2 чаша бяло вино и 1/2 чаша вода.Поръсете отгоре малко олио,къри,червен пипер.Сложете един дафинов лист и завийте тавата с алуминиево фолио.
Печете в загрята на 200 гр. фурна,след 10 мин. намалете на 160 гр. и печете така още 50 мин.
В купа смесете киселото мляко,солта и подправките.Излейте кашичката в соса от печеното и надигайте тавата ту от единия край,ту от другия,за да се смесят сосовете.Върнете тавата във фурната.Ако соса стане гъст или не е останала много течност при печенето разредете с гореща вода и редуцирайте до желаната гъстота.
Накрая включете за кратко  грила ,за да се запекат зелевите листа отгоре съвсем леко .










Към двете предложения подхождат кхачапурите с микс от сирена на Йоли, към които обаче ме насочи Нинчето.Няма да преписвам рецептата,само ще спомена,че и аз ползвах готово тесто .
Плънката ми беше от кашкавал,сирене и Чедър,магданоз,подправки.
Не съм правила топчета от нея,на снимките се вижда как процедирах.











Ще призная,че кхачапурите доста бавно ми се изпичаха в тигана,затова едната част изпекох във фурната.
Стават и така,и иначе.




17 февруари 2012 г.

плодов сладкиш с карамел - my favorite dessert и Кулинарен еликсир на една година




Ето че неусетно се изтърколи една година от създаването на Кулинарен еликсир и първата рецепта!
Забелязвам,че в много голям процент кулинарни блогове се отбелязва поредната им годишнина точно по това време-януари и февруари.
Може би защото тогава имаме  повече свободно време за престой у дома,на компютъра или край печката размятаме тигани и фотоапарати.
Днес обаче аз няма начин да не отбележа отново,че основен инициатор,подстрекател и спомоществувател на моето кътче е Мина!
Ако не беше тя да настоява толкова упорито и убедително,а и да ме напътства , още щях да отлагам или изобщо нямаше да започна.
Все си казвах - е,то пък голямата кулинарка дето съм,та чак и личен блог,и рецепти и т.н.







Но..... не съжалявам,напротив!
Защото тук намерих много приятели,с някои се запознах лично,с други надявам се предстои,с трети се чуваме по телефона,разменихме си много добри думи,похвали,пожелания,подаръци - все жестове на внимание и човешка доброта!

Кулинарен еликсир се превърна в местенцето,където споделям и празници,и делници,и където всеки ден намирам повод за ведро настроение и радост дори и да съм тъжна или да съм изморена.
Невероятно стимулиращо и тонизиращо ми действат вашите думи!
Благодаря ви,че се отбивате,че ми пишете,всичко това ми е много ценно и скъпо!





Мина,благодаря и на теб,не само за подкрепата за Кулинарен еликсир,а и за приятелското рамо,което имам винаги в твое лице!

И тъй като днес отново имам повод за почерпка на скъпи приятели тук,то няма начин да минем без десерт!


Често ви говоря за моите любими десерти.
Но не съм ви казала все още КОЙ ми е НАЙ-любимият !
Десертът с главно "Д" !







Този сладкиш няма да изненада никого,защото е много популярен,но тъй като у дома сме в единодушен възторг от вкуса му,и то всеки път,не мога да не го включа в страниците на блога.
Лесен,непретенциозен откъм направа,продукти и на вид,но може би вече сте забелязали,че аз си падам точно по такива сладости - сочни,с плодове или кремче,и задължително с количества захар,масло или шоколад в разумните граници.
Правила съм го с ябълки,праскови,сини сливи,череши,комбинация от праскови и банан, и т.н.
Практически не виждам причина да не бъде направен с всякакви плодове.

Най-любимата ми хапка е карамеленото ръбче,пропито с масло и сироп-ммммм,е голяма наслада е!
Както се очаква, и този път съм редуцирала захарта  и на нас така ни е идеален,но който си пада по по-сладичко може да я увеличи. 







Продукти:

3 големи или 4 малки яйца
1/2 ч.ч. захар / ако ще сиропирам с компот ,както е в случая, слагам 1/3 ч.ч. /
1 ч.ч. брашно / може да има нужда от още някоя лъжица в зависимост от големината и броя на яйцата /
кора от портокал и лимон
ванилия
1 п. бакпулвер

плодове по избор ,аз използвах този път белени праскови в лек сироп,отцедени

80 гр. масло
1/3 ч.ч. кафява захар / може и повече /







Приготвяне:

Подгответе си плодовете.
Разбийте яйцата и захарта до пухкав крем.Добавете брашното,бакпулвера,кората от портокала и лимона,ванилията и разбийте отново.
В тавичката,в която ще печете разтопете / трябва да е с незалепващо покритие и да не е откопчаваща / на котлона маслото.
Имате две възможности за направата на карамела.
Първата,както е в оригинал,е да поръсите равномерно захарта по дъното,върху разтопеното масло, и да оставите на котлона БЕЗ да бъркате,докато започне да се карамелизира.
Аз този път не правих карамел,а взаимствах от метода на Танита,който преди това бях видяла и в Пекарната на Джулия по Фиестата.
Като се разтопи маслото поръсих дъното равномерно с кафявата захар.
Аз сложих 1/3 ч.ч.,но може и повече,за да има повече карамел отгоре като се обърне.





Върху нея подредих отцедените плодове.





Покрих плодовете с тестото.





Сложих сладкиша да се пече в предварително загрята на 175 гр. фурна до суха клечка.
Сладкишът се похлупва с поднос и се обръща.Аз го правя още докато е горещ,защото после карамела по дъното ще стегне и ще  залепне за тавата.
Ако по дъното на тавичката има останал карамел,налейте чаша вода и го кипнете на котлона.
С получения горещ захарен сироп ще сиропирате сладкиша,когато вече е изстинал.
Можете да сиропирате и с предварително загрят сок от компот.






Поднесете с топка сладолед,с бита или подсладена квасена сметана,с ванилов или шоколадов сос.
Дори и с нищо от прежде изброеното да не го гарнирате,този десерт пак ще остави трайна следа по небцето ви!

Опция : Преди да залеете плодовете с кексовото тесто можете да поръсите стафиди,други сушени плодове или едро счукани ядки.
Ако правите сладкиша с круши,сини сливи или ябълки,когато ги подредите,можете да ги поръсите с малко канела,тя им подхожда!





Ето го във вариант с ананас :





и със сини сливи :




с ябълки и малини :