Продукти:
1 ч.ч. ориз
зеленчуци по избор
1/2 ч.ч. пасирани домати
2 с.л. зехтин
30 гр. кр. масло
2-3 с.л. бяло вино
50 мл. готварска сметана
1 малка глава стар лук(или праз)
2 скил. чесън или 2 стръка пресен
сол,подправки на вкус
Приготвяне:
Оризът се изплаква под течаща вода и отцежда.
Лукът и чесънът се нарязват на ситно,останалите зеленчуци -както ви харесва и както им подхожда.Рецептата е универсална и зеленчуците могат да бъдат всякакви по ваш избор или в някаква комбинация.
В дълбок тиган загрявате зехтина и задушавате лука и чесъна.
Следват зеленчуците,да се позапържат и те,независимо дали са сурови или замразени.
Добавяте ориза,пържи се 2-3 мин.,докато стане прозрачен.
Прибавяте виното и изчаквате 2 мин.,докато се изпари алкохола и остане само аромата и вкуса.
Добавяте пасираните домати и 1 ч.ч. горещ зеленчуков ,месен бульон или гореща вода.
Посолявате и оставяте ястието да къкри на слаб огън под капак,като периодично разбърквате и доливате вода/бульон.
Когато оризът поеме водата,добавяте сметаната и маслото,бъркате още 1-2 минути,прибавяте подправките,които ви харесват и оттегляте съда от котлона.
Веднага сервирате,преди оризът да е попил всичката течност.
Може да поръсите порцията с настърган пармезан ( ако нямате става и с натрошено краве сирене).
Сметаната не е задължителна,може и без нея.
Ето още един вариант - с маслини,домати,праз,но без сметана:
И още един - с грах,царевица,червена чушка,без сметана :
Еликсир, много вкусно изглежда това ризото:).
ОтговорИзтриванеА за Лидия - помня й аз думите за ризотото, права си е жената:))).
Супер, даже е и диетично!Браво!
ОтговорИзтриванеТраяна,Аелис,благодаря ви много за хубавите отзиви!
ОтговорИзтриванеАелис,Лидия ни е любимка и на двете,наистина по този начин вкусът на ориза е малко по-различен!
Ползотворна неделя ви пожелавам!
Адски ме очарова ризотото ти :) и ще си го приготвя накой път като съм сама, че моите хора манджа без месо недолюбват ;)... Или мога да се пробвам да ги омагьосам :)) като им го предложа като гарнитура... Страхотно е!!!
ОтговорИзтриванеМина,и у нас ризотото минава за основно за дамската част:)),за господина е гарнитура.Мъже-хапва им се и месце,и сладичко!Дано успееш да ги омагьосаш,много ще ми е приятно!
ОтговорИзтриванеНикога не ме е бивало в приготвянето на ориз,но това ризото беше мноооого вкусно!Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за споделените отзиви,много се радвам,че ви се е усладило ястието!Поздрави!
Изтриване