9 февруари 2012 г.

ориз с белени домати и праз










Продукти:

1 ч.ч. бял ориз
1 малка консерва белени цели домати
1 стрък праз
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
2-3 ч.ч. домашен бульон или гореща вода
1/2 к.ч. зехтин или олио
сол,черен пипер,магданоз







Приготвяне:

В тавичка слагате всичко изброено по-горе и печете до готовност на ориза.
Аз винаги слагам в загрята на 180 гр. фурна и като започне да се готви,намалям на 150 гр.
Изключвам фурната,когато течността намалее,но все още има и оставям ястието вътре на остатъчна топлина,докато ориза поеме всичката течност постепенно.










36 коментара:

  1. Ухааа! Кога успя да спретнеш толкова ястия! Много са апетитни! Нищо, че съм вечеряла, веднага огладнях. Ще се почерпя. Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. ЕХАААА.. Взимам си от всичко ако,че е полунощ.:))))
    Много хубави идейки и прекрасни снимки .
    Прегръдки и спокойна нощ Росе!

    ОтговорИзтриване
  3. И аз се нареждам на късната трапеза :))) Много апетитни предложения, Роси! Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Роси, много е изкусително при теб, обичам всичко приготвено с чушки, а поднесено от твоите ръце е толкова апетитно. Хляба на Мони е великолепен, и аз му се каня!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Ихаа, пак вкусотии. При нас е тъкмо време за вечеря и мисля да си взема от всичко! Много вкусно изглежда, а и рецептите са интересни! Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  6. Тези кюфтета на Ели два пъти се пробвам да ги правя и все не успявам. Чудесни са твоите. И тази питка ....мммммммммм. Да взема да ти дойда на гости ли :)))

    ОтговорИзтриване
  7. Еликсирче, напълних си очите за цял ден :)
    Чудесно е всичко, а тези кюфтета и аз ги гледам
    отдавна!
    И хляба, и тази идейка с ориза....
    Топла прегръдка, миличка и хубав петък!

    ОтговорИзтриване
  8. Леле, как съм изтървала вечерята! Чудесна е, Роси! На тези кюфтенца и аз им се каня:). Всичките ти ястия са вкусни, а питката толкова мека, топла...Обожавам ги тези постове с цяло меню, прекрасни и вкусни идеи... Напълни ми душичката!

    ОтговорИзтриване
  9. Бухтичките са сртахотни ,Роси и хляба с копър ,че и ориза ,макар да не обичам ориз с домати .Твоят обаче изглежда много вкусен !
    Честити ти награди ,да им се радваш :) ! А аз се връщам назад да се порадвам на хубавите ти снимки :)! Чао и хубав ден ! Прегръдки !

    ОтговорИзтриване
  10. Лелееее, колко е вкусно при теб днес, Роси!
    Лошо правиш ти напоследък - поне 2-3 ястия предлагаш в един пост. Не само да се чуди човек кога да го започва, ами да се чуди и кое първо. Хайде тез бухти (хиххии, бухти, а) са ми добре известни, ами питката? Ориз с домати също обичам...... мнооооооооого дори.... Хвърли ме в размисъл.
    Но чушковите бухти изглеждат много хубаво, да ти кажа.
    Аз обаче да ти споделя - след първия път - кисело мляко не слагам в сместа - излишна ми е. А чушките са ситно нарязани, не смлени. Наблягам на сиренето и яйцата. И много повече ни харесват така - усещат се чушките; за бюрек ще има да чакат у нас да се плескам :)))

    Та чупвам си парченце от питката, вземам една буФтичка и се скатавам да работя, че днешния петък се очертава дъъъъъълъг, студен и труден.
    Хубави почивни дни на вас, Роси!

    ОтговорИзтриване
  11. Страхотно вкусно още от заглавието! Непременно ще пробвам тези бухти! Хубав уикенд, Роси!

    ОтговорИзтриване
  12. Оооооо......колко вкусно си хапнах при теб , Елексирче!!! Винаги си пълна с оригинални идеи!За пътви път виждам чушкови бухтички и..... намирам предложението ти за уникално! Много , много ме впечатлиха! Изглеждат вълшебно апетитни , а... и представям си .... колко са вкусни в съчетание с млечния дип с кисели краставички! Ще опитам непременно!
    Намирам и идеята ти за оризчето много здравословна и приятна! Поднесла си ястието по много красив начин, а..... снимките ти са.... просто нямам думи.... Уникални!!! Голям комплимент!
    Желая ти един незабравим и много красив Уикенд, изпълнен с много кулинарни фантазии, романтични вълшебства и позитивна енергия!!!Сърдечни целувки!

    ОтговорИзтриване
  13. Знаех си, че не трябва да надничам при теб по обяд:)
    ВКУСНО,ВКУСНО,ВКУСНО!!!!!


    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря ви,момичета,пак сте ми приятна и сговорна компания тук!

    Дидка,идвай,мила,добре си ми дошла!

    Кате,то май вече на цели менюта ще я карам предвид колко изоставам да публикувам и започнах да се заривам с рецепти и снимки/най-вече/.Радвам се,че ти прави впечатление!

    Пепи,аз какво да кажа като след почивните дни в отчетната направо ми връзваш погледа на панделка от вкусни блюда едно подир друго!
    За кюфтетата и аз така ще направя другия път,че иначе ми стана много рядка сместа и ще нарежа чушките и аз.
    На мен ми се очертава дълъг не само петъка,ами и съботата :).

    Албенче,както винаги преливаш от позитивизъм,като те чета все едно гласчето ти звъни край мен,много си мила!

    Траяна,Яна,Мариянче,Ивана,Дани,Ради,Еми и Здравче,благодаря ви,че наминахте и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  15. Леви,верно е,на гладно си е мъчна работа разходката в кулинарен блог!Благодаря ти,Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  16. Ах Елексирче, това зашеметяващо меню ... застърга ми коремчето чак :) Всичко изглежда божествено вкусно!!!
    Прегръдки мила Роси и релаксиращ уикенд ти пожелавам:)

    ОтговорИзтриване
  17. Мила Роси, невероятно меню, чудесно съчетание. Всеки път ти се възхищавам на усърдието и усета да съчетаваш вкусове и цветове, а и също неуморно да твориш красота и изящество. Комплименти!

    Пожелавам ти прекрасни събота и неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О,Вени,как само умееш да ми зарадваш душичката,невероятна си,благодаря ти!
      Хубави почивни дни и на теб!

      Изтриване
    2. Еликсирче, чудни са ти бухтите.
      Ако беше по-близо, бих предложила упражнението "от мен продуктите, от теб приготвянето".
      Но на мен ми се "залепиха" очите в праз с домати и ориз.
      Изобщо, браво на теб.
      И сега да питам нещо извън темата.
      Самата аз се казвам Елиана. Видях, че имаш награда от друга Елиана, която се подписва като Edi Lina. Дали е адашка? Извини ме, че питам за такива неща, но ми е много интересно да науча.
      Пожелавам ти хубави и безпроблемни почивни дни.

      Изтриване
    3. Ели,привет!
      Значи станахте две Елиани,защото дамата,за която питаш съвсем наскоро се представи,че се казва точно така!

      И на теб хубави почивни дни!

      Изтриване
  18. Роси, много, ама много вкусно! За жалост обаче май съм изпуснала пиршеството :)
    Ако искаш ми вярвай, много се чудих тези дни, дали да не сготвя ориз с праз и домати :) Аз го правя малко по-различно, ама твоето е по-мързеливо - допада ми :)

    Прегръдки! Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче,по принцип и аз го правя като първо запържвам ориза и другите неща и после прехвърлям в тавичка,слагам бульон и пека във фурната.Но този път умишлено процедирах съвсем мързеливата както ти казваш,за да видя ще има ли разлика във вкуса,ами не,няма никаква.Така че и така се получава вкусно,пък и много по-лесно.

      Хубави уикенд!

      Изтриване
  19. Роси, истинска фурия си в кухнята- кога наготви, кога снима!?
    Много красиво поднесени са ввсичките ти предложения и много апетитни С удоволствие бих опитала всичко!
    Поздрави и приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  20. Еее, аз бях малко заета тази седмица и съм изпуснала!Много навременни предложения, направо изкушаващо вкусни!И много добре представени!Моят главен дегустатор ме врънка за тези чушки бюрек по всяко време, а аз въобще не обичам да ги правя:(Сега ще се пробвам с този вариант!Благодаря!А, за малко да забравя, снимките са много сполучливи!
    Приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Соня,много ти благодаря!
      Ако искаш да си по-близо до чушки бюрек направи както предлага по-горе Пепи,без да слагаш кисело мляко и чушките нарязани,не смлени.
      По рецептата ще имате бухти :))!
      Приятни и на теб!

      Изтриване
  21. Роси, чудесни ястия си приготвила!Много вкусни и ми допадат като рецепти.Бухтите ще ги пробвам ,много добра идея да се приготвят по този начин.За ориза нямам думи...още повече в комбинация с праз ,вкусно и то много.
    Поздравления и за пухкавия хляб!
    Лека нощ и приятен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  22. Направо ме срази с идеята за тези бухти, Роси! Много ми хареса идеята, а поднасянето е като в петзвезден ресторант! Отчупих си парче от питката. Прегръдки с пожелания за хубав уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви,тя идеята се получи неочаквано следвайки рецептата на Ели!Но пък за който обича солени бухти си е интересна хрумка,а и стават ароматни!
      Ако пък се сложи още брашно и замеси тесто,което да се разточи и изрежат фигурки съвсем ще заприличат на бухти,че ще са и хрупкави.
      За комплимента за поднасянето-много ми е ценен,особено от теб изказан!
      Прегръдки и хубави почивни дни и на теб!

      Изтриване
  23. Всичко е много вкусно тук-поздравления,Роси!И да не е гладен човек,при теб огладнява...
    Приятна вечер.прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  24. Ох, кой ме би по главата да надникна и тук :))) неустоими са всичките ти предложения, Еликсирче - кое от кое по апетитни и примамливи!!! Идеята за бухтите си я запазвам :)

    ОтговорИзтриване
  25. Живе и Мина,много ви благодаря,дами!

    ОтговорИзтриване
  26. Роси, ястието ти с праз, домати и ориз ни е любимо и на нас, само не съм го правила с цели белени доматки. Бухтите са прекрасна хрумка, изглеждат неустоимо вкусно.
    Благодаря ти, че си се доверила на рецептата ми за хляба, правя е често-често, много ароматен става наистина.
    Прегръдки и спокойна вечер!:-))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мони,благодаря за комплиментите и за рецептата на хлебчето,много е пухкаво и вкусно!
      Спокойна нощ и на теб и весело утре!

      Изтриване