29 декември 2012 г.

тиквеник и щрудел с ябълки и круши


от тази страна е тиквеника......



....а от тази - щрудела с ябълки и круши




Днес ще споделя моя начин за правене на тиквеник.
Става много плодов,мек,усещането за плънка доминира над това на корите,много сочен е и то без да е сиропиран.
В една тава комбинирах два варианта-5 рула с тиква или иначе казано-тиквеник  , а за не любителите на тиквеник направих 2 рула с настъргани ябълки и круши.


Единственото,което отличава този тиквеник от класиката е наличието на сливов конфитюр в плънката,който много променя вкуса и определено ми бе трудно да различавам кои парчета са с тиква и кои  - с ябълки и круши. По забавното е,че половинката,който не обича тиквеник не правеше разлика и си хапна без възражения,хехе...  )







Продукти:

1 п. кори за баница
100 гр. орехи
100 гр. стафиди
настъргана тиква или ябълки,круши - около 500 гр.
80 гр. топено масло
захар на око и на вкус
канела,ванилия
1 ч.ч.конфитюр по ваш избор

пудра захар за поръсване




Приготвяне:

Настържете тиква или ябълки и круши.
Смесете ги с ванилия,канела и захар в количество по ваша преценка .
Орехите счукайте на едро.
Вземете първите два листа,намажете ги тук там с конфитюр,




разпределете тиква ,орехи и стафиди,поръсете топено масло и канела.
Ако ви се вижда малко захарта може да поръсите по още 1 лъжица  и завийте на руло.

с тиква
с ябълки и круши




                                Подредете рулата едно до друго.




Намажете ги с останалото масло и изпечете в загрята на 190 гр. фурна с вентилатор.





Печете около 45 мин. ако е тиквеник,ако е щрудел с ябълки и круши може и 30 мин.
По някое време може да покриете с фолио,за да не прегори.
От ябълките и крушите ще има няколко лъжици отделен сок - НЕ го изхвърляйте,а с него напръскайте горещия щрудел след изпичането и го завийте с памучна кърпа да омекне.
След 10-тина минути поръсете обилно с пудра захар.




щрудел с ябълки и круши

27 декември 2012 г.

питка с късмети















Тестото за питката замесих с миксера и бъркалките за тесто,което е отлично решение за този,който няма хлебопекарна и който като мен не иска да меси на ръка. Снимките ми са ужасни,фокус никакъв,но  семейството чакаше на празничната трапеза,а и на тази светлина кой знае какви различни резултати нямаше да постигна,затова направих няколко бързи кадъра без много суетене.
Публикацията е по-скоро за статистиката и най-вече да си я имам записана рецептата ,защото и на следващия ден като  затоплих останалата питка във фурната беше бижу ! :)


 





Продукти:

350 мл. прясно мляко
200 гр. кисело мляко
2 яйца + 1 белтък, жълтъка с 1 с.л. олио + 1 с.л. прясно мляко - за намазване
1 с.л.  сол
1,5 ч.л. захар
1 с.л. пресен лимонов сок
1/2 кубче прясна мая
брашно - колкото поеме за не лепнеща топка тесто,приблизително 800-900 грама
----------------------------------------------------------------------------------------------------
60 гр. топено масло + 2-3 с.л. олио
краве сирене-натрошено
шарено сол - по желание
сусам за поръсване




 

Приготвяне:

Разтворете маята в топлото прясно мляко.
В дълбока купа сипете около 500 гр. брашно,чукнете яйцата + белтъка,добавете прясното мляко с маята,киселото мляко,сол и захар и започнете да разбивате с миксера.Постепенно добавяйте още брашно,докато тестото започне да се отделя от стените на купата .С намаслени ръце го премесете няколко пъти,за да се уверите,че е стегната,еластична топка и не лепне.
Намажете дълбок съд с много тънък слой  олио и сложете вътре тестото,покрийте го със свежо фолио или чиста кърпа и оставете съда на топло ,докато тестото удвои обема си.
Аз загрявам фурната до 50 гр.,после я изключвам и оставям вътре съда с тестото да втаса.
Когато тестото е готово го разделете на 12 части.С намаслени ръце раздърпайте всяка част на правоъгълник ( както се оформят фитилите на козунаците ) ,намажете с разтопеното масло,поръсете сирене и шарена сол.
В началото на правоъгълника постовете листчето с късметчето,
предварително завито в алуминиево фолио, завийте тестото напред откъм широката страна да се загърне сиренето,осучете фитила и го завийте на охлювче.
Подредете охлювите в тава,покрита с пекарска хартия.
Оставете питката да втаса повторно.





Намажете я с жълтък,смесен с лъжичка прясно мляко и лъжичка олио,поръсете със сусам и я изпечете в загрята фурна на 175 гр. долен реотан с вентилатор до суха клечка.







Използвам случая да благодаря най-сърдечно на Мина и Ина за прекрасните и много кокетни подаръци,които ми изпратиха,за вниманието и хубавите пожелания!
Домът ми се изпълва с все повече страхотни неща,които съм получила от приятели-блогъри и това не само ме прави много щастлива,а и придава съвсем друг смисъл на това занимание!
Ще ви покажа подаръците непременно,когато снимам нещо в тях ! :)



25 декември 2012 г.

Бисквити с ябълка и сушени смокини , и Честита Коледа!





  Честита Коледа на всички приятели ,последователи и читатели на "Кулинарен еликсир" !
  Пожелавам ви много здраве,  щастие и безброй причини да се усмихвате и радвате всеки ден!
 Нека всяка мечта да намери пътя до реалността ,за да я изживеете и почувствате!
 Нека семействата ви бъдат благословени и дома ви изпълнен с разбирателство, изобилие и берекет! 

  Честито Рождество Христово! Честита Коледа! Честита Радост!
 
 


  




Продукти:

125 гр. масло
2ч.ч. бяло брашно + още 1/2 ч.ч.
1 с.л. брашно от рожков / ако нямате заменете с бяло брашно /
8 с.л. прясно мляко
3/4 ч.ч. кафява захар
2 с.л. сок + кората на 1 мандарина
4 големи сушени смокини,нарязани на кубчета
1 ябълка
1 бакпулвер
ванилия,канела
пудра захар за овалване и поръсване 







Начин на приготвяне:

В купата на кухненския робот сложете ябълката,обелена и нарязана на едро.Пуснете няколко пъти да се надроби на малки парченца.Прехвърлете ги в купаи добавете към тях парченцата смокини.
Сложете в купата на робота 2 ч.ч. брашно,другите сухи съставки и маслото.Пуснете да се разбива,докато се образуват маслени трохи.Прехвърлете ги в купата при ябълките.Добавете сока и кората от мандарината,половината прясно мляко,и  разбъркайте с шпатула.Добавяйте още толкова мляко,докато получите  стегната топка маслено тесто.
Покрийте го плътно със свежо фолио и приберете в хладилника за 1 час.
Извадете купата и добавете още 1/2 ч.ч. брашно,защото ябълките ще са отпуснали сок.С леко намаслени ръце оформете топчета,като ги овалвате в пудра захар.Или не ги правете на топчета ами направо с помощта на 2 лъжички слагайте малки купчинки тесто на разстояние 3-4 см.
Така бисквитите ще станат рошавки.
Аз ги оформих на топчета.




Изпечете бисквитите в загрята до 170 гр. фурна.
Не съм засичала време на печене,прецених на око.Когато станат златисти дори и на пипане да ви се струват мекички,бисквитите са готови.При охлаждането ще се стегнат,отгоре са хрупкави,а вътре меки.
Ако искате да хрупат изцяло ги препечете повечко.
Поръсете ги още топли с пудра захар.






Не ги похлупвайте и не ги прибирайте в кутия,за да не омекват прекалено и да запазят отгоре хрупкавата си коричка.
Със сигурност поне 3 дни няма да изсъхнат,напротив-все така вкусни си остават.





Ако не сте имали време да направите от рано бисквити за Коледа,тази рецепта е идеална за бърза консумация,защото бисквитките нямат нужда да отлежават.

23 декември 2012 г.

Орехова торта


 




С тази вкусна торта по рецепта на Йоли искам да ви почерпя за рождения ден на моето все по-пораснало момиче!
Искам да й пожелая да бъде здрава,усмихната,щастлива,обичана и всички планове и мечти,които е начертала да се сбъдват с лекота!
Силно те прегръщам ,мило мое дете!







Продукти:

за блата:

3 яйца
100 гр. масло
2 с.л. захар
4 с.л. мед
100 гр. заквасена сметана
1 с.л. тъмен ром
1 ч.ч. брашно
3 с.л. какао
1 ванилия
1 бакпулвер

за пълнежа:

2 ч.ч. замразени череши/вишни
2 с.л. тъмен ром
2 с.л. захар
4-5 с.л. конфитюр

за крема:

400 мл. прясно мляко
1 пакет крем Оле ванилия на Др.Йоткер
400 мл. заквасена сметана
захар на вкус
2 п. желатин
100 мл. вода
1 чаша едро счукани орехи

за шоколадовата заливка:
 

100 гр. тъмен шоколад
70 мл. течна сметана
50 гр. масло








Начин на приготвяне:

На блата:

Отделете белтъците от жълтъците.
В купа разбийте маслото и меда,към тях добавете жълтъците,сметаната и рома,разбийте отново.Пресейте брашното с какаото,ванилията и бакпулвера и добавете в купата,разбъркайте.
В друга суха и желателно метална купа започнете да разбивате белтъците.Като се разпенят добавяйте лъжица по лъжица захарта.Разбийте ги до меки върхове.
Прехвърлете белтъците към кексовата смес,хомогенизирайте внимателно,като внимавате да не спадне обема.
Изсипете сместа в кръгла форма с откопчаващ ринг,предварително намаслена със спрей за печене или намазана с масло и поръсена с какао.
Изпечете в предварително загрята на 160 гр. фурна до суха клечка.
Оставете блата да изстине напълно.
Ако е станал достатъчно обемен можете да го издълбаете като Йоли,но тъй като при мен формата дойде малко по-голяма / ф 26 / ,нямаше възможност за издълбаване,затова го подравних и оформих равен блат.А изрязаното куполче надробих на трохи и сложих в крема.

На крема:
В купа сложете прясното мляко и крема Оле,разбийте с миксера,докато стане пухкав.Сложете към него квасената сметана и захар на вкус,разбъркайте с шпатула.Добавете кексовите трохи и орехите,а накрая  накиснатия в 100 мл. вода,разтопен и охладен желатин.


На плодовия пълнеж:

Черешите (или вишни) размразете,напръскайте с ром и ги оставете да си пуснат сока,с който ще  сиропирайте блата.

Сглобяване:
Върху блата намажете слой конфитюр,разпределете черешите.
Слатайте в центъра му лъжица по лъжица от крема и го разнесете към краищата като се стараете да оформите купол,заравнете и приберете в хладилника да стегне.





Загрейте маслото и сметаната.Прибавете начупения шоколад и бъркайте,докато се разтопи.
С така приготвения ганаш покрийте тортата и украсете по желание.





20 декември 2012 г.

мързелива баница - три варианта

  
  





С такава баница ме почерпи преди няколко години моя приятелка,когато й гостувах .Това беше първата ми среща с тази рецепта,която от тогава насам съм правила много пъти - на един или на два реда,само със сирене,само с кашкавал или комбинирано.Също и на мъфини.
Редя хляба на цели филийки, на половинки или режа на кубчета.
Колкото по-порест хляб използвам,толкова по-добре попива сместа в него и става по-сочно.
Правила съм и вариант на мързелива пица с лютеница,маслини,
колбас,кашкавал,кисели краставички ,обаче сега не се досещам точно каква ми беше там импровизацията.
Ще трябва да й отделя отделна публикация,ако направя пак.







Продукти:

стар хляб 
4-5 яйца
300 гр. кисело мляко
1/2 ч.ч. прясно мляко
200 гр. сирене
100 гр. настърган кашкавал - може и без него
топено масло или олио
1 ч.л. сода бикарбонат или 1/2 пакетче бакпулвер






Приготвяне :

В тавичка се застила лист пекарска хартия.
Сиренето се намачква с вилица.
Към киселото мляко се добавя содата,угасена с няколко капки лимонов сок,или бакпулвер.
Разбърква се да шупне и към него се добавят разбитите 4-5 яйца.
На дъното на тавичката се намазва разтопено масло и се подреждат филии хляб,напръскват се с малко прясно мляко.



            
          Разпределя се натрошено сирене (и/или настърган кашкавал )




         и първия ред се залива равномерно с половината яйчена смес.

                



                Следва втори ред хляб и сирене, и останалата смес.




                     

Полива се обилно с още разтопено масло.
    Пече в загрята на 190 гр. фурна,докато баницата бухне и стане златиста.






За мъфините :


Продукти за 12 броя:

4 яйца
1 кофичка от 400 гр. кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат или 1/2 п. бакпулвер
40 гр. разтопено масло
100-150 гр. натрошено сирене
около 50 гр. едро настърган кашкавал
парче праз ( по желание,може и без него )
стар хляб на кубчета
семена за поръсване (по желание)






Приготвяне:

В купа разбийте яйцата.Разбъркайте млякото със содата и го добавете към яйцата.
Прибавете натрошеното сирене,кашкавала и нарязания на кубчета праз.
Накрая сложете хляба и хомогенизирайте леко.
Количеството хляб преценете индивидуално,сместа не трябва да е рядка.
Разпределете я в гнездата за мъфини,поръсете семена,сложете по едно парченце масло върху всяко мъфинче и печете в загрята на 180-190 градуса фурна.







Ето същата смес (без праз) ,изпечена в тавичка,а не в гнезда за мъфини :







Накрая следва трети вариант на мързелива баница,редена на един ред,с кашкавал,сирене,шарена сол и чубрица.Продуктите вероятно са като тези в началото на рецептата,може би прясното мляко да има превес, ако съдя по снимката на купата на процесора.Не съм записала точни количества,но основното е да имате хляб,яйца,мляко,сода и масло,за разкош сирене или кашкавал.Става и без тях,само че тогава трябва да сложите сол в сместа.


подготвяте си сместа от яйца,млако,сода бикарбонат (или бакпулвер),евентуално някаква мерудия за аромат

подреждате хляба


поръсвате го и него с подправки ( по желание )

следва настъргано сирене


и настърган кашкавал



поливате с млечната смес и разтопено масло и печете

....и хайде на баницата :))