Поредна рецепта от Златната книга на шоколада.
Истината е,че много обичам да си я разглеждам,да препрочитам рецептите и всеки път да откривам нови и нови,които искам да наравя.
Отначало,когато дъщеря ми я подари,на пръв поглед ми се стори,че голяма част от рецептите няма да се впишат в нашия вкус .
С течение на времето се оказа,че колкото повече я прелиствам,толкова повече нараства to do листата в нея :) .
Обичам,докато чета рецепта да обмислям какво мога да променя,как да импровизирам на нейната база.
За настоящата рецепта имах известно колебание дали да сложа само масло или да заменя известна част с течна мазнина.
Не съм особен почитател на маслените сладкиши и кексове,идват ми възсухи,с изключение на браунитата,но там шоколада си казва думата и оправя нещата в желаната посока.
Въпреки това предположих,че наличието на пюре от тиква ще балансира сухотата и в крайна сметка сладкишът няма да е сух.
Точно така и стана - изключително пръхкав е,а гарниран допълнително с квасена сметана се получи десерт с последващо мъркане и доволно поклащане на глава.
Продукти:
източник на рецептата
1 голямо яйце
200 гр. краве масло
220 гр. пюре от сварена неподсладена тиква
200 гр. кафява захар ( може и бяла )
300 гр. брашно
1 п. бакпулвер
1 ч.л. канела
1/2 ч.л. смлян джинджифил
1 п. бурбонска ванилова захар
100 гр. шоколадови капки
по желание за поръсване: пудра захар
по желание за гарниране:
200 гр. заквасена сметана
пудра захар на вкус или мед
разтопен шоколад
Приготвяне:
Оставете маслото на стайна температура да омекне,след което го разбийте със захарта.
Прибавете яйцето и тиквеното пюре, и отново разбийте сместа.
В купа размесете брашното,бакпулвера,ванилената захар,канелата и джиндифила.
Прибавете сухите към мокрите съставки,следва финално разбиване с миксера.
Накрая се добавят шоколадовите капки и сместа леко се разбърква с шпатула.
Квадратна форма за печене с размер 23 / 23 см. ( или кръгла с диаметър 23 - 26 см. ) намажете с масло и покрийте с пекарска хартия или набрашнете.
Разпределете кексовата смес,която е доста лепкава и трудно се разнася,но не е наложително да я изравнявате прецизно.
Когато започне печенето,тестото ще се изравни само.
Печете сладкиша в предварително загрята на 180 гр. фурна без вентилатор.
Проверявайте готовността му с клечица,трябва да излиза суха.
Следете да не препечете десерта.
Оставете го да изстива на решетка.
Можете да го поднесете поръсен с пудра захар.
За още по-богат и сочен вкус можете да гарнирате всяко парче с подсладена заквасена сметана и да го полеете с разтопен шоколад или течен мед.
И преди съм споделяла,че у дома моите хора категорично не кусват тиква.
В случая изобщо нямаше въпроси защо сладкиша има такъв цвят или какво има вътре,за тиква пък грам не е повдиган въпрос,ама и аз не съм го съобщавала.Почерпих и двама души извън семейството.
Никой нито разбра,нито се усъмни,нито попита,нито протестира. :)
Затова пък единодушно всички му се насладиха.
Така че, ако на пръв поглед веднага ви хрумне мисълта - това моите няма да го ядат,защото не обичат тиква - не бъдете толкова сигурни :) .
Роси, прекрасен е! Определено се е получил чудесен и с удоволствие бих опитала. Аз също не харесвам особено сухите маслени сладкиши, но ето, че сега е друго положението. Да ви е много сладко! И браво за снимките, страхотни са!
ОтговорИзтриванеПоздрави, мило другарче! :)
Роси, разкошен е сладкиша! Имам опит с тиквено-шоколадовите и у нас много се удобряват. Понякога дори не питат какви са съставките.
ОтговорИзтриванеПоздрави и прегръдки!
Роси, изглежда много сочен :)
ОтговорИзтриванеМакар че аз съм любител на солените тиквени рецепти.
Прегръдка и слънчев уикенд!
Роси, разкошен сладкиш! Ние обичаме много тиква и ще ни се услади още повече :)
ОтговорИзтриванеМного вкусно звучи, Роси и е поднесен в чудни чинийки! Слънчева и вкусна публикация!
ОтговорИзтриванеАма с шоколад е, как няма се впише във вкуса на всеки човек :)
ОтговорИзтриванеЧудесно изглежда и звучи сладкиши, виждам, че и сочен остава, не сух.
Май ще варя тиква специално за сладкиш и за едно кремче, което обичам.
Прегръдка ,мила и хубави почивни дни!
Роси, много жълто изкушение.....но ще го направя точно защото е с тиква. У дома всяка седмица изпичам по една огромна тиква около 10 кг, на два пъти я пека и я излапваме за два дни - направо сме върли опустошители на тиква, ядем я и за десерт и за солена гарнитура.... А мислиш ли че ще пострада сладкиша, ако не сложа шоколад?
ОтговорИзтриванеЩе ти скрия книгата, да знаеш! Ех, Роси, де да ставаше с криене на книгата, май ще запретна ръкави, ще вържа бонбонената престилка и ще забъркам това изкушение. Великолепен десерт сладкиш! Взимам парченце за следобедното кафенце и ти благодаря!
ОтговорИзтриванеИииииииии! Това е страхотийка, Роси! Няма нещо него, което да не обичам много. Но нямам тиква в момента. Ще се прави сладичко днес, видяло се е.
ОтговорИзтриванеМного ме зарадваха коментарите ви,момичета,дори усмихнаха!
ОтговорИзтриванеПепи,и аз специално съм сварила и замразила неподсладена тиква с кулинарна цел,да я влагам в каквото наумя.
Мария,абсолютно можеш да пропуснеш шоколадовите капки или да ги замениш със сушени плодове или орехи,ще се впишат идеално.
Кате,не ми отнемай удоволствието да си я разлиствам,моля те :) .Ужасно много обичам да я взема и да започна да избирам-кое да направя този път,защото съм си заплюла много рецепти от нея.
На онези,които ще се изкушат да си приготвят това оранжево сладкишче-да ви е сладко!
Прегръдки и хубава вечер на всички! :)
А теменужки откъде намери в тази "зима"?;)
ОтговорИзтриванеМного ми харесва сладкиша- а и тиква имам, очаква да се впише в обстановката. Хубава неделя, Роси!
:)) Теменужката ми е подарък от зълва ми от преди много години,Марте,и цъфти целогодишно.
ИзтриванеЧесто е позирала по мои снимки тук.
Много ще се радвам да се засладите и вие с тиквен сладкиш,мила,хубава нова седмица да ти е!
Правила съм сладкиш с тиква и шоколад и много ни хареса. Сега ще пробвам и твоето неустоимо предложение!
ОтговорИзтриванеПриятна неделя, Роси!
Аз пък ще отида да видя твоя вариант,Инче,стана ми интересно.
ИзтриванеМного хубава нова седмица пожелавам!
Красавец е, Роси! Сигурна съм, че и на вкус не отстъпва на осанката си. Прегръдка с пожелания за прекрасна неделя! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти,Еви,много си мила!Щом го поискаха пак и то Не обичащите тиква,май наистина много им е харесал,хехе :))
ИзтриванеСърдечен поздрав от мен!
Какъв разкош,Роси! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря,Траянка,поздрави и от мен!
ИзтриванеМъркане и още как, Роси...
ОтговорИзтриванестрахотен сладкиш - изглежда красиво, с чудесно съчетание на аромат и вкус.
Харесва ми, поздрави, успешна и усмихната нова седмица!
Мале, Роси, направо не мога да откъсна очи от екрана. Разкошен сладкиш и красиви снимки! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеХареса ми този сладкиш,Роси.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ,че го сподели!
Чудесен е сладкиша! И аз като теб, с всяко следващо разглеждане на някоя кулинарна книга си харесвам нещо ново. Поздрави, Роси!
ОтговорИзтриванеРазкошен! Чудесно съчетание на цветове и вкусове. А щом присъства и шоколад, значи и аз го прибавям в моята дъъъълга листа!!! Поздрави!
ОтговорИзтриванеМного слънчево изглежда сладкиша ти,Роси! Чудесна рецепта!
ОтговорИзтриванеПрегръдки с пожелание за хубава нова седмица!
Много ви благодаря на всички за хубавите думи,надявам се да ви допадне рецептата и на вас!
ОтговорИзтриванеС пожелание за успешен и ползотворен ден! :)
Чудна рецепта, точно каквото търсех! Аз пропуснах шоколада, защото исках да се усеща тиквеният вкус, и намалих захарта наполовина, че моите деца са склонни като майка си да прекаляват със сладкото. :-) Стана много вкусен! Благодаря!
ОтговорИзтриванеМного ви благодаря за споделените отзиви!Много ми е приятно,че съм била полезна и сте останали доволни от рецептата!Поздрави!
Изтриване