2 юли 2014 г.

лазаня с тиквички и домат






Търсейки в блога на Марияна нейна публикация за комплекс в с.Костенковци,попаднах на тази невероятна лазаня .
Освен адски апетитните кадри ме съблазни факта,че е постна .
Комбинацията от моцарела,тиквички и домат много ми допадна като идея!






Мариянка,благодаря ти за предизвикателството - страхотна лазаня !

Аз използвах вместо моцарела сирене CACIOTTA ( от Лидъл ).






Продукти:

за бешамела:
40 гр. масло
4 с.л. брашно
800 мл. прясно мляко
сол,мадраско къри,инд.орехче,черен и червен пипер

и още :

1/2 пакет от 500 гр. кори за лазаня
2 домата
1 крехка тиквичка
100 гр. краве сирене натрошено
сирене Качотта около 250-300 гр.  или моцарела,кашкавал
риган,магданоз ( или копър)
1-2 скилидки чесън или 1 стрък пресен













Приготвяне:

на бешамела:

В купичка отлейте около 50-100 мл. от прясното мляко и размийте в него брашното на гладка кашичка.Добавете и подправките.
Запържете брашното в разтопеното масло.
Отдръпнете съда от огъня и прибавете прясното мляко на тънка струя при непрекъснато бъркане.
Върнете съда на котлона и бъркайте постоянно с телена бъркалка,докато сосът се сгъсти .
По принцип ще е нужен по-рядък от обичайния Бешамел,защото в него ще се готвят корите за лазанята и те ще поемат една част от течността.


на лазанята :

Нарежете доматите и тиквичката на тънки шайби.
На дъното на тавичка сложете малко Бешамел.
Следва 1-ви  ред кори.
После пак малко Бешамел.
Подредете шайби тиквичка,поръсете магданоз или копър,малко чесън и краве сирене.




Следват резени домат,риган,сирене Качотта или кашкавал.




Полейте с малко Бешамел.





Сложете 2-ри ред кори.
Пак Бешамел.
Пак тиквичка,чесън,магданоз,краве сирене,домат,риган,Сирене Качотта или кашкавал.
Пак Бешамел.
Следват 3-ти ред кори.
Пак Бешамел.
Най-отгоре подредете останалите домат,тиквичка и сирене Качотта.





Изпечете ястието на 180 гр.
Ако отгоре лазанята започне да се припича ,превключете фурната на функция само долен реотан с вентилатор или покрийте тавичката с лист алуминиево фолио.
Лазанята се пече около 45-50 мин.
Бешамелът отгоре трябва да стегне и корите - да омекнат.





Оставете ястието да се охлади и да се споят сосът и сирената ,за да може
да нарежете по-стегнати парчета,сервирайте лазанята топла,но не гореща.





Всички по-малки снимки можете да видите в по-голям формат,ако цъкнете върху тях.

18 коментара:

  1. Разкошна е, Роси! Комбинацията наистина е много хубава! :) Прегръдки, Роси! :)
    Не спирам да те следя, но рядко пиша. Сериозно ме завъртя ежедневието през последните седмици. Ще се реванширам. :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ау, ау, какво ми виждат очите, направо съм засипана от такива рецепти и не мога да им се наситя, приказна рецепта ! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  3. Роси, ти си голям почитател на тиквичките :)
    Чудесна комбинация от продукти; чудесна реализация на рецепта!
    Прегръдка, другарче мило и хубаво утре :)

    ОтговорИзтриване
  4. Лазанята изглежда ръмжащо направо! Перфектна! Как бих отмъкнала парченце...
    Усмихнат ден ти желая, Роси :)

    ОтговорИзтриване
  5. Роси,чудна лазаня! Звучи вкусно, а и толкова изкушаващо изглежда!
    Хубав ден и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  6. Роси, тази лазаня ще ми е много по вкуса. :) Много обичам зеленчуци със сирена, а при теб прелива от вкус. Прегръдки, другарче!

    ОтговорИзтриване
  7. Охо, вкусотийка! И ние в жегите предпочитаме постничко:)

    ОтговорИзтриване
  8. Много ви благодаря,че за пореден път не ме лишихте от внимание !Много ме радвате всички!
    Както казва Пепи,обичаме тиквички и всякакви идеи с тяхно участие.
    Препоръчвам лазанята,много свежа и сочна е.
    Можете да я направите и с пресни кори ,ще се сготви още по-бързо.
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  9. Ами вече сме две впечатлените,Роси:)))))))Чудна рецепта!

    ОтговорИзтриване
  10. Истински разкош, Роси! Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Роси, много свежо. А тиквичките не хрупкат ли, изпичат ли се добре?

    ОтговорИзтриване
  12. Миленка,Еви и Веси,благодаря ви!
    Веси,изпичат се много добре за това време,пък и нали са нарязани на тънки шайбички,та им стига да успеят да се сготвят.

    С пожелание за приятна петъчна вечер!

    ОтговорИзтриване
  13. Роси, и аз като теб съм фен на тиквичките и непременно ще ги опитам и в този им вид, обаче да те попитам - откъде каза, че купуваш пресни кори за лазаня? Беше го писала в някоя предишна публикация, но не намирам къде...

    ОтговорИзтриване
  14. Диде,пресни кори има със сигурност в Кауфланд и Пикадили,може да има и в Метро.С тях ще е още по-вкусно.Да ви е сладко и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  15. Роси, това е повече от лятна фантазия -
    чудесно съчетание на продукти, вкусове и оформление,
    много красиви снимки и неустоимо представяне...
    Поздрави за теб и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  16. Тиквички и лазяня в едно заглавие... Няма начин да не е вкусно! И двете са ми много любими, а с тези страшни снимки, си голям подстрекател, Роси!
    Слънчеви почивни дни! :)

    ОтговорИзтриване
  17. Голема вкусотия, Роси! Зеленчуково, а толкова примамливо!

    ОтговорИзтриване
  18. Дианка,Лучия и Светле,благодаря ви ,момичета!
    Пожелавам ви усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване