19 юли 2014 г.

браунис чийзкейк с боровинки





Рецепти за браунис чийзкейк има много .
Аз си бях харесала тази като се наложи да увелича продуктите,за да ги адаптирам за размера на моята форма.
Можело да добавя още малко,за да се получи по-висок сладкиш,но следващия път.
А такъв ще има и то не един по няколко причини.
Първата е,че поради увеличенто количество продукти пекох сладкиша повече време,но му дойде множко.Исках отгоре да се запази по-кремест и накрая на рецептата съм отбелязала как би могло да стане.
Втората причина е,че е много благодатен за приготвяне десерт,защото не изисква много време за подготовка и никакво цапане на миксери,дори не й телени бъркалки,аз действах само с шпатула.
Третата причина е,че е съчетание от други два много любими и сочни десерта - брауни и печен чийзкейк,което веднага го изпраща в графа предпочитани.
За първи път правя десерт за гости,който преди това не съм тествала и въпреки личните си бележки в посока на още по-добър резултат,бе високо оценен от останалите,които го опитаха. 
Боровинките не бяха планирани да присъстват,но пък ми застанаха на погледа,докато пазарувах ,бяха толкова свежи,сладки и едри,че би било грехота да не взема.И понеже повече ми се връзваха с ликьора Амарето,
който ми подари Ваня,той измести Бейлиса ,предвиден по рецепта.










Продукти за форма с размер 23/23 см :

източник

за брауниса :

180 гр. тъмен шоколад
170 гр. масло
170 гр. кафява захар ( може и бяла )
110 гр. брашно
10 гр.  какао
3 яйца
ванилия
1 с.л. ликьор Амарето

за чийза :

250 гр. маскарпоне
70 гр. бяла кристална захар
1 голямо яйце
1 ч.л. натурално нишесте
ванилия
1 с.л. ликьор Амарето
150 гр. боровинки (или малини,череши,вишни....)







Приготвяне:

Подходяща формичка покрийте с пекарска хартия.
Размесете брашното и какаото.
В тенджерка с дебело дъно разтопете маслото и шоколада.
Към тях прибавете захарта,разбъркайте и оттеглете от котлона.
Оставете сместа да се охлади.
Когато това стане,към нея добавете яйцата,едно по едно и разбивайте след всяко с телена бъркалка или шпатула.
Ароматизирайте с ванилията и ликьора и накрая обединете с брашното,в което сте добавили какаото.
Изсипете сместа във формичката и заравнете.
В подходяща купа разбъркайте маскарпонето с кристалната захар,ванилията и ликьора (с шпатула,не ви е нужен миксер).
Към тях прибавете нишестето и яйцето,отново разбъркайте.
Нарая следват боровинките и леко разбъркване,колкото да се разпределят в сместа.
С лъжица разсипете бялата смес върху кафявата като слагате тук-там на купчинки.
С нож направете мраморни шарки.





Загрейте фурната на 160 гр. без вентилатор и изпечете сладкиша за 45-50 мин.
Охладете сладкиша във формата,поставена да изстива на решетка.




Освободете го от нея посредством хартията и го прехвърлете в поднос.
Нарежете го вече изстинал.
В никакъв случай не го слагайте или съхранявайте в хладилника,защото шоколадовият слой ще си загуби креместата структура и ще се стегне. 








Забележка:

Аз пекох сладкиша 60 мин.,но определено му дойде в повече и то най-вече по отношение на горната коричка,където чийз сместа се карамелизира,а аз исках да остане сочна като на чийзкейк.Би било удачно към средата на печенето формата да се покрие с алум. фолио или да се премине на печене само с долен реотан.





13 коментара:

  1. ауууу Роси, залепнах пред монитора! Страхотен сладкиш и точно по мой вкус! Шоколадов и сочен!
    Прегръдка и хубави събота и неделя!

    ОтговорИзтриване
  2. Роси, Роси, направо грехота... Определено е преркасен десертът ти! Давам му 11 от 10 точки. :)
    Прегръдки, другарче!

    ОтговорИзтриване
  3. Роси, чудесен е станал!
    Макар, че обожавам чист брауниз :)
    Прегръдка и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  4. Един път съм правила браунис и го пекох много та изсъхна, не ми хареса и до снимки не стигна! Но твоя е много красив и несъмнено вкусен, Роси! Наличието на шоколад ще се оцени високо в къщи, ще пробвам задължително:)!
    Прегръдки! Хубав уикенд, мила!

    ОтговорИзтриване
  5. Богат шоколадов вкус, който обожавам и прекрасно комбиниран с маскарпоне и боровинки! Съвсем по мой вкус е, Роси!
    Хубава неделя, прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  6. Роси, по ред причини не съм правила сладкиш поне от седмица, макар за днес да планувах - не стигна времето. Сега, като съм вечеряла само един гол зелен фасул със салата питаш ли ме какво ми е, а...посред нощ...ще ставам да ровя в хладилника за някое изостанало бурканче сладко...чувстваш ли се виновна...:)))

    ОтговорИзтриване
  7. Роси, не виждам какви забележки си му намерила. Фантастичен е и точно по мой вкус! Отбелязвам си да го пробвам. Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  8. И аз като Радост не виждам недостатъци!Всичко си му е на место!Прекрасен десерт,Роси!

    ОтговорИзтриване
  9. Любим, любим,любим! А в твое изпълнение - неустоим!

    ОтговорИзтриване
  10. И аз като Траянчето:
    Прекрасен и любим десерт, неустоим в твои изпълнение, Роси!
    Много красиви снимки и чудесна лята идея,
    благодаря за удоволствието, поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  11. Много сте мили и ме зарадвахте изключително много с позитивните си коментари,благодаря ви!

    Ваня,точното време за печене е от съществено значение за браунито,както и за чийзкейка,за да се запазят кремести,но и аз понякога не успявам да го уцеля .

    С пожелание за хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  12. Любими вкусове, прекрасно съчетани, Роси - и сърцеръздерателно вкусни и красиви снимки!!! Не знам пак какъв кусур му връзваш на браунито - на мен ми изглежда превъзходно :)
    Поздрави и прегръдки за всички, мила :) и целувки за Дани!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Исках да е по-сочен,мила,да се запази по-креместа бялата смес,но нищо-и така троха не остана точно за 5 мин.,много се хареса там,където го занесох.Пак ще направя обезателно.
      Прегръдки на всички вас и от нас,скъпа!

      Изтриване