14 септември 2014 г.

кекс с круши и сусамов тахан









Продукти:

източник

170 гр. сусамов тахан с мед
125 гр. краве масло
80 гр. мед *
3 яйца размер XL
50 гр. пшеничен грис
225 гр. бяло брашно
1 ч.л. канела
ванилия
1 бакпулвер
260 гр. круши (претеглени са почистени и нарязани на кубчета)

* ако ползвате неподсладен сусамов тахан,освен посоченото количество мед за допълнително подслаждане добавете към съставките известно количество кристална захар по ваш вкус,най-подходяща ще е кафявата,но може и бяла

за глазурата:
100 гр. бял шоколад
50 мл. прясно мляко (или течна сметана)






 
Приготвяне:

Разбийте маслото,тахана,меда,яйцата и ванилията.
Смесете брашното с пшеничния грис,канелата и бакпулвера.
Обединете двете смеси.
Накрая добавете кубчетата круши и леко  разбъкайте.
Изсипете сместа в кексова форма и изпечете десерта в предварително загрята на 170 гр. фурна до суха клечка.
Обърнете кекса да изстива на решекта.
Разтопете шоколада заедно с прясното мляко и полейте сладкиша така както е на решетката.
Когато шоколада стегне,прехвърлете кекса върху поднос.






40 коментара:

  1. Ааа, Роси, това в миг ми става любимо! Страхотен - непременно ще заделя рецептата да го направя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ще ми е драго да ви се хареса и на вас,Весе!Да ви е сладко!

      Изтриване
  2. Роси, чудесен е кекса ти - и с круши, и със страхотния сусамов тахан - истински еликсир! Много се надявам скоро пак да има гръцка седмица в ЛИДЛ, просто се ядосвам на себе си, че не си взех по-голямо количество от двата вида тахан. Хубава вечер ти пожелавам! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Креми,мерси за комплимента!И аз се надявам и то не само заради тахана,и зехтина беше разкошен,а го свърших,и лозовите сарми,маслините...добра седмица беше,една от най-добрите.
      Хубава вечер и на теб и успешна седмица!

      Изтриване
  3. Ех, че вкусен и сочен е станал! хайде, до скоро!:)

    ОтговорИзтриване
  4. Разкошен е! Ароматен от крушите и в чудесно съчетание с белия шоколад!
    Успешно начало на седмицата, Роси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Ина,хубава седмица ти пожелавам и аз!

      Изтриване
  5. Роси, Роси, няма скоро да спра със сладкишите аз, като ми даваш такива добри предложения :) Този кекс е невероятен и ще го опитам веднага след като оберем крушите на село :) Поздрави от сърце!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да го опитате,Люси!Поздрав най-сърдечен и от мен!

      Изтриване
  6. Роси, много изкушаващ сладкиш придружен със страхотни снимки!

    ОтговорИзтриване
  7. Ароматен, елегантен и вкусен, какво повече може да се иска? Поздравления, Роси и прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прегръдка и от мен,Игличе и благодаря за комплиментите! :)

      Изтриване
  8. Ау, не е истина просто, отложих го за сутринта, мислех, че по-ще преглътна с кафето, ама го няма парченцето тук, пред мен, Роси... Великолепни снимки, мила, истинска прелест са и те и кекса, просто разкош! Поздравявам те! Прегръдки и прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате,голяма прегръдка имаш и ти от мен и прекрасна нова седмица ти пожелавам! :)

      Изтриване
  9. Уникален е! Прекрасна нова седмица, Роси!

    ОтговорИзтриване
  10. Това отрязаното, с парченцата круши много ми харесва, Роси! Ще си придърпам чинийката :) А с този тахан все повече ме заинтиргуваш :) но щом писа за таханов - ще се оглеждам и от него ще взема :)
    Прегръдки и спорна нова седмица, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дано има пак,Пепи,другият път бих опитала шоколадовия,Снежи го похвали горещо.
      За теб парченце ще сервирам с удоволствие!Прегръдка и от мен,другарче мило и успешна седмица на теб и девойките!

      Изтриване
  11. Роси, видът на това изкусително кексче ми подейства, като любов от пръв поглед, а съставките затвърдиха усещането окончателно :) Комбинацията от продукти събуди любопитството ми на максимум! Ще го приготвя задължително!
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за овациите,Танче и се надявам да ти допадне и на теб!Хубава седмица ти пожелавам и аз!

      Изтриване
  12. Мисля, че това трябва да е вкусно. Също така мисля да спра да мисля и да започна да действам.
    Отивам за продукти, Роси. И ако надебелея отново, ще те държа поне наполовина отговорна;))
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О,Марте,поемам цялата вина :) щом е за теб,мила!Да ви е вкусно на цялата дружина! :)

      Изтриване
  13. Перфектен, а снимките - много апетитни! Прегръдка, Роси! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Еви,прегръдка и от мен! :)

      Изтриване
  14. Роси, уникален кекс, а с тези круши си представям колко е ароматен и вкусен. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  15. Ох, този кекс ми взе и очите, и ума, откакто го съзрях, Роси!!! Не мога да откъсна очи и сега от снимките ти - така прелъстително красиви и подканящи!! Представям си колко е вкусен и ароматен - ммм :)
    Прекрасен следобед ти желая, мила - прегръдки от мен и целувки за госпожицата!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за комплиментите,мила,много са стимулиращи!
      Прекрасен ден и на вас и много приятни почивни дни на семейството!

      Изтриване
  16. Ооо,Марта,добре си ми дошла отново и благодаря за толкова високата оценка,раваш ме!Хубав празник утре!

    ОтговорИзтриване
  17. Прелест! Перфектни снимки на това изкушение! Коя е тази книжка, Роси?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси,мерси,Дари,комплименти за снимки съм най-щастлива да получа :) !
      Книжката е Златната книга на шоколада,която аз експлоатирам много често :) и съм супер доволна от нея.

      Изтриване
  18. Не съм я виждала. Доста дебеличка изглежда, кой знае колко изкушения има в нея :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. 500 рецепти (ако не ме лъже паметта,че в момента съм в офиса,а книгата е у дома)

      Изтриване
  19. Здравейте, много ми харесва идеята за този кекс, искам само да попитам тъй като нямам мед в момента колко захар горе - долу трябва да сложа? Благодаря ви :)

    ОтговорИзтриване
  20. Ако обичате нормално сладки десерти, 1 ч.ч. би трябвало да е добре. Надявам се да ви хареса, поздрави!

    ОтговорИзтриване