15 юли 2015 г.

чийзкейк с малини








Определено през последните три месеца хита сред блогосписващите бе не печения чийзкейк,независимо в какъв плодов състав и подредба.
Преди 2-3 седмици му дойде реда и у дома.Направих,снимах и си го хапнахме с наслада.
Сега като си преглеждах снимките ме обзе колебание дали да го публикувам,защото има два недостатъка -един преднамерен и един -от несъобразителност.
Преднамерено сложих в сместа само 1 п. желатин,защото исках съвсем минимална фиксация и по възможност да запазя чийз-слоя супер кремест.
Това ,разбира се, го направи леко нестабилен и както се вижда на снимките лекинко се е изтумбил над маслената подложка :)) .
Избирайки по-малък поднос не съобразих,че сместа с бисквитите ще ми дойде в повече.Усетих се едва,когато я трамбовах в ринга и вече не ми се разваляше.
Затова,ако все пак някой реши да си го приготви давам следните напътствия,за да имате чудесен резултат:

* Ако подсладите крема с пудра захар вместо с кондензирано мляко,1 п. желатин ще е достатъчен да стабилизира сместа.
Ако подслаждате с посоченото количество кондензирано мляко, по-добре сложете 2 п. желатин,защото с 1 п. крема леко се отпуска,когато освободите сладкиша от ринга .
За да не става толкова дебела маслената подложка,използвайте поднос с диаметър 26 см. ,ще е съвсем добре.






Продукти за диаметър 26 см.:

за бисквитената подложка :
300 гр. какаови бисквити (Еверест)
150 гр. меко краве масло

за крема:
500 гр. маскарпоне
400 гр. заквасена сметана
200 мл. течна сметана 
200 гр. гъсто кондензирано мляко ( или пудра захар в количество по ваш вкус)
1 п. от 10 гр. желатин ( или 2 п. )
настърганата кора от 1 лимон
1 капсула есенция ванилия

за топинга:
100 мл. малинов конфитюр
3 с.л. гренадин (или друг гъст червен сироп)
300 гр. малини







Приготвяне:

В подходящ поднос поставете ринг за торти.
Може от вътрешната страна да поставите ленти ацетатна хартия ( аз по съвет на Йоли съм си изрязала ленти от една пвц папка),така после ще освободите ринга по-лесно.
Блендирайте бисквитите или ги натрошете в торбичка с помощта на точилка.Добавете маслото и претрийте (или блендирайте) до маслени трохи.Ако сместа стои суха добавете 1 с.л. студена вода,за да се спои по-добре.
Насипете сместа в ринга,разпределете по дъното и притиснете с дъното на стъклена чаша.
Приберете подноса за 30-40 мин. в хладилника,за да стегне подложката.
През това време разбъркайте заквасената сметана и маскарпонето  с кондензираното мляко ( и трите съставки трябва да бъдат със стайна температура,ако са студени ще пресекат желатина).
Вместо с него,може да подсладите крема с пудра захар.
Разбийте сладкарската сметана до твърди върхове.
Накиснете желатина в 50-100 мл. вода,оставете го да набъбне и после го разтопете на слаба степен на котлона при непрекъснато бъркане като внимавате да не завира.
Към разтопения желатин добавете 2-3 с.л. от крема с маскарпонето и разбъркайте,за да се тепмерира сместа.
Добавете желатина към крема,разбъркайте да се хомогенизира добре,а накрая въведете и сметаната като внимавате да запазите обема.
Финално добавете настърганата лимонова кора и ванилията.
Извадете подноса от хладилника и сипете крема върху подложката.
Приберете отново в хладилника за поне 4 часа,за да се желира,а най-добре за цяла нощ.
Махнете внимателно ринга и лентите.
Смесете малиновия конфитюр с гренадина и с полученото малиново желе намажете внимателно отгоре сладкиша.
Подредете пресни малини,по желание декорирайте с листенца мента.







19 коментара:

  1. Уникално, зашеметяващ, неустоим чийзкейк. Роси, невероятна майсторка си! И спри да си търсиш кусури постоянно, живей щастливо и безгрижно! Лека вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Я, никой не е предявил претенции още и цялото парченце ще е за мен! :)
    Бих си хапнала с най-голяма наслада - обожавам малинки и всякакви десерти с тях. А и на чийзкейк никога не отказвам. Чудесно изглежда, Роси, нищо, че е бухнал. Аз пък нямах ленти и малко накъдрих страните, докато свалях ринга, та облепих с бишкоти. Някои гафове се случват съвсем навреме, за да ги превърнем в ефект.
    Поздрави и усмихнато утре от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. бих го хапнала ей това изтумбаченото парче без да ми мигне окото :) Там му е чара, Роси :) пък и ние ги обичаме такива кремести, нали знаеш :) Тази година само с малини не съм правила още :)
    Прегръдка, другарче мило и хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
  4. Роси, за мен чийзкейка е перфектен! Какъв е красавец само :)
    А ако го направя с твоята ,,дебела'' подложка, мъжете у дома ще бъдат много щастливи :)
    Прегръдка и разхлаждаща вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Росинка, нищо не му е "дебело', моля ти се - нито той самият, нито подложката му. Я го виж какъв накиперн красвец е бил (вярвам, че няма и трохичка от него вече). Прекрасен, прекрасен чийзкейк! Изкушавайте ме всички, ама скоро и аз ще си подаря малко греховна сладост с няколко парчета. :)
    Прегръдки, другарче мило!

    П.П. Надявам се, че сте добре у дома. Чух за земетресението, но реших да те не те притеснявам, защото казаха, че не се е усетило. Дано е така...

    ОтговорИзтриване
  6. И аз като мъжете на Хриси ще съм щастлива от едно такова парче с дебела подложка. Само да има кой да ми го направи. Не съм почитателка на желатина и само веднъ съм правила суров чийз. И при мен желатина беше малко, защото се изтумбил като твоя. Това не влияе, разбира се на вкусът! С малини не съм опитвала до момента.
    Прегръдки и усмихнат четвъртък!

    ОтговорИзтриване
  7. Роси, екстра си ми е, мога и цялата формичка да хапна, точно по мой вкус е! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  8. Много са ти красиви малинките Роси! Така хубаво са кацнали на чийзкейка, че ми се прийска едно парченце!

    ОтговорИзтриване
  9. Фантазия! Това може да се каже за тази красота, която виждам! Толкова обичам малини, а пък толкова да обичам чийзкейк, че няма как да не те заобичам, Роси! Прекрасна си!

    ОтговорИзтриване
  10. И аз съм за дебелата подложка и изтумбения, но с по-малко желатин крем! Добре че не си се отказала да публикуваш. Всеки да си избере начина за приготвяне на този чуден десерт!
    Прегръдка, Роси!

    ОтговорИзтриване
  11. Голяма красота, Роси! А за вкуса несе и съмнявам.Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Безупречен е, Роси, какво повече да кажа, царица си!

    ОтговорИзтриване
  13. За мен това е перфектният чийзкейк, неустоим е, Роси -
    кремест, богат, ефирен и нежен, а и с малините - разкош.
    И аз правих скоро с малини - страхотно се допълват.
    Да не пропусна впечатляващо красивите и въздействащи снимки:)
    Благодаря за удоволствието, поздрави за теб и хубаво лято!

    ОтговорИзтриване
  14. Много благодаря на всички за страхотно тонизиращите думи!
    Радвам се,че не съм го показала напразно и че се харесва и на вас въпреки някои несъвършенства!
    Чудесна неделя на всички!

    ОтговорИзтриване
  15. Мням, мням, да се наредя на опашката :) Много е красив и вкусен, Роси :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Даре!Хубава седмица!

      Изтриване
  16. Роси, просто е съвършен!! Обожавам кремести чийзове, а с малини са ми абсолютно любими!! Майстор си ми ти ненадминат и на чийзкейковете <3
    Поздрави и прегръдки, мила, целувки за девойката и прекрасна нова седмица за всички ви!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,мила!Трудно бих се мерила по майсторство с теб,особено за не печени чийзове изобщо не си и помислям,ти си им царица :) !
      Прегръдки изпращаме и ние и специални поздрави на семейството с пожелание за хубаво лято!

      Изтриване