19 юни 2012 г.

шоколадово руло с ягоди




Докато съм още на ягодова вълна ще допълня темата с това рулце,което правих наскоро за едно гостуване.


Продукти за блата:
блата е по рецепта от Златната книга на шоколада 

5 яйца ,отделени белтъци от жълтъци
90 гр. брашно
20 гр. какао
110 гр. захар - 1 ч.ч. 
2 с.л. разтопено масло
1/2 к.л. канела
1п. ванилия захар
1/2 капсула есенция ром
1/2 п. бакпулвер
малка щипка сол





продукти за крема:
400 гр. заквасена сметана
1/2 п. желатин
3-4 с.л. прясно мляко
пудра захар на вкус
2 п. ванилия захар
200 гр. ягоди нарязани

за шоколадовата глазура:
50 мл. прясно мляко или течна сметана
30 гр. масло
120 гр. натурален шоколад
захар-по желание






Приготвяне :

На блата:
Пресейте в купа брашното,какаото,ванилията и канелата.
Жълтъците разбийте с половината захар,маслото и есенцията ром,докато изсветлеят и станат по-обемни.
Към тях добавете сухата смес,разбъркайте леко.
Белтъците започнете да разбивате първо на по-ниски обороти заедно с щипката сол.После преминете постепенно на по-висока скорост и заедно с другата половина захар избийте до твърди върхове.
На 2-3 части ги добавете към другата смес и много леко хомогенизирайте със загребване като внимавате да запазите обема им.
Плоската тава на фурната предварително застелете с хартия за печене и я напръскайте със спрей или намажете с масло.
Изсипете сместа и заравнете.
Изпечете блата за 12 мин в загрята на 170 гр. фурна с вентилатор.
Когато е готов прехвърлете блата заедно с хартията върху скара и го навийте на руло,оставете да изстива.







На крема:
Накиснете желатина в прясното мляко.Като набъбне го разтопете на водна баня при непрекъснато бъркане или на ръба на котлона.В никакъв случай не трябва да завира.
Оставете да се охлади.
Разбъркайте посредством лъжица сметаната с ванилиите и пудрата захар.
Към желатина прибавете 2-3 лъжици от крема и разбъркайте,после изсипете всичко обратно в цялото количество крем .Сложете вътре и нарязаните ягоди.










Сглобяване:
Развийте внимателно кората на рулото,намажете крем като следите да не покривате 1 см. от краищата и навийте пак стегнато като махнете хартията.
Приберете рулото в хладилник.
Загрейте прясното мляко и маслото.По желание подсладете.
Дръпнете съда от огъня и сложете вътре начупения шоколад.Разбъркайте,докато се разтопи.
Нанесете ганаша върху рулото.
Може да украсите с цветни кокосови стърготини,шоколадови пръчици или смлени ядки.
Отново поставете в хладилник да стегне глазурата.







п.п. Сега ми направи впечатление,че тази публикация се явява малко юбилейна,или след първите сто следват вторите - тя е под номер 200 :) .



41 коментара:

  1. Прекрасно руло виждам,Роси!
    Как добре си го оформила и глазирала!
    Експлозия от вкусове и аромати!
    Приказен ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Мира,радвам се,че ти харесва!
      Много приятен вторник и на теб!

      Изтриване
  2. Отново чудесно предложение, Роси! Сладко и ароматно! И с толкова лъскава глазура! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Еми,радвам се,че ти допада!

      Изтриване
  3. Роси, това не може да бъде по- красиво и перфектно оформено!!!!!! Уникално си се справила- дали не искаш и на мен да ми дойдеш на гости? :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами защо не,щом ме каниш,пък и мисля,че ще си допаднем чудесно,Бубе!
      Благодаря ти,от виден сладкар като теб съм много щастлива от подобен коментар!

      Изтриване
  4. Като видя такава глазура ми прехвърчат едни мисли из главата, страхотно руло, а блата ти е перфектен! Прегръдка и страхотен вторник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Линка!Шоколада винаги е съблазнителен,нали? :)
      Страхотен ден и за теб!

      Изтриване
  5. Чудно,чудно,Роси,особено глазурата на първата снимка-блести!А накрая петунийката? И не случайно рецептата е от"Златната книга за шоколада".Голямо шоколадово изкушение предлагаш!Както винаги!

    ОтговорИзтриване
  6. Достойна рецепта за номер 200, какво ли ще е на 300? Рулото е много изискано, Роси, уникално е! С глазурата просто си е трепач! Е, такива гости пожелавам на всеки!:)Е, при теб е "гребена на вълната" и то от най-високите!

    ОтговорИзтриване
  7. На празник, като на празник, без сладкиш не може!
    Чудесно е рулото, Роси, сещаш се, че заради много шоколадовия му вид ми харесва изключително много!
    Това не е първата рецепта от книгата, която изпробваш? Май и друга беше пускала. Ще чакам с интерес още шоколадови предложения :)) Блата ти е неворятен - еднакъв от всякъде; перфектен. И сигурно с интересен аромат на канелата.
    А за лъскавата шоколадова глазура каквото и да кажа, все ще е малко :))
    Поздрави и хубава, дано и прохладна вечер да е!

    ОтговорИзтриване
  8. Честито 200 публикация Роска, още много апетитни предизвикателства ти желая!
    Рулото е толкова апетитно, че не съм спряла да преглъщам! Чудесни снимки си му направила!
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  9. Прекрасно попадение за юбилейна публикация, Еликсирче!!! С още мнооого по 200 да ни радваш и глезиш! Рулото е пагубно неустоимо :) и не знам дали книгата е златна, но ръцете ти - със сигурност са!!!

    ОтговорИзтриване
  10. Охо,тук нещо се празнувало?И вкусно и шоколадово!
    Невероятно изглежда това рулце Роси,направо елексир!
    Поздрави и поздравление за 200 -тата публикация!

    ОтговорИзтриване
  11. Прелестно рулце,Роси.И с тази глазура ... иде ми да я изчопля направо с пръст.Приказка е!

    ОтговорИзтриване
  12. Роси, глазурата ти е чудесна!
    И цялото руло е вкусотия :)
    Прегръдка и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  13. Класика! Ягоди и шоколад - една от любимите ми комбинации :))
    Рулото изглежда перфектно, Роси!
    Прегръдки и пожелания за хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  14. Прекрасно руло, прекрасно съчетание на вкусове и аромати и неустими снимки, Роси! Комплименти!

    Прегръдки, мила и пожелание за една прекрасна вечер!

    ОтговорИзтриване
  15. Майстор си, Роси! Страхотно руло!

    ОтговорИзтриване
  16. Перфектно е , Роси! Страхотно!

    ОтговорИзтриване
  17. Роси, аз освен да си гостувам сама и да си го направя,ама уикенда;) Тамън дотогава ще са ми изтекли очите тук, а и ягодките собствено производство тъкмо ще са добили онзи аромат и вкус, който лъха от снимките ти;)
    Благодаря за рулото;)

    ОтговорИзтриване
  18. Много е красиво! Толкова елегантно завито и декорирано и съвсем подходящо за отбелязване на поводи, свързани с кръгли числа :-)
    Поздрави от мен

    ОтговорИзтриване
  19. Роси,пак си сътворила чудеса !!!
    май трябва да те поканя на гости :))
    остана ли парченце за мен ?
    прегръдки

    ОтговорИзтриване
  20. E, ще ме побъркаш с тия десерти с ягоди-обожавам аромата на ягоди и шоколад!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  21. Честита публикацияя под номер 200. Това си е наистина сериозна цифра.Браво Роси!
    Днешното ти предложение е уникално. Прекрасни снимки!



    Поздрави:)

    ОтговорИзтриване
  22. Благодаря на всички от сърце за хубавите думи!В тегав ден като днешния вашето внимание е толкова приятно и стоплящо душата!Радвам се,че ви има,че го има блога,че ви харесва рулцето,изобщо всичко добро и позитивно ми носи по-ведро настроение,от което имах нужда!

    Пепи,да ,това е май трета рецепта,взаимствана от шоколадовата книга,но ще има още много,надявам се,защото съм си набелязала доста рецепти от там.

    Пожелавам ви много хубаво лято,приятни емоции и добронамерени хора около вас!

    ОтговорИзтриване
  23. Росинка, първо да ти честитя 200-ната публикация!!! Колко труд, желание, енергия, любов са скрити зад нея....
    И естествено, понеже си ти, не може да не отбележиш юбилея с нещо подобаващо. Рулото наистина спира дъха.:))) Толкова е хубаво: прекрасно завито, с тези ягодки, а с тази лъскава шоколадова (естествено:-) глазура върху нея, която като че ли и придава завършен вид (нали не се хващаш?:-)))
    Росинка, всеки би желал не само да си му гост, а и да има възможност да опита дори едно залъче от този пореден твой шедьовър.:-))) Изключително е!!!
    Най-най-сърдечви поздрави и много прегръдки от мен, мила!!

    ОтговорИзтриване
  24. Мони,винаги знаеш как да ме погалиш с думи и още повече се радвам,че пак си сред нас,защото винаги успяваш и в най-унил момент като днешния да ми налееш чаша радост !Благодаря ти,скъпа!
    Шоколадчето е вече неразделна част от този блог,така че често ще го виждаш :) .Но,разбира се,съвсем умерено употребено.Като в днешната рецепта.

    Много прегръдки и от мен и хубава вечер на семейството!

    ОтговорИзтриване
  25. Ау, не издържах само докато мернах тУй изкушение!!!!
    Искааааааааааааааааммммммм :(
    С рецепта 200, направо ме срази.
    Ще разглеждам утре, като ми премине сладката вълна.
    /Кокона/

    ОтговорИзтриване
  26. Роси,Любима комббинация- шоколад, сметана и ягоди! Чудесно си го оформила и съм сигурна , че много си зарадвала домакините!Ти си гостенката -мечта!Честита ти 200-тна поубликация и очаквам с нетърпение всяка твоя сведваща кулинарна изненада!

    ОтговорИзтриване
  27. Ох Роси толкова добре изглежда. Обичам такива десерти с много крем и плодове и разбира се шоколад за разкош.СТРАХОТЕН ДЕСЕРТ!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  28. Роси, и тук да кажа:
    Много, много ме изкушаваш с последните два сладкиша - невероятно са апетитни! Обичам шоколад, даже съм луда за него, та се налага да се ограничавам. Добре че имам воля :) А в комбинация с ягоди и Маскарпоне е убийствено вкусно!
    Ей за това вече, волята ми изневерява :) Да не говорим какво друго си пъхнала в парфето от предната рецепта :) Еех, че тортааа!
    Усмивки и целувки за теб! :))

    ОтговорИзтриване
  29. Роси много красиво и вкусно руло си показала! Ако ти е останало парченце, завий ми едно :))
    Хубава вечер и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  30. Роси, прекрасно руло, неустоимо.....

    Прегръдки, Маги :)

    ОтговорИзтриване
  31. Дари,Бети,Диди,Ирма,Мария и Маги,много сте мили,благодаря ви!

    Усмихнат петък на всички!

    ОтговорИзтриване
  32. Ах , Роси, толкова красиво си поднесла това руло, както винаги перфектна - и снимки и аранжировка, как само блести глазурата...!Честит да е юбилея, с още много красиви и вкусни ястия да радваш на нашето кулинарно пространство , на твоите последователи!Хубав ден и прегръдка, раздвам се, че те имам сред своите виртуални приятели!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Соня,благодаря ти от сърце!Много хубав коментар си ми оставила,трогната съм!И аз се радвам,че имаме възможност за споделяне и комуникация!
      Прекрасен утрешен ден!

      Изтриване
  33. Роси, аз да мина на отчет, вече си го видяла, но все пак:) Препоръчвам го на всички, страхотно е! Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате,аз ти благодаря,че опита рецептата и то по какъв перфектен начин-напълни ми очите!Радвам се,че за твоя личен празник се довери на моя рецепта,и най-мили пожелания от мен!

      Изтриване
  34. Вчера направихме това руло с майка :) и се получи чудесно.Аз използвах сладко от боровинки. Гостите също много го харесаха :)


    Поздрави и хубав ден!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марина,радвам се,че си избрала за гости тази рецепта,благодаря за доверието и отзивите!Със сладко ще е било супер!Хубав ден и на теб! :)

      Изтриване