13 юли 2015 г.

тарталети с круши и меден сусамов тахан








Днешните тарталети са нов прочит на кекса с круши и сусамов тахан.
Този път ползвах мед с тахан и канела от farmhopping ,произведен от Медената къща.
Продуктът е страхотен на вкус, има чудесен аромат и достатъчно гъста консистенция.Идеален е да си го намажеш на филийка или да го вложиш в някоя сладост.






Първо мислех да направя с него домашен сладолед с добавка на пълнозърнести бисквити - би бил великолепен,убедена съм.
Но понеже скоро не бях правила нещо кексово,имах прекрасни круши,а и исках да си изпробвам новите формички за тарталети,решението бе взето.
Не че формичките ми бяха подходящи за целта и кексовата смес преля от тях като лава,ноооо...то при мен кога ли е вървяло без емоции :))? 
Важното е,че някакси все пак осъществих снимките,а вие най-добре си изпечете цял сладкиш и не се мъчете като мен с подобни плитки съдинки,защото десертът е невероятно сочен,ароматен,пухкав и мнооого вкусен!







Продукти:

250 гр. мед със сусамов тахан и канела
50 гр. меко краве масло
3 яйца размер L
100 гр. кафява тръстикова захар 
220 гр. бяло брашно
50 гр. пшеничен грис
10 гр. бакпулвер
1/2 ч.л. канела
ванилия
2 круши
шепа филирани бадеми






Приготвяне:

Разбийте маслото,захарта и тахана.
Добавете яйцата и разбийте до пухкавост.
Размесете в отделна купа брашното,пшеничния грис,канелата,бакпулвера и ванилията.
Добавете ги към тахановата смес.
Разбийте до хомогенност.
Разпределете сместа в подмазани със спрей за печене форми.




Подредете отгоре резени круши и поръсете филирани бадеми и канела.
Изпечете тарталетите в загрята на 175 гр. фурна до суха клечка.
Като се охладят ги извадете от формите и поръсете с пудра захар.
Аз използвах 6 форми за тарталети  с диаметър 13 см.  и ги запълних наполовина с кексовата смес,но при печенето жестоко преляха,защото формичките са плитки.
Затова препоръчвам да направите един цял сладкиш във форма 20/30 см. - изсипвате кексовата смес на дъното,подреждате отгоре резените круши,поръсвате филирани бадеми и канела, и печете до суха клечка.
Готовият сладкиш поръсвате с пудра захар и нарязвате,когато изстине напълно.
Дъното на формата трябва да напръскате със спрей за печене или да намаслите и набрашните,за да не залипва сладкиша.

Благодаря на екипа на farmhopping за продуктите,които ми предоставиха.





Ако искате да си набавяте нетрадиционни за масовия пазар продукти с добро качество,тип домашна храна,разгледайте платформата,тя би могла да е вашия посредник до много ферми и малки стопанства.
Освен меда с тахан ,опитах и лютеницата със земна ябълка на Кооператив "Земята"- също е страхотна и парченцата зеленчуци в нея  се усещат
осезаемо.








Кайсиевото масло има много приятен плодов аромат.Смятам да го използвам само за овкусяване на салати,защото термичната обработка ще компрометира ценните му полезни качества.
Талиателите от лимец ще приготвя само с магданоз,чесън и зехтин,за да се насладя максимално на вкуса им.





Да кажа две думи и за шоколадите Гайо ,които се правят на ръка.
Джаз и Блус съм опитвала и преди,но Шансон (млечния шоколад с нугатин в бялата опаковка) бе нов за мен и ви казвам с възхита,че това е един невероятно вкусен шоколад.
При все,че не обичам млечни шоколади и че до сега да излапам наведнъж половин шоколад ми се е случвало само веднъж в живота ,е това беше вторият път и се спрях само за да си го поделим с дъщеря ми - върховен е !







13 коментара:

  1. Роси, сигурна съм, че са прекрасни тарталетките! И никой не знае, че тестото е преляло. Даже не му и личи. ;) Крайният резултат е повече от вкусен!
    Прегръдки, другарче, и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Красиво, апетитно, изкушаващо! Какво да кажа повече!
    Подаръците да ползваш с наслада и удоволствие!
    Прегръдка, Роси!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесно ухаят тартите, Роси!
    Хубава вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
  4. Въпреки, че са те измъчили тези тарталетки, са се получили големи сладури и вярвам много вкусни.
    Познато ми е това състояние, Роси: защо да ни е лесно като можем да си го направим по-трудно :)
    Един голям кейк би бил много лесен за правене, но друго си е индивиндуалното и кокетното. :)
    Поздравления, мила!

    ОтговорИзтриване
  5. Много хубави формички Роси и сладкиша е станал чудесен в тях. Да са ти честити!
    И чудесна селекция от продукти показваш!

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасни тарталетки, Роси! И ако не беше казала, изобщо не си личи преливането! Със здраве да си ползваш новите формички, и чудесните подаръци! Весел и усмихнат вторник!

    ОтговорИзтриване
  7. Приятно са те изненадали, Роси! Платформата и за мен е нова - знам една от началото на месеца за нея. Интерес предизвика у мен лютеничката и маслото - ще си поръчам, за да опитам.
    Тарталетите ти са си супер, нищо им няма на снимките.
    Поздрави и прекрасен вторник!

    ОтговорИзтриване
  8. Роси,
    чудни са станали тарталетките.Много е вкусен тахана в комбинация с мед.Правя си домашен, но този с добавка на канела също ще е вкусен.Чудесна рецепта.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  9. Роси, прекрасни са тарталетите и ти благодаря за идейката - ето къде ще отиде моят тахан, от продуктите им! Наистина са много качествени, а ти си сътворила прекрасна публикация и рецепта! Слънчеви усмивки и пожелание за сладко и весело лято, мила!

    ОтговорИзтриване
  10. Страхотен подарък, Роси и прекрасен сладкиш! Тъкмо днес ми донесоха цял буркан тахан:)

    ОтговорИзтриване
  11. Истинско бижу са тия тарталетки, Роси - както и преди ти писах :) да му е жал на човек да ги хапне!! - не знам за какво преливане говориш...
    Прекрасни са продуктите на farmhoping, аз лично съм им страхотен фен и си признавам, че нямам търпение да споделиш впечатления от талиателите - на нас са ни хипер любими :)
    Поздрави и целувки, мила и прегръдка за всички!!!

    ОтговорИзтриване
  12. тия от фармхопинг ги бройкам от година и вярваш ли ми, още нищо не съм поръчала, само следя..;) Вие с Зори направихте първите крачки и мисля, по утъпканите ви пътеки, по-леко се върви;)
    Прекрасни тарталетки. Непременно ще пробвам кво ли не;)Прегръдка, Роси!

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря за вниманието,дами!
    Преливането не си личи,защото все пак успях да го отделя от тарталетите и между другото точно това,което преля и се изпече отстрани по формичките и по дъното на тавата,която бях подложила,бе най-вкусно,защото стана като хрупкава бисквитка.

    Поздрави на всички и да ви е вкусно с продуктите от платформата!

    ОтговорИзтриване