16 май 2012 г.

шницел по виенски





Класика в жанра,нали?!
Но пък как да не му отдам заслужено местенце тук след като също е един от често приготвяните у дома месни специалитети.
Още миналата година в тази публикация ви споделих,че със същата панировка правя не само пилешко филе или бутчета ,печени във фурната,но я ползвам и за  шницелите по виенски.








Наскоро ,когато показах шоколадовите мъфини,поляти с онова прекрасно боровинково сладко,подсказано от Евка,Вени ми подхвърли страхотната идея да го ползвам и за гарниране на месно блюдо.
Не само че харесах предложението й,но още на мига се сетих за друг такъв шедьовър,който ме беше пленил при Йоли.







Накратко да спомена  продуктите :

филетирно свинско бон филе /ако ще са малки медальончета / или котлет без кост
соев сос,горчица,червен и черен пипер,мащерка,зехтин
брашно,галета,картофено пюре на люспи
яйца
масло и олио за пържене 





Не споменавам точни количества на продуктите,защото зависят от това колко шницели ще панирате.
Всеки може да ги прецени на око.

Месцето се нарязва тънко и начуква  :





Овкусява се със соев сос,горчица,червен и черен пипер,мащерка,зехтин.
Обърква се хубаво и се покрива със свежо фолио да отлежи в хладилника.

В купичка се разбиват яйцата с щипка сол на вкус.
В чинийка се смесват брашното с малко черен пипер,може и малко къри.
В друга чинийка се смесват галетата и картофените люспи.

Филето се овалва в брашното,топва се в яйцето и се овъргалва хубавичко с дружеско потупване в галетата.
Всички филенца се подготвят и тогава пристъпваме към пържене,което става доста бързо,защото месото  е тънко нарязано и добре изтънено с чукчето.
Подготвените филета могат да се загънат индивидуално в свежо фолио или да се подредят на един ред в поднос ,и да изчакват в хладилника,за да ги изпържите непосредствено преди вечерята.
В равни количества масло и олио или зехтин изпържете от двете страни до златисто.
Поднесете по желание с боровинково сладко или с разкошния черешов сос на Йоли.




38 коментара:

  1. Чудесно е, Роси! Боровинковото сладко много добре се връзва не само цветово, но и вкусово.
    И снимките добре отварят апетит :))
    Хубав ден от мен :)

    ОтговорИзтриване
  2. Роси, спомням си я тази твоя публикация от миналата година. Веднага я пробвах и вече така панирам.
    И пилето от предишната ти публикация го пробвахме вчера, само че с кашкавал.
    Шницелите изглеждат страшно апетитно. Не знам дали бих ги гарнирала със сладко, но определено ще направя някой път ;)
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Аз съм смело за сладкото ...след като веднъж опитах месо с боровинков сос който си беше направо боровинково сладко съм влюбена в този вкус . Много хубава панировка ,Роси ! Чудесни шницели !
    Хубава вечер ! Голяма прегръдка от мен :)за добрата рецепта , благодаря !

    ОтговорИзтриване
  4. Wiener Schnitzel,looks very, very good, mmmmh! Your photos make my mouth water! I love Wr. Schnitzel, living in Vienna makes it very hard to resist when going to an Austrian restaurant...:)

    Have a wonderful day!

    ОтговорИзтриване
  5. Царица си!Така обичам шницели... а твоят, с тази неустоима хрупкавост е направо хипнотизиращ!

    ОтговорИзтриване
  6. Роси, чудена рецепта! Колкото до комбинацията сладко - солено, аз съм твърдо за, но половинката е с друго мнение по въпроса. Хубавото на твоето предложение е, че слдкото е допълнение, което не е задължително. Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесен шницел, Роси! Радвам се, че ти е допаднало предложението ми за сладкото. Да, това сладко е задължително към виенският шницел, иначе няма да е истински. :)

    Прегръдки и приятна вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
  8. Прекрасен шницел, Росинка! Много обичам комбинацията сладко и солено :)

    ОтговорИзтриване
  9. Роска, днес с Ина ще ме довършите, измъчвате ме с любими ястия!
    Обичам месо с сладко и с удоволствие бих си хапнала от твоите котлетчета, страхотна си!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  10. Уау, с това боровинково сладко напълно ме плени :)
    Много е апетитно, Роси!
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  11. Я, това сладко съм го виждала и по други блогове, което ми напомня да го купя;)
    Но,...,за шницела ми беше думата: изглежда ммммммм, сега както аз още съм на етап приготвяне на вечеря, направо едвам се сдържам да не захапя монитора;))
    ЧУдно представяне ,Роси!!!!
    Много хубава вечер ти желая!

    ОтговорИзтриване
  12. Обожавам панировките!Така поднесено с това сладко,е .....

    ОтговорИзтриване
  13. Мхм... обичам... Страхотна си, Роси :) благодаря, че сподели!

    ОтговорИзтриване
  14. Много обичам сладко-солено и сладко-киселите комбинации.Така че, горещо одобрявам твоето предложение, Роси!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. Роси, невероятно блюдо ,шницели мечта.С нова сладко и аз се нареждам на опашка ,че много ми допада солено сладка комбинация.
    За снимките ти си знаеш че са прекрасни!
    Прегръщам те силно!

    ОтговорИзтриване
  16. Много апетитно! Не смесвам сладко и солено, но може и да се навия:)

    ОтговорИзтриване
  17. Благодаря и,дами!Както винаги вниманието ви ми е много ценно и стимулиращо и всеки коментар чета с удоволствие и очакване!
    Благодаря и на Вени,Евка и Йоли за приноса към тази моя интерпретация.
    Черешите зреят с пълна сила,така че непременно ще опитам и варианта на Йоли.
    Нормално комбинацията месно ястие със сладък сос не е приемлива за всеки.Често дори мариновано с мед месо не е по вкуса на много хора.
    Но у нас се харесват такива кулинарни волности.
    А и точно това сладко няма нищо общо с конфитюрите по принцип.То си е като гъст домашен сироп с плодове,цвета е невероятен и не е натрапчиво сладък,което го прави подходящ за гарниране практически на всичко.
    Отново ще спомена ,ако някой се интересува,че го има в ДМ.

    Хубава вечер и усмихнато утре на всички!

    ОтговорИзтриване
  18. Тоз шницел ще да е много вкусен, особено гарниран с любимото ми сладко! Роси чидно изглежда, а и съм фен на подобни експерименти :)
    Сърдечни поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  19. Мила приятелко, каква фотосесия си спретнала с тази класика в жанра!Според мене си смел експериментатор и интерпретатор!Отдава ти се!
    Лека нощ!

    ОтговорИзтриване
  20. Роси, толкова просто, елегантно и вкусно! Поздравления мила!

    ОтговорИзтриване
  21. Роси, дори аз, която отбягвам свинско много силно бих искала да опитам това кулинарно вълшебство от шницел със сладко, впечатлена съм! Много ми харесва лежерният ти новаторски подход към готвенето!

    ОтговорИзтриване
  22. Хайде пък сега това , направо ще си отхапя езика, тая вечер няма спиране от вкусни ястия! Роси, това е велико! Май гладуването ми ще свърши скорострелно! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  23. Любима комбинация! Пробвала съм няколко вида месо с боровинково сладко и всичките комбинации ми допадат много. Тази панировка ми изглежда много сполучлива и ще я пробвам задължително. Страхотни са шницелите, Роси, а и много фотогенични! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  24. И аз на опашката... но и на мен ми е любима комбинация. Тъкмо имам едни изостанали червени боровинки във фризера, дето не ги харесваме много на сладкиши.
    Много са апетитни, Роси! Панирам с картофено пюре, но виж, свинско месо не съм. Само пилешко и сирена. Благодаря ти, мило другарче за вкусната идея и превъзходната нагледна агитация :))
    Хубав и според ден да ти е!

    ОтговорИзтриване
  25. Много вкусно и поднесено с финес, като в първокласен австрийски ресторант, Роси! Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  26. Чудесно изглежда, Роси. Не съм опитвала тази комбинация, но никога не е късно.

    ОтговорИзтриване
  27. Ах, както съм нещо недояла....обичам такива комбинации! Супер!
    С усмивка
    мария

    ОтговорИзтриване
  28. Ееее,ама колко ми е драго да ви се порадвам за пореден път на поздравите и похвалите!Много е приятно,наистина!
    Благодаря ви,мили момичета!
    Лека нощ и усмихнато утре!

    ОтговорИзтриване
  29. Шницелът изглежда доста добре направен така. Изискано ястие! За вечеря с гости е идеално. Много добре е описна рецептата поздравления!

    ОтговорИзтриване
  30. Ето това ще се пробва непременно!!! Страхотно предложение и страхотни снимки, мила!!! Родена изкусителка си :)

    Прекрасна неделя ти желая!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се да споделиш отзиви,скъпа!Както винаги не пестиш похвалите,много ти благодаря!
      Усмихната седмица пожелавам! :))

      Изтриване
  31. Месо с боровинково сладко не съм яла, както и бри с боровинки, а казват че е много вкусно. Трябва да опитам:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Щом не си много по месото може и да пропуснеш шницела,но Брито обезателно опитай-върховно е!

      Изтриване
  32. Нямах си друга работа да попадна по моя си начин на наваксване на публикациите ти точно по обедно време, мъчейки се с бурканче кисело мляко и парче краставица на това апетитоотварящо предложение.:-)) Направо получих сърцетуп.:-(((( Може ли, така бе, Роси? Ами сега като нямам виенски шницел наблизо, най-много да изровя боровинково сладко от скритите запаси.:-))
    Роси, шницелът е направо трепач, а комбинацията му със сладкото е убийствена идея!!!
    То се знае, ще се прави!
    Прегръдка, миличка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не си сама в диетуването,ако това ще те успокои. :(
      Радвам се,че ти допада ястието и да ви е вкусно,Мони!
      Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  33. само да добавя, че аз не ги пържа, а ги нареждам в тава, покрита с готварска хартия!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се и това е вариант и то много добър,особено щом е по ваш вкус,Руми!

      Изтриване