30 юни 2012 г.

патладжан с моцарела







Тези дни представяйки Фешън пилето, Пепи ме подръчка да си прегледам черновите за още сезонни рецепти и  днес реших да дам път на тази.
Не защото е нещо,което няма да сте видели и във всеки друг блог,
чудесни примери има и при Ивана,Мария, Маги и т.н. , а поради други две причини.
Първата е,че по принцип много харесвам патладжан с моцерела,а освен това е идеално предястие за гости,затова трябва да  го имам включено  тук.
Втората е,че миналата есен се разтърсих да разбера как да си подготвя такива патладжанени медальони за зимата,замразени във фризера и честно казано неочаквано не намерих много инфо как е най-добре да се замрази патладжан-суров,пържен,печен или....
Пържен отхвърлих идеята веднага,това категорично няма да срещнете тук  -веднъж правих и като видях как поема олиото като гъба приключих с пържения патладжан завинаги.
Въпросът беше-печен или суров?






Разбира се,обсъдих въпроса и с Пепи - все пак тя е цяла кулинарна енциклопедия,в която зимнината е широко застъпена,та Пепи определено ме посъветва да не залагам на сурово-замразен патладжан,а на предварително леко запечен.
Така и направих ,и сега искам да го споделя с вас...и най-вече със себе си,че както забравям знаете ли как добре ми идва този блог :)) ?!






Пепи,благодаря ти за пореден път за помощта и споделения опит ! :)



Продукти:

патладжан
домат
моцарела
зехтин
сол,сушен риган,черен  и червен пипер







Приготвяне:

І вариант - с пресен патладжан за директна консумация :

Измийте и нарежете на шайби патладжана.Посолете и оставете да се отцеди,ако има горчив сок.
Измийте и подсушете шайбите.
Подредете ги в  плитка тава за печене,покрита с пекарска хартия.
Намажете ги с четка със зехтин.
Запечете  за десетина минути в загрята на 200 гр. фурна докато леко омекнат.




Извадете тавата и върху всяка шайба патладжан подредете резен домат и моцарела.






Поръсете черен,червен пипер и риган.Може и листенца пресен риган или босилек.
Върнете тавата във фурната до разтопяване на моцарелата.





ІІ вариант - със замразен патладжан :

Измийте и нарежете на шайби патладжана.Посолете и оставете да се отцеди,ако има горчив сок.
Измийте и подсушете шайбите.
Подредете ги в  плитка тава за печене,покрита с пекарска хартия.
Намажете ги с четка със зехтин.
Запечете  в загрята на 200 гр. фурна докато много леко омекнат. 
Можете да подготвите повече зеленчук и да печете по две тави наведнъж .
Оставете патладжана да изстине така както е върху хартията за печене в тавите.




След което подредете на етажи един върху друг всички листи хартия заедно с патладжанените шайби.Така върху една тава ще имате няколко реда патладжан,разделен с хартия за печене.
Взимате тавата и я поставяте във фризера ,докато се замразят шайбите.
След което изваждате тавата от фризера и опаковате в отделни торбички единично замразените шайби патладжан.






Ако си спестите тази процедура и напълните патладжана по торбичките след печенето и после го замразите,шайбите ще се слепят и когато ви потрябват ще трябва да ги чакате да се размразят,преди да ги използвате.Докато по този начин всяка шайба е индивидуално замразена и можете да я подредите отново за печене без да я размразявате.




И така...отваряте пакета замразен патладжан и подреждате шайбите в тава,покрита с хартия.
Слагате в загрята фурна за 2-3 мин,колкото да се отпуснат и ако има тук-там някое ледче да се изпари.
Изваждате ги,подреждате отгоре домата,моцарелата,ръсите ригана, черния и червения  пипер, и връщате обратно до стопяване на сиренето.



Много писане,много нещо-почти колкото да си подготвя една партида за зимата :)) .




И ,моля,не ми забелязвайте,че хартията на снимките е втора употреба /преди това пекох едни профитероли / ,ама.....защо да я ползвам веднъж,като мога два пъти :) ?!



 

30 коментара:

  1. Това е една от любимите ми комбинации!
    Много вкусно и добре демонстрирано, благодаря ти Роска! Снимките са чудесни!
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  2. Много любимо, Росинка, страхотни снимки и много добре си ни го представила! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Роси, толкова си сладкодумна :)
    Имах чувството, че слушам себе си, докато приготвям нещо :)
    Благодаря и за споделената идея за зимнина!
    Прегръдка, миличка и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  4. О, и аз не бих направила тази вкусотия със суров патладжан, просто защото е очевидно, че на патладжана му трябва доста повече време за да се сготви, отколкото на моцарелата да се разтопи.
    Благодаря за предложението, Роси, много вкусно изглежда. Обичам много патладжан, но заради мъжлето го избягвам, макар че от време на време си правя само за мене :)))
    Хубаво неделно утро :)

    ОтговорИзтриване
  5. Нахраних се само от хубавите снимки!
    Много обичаме патлажан в къщи (то ние с мойто мило има ли нещо,което да не обичаме хахах...)
    Роси,чудесната рецепта ще ми държи до вечерта,ще пропусна обяда:)
    Пожелавам ти страхотен ден и ще чакаме профитеролите:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мариянче,Линка,Дани,Ина и Кате,благодаря ви за хубавите отзиви,момичета!

      Инче,аз имах предвид да не се замразява патладжана суров,а печен,защото сложих все пак една шайбичка суров за проба да видя като го размразя на какво ще е станал-на едно нищо :) .Т.е. и аз както ме посъветва Пепи,стигнах до извода,че патладжана трябва да се замрази предварително леко термично обработен,аз предпочетах печен във фурната.

      Много усмихната и отпочиваща неделя на всички ви!Прегръдки!

      Изтриване
  6. Поредната врътка с патладжан, навярно много вкусна, всъщност за вкуса не се съмнявам, само в желанието да го направя :))))
    Хубава неделя, Роси!

    ОтговорИзтриване
  7. Роси,много сезонно,много вкусно и добре представено!Слънчеви поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Роси, благодаря ти за информацията за замразяване, веднъж бях замразила патладжан, не помня по какъв начин, но при пържене беше ужасен мазен и като дъвка:), този начин, определено е перфект! Куличката ти е много красива и вкусна! И да ти кажа, изобщо не съм ти забелязала хартията:)Откъде пък ти хрумва:) Хубава неделя от мен!:)

    ОтговорИзтриване
  9. Охооооооооо, страхотно свежо предложение, Роси!Непременно ще се сготви!

    ОтговорИзтриване
  10. Патладжана е разкошен всякък , но сякаш е роден за среща с моцарелата :).....Чудесно предложение ,Роси !
    Хубава неделя !

    ОтговорИзтриване
  11. Прекрасна идея,вкусни и апетитни патладжани са се получили!
    Снимките са изкусителни1Благодаря ти ,Роси!
    Скоро ще се пробва.
    Поздрави и хубава юлска вечер!

    ОтговорИзтриване
  12. Чудеснен е станал патладжана!
    И аз бях на такава вълна вчера,но го спретнах на ветрило.
    Облизаха си пръстите момчетата,много им хареса!
    Поздрави Роси и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  13. Роси, и аз по същия начин приготвям патладжан във фурната под грила!Страхотна презентация!И чакам профитеролите!

    ОтговорИзтриване
  14. Роси, ама точно навреме идва тази рецепта! Страшно ти благодаря, че сподели за патладжана, досега не смеех да си замразявам патладжани, защото се чудех как е най-добре, обаче още тези седмици ще метна няколко пакета.
    Много апетитни снимки, тези дни буквално се затрупах с изкусителни палтаджанени предложения, които до едно смятам да изпробвам!
    Целувки! :)

    ОтговорИзтриване
  15. Роси, много са апетитни патладжанките! Да си призная, не съм ги пробвала по този начин. Но, непременно ще го направя.
    И аз си ползвам хартията по няколко пъти ;)
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  16. Момичета,благодаря ви!Радвам се,че ви допада предложението,но аз не се и съмнявах,защото както обичам да казвам често патладжана е направо венчан за сирената.А с доматчето става още по-вкусно и сочно.
    Мария,точно това ми беше идеята,да си запиша как замразявам патладжан за зимата,а пък ако и на друг му влезе в работа още по-добре!Надявам се да си доволна и ти!
    А профитеролите изобщо не са на дневен ред,кой знае кога ще се наканя да ги покажа,сигурно на зима :) .

    Прекрасна седмица,другарчета!

    ОтговорИзтриване
  17. Ех, Роси, пак зкушения при теб! И аз съм фен на комбинацията патладжанче, сиренце, домат. Пък патладжана и пържен го обичам, но аз да си го изпържа :D, защото си го режа доста тънко и си става като патладжанен чипс.

    Прегръдки! Спокойна нощ и усмихнато утре!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче,верно си е вкусна комбинация!
      Прегръдки и усмихнат ден!

      Изтриване
  18. Росинка, напоследък публикуваш все неща, които никога не съм опитвала :) Сигурна съм, че ще е вкусно! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  19. Роси, чудесно предложение! Вкусна, бърза, лятна комбинация.


    Усмихнат ден:)

    ОтговорИзтриване
  20. страхотно патладжанесто изкушение, Роси! Много го обичам този зеленчук и дори тази вечер ще правя паста с патладжанен сос. Бях забравила за тази конкултация за замразяването, разсмя ме сега :) но наистина това е по-добрия метод. И как си напълнила торбичките само, браво! Аз си отяждам лятото, а зимата само печен чат-пат.
    Поздрави и хубава вечер!~

    ОтговорИзтриване
  21. Тези тъкмо ги приготвих за вечеря, т.е. тъкмо ги ометохме :-), с една изпечена чеснова франзела с масло и крем супа и страхотно се получи. Сготвят се наистина много бързо :-)

    ОтговорИзтриване
  22. Зорничка,Леви,благодаря ви,момичета!
    Дени,супер вечеря е имало при вас като ти чета менюто!Радвам се,че са ви харесали!
    Пепи,на снимките е последната партида от всички подготвени торбички ,тази есен ще си сложа повече,пробата излезе изключително успешна!

    Поздрави на всички и лека нощ!

    ОтговорИзтриване
  23. Изглажда божествено вкусно, Роси, но за съжаление патладжанът не са сред долюбваните храни от юнака вкъщи - та много рядко и силно завоалирано си позволявам да го включвам в менюто... Но пък ще се насладя до насита виртуално на това, което си ни поднесла :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,мила!У нас ние с госпожицата сме му фенове,половинът не кусва :) .

      Изтриване
  24. Чудесно е, днес ти и Ина просто ме довършихте с патладжанови вкусотии.
    Страхотно е, браво.

    ОтговорИзтриване
  25. Наистина невероятна рецепта! Пробвах вече няколко пъти и с моцарела и с кашкавалче, че дори и със сирене! Всички са много вкусни!
    Благодаря и сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да,рецептата е класика и е станала такава,защото наистина комбинацията е върховна.Много се радвам,че сте импровизирали със сирената,те си подхождат с патладжана като Пижо и Пенда!
      Благодаря ,че наминахте да споделите,много ми бе приятно !
      Поздрави и от мен за вас! :)

      Изтриване