Тези дни представяйки Фешън пилето, Пепи ме подръчка да си прегледам черновите за още сезонни рецепти и днес реших да дам път на тази.
Не защото е нещо,което няма да сте видели и във всеки друг блог,
чудесни примери има и при Ивана,Мария, Маги и т.н. , а поради други две причини.
чудесни примери има и при Ивана,Мария, Маги и т.н. , а поради други две причини.
Първата е,че по принцип много харесвам патладжан с моцерела,а освен това е идеално предястие за гости,затова трябва да го имам включено тук.
Втората е,че миналата есен се разтърсих да разбера как да си подготвя такива патладжанени медальони за зимата,замразени във фризера и честно казано неочаквано не намерих много инфо как е най-добре да се замрази патладжан-суров,пържен,печен или....
Пържен отхвърлих идеята веднага,това категорично няма да срещнете тук -веднъж правих и като видях как поема олиото като гъба приключих с пържения патладжан завинаги.
Пържен отхвърлих идеята веднага,това категорично няма да срещнете тук -веднъж правих и като видях как поема олиото като гъба приключих с пържения патладжан завинаги.
Разбира се,обсъдих въпроса и с Пепи - все пак тя е цяла кулинарна енциклопедия,в която зимнината е широко застъпена,та Пепи определено ме посъветва да не залагам на сурово-замразен патладжан,а на предварително леко запечен.
Така и направих ,и сега искам да го споделя с вас...и най-вече със себе си,че както забравям знаете ли как добре ми идва този блог :)) ?!
Продукти:
патладжан
домат
моцарела
зехтин
сол,сушен риган,черен и червен пипер
Приготвяне:
І вариант - с пресен патладжан за директна консумация :
Измийте и нарежете на шайби патладжана.Посолете и оставете да се отцеди,ако има горчив сок.
Измийте и подсушете шайбите.
Подредете ги в плитка тава за печене,покрита с пекарска хартия.
Намажете ги с четка със зехтин.
Запечете за десетина минути в загрята на 200 гр. фурна докато леко омекнат.
Поръсете черен,червен пипер и риган.Може и листенца пресен риган или босилек.
Върнете тавата във фурната до разтопяване на моцарелата.
ІІ вариант - със замразен патладжан :
Измийте и нарежете на шайби патладжана.Посолете и оставете да се отцеди,ако има горчив сок.
Измийте и подсушете шайбите.
Подредете ги в плитка тава за печене,покрита с пекарска хартия.
Намажете ги с четка със зехтин.
Запечете в загрята на 200 гр. фурна докато много леко омекнат.
Можете да подготвите повече зеленчук и да печете по две тави наведнъж .
След което подредете на етажи един върху друг всички листи хартия заедно с патладжанените шайби.Така върху една тава ще имате няколко реда патладжан,разделен с хартия за печене.
Взимате тавата и я поставяте във фризера ,докато се замразят шайбите.
След което изваждате тавата от фризера и опаковате в отделни торбички единично замразените шайби патладжан.
Ако си спестите тази процедура и напълните патладжана по торбичките след печенето и после го замразите,шайбите ще се слепят и когато ви потрябват ще трябва да ги чакате да се размразят,преди да ги използвате.Докато по този начин всяка шайба е индивидуално замразена и можете да я подредите отново за печене без да я размразявате.
Ако си спестите тази процедура и напълните патладжана по торбичките след печенето и после го замразите,шайбите ще се слепят и когато ви потрябват ще трябва да ги чакате да се размразят,преди да ги използвате.Докато по този начин всяка шайба е индивидуално замразена и можете да я подредите отново за печене без да я размразявате.
И така...отваряте пакета замразен патладжан и подреждате шайбите в тава,покрита с хартия.
Слагате в загрята фурна за 2-3 мин,колкото да се отпуснат и ако има тук-там някое ледче да се изпари.
Изваждате ги,подреждате отгоре домата,моцарелата,ръсите ригана, черния и червения пипер, и връщате обратно до стопяване на сиренето.
Изваждате ги,подреждате отгоре домата,моцарелата,ръсите ригана, черния и червения пипер, и връщате обратно до стопяване на сиренето.
Това е една от любимите ми комбинации!
ОтговорИзтриванеМного вкусно и добре демонстрирано, благодаря ти Роска! Снимките са чудесни!
Хубава неделя!
Много любимо, Росинка, страхотни снимки и много добре си ни го представила! Поздрави!
ОтговорИзтриванеРоси, толкова си сладкодумна :)
ОтговорИзтриванеИмах чувството, че слушам себе си, докато приготвям нещо :)
Благодаря и за споделената идея за зимнина!
Прегръдка, миличка и хубава неделя!
О, и аз не бих направила тази вкусотия със суров патладжан, просто защото е очевидно, че на патладжана му трябва доста повече време за да се сготви, отколкото на моцарелата да се разтопи.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за предложението, Роси, много вкусно изглежда. Обичам много патладжан, но заради мъжлето го избягвам, макар че от време на време си правя само за мене :)))
Хубаво неделно утро :)
Нахраних се само от хубавите снимки!
ОтговорИзтриванеМного обичаме патлажан в къщи (то ние с мойто мило има ли нещо,което да не обичаме хахах...)
Роси,чудесната рецепта ще ми държи до вечерта,ще пропусна обяда:)
Пожелавам ти страхотен ден и ще чакаме профитеролите:)
Мариянче,Линка,Дани,Ина и Кате,благодаря ви за хубавите отзиви,момичета!
ИзтриванеИнче,аз имах предвид да не се замразява патладжана суров,а печен,защото сложих все пак една шайбичка суров за проба да видя като го размразя на какво ще е станал-на едно нищо :) .Т.е. и аз както ме посъветва Пепи,стигнах до извода,че патладжана трябва да се замрази предварително леко термично обработен,аз предпочетах печен във фурната.
Много усмихната и отпочиваща неделя на всички ви!Прегръдки!
Поредната врътка с патладжан, навярно много вкусна, всъщност за вкуса не се съмнявам, само в желанието да го направя :))))
ОтговорИзтриванеХубава неделя, Роси!
Роси,много сезонно,много вкусно и добре представено!Слънчеви поздрави!
ОтговорИзтриванеРоси, благодаря ти за информацията за замразяване, веднъж бях замразила патладжан, не помня по какъв начин, но при пържене беше ужасен мазен и като дъвка:), този начин, определено е перфект! Куличката ти е много красива и вкусна! И да ти кажа, изобщо не съм ти забелязала хартията:)Откъде пък ти хрумва:) Хубава неделя от мен!:)
ОтговорИзтриванеОхооооооооо, страхотно свежо предложение, Роси!Непременно ще се сготви!
ОтговорИзтриванеПатладжана е разкошен всякък , но сякаш е роден за среща с моцарелата :).....Чудесно предложение ,Роси !
ОтговорИзтриванеХубава неделя !
Прекрасна идея,вкусни и апетитни патладжани са се получили!
ОтговорИзтриванеСнимките са изкусителни1Благодаря ти ,Роси!
Скоро ще се пробва.
Поздрави и хубава юлска вечер!
Чудеснен е станал патладжана!
ОтговорИзтриванеИ аз бях на такава вълна вчера,но го спретнах на ветрило.
Облизаха си пръстите момчетата,много им хареса!
Поздрави Роси и хубава нова седмица!
Роси, и аз по същия начин приготвям патладжан във фурната под грила!Страхотна презентация!И чакам профитеролите!
ОтговорИзтриванеРоси, ама точно навреме идва тази рецепта! Страшно ти благодаря, че сподели за патладжана, досега не смеех да си замразявам патладжани, защото се чудех как е най-добре, обаче още тези седмици ще метна няколко пакета.
ОтговорИзтриванеМного апетитни снимки, тези дни буквално се затрупах с изкусителни палтаджанени предложения, които до едно смятам да изпробвам!
Целувки! :)
Роси, много са апетитни патладжанките! Да си призная, не съм ги пробвала по този начин. Но, непременно ще го направя.
ОтговорИзтриванеИ аз си ползвам хартията по няколко пъти ;)
Поздрави :)
Момичета,благодаря ви!Радвам се,че ви допада предложението,но аз не се и съмнявах,защото както обичам да казвам често патладжана е направо венчан за сирената.А с доматчето става още по-вкусно и сочно.
ОтговорИзтриванеМария,точно това ми беше идеята,да си запиша как замразявам патладжан за зимата,а пък ако и на друг му влезе в работа още по-добре!Надявам се да си доволна и ти!
А профитеролите изобщо не са на дневен ред,кой знае кога ще се наканя да ги покажа,сигурно на зима :) .
Прекрасна седмица,другарчета!
Ех, Роси, пак зкушения при теб! И аз съм фен на комбинацията патладжанче, сиренце, домат. Пък патладжана и пържен го обичам, но аз да си го изпържа :D, защото си го режа доста тънко и си става като патладжанен чипс.
ОтговорИзтриванеПрегръдки! Спокойна нощ и усмихнато утре!
Танче,верно си е вкусна комбинация!
ИзтриванеПрегръдки и усмихнат ден!
Росинка, напоследък публикуваш все неща, които никога не съм опитвала :) Сигурна съм, че ще е вкусно! Поздрави!
ОтговорИзтриванеРоси, чудесно предложение! Вкусна, бърза, лятна комбинация.
ОтговорИзтриванеУсмихнат ден:)
страхотно патладжанесто изкушение, Роси! Много го обичам този зеленчук и дори тази вечер ще правя паста с патладжанен сос. Бях забравила за тази конкултация за замразяването, разсмя ме сега :) но наистина това е по-добрия метод. И как си напълнила торбичките само, браво! Аз си отяждам лятото, а зимата само печен чат-пат.
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер!~
Тези тъкмо ги приготвих за вечеря, т.е. тъкмо ги ометохме :-), с една изпечена чеснова франзела с масло и крем супа и страхотно се получи. Сготвят се наистина много бързо :-)
ОтговорИзтриванеЗорничка,Леви,благодаря ви,момичета!
ОтговорИзтриванеДени,супер вечеря е имало при вас като ти чета менюто!Радвам се,че са ви харесали!
Пепи,на снимките е последната партида от всички подготвени торбички ,тази есен ще си сложа повече,пробата излезе изключително успешна!
Поздрави на всички и лека нощ!
Изглажда божествено вкусно, Роси, но за съжаление патладжанът не са сред долюбваните храни от юнака вкъщи - та много рядко и силно завоалирано си позволявам да го включвам в менюто... Но пък ще се насладя до насита виртуално на това, което си ни поднесла :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти,мила!У нас ние с госпожицата сме му фенове,половинът не кусва :) .
ИзтриванеЧудесно е, днес ти и Ина просто ме довършихте с патладжанови вкусотии.
ОтговорИзтриванеСтрахотно е, браво.
Благодаря ти,миличка! :)
ИзтриванеНаистина невероятна рецепта! Пробвах вече няколко пъти и с моцарела и с кашкавалче, че дори и със сирене! Всички са много вкусни!
ОтговорИзтриванеБлагодаря и сърдечни поздрави!
Да,рецептата е класика и е станала такава,защото наистина комбинацията е върховна.Много се радвам,че сте импровизирали със сирената,те си подхождат с патладжана като Пижо и Пенда!
ИзтриванеБлагодаря ,че наминахте да споделите,много ми бе приятно !
Поздрави и от мен за вас! :)