17 февруари 2011 г.

ароматни свински карета



Могат да се приготвят по два начина, стават много крехки и ароматни.Бърза и лесна рецепта.

Тънко нарязани карета от св.котлет без кост ,от ябълката или бон-филе,покривам с лист прозрачно фолио и изтънявам леко с гладката страна на кухненско чукче.
Мариноват се в смес от зехтин, червен пипер,черен пипер,мадраско къри ,суха мащерка,соев сос,млян кориандър .
Не слагам сол,защото солта извличала влагата от месото,а аз искам каренцата да останат максимално сочни,пък и соевия сос е достатъчно солен.
Хубаво ги обърквам в така приготвената марината,да се ароматизират и омазнят от всички страни.Покривам съда със свежо фолио и  прибирам в хладилника.Аз ги мариновам от предната вечер и ги пека на другия ден за обяд или за вечеря.

Маринованите карета могат да се изпекат в нагрят тиган с не залепващо покритие или на плоча:



Могат да се овалят в брашно от двете страни и да се изпържат до златисто в 2-3 с.л.мазнина-аз смесвам олио с краве масло:



След като са готови ги оставям да починат 5 минути в затоплен и похлупен съд-йена с капак например.
Същите карета могат да се направят и от много крехко телешко.

2 коментара:

  1. Много сочни каренца, ще опитам тази рецепта. На мен винаги ми се получават сухи, сигурно тайната е в маринатата. Поздравления Елексирче!!

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте!Ще се радвам да ви харесат каренцата по тази рецепта!Бих казала,че този вид меса,тъй като са бедни на собствени мазнини е добре да престоят в зехтин или др.растителна мазнина,за да станат по-сочни.От кулинарните предавания научих,че не е добре месото да се осолява предварително,защото солта извлича влагата му и при печене стават още по-сухи.Затова ги посолявам после или по време на печенето.Времето за готвене също трябва да е кратко,за да не станат сухи.Когато са готови им сложете по едно тънко парче масло да се разтопи от топлината на месото,това ще им придаде допълнителна влажност и страхотен маслен аромат!
    Да ви е сладко и поздрави!

    ОтговорИзтриване