2 август 2012 г.

пирожки с плънка




Преди да продължа със следващия десерт както ви обещах,
ще включа в блога тези пирожки,които направих повлияна от страхотните питки с кайма ,тиквички и лук на Ели Ганова.
Хапнахме ги още миналото лято,почти веднага след като тя показа своите,и оттогава отлежават най-кротко и чакат да се смиля и да ги покажа,та мисля вече е мноооого крайно време да сторя това :) .







Ели,благодаря за чудесната рецепта,а на вас препоръчвам да си загънете и вие по едни такива пирожки,с каквато си плънка пожелаете,важна е идеята!
Аз оформих за разнообразие и кифлички с плънка,която при мен е от карамелизиран лук, маслини и едро смляна лютеница.
Усуках и няколко рогчета,те са без плънка,но пък са хрупкави  и също много вкусни!





Продукти :

за тестото:

1 яйце +  вода = 300 мл.
20 мл. олио или зехтин
1/2 ч.л. захар
1 ч.л. сол
1/2 кубче мая
около 3 ч.ч. брашно

за плънката:
1-2 глави лук
2-3 с.л. зехтин
1 ч.л. балсамов оцет
парченца маслини
гъста лютеница
подправки






Приготвяне:

на плънката:

 Задушете лука в мазнината,докато омекне.Леко го посолете с щипка сол.
Когато лука започне да става златист ,добавете оцета,разбъркайте и изчакайте киселината да се изпари и лука да се карамелизира леко.
Оттетглете от котлона,смесете с нужното количество лютеница и маслини.
Добавете подправки по ваш вкус-сушени или пресни.

на тестото:

В мерителна чаша счупете едно яйце,разбийте го с вилица и към него допълнете вода до общо количество 300 мл.Сложете и кубчето мая и разбъркайте,докато се разтвори.
Заедно с останалите продукти замесете тесто на хубава ,стегната топка.
Покрийте със свежо фолио или влажна кърпа и оставете на топло да втаса до удвояване на обема.

оформяне и печене:
Разделете тестото на две части.
Всяка част разточете на правоъгълник с дебелина 5 мм. и изрежете кръгове или елипси.Сложете в единия край от плънката и прегънете.Краищата притиснете с вилица да не се отварят при печенето.



По същия начин оформете и втората половина тесто.
Или я разточете на кръг,нарежете го на триъгълници като торта и на всяко триъгълниче сложете плънка.Завийте на кифличка и подредете в тавичка,покрита с хартия за печене.
Оставете пирожките да починат още 15 мин.Намажете ги с жълтък,смесен с 1 с.л. олио и ги сложете да се пекат в студена фурна.Включете я на 170-180 градуса и изпечете пирожките.
Ако не ви стигне плънката можете да оформите и рогчета като за целта от разточеното тесто отрязвате ивица и я усуквате.



29 коментара:

  1. Роси,точно на време ми ги показваш тези кифлички-тази вечер ще ги приготвя.Много са ти хубави и в различни форми-чуднички...
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Росииии, заменям порция от онази мусака. Ама ... бих заменила май, като гледам колко са отлежали :)) Като никога съм направила повече, а сме двама и с удоволствие ще поделя с теб :)) ако решиш да направиш пак от тези златисти пирожки, разбира се :)
    Много апетитно изглеждат! т.е. изглеждали са. Еххх, пак няма да ми се получи заменката :))
    Поздрави и хубава, прохладна най-после вечер на теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Роси,
    чудесно предложение и за лека вечеря и за пикник, както си подсказала идеята със снимките си!
    А кифличките, пирожките и рогчетата ти са като от изложба!

    ОтговорИзтриване
  4. Роси, как можа да ги скриеш толкова дълго?! Чудесни са! Радвам се, че все пак ги сподели:). Какви формички си им направила само... Приятна вечер от мен и хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
  5. Роси, тъкмо преглъщах по кейка с тиквички и ти нова вкусотия... Разкошни, най-ми харесаха тези дългите, така хубаво са увъртяни!

    ОтговорИзтриване
  6. Роси, аз си хапвам тук една салатка от моркови и като гледам тези пирожки, направо ми се иска да се протегна към снимката и да си дръпна една! Страхотни са! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Ох , че са хубави ,Роси ..... само първата снимка видях и сега ще се върна да прочета всичко , но така си помислих като отворих поста :) ! Супер рецепта ,току що я прочетох :) !
    Хубава вечер ,Роси !

    ОтговорИзтриване
  8. Роси, и аз се нареждам за една две приоги, па макар и миналогодишни! Изглеждат много апетитно! Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  9. Роси, толкова са отлежали, че са станали още по-вкусни :)
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  10. Ако не беше казала нямаше и да разберем че са толкова отлежали Роси!
    То като гледам снимките, все едно сега са правени....:):)
    Чудесни са!
    Поздрави и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  11. Дами,благодаря ви за вниманието! :)
    Верно,снимките са отлежали,но пък винаги може да има повторение,нали?!
    Живе,ще се радвам,ако ги направиш и ти!
    Пепи,замесвам веднага,само кажи,че си ми стъкмила колет с онази мусака-шедьовър! :)

    И още веднъж благодаря на Ели за подстрекателството и хубавата рецепта!
    Прекрасен петък на всички! :)

    ОтговорИзтриване
  12. Как ще ги криеш до сега тия симпатяги, ау много вкусно! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами на,пусто време не стига,Линче!
      Прегръдка и от мен!

      Изтриване
  13. Роси,
    тези сладури са подходящи за навсякъде. И за вечеря, и за закуска , и за пикник;)
    Остава да се наканя да ги правя;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз се наканих да ги покажа,сега остава ти да се наканиш да ги опиташ,Марта,да ви е сладко!

      Изтриване
  14. Изглеждат шеметно! С удоволствие бих поседнала на тази зелена полянка, с пирожка, кифличка и рогче в ръка (уста :). Сърдечни поздрави от мен, Роси и хубав петък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Снежи!
      Хубава петъчна вечер и на теб!

      Изтриване
  15. Невероятно фотогенични са, Роси! Представям си колко са вкусни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) Да,слънчеви снимки се получиха,Траянче!Мерси!

      Изтриване
  16. Чуднички са, Роси!
    Радвам се, че ти е харесала идеята.
    Но твоите форми са много по-интересни ;)
    Прегръдки и пожелания за хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели,малко по-друга ми е плънката,но пък ме грабна идеята за тези пълнени мидички!
      Много благодаря за поредната твоя вкусна идея,страхотна си!

      Изтриване
  17. Чудни пирожки Роси исигурно са страшно вкусни!
    Прекрасн уикенд мила и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прекрасен и за теб и за бонбоните,Евка!Да щипнеш бузката на малкото от мен!

      Изтриване
  18. Роска, добре, че се смили над нас, защото пирожките изглеждат много апетитни :) Чудни почивни дни пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ааа,Габи,над снимките се смилих,че много почакаха наистина и им беше време да се вредят и те тук!
      Благодаря ти мила,и на теб много приятни събота и неделя!

      Изтриване
  19. Чудесно предложение Роси! Както винаги снимките ти са прекрасни, с много слънце, светлина и предизвикващи усмивки. Винаги ми действат много ободряващо и съблазняващо. :) Ако чинията беше пред мен, нямаше да знам, от кое бих искала да опитам първо, от кифличките, от пирожките или от рогчетата. Просто са неустоими, Роси!

    Прегръдки, мила и пожелание за прекрасни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вени,много се радвам,че ти въздействам така позитивно,а и ти днес ми звучиш по-бодро и много се надявам ти и мама да сте вече по-добре!
      Благодаря ти за ласкавите думи,както винаги си щедра с тях!

      Прекрасни и слънчеви почивни дни и за теб,мила!

      Изтриване
  20. Мале, мале, при теб винаги има много вкусни неща - хем много, хем вкусни!
    Поздравления за поредното чудо!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Ина,радвам се ,че имаш такива впечатления! :)

      Изтриване