3 февруари 2013 г.

сарми с кайма и кълцано пилешко




  

Бях правила наскоро пържоли в зелев лист и този път реших за разнообразие да опитам апетитната рецепта на Милена за Кълцани сарми.
Вместо свинско месо сложих едро смляна кайма смес и малко кълцано пилешко плюс зеленчуци.







 

Продукти:

1 малка или 1/2 голяма кисела зелка
500 гр. кайма смес
350 гр. пилешко филе - 1 голяма пеперуда
1/2 стрък праз - нарязан
4 големи гъби печурки - на кубчета
1 голям морков - на кубчета
2 с.л. соев сос
чубрица,черен и червен пипер,кориандър,мадраско къри
----------------------------------------------------------------
1 к.ч. олио

за соса :
60 гр. стопено и охладено масло
1 с.л. с връх брашно
1 яйце
1/2 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. кисело мляко
сол,черен и червен пипер,кориандър,инд. орехче,мадраско къри




 


Приготвяне:

Сложете в дълбока купа каймата,пилешкото филе,нарязано на малки кубчета и останалите продукти и подправки ( без олиото),хомогенизирайте.
На всеки зелев лист изрежете дебелата жилка и според големината разрежете на две или три в зависимост колко големи сарми искате да направите.
Сложете по малко плънка и завийте,подредете сармите плътно една до друга в тава,а може и в глинен гювеч.
Налейте до половината височина на сармите гореща вода,поръсете олиото и подправки.
Завийте тавата  с голямлист алуминиево фолио и печете 20 мин. на 220 гр. и още 1 час на 160 гр.

За соса:
В тенджерка сложете продуктите,разбъркайте ги добре с телена бъркалка и сложете на котлона,бъркайте непрекъснато,докато сварите гъст сос.
Когато сармите са готови отвийте фолиото,хванете тавата от двете страни с кърпи или ръкохватки, и внимателно отлейте част от бульона при соса.
Разбийте го да се хомогенизира и поднесете към всяка порция сарми.




28 коментара:

  1. Роси мила, публикуваш изкушение след изкушение.
    Прекрасни сърмички, а плънката е уникална.
    Усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Роси, чудесно предложение!
    Знаеш ли, доскоро не се бях замисляла, но в различните краища на България сърмичките се приготвят различно. При нас се правят винаги с ориз и нямат сос. Скоро научих и за този вариант - само с месо и сервирани със сос, и определено мога да кажа, че е много вкусен.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Как хубаво си ги завила тези сърмички, Роси! като бебчета са, скрили в себе си аромат и вкус, които със сигурност ще допаднат на всеки. Прегръдки с пожелания за спорна нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотно предложение с два вида месо, Роси!
    Следователно двойно повече ми харесва :)
    Подредбата им също :) нали до скоро си гледахме армеец в къщи :)
    Прегръдка и хубава вечер, другарче мило!

    ОтговорИзтриване
  5. Не стига , че подобаващо напълненки, ами и апетитно пиперосани.
    Много вкусно,Роси,е у вас!!!
    Приятна вечер и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Роси, чудни са ти сърмичките! Как хубаво си завила и подредила! Тъкмо се връщам фитнеса и с удоволствие бих хапнала една две! Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Ей, изкусителка си голяма! Страхотни сармички, със страхотна коричка! Сосчето е точно като моето, но сармичките са още по-хубави! Цялата порция е екстра! Ще се правят тея дни, няма как!!!
    Успешна нова седмица ти пожелавам, мила! С много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  8. Роси, кълцаните сърми са си класика :)
    И у нас ги правих за Коледа!
    Чудесно изглеждат твоите с това сосче,
    макар че никога не съм правила такова на кисело зеле!
    Ще се опита, няма как!
    Прегръдка и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. Прекрасни сармички с интересна плънка и вкусен сос!
    Приятна вечер и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. Страхотни сарми, Роси! Богати и интересни на плънка! Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  11. Чудесни са,Роси!И с това сосче са 100%-ва вкусотия!Поздравлния!

    ОтговорИзтриване
  12. Ох, как звучи само, а как изглежда... ммм... Неустоимо е ястието ти, Роси. Непременно ще опитам, но със сигурност само с кълцано пуешко месо, че то е любимо при нас. Благодаря ти за прекрасната идея. Ех, тъкмо купих и една кисела зелка. Благодаря ти, Роси, още тези дни ще я спретна. :)
    А твоите снимки не искам да ги гледам, че ми причинявят болки в стомаха и току виж съм захапала монитора... ;)

    Прегръдки и пожелание за една прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  13. Изглеждат наистина неустоимо!Толкова богата плънка, и гъби и два(3) вида месо и праз и ароматни подправки!Поздравления, чудесно представяне на обновена традиционна рецепта!И аз така ги сервирам със сосчето, само и чесънче добавям!Поздрави и прекрасна нова седмица ти желая, Роси!

    ОтговорИзтриване
  14. Човек да не смее да те изпусне от поглед, Роси! После тежко му - вкусотия след вкусотия. Сериозно ме караш да преглъщам с тези сармички, а за десерт едно голямо парче от това разкошно орехово реване... да продължавам ли? Наред тази седмица обаче е ризи-бизи-то. При нас със свинско, но пак ще стане вкусно, сигурна съм!
    Липсваха ми твоите вкусотийки!
    Поздрави и прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  15. Роси,много хубава и интересна комбинация си направила, месна, ароматна и вкусна!И снимани,като за гладни!
    Сърдечна и топла прегръдка за успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  16. Много са красиви сармичките, Роси, а снимките са страшно апетитни :)
    Вече сериозно започнах да огладнявам.
    Много ме впечатли и ореховото реване от предната публикация. Много обичам реване, а също и всякакви орехови сладкиши и със сигурност вкусът ще е страхотен.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  17. Роси, възхитителни сармички си направила!Не съм правила с пилешко и въобще такава комбинация, само с пуешко месо, и са фаворит за моите хора. Ще им предложа следващия път твоя вариант.
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  18. Много интересна рецепта, Роси! Изглеждат вкусни и много ароматни!

    ОтговорИзтриване
  19. Ммм Роси, много вкусни сърмички си ни приготвила, обичам ги всякак :)
    Прегръдки мила Роси и хубава седмица :)

    ОтговорИзтриване
  20. Много ароматни сармички, Роси! Доста по-различни от традиционните. Добра идея ми даваш, малко да разнообразим плънката. :) В гювеч стават най-вкусни (поне според мен) - много крехки и сочни. :)
    Хубав ден и прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  21. Благодаря ви,приятели,за отделеното време и внимание!
    Наистина плънката е малко по-различна,т.е. без ориз,но това беше целта.

    С пожелание за слънчев и ползотворен ден! :)

    ОтговорИзтриване
  22. Ах, Роси, много апетитно си ги спретнала - мисля, че ще пробвам и аз да направя такива сармета, защото моите хора са мръвкари и така като гледам - от воле ще им харесат!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  23. Роси, сърмичките са вълшебни, но соса е моят фаворит, много обичам а не съм приготвяла до сега! Следващите сърми ще бъдат с него :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  24. Аз съм пълнила чушки със същия пълнеж, но сармите не са ми стихията-изнервят ме и зелето ми е виновно за некадърността;)
    Изглеждат велико, Роси!

    ОтговорИзтриване
  25. Роси, толкова прецизно оформени сърми не бях виждала! Идеята за плънката също много ми хареса, а бе неустоими са откъдето и да ги погледнеш! Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  26. Няколко дни липсвах и що да видя - нови чудеса,то не едно и две неща, ама тези ъпгрейднати сарми са страхотни! Хубава сряда, Роси!

    ОтговорИзтриване
  27. И тези сърмички ги видях! Отново... прекрасно предложение!
    Аз не мога така хубаво да ги навивам. Твоите все едно с калъп са правени :)

    ОтговорИзтриване