29 юли 2013 г.

Неповторимо Кулинарно приключение с Лети








Обичам да посрещам гости тук в моето  местенце!  :)

А най-много обичам  гости,за които няма нужда да разчитам на виртуалните си представи за тях,защото ги познавам реално. 
Знам отлично,че щом на гости ми е Лети от блога "Кулинарно приключение",
то удоволствието ще е гарантирано,защото насреща си имам дама,която уважавам много като кулинар, презентатор и забележителен естет,като събеседник и изобщо като личност.
Когато аз гостувах в нейния блог ви споделих,че е невероятно обаятелна ,разговорите ми с нея текат неусетно,темите от различно естество се застъпват една след друга ,с една дума - допадаме си!
Преди обаче да си съвпаднем така категорично в реалността,се оказа,че споделяме много общи вкусове в кулинарията,и всяка една рецепта ,представена от нея спокойно може да бъде сервирана с успех и на нашата трапеза.
Точно така стоят нещата и с днешните две предложения,които е подготвила да ни представи и които отново са прицел в десетката по отношение на нашите предпочитания !
Казвам нашите,защото колкото и да имаме разногласия в нашето фемили по отношение на това кой какво обича и не обича да хапва,в ястието и десерта на Лети ще бъдем със сигурност единодушни във възторга си!
Знам,че вече нямате търпение да се насладите на адски вкусните и ефектни кадри,които ми е изплатила Лети!
А аз искам да й благодаря най-сърдечно,че откликна на поканата!
Очарована съм както от избора на рецептите,така и от тяхното изискано и стилно презентиране!
Със сигурност ще опитаме у дома и двете,особено десерта страшно ме провокира и съм пре-любопитна за вкуса!



***********************************************************************************



  Когато преди време поканих чаровната и усмихната Роси, да ми гостува, тя гостоприемно отправи на свой ред покана към мен да бъда гост в нейния блог. Честичко посещавам нейното слънчево, уютно и красиво виртуално кътче, ето защо да присъствам като гост там е двойно удоволствие :) Освен удоволствие обаче, гостуването е и предизвикателство. Погледнете само нейния блог, щом отворите страничките, се озовавате в един вкусен и многообразен свят, наслаждавате се на ястия приготвени с много желание, въображение и настроение. Ето защо, това с което смятам да я изненадам, идвайки на гости, трябва да е на определена висота. Много се чудих какво да приготвя, накрая се спрях на леки, сезонни ястия, които се надявам да й харесат.
   Роси, благодаря ти от сърце за поканата, радвам се, че те познавам и извън виртуалия свят, защото знам какъв чудесен човек стои зад блога "Кулинарен еликсир".






Запечена паста с тиквички

Продукти:

1 пакет къса паста (например пенне или др.), аз използвах "Castellane"
3-4 не много големи тиквички
5-6 големи домата
3-4 скилидки чесън
4-5 с.л. зехтин
няколко стръка магданоз
1 с.л. нарязани листа пресен босилек
100 гр. рикота
около 150-200 гр. моцарела (или кашкавал)


Приготвяне:

Сварете пастата според указанията на опаковката. Отцедете я добре.
Измийте и нарежете тиквичките, така както са с корите, на кубчета. Загрейте зехтина в дълбок тиган и сотирайте тиквичките на силен огън, докато леко омекнат и започнат да стават златисти. С решетеста лъжица, извадете зеленчуците от мазнината и ги сложете в чиния.
Отделете един домат настрана, а останалите настържете на едро ренде, като отстраните накрая ципата. Изсипете настърганите домати в тигана, където е останала мазнината от сотираните тиквички и сложете на слаб котлон да къкрят докато соса се посгъсти. Прибавете сол, черен пипер на вкус, нарязания на филийки чесън и гответе още 5-10 минутки. 
Пригответе си тавичка с незалепващо покритие или пък керамична тавичка за печене. На дъното полейте малко от доматения сос. 
Към останалия доматен сос (когато леко поизстине), прибавете рикотата и разбъркайте добре. Изипете соса при пастата, добавете и тиквичките и разбъркайте. Нарежете отделения домат на кубчета, нарежете магданоза и ги прибавете, заедно със босилека при пастата. Разбъркайте внимателно.
Изсипете пастата в тавичката.
Запечете в предварително загрята до 200 градуса фурна. 
Когато почти е готово, сложете отгоре резени моцарела (или кашкавал) и запечете за още малко, докато ястието приятно се зачерви.







Горски плодове гратен

Продукти:

за 4 порции

около 300 гр. смес от горски плодове - малини, къпини и боровинки,
100 гр. бял шоколад,
150 мл. течна неподсладена готварска сметана,
2 с.л. пудра захар,
ванилия

Приготвяне:

Почистете и измийте плодовете, сипете ги в 4 огнеупорни десертни купички (например за брюле).
Начупете на парченца шоколада.
Загрейте сметаната, заедно с ванилията, почти до завиране. Залейте с нея парченцата шоколад. Изчакайте 3 минути и после бъркайте бавно сместа, докато шоколада напълно се разтопи. Оставете да се охлади до стайна температура, докато се посгъсти.
Загрейте грила на фурната.
Изсипете сместа върху плодовете. Поръсете отгоре с пудра захар и поставете във фурната под грила за 2-3 минути, докато повърхността започне да става златисто кафява. Извадете и сервирайте веднага.
Трябва да призная, че на мен мен ми харесаха много и охладени, даже май повече :)
*** рецептата е адаптирана от тук :  http://www.bbcgoodfood.com/recipes/1921/gratin-of-summer-berries





15 коментара:

  1. Страхотен старт на седмицата, мили момичета!!! Поздравления за стилно представените рецепти и искрени благодарности за прекрасното настроение, с което заредихте седмицата ми!!!
    Прегръдки и за двете ви, чаровни и талантливи кулинарни магьосници :)

    ОтговорИзтриване
  2. Определено ястията са прекрасни, с удоволствие бих опитала и двете! А в компанията на толкова приятни дами няма как да не е цялостно приятното изживяване. Поздрави и за двете ви!
    Роси, чудесна гостенка си имаш и този път!
    Хубав ден, момичета! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасни сте момичета!Ей такива гости обичам:да си носят и гощавката:))))),а и то каква гощавка!Чудесно е основното и десертът,Лети!Прегръдки,Роси!

    ОтговорИзтриване
  4. Момичета, обичам ви и двете!
    За мен е удоволствие да ви посещавам
    уютните и вкусни местенца!
    Лети е предложила прекрасни рецепти,
    а снимките са толкова апетитни, че направо сядам :)
    Прегръдки и усмихнато лято!

    ОтговорИзтриване
  5. Наистина неповторимо: кулинарен еликсир и приключение!
    Чудесен избор на рецепти и снимки - много елегантни, апетитни и свежи
    Беше ми приятно да гостувам -
    впечатляващ тандем, Роси и Лети.
    Комплименти и пожелания за хубаво и усмихнато лято, Диана

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесни летни рецепти и прекрасна гостенка си имаш,Роси!Поздравления и за двете кулинарки и домакини!

    ОтговорИзтриване
  7. Много се радвам, че ви познавам лично и двете! Очарователни сте, много приветливи и слънчеви!А от рецептите, които съм изпробвала мога да кажа, че сте и много добри кулинарки! Отново се насладих на много красиво презентирани и вкусни предложения!

    ОтговорИзтриване
  8. Много вкусотия ти е донесла ,Лети-ама пък си го заслужаваш,Роси....
    Радвам се и на двете ви-поздравления!

    ОтговорИзтриване
  9. Поздравления и за двете - гостенка и домакиня!
    Прекрасни предложения за ястие и десерт!

    ОтговорИзтриване
  10. Здравей Роси, зад този страхотен блог със сигурност стои интересна личност. Надявам се да приемеш едно предизвикателство, което обикаля кулинарните блогъри http://samozagladni.blogspot.com/2013/07/blog-post_842.html и да се запознаем. Любка

    ОтговорИзтриване
  11. И пастата и гратена изглеждат невероятно вкусни, просто неустоими! Извинете ме, че първо с храната започнах, но няма как да остана равнодушна:). И двете ви харесвам много и двете сте големи изкусителки, а гостуванията са едни от най-любимите ми рубрики в блоговете, защото емоциите, които носят са неописуеми. Прекрасни сте, Лети, Роси, поздравявам ви!

    ОтговорИзтриване
  12. охо, какъв мил и очарователен гост имаш, Роси!
    Поздравления и за двете ви - невероятни сте, мили дами и като кулинари и като ценители на красиво поднесената храна.
    Беше ми много драго да започна сутрешния преглед на блоговете с вас двете :)

    ОтговорИзтриване
  13. Пъстро, лятно настроение носи гостенката ти, Роси! Всичко е толкова красиво!!! Сърдечни поздрави, с прегръдки за двечките :)

    ОтговорИзтриване
  14. Още веднъж изказвам благодарност на Лети за прекрасните кадри и рецепти!
    Благодаря на всички приятели,които удостоихте с вниманието си тази публикация,страхотни сте!

    ОтговорИзтриване
  15. За мен беше истинско удоволствие и радост да ти гостувам, Роси!
    Благодаря и на всички приятели за хубавите и сърдечни думи, които отправиха към мен и моята чудесна домакиня!
    Пожелавам на всички чудесни,цветни и вълнуващи летни дни! :)

    ОтговорИзтриване