7 юли 2013 г.

Рим - част ІІІ

След Рим - част І и Рим - част ІІ  бяхме стигнали до базиликата "Санта Мария Маджоре" .


Продължаваме разходката към още един възлов площад в града - Площадът на Републиката ( Piazza Della Repubblica).



Площад Република
 


В близост е сградата на операта, на самия площад е базиликата  “Santa Maria degli Angeli e dei Martiri “, от там започва и една от централните артерии Via Nazionale,по която разхождайки се до площад Венеция минахме покрай Панаирната палата (Palazzo delle Esposizioni) .
В средата на площада е красивият " Фонтан  на неядите " с много пищни женски фигури,полегнали в различни сладострастни пози.
За съжаление явно скоро не са го почиствали и дамите бяха доста зеленясали.






Непременно влезте в изградената през ХVІ век
  базилика “Santa Maria degli Angeli e dei Martiri”
 (“Св. Богородица на всички ангели и мъченици”).
 Тук в централния олтар се намира и гробът на папа Пий IV- изключение от ватиканските правила папите да се погребват в криптата на базиликата „Свети Петър”.
Този храм е последният голям архитектурен проект на вече 86 годишния Микеланджело .По нареждане на папа Пий IV, той е имал задачата да създаде тази базилика върху руините от термите на римския император Диоклециан. Лично папата освещава църквата през лятото на 1561 година. Четири години по- късно той умира, а в базиликата е погребан доста по-късно след това.
Една звездна сватба се случва на 24 октомври 1896 година, когато в този храм е обявен бракът между принцът на Неапол и бъдещ крал на Италия- Виторио Емануеле III и принцесата на Черна гора - Елена.


 





Базиликата е уникална със слънчевия часовник с прилежащата му звездна карта ,разположен на пода,на възраст около 300 години и построен по линията на меридиана. Целта на неговото изграждане е една проверка, с която трябвало да се провери истинността на Грегорианския календар.






Базиликата “Santa Maria degli Angeli e dei Martiri ” е известна и с огромния орган и е един от най-големите органи в света. ( източник на информацията за тази базилика)






Преди да продължим към друг емблематичен площад - Piazza di Spagna, в близост до плащад Република е базиликата "Санта Мария дела Виктория" ,построена през 1620г.


Santa Maria della Vittoria

 




Името й е дадено в чест на победата в битката при Била Хора,близо до Прага,в резултат на която католицизмът става основна религия в Прага.
Над олтара като в слънце е изобразена св.Богородица.
Украсата е умален модел на бароковия разкош с изобилие от мрамор и позлатени орнаменти.
Главната забележителност е Екстазът на св.Тереза на Джан Лоренцо Бернини. 




източник на снимката



Срещу базиликата ,на Piazza San Bernardo, се намира фонтанът
" Щастливата вода " (Fontana dell' Acqua Felice) ,в центъра е фигурата на Моисей.









Площад Испания – или както е по-известен като Испанските стълби е една от основните забележителности на Рим.



Piazza di Spagna




Най-атрактивен е,когато е обкичен с азалии,но когато ние бяхме там вече ги бяха прибрали,на всичкото отгоре заваля,задуха и не можахме да му се насладим подобаващо.
Стълбите са построени през 1720г. на мястото на пътека,свързваща площада с църквата св. Троица на хълма,известна с двете си камбанарии.
Сумата за построяването на 138-те стъпала е осигурена от завещанието на френски дипломат и от краля на Франция - Луи ХV.
В долния край на стълбището е фонтанът на Пиетро Бернини – Баркача (старата лодка).






Срещу площада е улица Кондоти,наречена на подземен водопровод,построен от папа Григорий ХІІІ за водоснабдяване на квартала.На нея са ситуирани магазините на едни от най-престижните и луксозни световни брандове.


via dei condoti



В края на улица Кондоти завихме надясно по Via del Corco и се отправихме към 
площад Дей Пополо – най-големият площад в столицата.Наречен на църквата Santa Maria del popolo.Портата Dei Popolo е един от главните входове към града още от времената на древен Рим.
Площадът е бил място за публични екзекуции.Днес по него няма движение и е предпочитано място са разходка и срещи в кафенетата му.В центъра му е поставен египетски обелиск.
Емблематични са двете базилики близначки.Изглеждат еднакви,но всъщност куполът на лявата е овален,а на дясната-кръгъл.
Източно от площада има стъпала, които отвеждат към прочутите градини на парка Borghese,а гледката от площадката горе е забележителна.





PIAZZA DEL POPOLO

piazzale Napoleone



Паркът Боргезе е доста голям,затова ако нямате много време на разположение ви препоръчвам да си наемете от панорамната площадка рикша или като нас- електромобил.
Ако искате да го шофирате сами трябва да сте си взели шофьорските книжки.Ние,понеже не ги носехме,ни предложиха да ни разходят с водач,което се оказа още по-добър вариант,защото видяхме стегнато всички по-атрактивни кътчета на парка като спирахме за снимки. 



PIAZZA DEL POPOLO
паметникът на Гьоте
интересен воден часовник
галерия Боргезе
галерия Боргезе-параден вход

националната галерия за модерно изкуство
изкуственото езеро





Имахме намерение да завършим обиколката си през този ден с разходка по емблематичната Via Veneto - превърнала се в началото на ХХ век в най-елегантната римска улица с най-добрите хотели и ресторанти.
Била е център на блясквия нощен живот,мястото за срещи на културния и аристократичен елит.
В днешно време тук са едни от най-скъпите хотели и заведения в Рим.
Понеже времето се влоши доста,предпочетохме да се приберем направо в хотела,но ще завърша разказа със снимка на още едно местенце в парка Боргезе - Казина Валадиер,където също можете да се почувствате част от елита,ако искате да пиете кафе за 16 евро или да хапнете порция паста за 20-28 евро.
 

Casina Valadier

16 коментара:

  1. Уникални снимки, Роси! Страхотно преживяване е да посетиш това красиво място (надявам се някой ден да го посетя реално) и се радвам, че ни разходи из всички забележителности на Рим! :)
    Успешна седмица, Роси! Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Честно да ти кажа, разходката ти ми донесе много по-голямо удоволствие от идеята да бъда сред елита във въпросното кафене. Емоцията от досега с този свят е несравнима... И сърдечно благодаря, че я сподели с нас, Росинце! Умът ми е още при стенописите в базиликите и слушам ли слушам мелодията на органа...
    Прекрасна вечер ти желая, моята вече е! :)))

    ОтговорИзтриване
  3. Добре, че пусна тази вечер, Роси, та да мога да разгледам спокойно. Че от утре е онази седмица, дето съм теглила.... на всичко :)))
    Прекрасни гледки си заснела! Имало е защо да очакваш с нетърпение това пътуване.
    Благодаря за споделеното, мила Роси, а ако тръгна за Италия изобщо няма да търся пътеводител - пращаш ми твоя проект, копирам си обектите и ще се надявам само на хубаво време :)
    Прегръдка и хубава нова седмица, другарче мило!

    ОтговорИзтриване
  4. Роси, така ме изненада с това продължение! Рим е необятен, пълен с красота! Накъдето и да погледнеш - архитектура, атмосфера... Прекрасни снимки, мила! Страхотно е да види човек такива места, да му се напълни душичката:). Благодаря ти, че сподели с нас. Прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Изключително приятно се чувствам след тази виртуална разходка :). Благодаря ти, Роси!
    Хубаво е човек да отиде, да види, да трупа спомени и впечатления. Това ми е любимо, но до Рим още не съм стигнала, така че откривах красотите му през твоите очи.
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Момичета,драго ми е,че ви бе интересно моето четиво със снимки,има още за показване,но постепенно ще подготвя и другите две части.

    Пепи,ти само тръгни,другото от мен! :) А на хубаво време в Рим можеш да разчиташ почти през цялата година,там сняг вали изключително рядко.Е,дъжд повалява,но ако няма вятър не пречи на разходките чак толкова.

    Хубава юлска седмица на всички! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Не зная дали ще ида до там, така че ти благодаря за разходката!

    ОтговорИзтриване
  8. Невероятна красота,Роси! С удоволствие се потопих във виртуалната разходка. Предполагам,че след такава разходка е невъзможно да не обикнеш Рим! Благодаря ти за тази красота!

    ОтговорИзтриване
  9. Роси страхотна разходка из Рим ни направи и благодаря за хубавия разказ! Не съм била там, но наистина ще отида ... някой ден :)
    Прегръдки мила и хубава седмица :)

    ОтговорИзтриване
  10. Приказна разходка, Роси!
    Откривам те в И нова светлина -
    твоето представяне може да се използва като чудесен наръчник и пътеводител в Рим.
    Страхотна си, благодаря за удоволствието,
    сърдечни поздрави и много усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
  11. Ех, че хубаво разказваш, Роси! :) Пожелавам ти още много вълнуващи пътешествия, които после да споделяш с нас! :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  12. Pоси, пpопуснала съм толкова много...сигуpно съм споменавала, че голямата ми мечта е да видя Италия, планът беше тази година да сме там, но стечението на обстоятелствата, изpазяващо се в изчеpпващи сpедствата pемонти ни отдалечи и тази година от нея...затова тази нощ с удоволствие ще се потопя в твоите пpеживелици, за които пpедваpително ти благодаpя!

    ОтговорИзтриване
  13. Роси, толкова приятно пътешествие! Толкова красиви места! Има ли кътче в този чуден град, което не си открила?! Благодаря за чудесния разказ! Съвсем сериозно, ако се случи някой ден да отида в Рим - твоите разкази отново ще прочета и ще се чувствам на познато място :)
    Сърдечни поздрави и прекрасна седмица!

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря ви,приятели,за подкрепата!Много се радвам,че сте прекарали приятни мигове с виртуалната разходка из местенцата на Рим!
    Рим е град,който може да осмисли множество дни престой и неколкократни посещения без да повтаряте забележителностите или местата,които разглеждате.Наистина е пре богат на възможности за разглеждане,толкова много базилики,руини,паметници,дворци,пиаци,фонтани....има,има определено какво да се разглежда не с дни,със седмици.Аз ще ви покажа най-основните неща,които успяхме да зърнем за тези 5 дни.

    Сърдечна прегръдка от мен! :)

    ОтговорИзтриване
  15. Ама гледай как не спираш да ме съблазняваш с тия красоти, Роси :) имай милост - не мога да ходя сега и до Рим ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :)) Е,колко му е да отидете,пък и там времето целогодишно позволява разходки :)

      Изтриване