Продукти за форма с диаметър 23 см.:
за маслената основа :
250 гр. брашно
125 гр. краве масло
1 яйце
75 гр. захар
1 п. ванилена захар
за пълнежа :
500 гр. маскарпоне
400 гр. заквасена сметана
4 яйца
125 гр. захар *
35 гр. натурално нишесте
50 гр. пълномаслен кокос
1 капсула есенция ванилия
1 к.л. кокосова есенция
за топнинга:
1 кг. плодове ( моите са череши и ягоди )
1/2 п. гел фикс за конфитюри
захар на вкус
* с това количество захар чийз слоя е леко сладък,но ние така обичаме,а и така беше по рецепта,може да сложите повече захар по ваш вкус
Приготвяне:
на маслената подложка :
Най-лесният начин за правене на маслено место е в купата на блендера.
Поставят се всички продукти за основата,пуска се блендера ,докато се образуват маслени трохи,които постепенно се събират на топка.
Ако нямате блендер може да използвате купа и миксер с бъркалките за тесто.
Или да претриете всичко с длани до образуване на маслени трохи и ги съберете на компактна топка тесто.
Масленото тесто не обича дългото месене,достатъчно е само да го съберете в стегната топка.
Прехвърлете тестото в намаслен найлонов плик или го увийте в прозрачно фолио и го приберете в хладилника за 30 мин.
Намаслете дъното и стените на форма за печене с откопчаващ борд и диаметър 23 см. ( може и в 26 см.)
Изрежете кръг от пекарска хартия с големината на формата и с него застелете дъното.
Разточете охладеното маслено тесто на набрашнена повърхност.Диаметърът трябва да е колкото основата + 2 пъти височината на борда.
Прехвърлете кората върху формата за печене и внимателно я притиснете върху дъното и стените.
Приберете формата в хладлника и пригответе пълнежа.
за чийз пълнежа:
Яйцата,сметаната и маскарпонето трябва да са със стайна температура.
В купа поставете маскарпонето,заквасената сметана и есенциите.
Размесете захарта с нишестето и кокоса.
Добавете ги към млечните продукти и разбийте за 10-15 секунди с миксер на най-ниската скорост.
Добавете едно по едно яйцата и разбивайте след всяко за 10-15 секунди.
Целта е да не влиза много въздух в сместа,а тя само да се хомогенизира.
Ако я разбивате прекалено, сметаната и маскарпонето ще се втечнят.
Изсипете сместа върху маслената подложка,заравнете.
С ножче внимателно изрежете излишното от борда,ако е станал прекалено висок .
Оставете да стърчи не повече от 5 мм. от борда над сместа.
При печенето тя ще се издуе леко,но после ще се прибере,а останалия малък борд ще запълните с плодовете от топинга.
Изпечете сладкиша за 50 мин. в загрята на 170 гр. фурна, горен и долен реотан без вентилатор,второ ниво на скарата.
Изключете фурната и оставете вратичката отворена,не изваждайте сладкиша веднага,а след 10-15 мин. го прехвърлете върху метална скара да изстива така както е във формата.
Когато е напълно изстинал,заедно с формата го приберете в хладилника за поне 2 часа.
за топинга:
Поставете почистените плодове в малка тенджерка.
Поръсете ги със захар и ги оставете да си пуснат сока.
Размесете ги с гел-фикса.
Загрейте плодовете да кипнат и внимателно разбърквайте.
Не е нужно да ги варите дълго,защото ще се скашат,две минути са достатъчни.
Оставете ги да се охладят.
Когато плодовете изстинат и сместа леко се желира,извадете чийзкейка от хладилника и махнете борда.
Внимателно го прехвърлете върху поднос и покрийте отгоре с плодовия топинг.
Съхранявайте сладкиша в хладилника и го сервирайте винаги охладен.
Отрежете си блажено парче,затворете очи и си подарете миг наслада за душата !! :)
източник на рецептата
Второ издание на кокосовия чийзкейк,този път е с ягодов топинг и по-висок чийз слой.
Отново е с диаметър 23 см .
Продуктите са следните:
за маслената основа :
250 гр. брашно
125 гр. краве масло
1 яйце
75 гр. захар
1 п. ванилена захар
за пълнежа :
500 гр. маскарпоне
600 гр. заквасена сметана
5 яйца
160 гр. захар
1 пакет пудинг Ванилия за варене на др. Йоткер
50 гр. пълномаслен кокос
1 капсула есенция ванилия
1 к.л. кокосова есенция
за топнинга:
500 гр. ягоди
1/2 п. гел фикс за конфитюри
захар на вкус
Прекрасен чийзкейк Роси, с череши и аромат на кокос...наистина е наслада за душата!
ОтговорИзтриванеПоздравления и за примамващите снимки!
Благодаря за комплиментите,Хриси! :)
ИзтриванеЛеле, Роси, очите ми останаха... Невероятен чийзкейк, думи нямам!
ОтговорИзтриванеПрегръдки. :)
Прегръдка и от мен,миличка и благодаря! :)
ИзтриванеРазкошен е станал, Роси! Много ми харесва как блата обвива крема, а плодовете отгоре изглеждат фантастично!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за похвалите,Лучия,драго ми е,че ти допада десертчето ми!
ИзтриванеСтрахотен чийзкейк, Роси! Дочака го, така да се каже! Прекрасен дебел слой със сирене и бляскъв черешов топинг! Разкошен!
ОтговорИзтриванеМай е време да направя пак :) не съм правила скоро.
Прегръдка, мила и хубаво утре!
Дочаках го,мила,но не питай как :) .Голямо изпитание беше като знам колко чизкейка ми минаха пред очите последните седмици.Колебаех се дали да е печен или не,но накрая си казах,че като ще е,да е...моят по-любим е печеният.Хайде направи пак,не е за вярване,че напоследък изневерихте на шоколада,което страшно ме радва.Прегръдка и хубав петък,Пепинко!
ИзтриванеНеустоим е, Роси! Толкова нежен и разтапящ се! Плодовете му придават страхотен вид! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за комплиментите,Габи,поздрави и от мен!
ИзтриванеРосиии, пефектни снимки, неустоми вкусове и аромати! Вълшебница!♥Пепи Деликостова
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти,Пепи,радвам се,че намина към моето местенце,прегръдка!
ИзтриванеСъвършен е, Роси! И блатът перфектно е обгърнал крема, а кремът пък е толкова фин. И всичко това в съчетание с любимите в момента сезонни плодове. Страхотен!
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Много ме радват думите ти,Светле,прегръдка и от мен и благодаря!
ИзтриванеНевероятен кейк е станал, Роси! Аз никога не докарвам такава съвършена подложка:)
ОтговорИзтриванеТраянче,точно с подложката колко се подмотавах,не е истина.Като бързам и не изчаках да ми се охлади тестото,а е топло времето и като вдигнах разточената кора и тя се разкапа.Парче по парче съм го прилепяла,но явно са ме били хванали добрите в момента.Поздрави!
ИзтриванеБраво, Роси!
ОтговорИзтриванеПерфектен чийз, откъдето и да го погледнеш!
А този пълномаслен кокос откъде го взимаш и на коя марка е, за да потърся? Попадала съм на един, чийто цвят леко жълтее и е май с по-силен аромат, но не съм се зачитала за съдържанието - да не би да е това?
Поздрави и усмихнат ден!
Пълномасленият кокос е на фирма Биосет,Ирме.
ИзтриванеПреди го взимах от Карфур и се бях запасила с едни големи пакети.като ми свърши последния не знам къде ще диря,дано има поне в Метро.Пълномасленият кокос е наистина много по-ароматен,по-жълт стои,не е така сух и тричав на вкус като нискомасления,непременно вземи от този,който си видяла,навярно е точно пълномаслен.
Благодаря за комплимента,поздрави и от мен!
Фантастичен е, Роси! Не миг, искам часове наслада с нещо такова :)
ОтговорИзтриванеНали,нали....и аз така,Снежи!Благодаря ти,мила!
ИзтриванеРоси, улучи ме на правилното място! Обожавам кокосов чийзкейк и вече знам какво ще приготвя уикенда! :) Изглежда невероятно вкусно и апетитно, имаш златни ръце, мила!
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмивки ти изпращам :)
Иеее,Елинка,много ще се радвам ,ако го приготвиш и споделиш отзиви.Ако обичате по-сладки десерти увеличи захарта в пълнежа.Да ви е сладко,мила и много благодаря за комплиментите!
ИзтриванеПерфектен е, Роси! Много ми харесва, че е с маслено тесто вместо с бисквити, а тези апетитни плодчета отгоре... Вълшебни снимки! Прегръдки, Роси!
ОтговорИзтриванеКате,колебаех се дали да следвам рецептата или да направя основа от бисквити и масло.После се чудих дали да има борд или да няма и като никой път да карам по рецепта,но в крайна сметка съм много доволна от цялостния резултат.Благодаря за похвалите,прегръдки и от мен!
ИзтриванеРоси, Роси, Роси...това сигурно е най-перфектният чийзкейк, който съм виждал през последните години! Направо очите ми останаха! Адмирации!!!!
ОтговорИзтриванеВерно ли,Люси,еее,супер ме израдва,благодаря ти,миличка!
ИзтриванеГолямо изкушение, и с любимите кокос и череши. Слънчеви почивни дни, Роси!
ОтговорИзтриванеМерси,Теди,слънчеви и усмихнати почивни дни и на теб!
ИзтриванеЛеле, Роси, гледах го веднъж, втори път, трети път, десети път...
ОтговорИзтриванеколкото и пъти да погледнах, всеки път много ми се прияждаше.
Изглежда уникално. Сигурна съм, че ще е дори и по-вкусен!
Или,много ще се радвам ,ако го опиташ и благодаря за вниманието!Надявам се да ти хареса и на теб,прегръдки!
ИзтриванеРоси, разтапям се пред тези снимки! Изключително съвършенство! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти,Кате,прегръдки и от мен!
ИзтриванеИстинско съвършенство, Роси!! И аз като Илианка, мине се не мине - и се върна да го погледам и да си помечтая за него...
ОтговорИзтриванеВизия, консистенция, декорация - всичко е съвършено, а снимките са изумително красиви!!!
Поздрави и прегръдки, мила - и целувки от нас :)
Много ме радват похвалите ти,Мина,благодаря ти сърдечно!Специални поздрави и от нас за вас!
ИзтриванеУау..., без думи съм...
ОтговорИзтриванеВпечатляващо красиво, ароматно и фино, с много стил и финес ...
Много комплименти за теб, Роси и благодаря за удоволствието!
Благодаря ти,Дианка,удоволствието е мое да се лаская от толкова много комплименти!
ИзтриванеПиршество.......И аз нищо не бих променила,Роси,десертът е съвършен!
ОтговорИзтриванеМного,много ти благодаря,Миленче!Понякога е най-добре да се кара без импровизации,нали?
ИзтриванеЪъъъ... тоя кейк го помня. И като го видях тогава запецнах, и сега при вида му пак запецнах :)))
ОтговорИзтриванеМного , ама мнооого изкушаващо изглежда! Иде ми да ръфна монитора, Роси :)))
Благодаря за овациите,Дари,наистина е много вкусен,тъкмо пак го направих :) !
Изтриване