8 юни 2015 г.
спаначени кюфтета
Продукти за 18-20 броя :
800 гр. спанак
2 яйца
2 стръка пресен лук
1-2 скилидки чесън
1 връзка магданоз
няколко стръка пресен джоджен или 1 ч.л. сушен
140 гр. краве сирене
40 гр. настъргано сирене Грана Падано или Пармезан ( може и без него)
1 ч.ч. брашно + още за овалване
черен пипер,сол на вкус
олио за пържене
за млечния сос:
200 гр. заквасена сметана
200 гр. кисело мляко
1/2 връзка копър
сол,черен пипер
1 скилидка пресован чесън
Приготвяне:
Почистете спанака като оставите дръжките.
Измийте го и го залейте с вряла вода.
Похлупете го за няколко минути,докато му спадне обема.
Отцедете го и хубаво го изстискайте от излишната вода.
Блендирайте спанака заедно с нарязаните лук ,джоджен и магданоз.
Не прекалявайте,не трябва да стават на пюре,а колкото да се надробят.
Ако нямате блендер,нарежете на ситно попарения спанак, магданоза , лука и джоджена.
Добавете към тях натрошеното сирене,настърганото сирене Грана Падано ( или Пармезан,а може и без него),двете яйца,млян черен пипер,пресования чесън,брашното и разбъркайте.
Брашното се преценява индивидуално,важното е сместа да е споена и лесно да се оформя на кюфтета с влажни ръце.
За по-лесно в широка,плитка чиния сипвам брашно.
С влажни ръце оформям толкова кюфтета,колкото могат да се поберат в чинията върху брашното.
После ги доовалвам в него и ги подреждам в поднос,поръсен с брашно.
Измивам ръцете,оформям нова доза кюфтета,овалвам ги и подреждам при другите в подноса ,докато свърши сместа.
Когато са оформени всички кюфтета започва пърженето им от двете страни в маслена баня.
Става сравнително бързо.
Котлонът трябва да е намален,при мен на 7-ма степен от 9 .
Отцедете кюфтетата на кухненска хартия и ги подредете на един ред в широк поднос.
Сервирайте ги с млечния сос.
Вкусни са както топли,така и студени.
Идеални са като предястие или безмесно ястие.
адаптирано от тук
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Обичам вегетариански кюфтета.
ОтговорИзтриванеНо и ако може някой да ми ги направи ;)
Придърпвам си едно, Роси!
Хубава нова седмица!
Чудни са, Роси - и как само са бухнали!! Прекрасно лятно ястие, което съм сигурна, че ще се хареса на всички вкъщи :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и прегръдки, мила
Ах, Роси толкова апетитно изглеждат тези кюфтенца! Чуднички са!
ОтговорИзтриванеЧудни са и аз да кажа:). Обичам такива пролетно- летни кюфтенца. Толкова са примамливи твоите. Хубав вторник, Роси!
ОтговорИзтриванеаз пък ще ги опека- не обичам да пържа. Мерси за вкусния обяд, Роска!
ОтговорИзтриванеРоси,
ОтговорИзтриванечудесна, много подходяща рецепта за сезона.От години пека кюфтетата на фурна, става по - бързо и не се хаби много мазнина.Опитай и ще видиш, но при нужда трябва да се обръщат.Чудесни снимки и представяне.
Поздрави !
Всякакви кюфтенца обичаме, а тези ме канят да ги приготвя. Прекрасни са!
ОтговорИзтриванеТази вечер толкова тиквички изпържих, но пак ми се иска пържено кюфте :)
ОтговорИзтриванеЧудесни са твоите, Роси, много апетитни! И с вкусен млечен сос :)ммммм забождам си кюфтенце.
Прегръдка, мила и лека нощ на теб!
Много интересни кюфтенца, Роси! Моите не обичат спанак, но в кюфетата май няма да го различат:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви,мили дами,радва ме вниманието ви!
ОтговорИзтриванеИзборът на термична обработка оставям на всеки индивидуално според предпочитанията си,аз лично ги харесвам пържени и в интерес на истината изобщо не са мазни.
Здравейте, страхотна идейка за летния сезон, която смятам тия дни да пробвам. Имам само един въпрос. Ще стане ли ако се използва замразен спанак и нещо в технологията дали ще се промени? Благодаря предварително :-)))
ОтговорИзтриванеБи трябвало да стане и с размразен спанак,Дафи,той обичайно е ситно накълцан и няма да има нужда да го блендираш.Когато се размрази напълно го изстискай много добре,да няма никаква вода в него,за да можеш после да оформиш кюфтетата .Ще чакам да споделиш отзиви,да ти е сладко!
ИзтриванеБлагодаря много :-)))). Ще докладвам. Почитател съм на зеленчуковите ястия и пробвам всичко с тях :-)))))
ОтговорИзтриванеДа се отчета и аз: направих ги със замразен спанак и сложих малко повечко сирене...Ами страхотни са, много ни харесаха :-)))) и наистина не са изобщо мазни. Определено ще присъстват често в менюто ни. Благодаря още веднъж за вкусната идея :-))))
ОтговорИзтриванеПоздрави!!!
Дафи,сърдечно ти благодаря,че намина да ми споделиш твоя опит!Радвам се,че си останала доволна,както и че си импровизирала с повече сиренце!Непременно и аз ще опитам със замразен,когато няма пресен спанак,както е напоследък,много рядко намирам.Поздрави от мен!
ОтговорИзтриване