29 април 2011 г.

козунак Ели и охлювчета Мина

 



Още от миналата година окото ми грабнаха прекрасните козунаци с конфитюр от вишни на Ели !








Искаше ми се да направя козунака на Ели,но и кифличките на Мина ме изкушаваха да изпробвам начина на оформление,затова съчетах идеите на двете дами в едно общо начинание - замесих тестото на Ели, от половината навъртях 9 кифлички,а от другата половина оплетох козунак.
Е,плънката не беше с вишнево сладко,което много щеше да му подхожда,контрастира и стои красиво,но пък скоро нали правих рулото на Мина,та ми се искаше този път козунак с ядки,сушени плодове и любимата ми добавка - локум.




Продуктите са за 9 кифлички и 1 козунак.Ако не ви се правят кифлички ще станат 2 козунака.

Продукти:

3 яйца + 1 белтък , жълтъка за намазване
160 гр. захар
150 мл. прясно мляко
1 с.л. лимонов сок / спомага за укрепване на глутеновите нишки,т.е. скелета на печивото /
50 гр. масло + 25 мл. олио
около 720 гр. брашно /все пак количеството зависи от големината на яйцата/
3/4 кубче прясна мая
1 капсула есенция лимон
1 капсула есенция ванилия
1 капсула есенция ром
настъргана кора на 1 портокал

плънка за фитилите на козунака-захар,канела,локум,орехи,микс сушени плодове,сушени сини сливи,стафиди



В чаша отмерих млякото,леко го затоплих в МВ,добавих му 1 ч.л. захар и 1 ч.л. брашно,маята и разбърках да се активира.
Яйцата и захарта разбих в купа,докато захарта леко се разтопи,да не е съвсем на кристали и ги сложих първи в контейнера на машината.След тях добавих вече активираната мая .Следват есенциите,настърганата кора от портокал и около 350 гр. брашно - пресявам го посредством чаша-сито направо над контейнера.
Пускам машината на бързата програма.Като се хомогенизират съставките започвам да добавям постепенно с чашата-сито по малко брашно на порции,докато се образува хубава топка и спре да маже под бъркалките.Тогава прибавям на порции разтопеното и леко охладено масло,смесено с олиото.След всяка порция изчаквам да се усвои мазнината и така добавям следващата,докато я сложа цялата.

Когато свърши цикъла месене на бързата програма пуснах отначало за още един цикъл месене.След което изключих машината и оставих тестото да втаса в контейнера,докато си удвои обема.





Извадих половината и оформих кифлички по маниера на Мина,които са много красиви и се радват на заслужен огромен интерес.Сложих ги да втасват в предварително затоплена на 50 гр. и вече изключена фурна.
През това време извадих другата половина тесто,разделих на 3 топки и от всяка разпънах с ръце фитил.
Поръсих го с 1 ч.л. захар,канела,сушени плодове,ядки и локум и навих на рула.








 



         Когато баха готови и трите рула ги усуках  и сплетох на плитка.


      Пренесох с две ръце плитката в тавичка,застлана с хартия за печене.



С пръсти леко намазних с капки олио козунака отгоре,за да не се изсуши,докато втасва.
В този момент кифличките бяха втасали повторно,намазах ги с жълтъка,смесен с малко олио и прясно мляко,поръсих със захар и пуснах да се пекат на 170 гр.Като се зачервиха ги покрих с алуминиево фолио,за да не изгорят.
Кифличките  се изпичат бързо,за около 15 мин.
Изключих фурната и я оставих да се охлади на отворена врата, после сложих в нея козунака да втасва на топло .След което го намазах с жълтък,поръсих захар и пекох на 170 гр.


вече втасал
и готов за печене


Въпреки,че доста отрано го покрих с фолио,козунакът доста се зачерви,защото бях наблегнала подобаващо на жълтъка и захарта,а от тях се образува чудна карамелизирана хрупкава коричка,която обаче го прави  доста нефотогеничен,та направо си изглежда черньо :)) .






Комплименти и благодарности на Мина и Ели за страхотните предложения!







При повторното изпълнение на рецептата оформих два големи козунака.









20 коментара:

  1. Е не мога така да го докарам като теб. Страшен козунак,страшен!

    ОтговорИзтриване
  2. О,боже!Доживях Йоли да ми напише подобен коментар :)))!Който не мога да опиша как ми ококори очичките и колко ми зарадва сърцето!
    Йоли,прати ме директно на седмото небе!
    Благодаря ти,мила!
    Не съм убедена ,че не можеш да го докараш козунак като моя,но виж аз като твоите торти и украси,пък и снимки в този живот поне няма да мога да сътворя!
    Затова пък с блажено удоволствие разглеждам твоите всеки път!

    Хубави почивни дни и успешен концерт,миличка Йоли!

    ОтговорИзтриване
  3. Еликсирче, чудесни козунаци, и кифличките са превъзходни - поздравления!

    ОтговорИзтриване
  4. Невероятни са всички козунаци! Поздравления за майсторските умения! Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Аелис,много ме зарадва одобрението ти,мила,благодаря ти!

    Ева,добре дошла!Много ми е драго да прочета високата оценка и хубави отзиви от майстор като теб!Ще се радвам на компанията ти тук в моето местенце за слеща с приятели!

    И на двете пожелавам спокойни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  6. Тъкмо взех да се чудя майсторка като теб да не е правила козунаци и ти ме срази - и като количество, и като качество.
    Невероятни са станали, не се и съмнявам!
    Хубави почивни дни, Еликисир!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря ти,Мариетка,много ме радваш,мила!
    А,то аз сън не спах да ставам да правя козунак,ами пусто време не ми достига напоследък да си сваля снимките :)).

    Хубави почивни дни и на теб и семейството пожелавам от сърце!

    ОтговорИзтриване
  8. Може да е веднъж на сто години, обаче си ударила всички в земята с този козунак:)Страхотен е!

    ОтговорИзтриване
  9. Разкошни са! :) Прииска ми се да си хапна малко с топло мекце, но ще трябва да преглъщам само :(
    И аз правих няколко пъти вече козунака на Ели и съм много, много доволна от рецептата й :)

    Хубав уикенд :)

    ОтговорИзтриване
  10. Траяна,Ина,много ми е приятно да прочета похвалите ви,благодаря ви от сърце!

    Инка,наистина рецептата на Ели е много сполучлива,а пък за млекцето- и аз бих си хапнала пак,ама....нямааа :) !Като си се знам сигурно до другия Великден няма да се наканя да направя пак козунак!

    Приятна и слънчева неделя,момичета!

    ОтговорИзтриване
  11. Еликсир, заслужаваш си всички похвали! И от мен още една - страхотна си - и ти, и козунаците! Тъкмо ми беше омръзнало от козунаци по Великден, но от твоите бих си хапнала с удоволствие! Няма как - и аз ще си записвам рецептата!:) Хубава вечер и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  12. Гуинет,благодаря ти,мила, и за твоите мили думи,тъкмо ще ме заредят позитивно в началото на новата седмица!

    Успешна седмица и на теб! :)

    ОтговорИзтриване
  13. Еликсирче, страхотни козунаци и кифлички си направила! Много съм поласкана, че си избрала моята рецепта и се радвам, че ти е допаднал резултатът :)
    Аз все още съм вдъхновена от рулото, което беше направила и ще го спретна някой ден, но наистина правенето на козунаци си е доста времепоглъщащо занимание.
    Поздрави и хубав ден :)

    ОтговорИзтриване
  14. Еликсирче, и аз :) да се присъединя към абсолютно заслужените похвали... БОЖЕСТВЕНИ - и козунак и охлювчета - ФАНТАЗИЯ!! Чак усещам вкуса им с въпросното изкусително вишнево сладко :)!!! Искам и ааааааааааз :)!!

    ОтговорИзтриване
  15. Ели,скъпа,преди време ти споделих,че щом рецептата ти влезе в папката за правене ще й дойде реда все някога.Жалко,че съм отлагала толкова,но и аз,както и ти,трудно се намирам с повечко свободно време,да се посветя на козунакоправене.Рецептата много ми хареса,мисля,че ще я правя пак,защото съвпада с вкуса ми!

    Мина,нали знаеш,че при теб винаги изобилства от изкушения,които само пустото време ме спира да опитам от първото до последното!Кифличките са гвоздея на предложенията за този Великден и обраха всички точки,така че щеше да е непростимо да не си ги врътна и аз!

    Дами,благодаря от сърце и на двете,с вашите рецепти си подсладихме качествено празника!Мъжа ми беше възхитен от козунаците!А той им е още по-голям почитател и от мен!

    Прегръдки и за двете!

    ОтговорИзтриване
  16. Защо ми беше да влизам тук... защо?!
    Толкова много ми се прияде козунак..., твоите са станали просто разкошни!
    Моите поздравления :)

    ОтговорИзтриване
  17. Поради техническите проблеми напоследък не се въстанови коментара на Ирина,затова ще го копирам от пощата си:

    "Защо ми беше да влизам тук... защо?!
    Толкова много ми се прияде козунак..., твоите са станали просто разкошни!
    Моите поздравления :) "

    Ирина,добре дошла!Много ми е приятно да се запознаем!Покрай блога на Мина открих и твоя чудесен блог!Благодаря за милите думи,трогната съм!
    Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  18. Здравейте. Със суха мая ще стане ли и ако да колко да е тя ��

    ОтговорИзтриване
  19. Направих кифлички и руло в кексовата форма от тестото и много , много съм доволна !Благодаря за страхотната рецепта , дано хареса на всички !

    ОтговорИзтриване