3 април 2011 г.

чийзкейк с боровинки и праскови




Благодаря  на  Венета за рецептата !


Продукти:

за блата:
125 гр. масло
1/3 ч.ч. захар,или повече,ако обичате по-сладко
1 яйце
1 ванилия
250 гр. брашно

за чийз-крема:
500 гр. фина безсолна извара
200 гр. заквасена сметана
4 яйца
1/2 ч.ч. захар
1 пакет пудинг ванилия
1/2 бурканче сладко от боровинки
около 1 ч.ч. плодове- замразени боровинки и белени праскови от компот





Приготвяне:

В купа поставете продуктите за маслената кора и ги стрийте с ръце до образуване на маслени трохи.
Изсипете трохите в намаслена откопчаваща се форма и ги притиснах плътно по дъното и стените на формата,за да се образува борд.
Сложете формата в хладилника и през това време подгответе чийз крема.
Пасирайте изварата със захарта.Добавете едно по едно яйцата и продължете да разбивате.
Следват сметаната и пудинга -разбъркайте сместа с шпатула.
Разделете сместа на две части и в едната половина добавете сладкото от боровинки и замразените ( или пресни) боровинки,разбъркайте.
2-3 отцедени от сиропа,белени праскови нарежете на кубчета и ги добавете към другата половина от сместа.
Извадете формата от хладилника и с помощта на две лъжици сипвайте шахматно от двете смеси.
Накрая с дървен шиш разбъркайте леко отгоре,за да се получат някакви шарки.
Сложете сладкиша да се пече в загрята фурна на 160 гр. ,докато кремът стегне.

Както всички чийзове, и този трябва добре да се охлади,за да е перфектен!

9 коментара:

  1. Ммм ,прекрасен е !
    Може ли едно парченце да е за мен!

    Поздрави , Надя !

    ОтговорИзтриване
  2. Да, прекрасно изглежда!
    Много обичам чийзкейк. Напоследък нямам много време да се изявявам в кухнята, но със сигурност ще го пробвам. Какъв трябва да е диаметърът на тавичката?

    ОтговорИзтриване
  3. Много е хубав, макар че аз не близвам чийзкейк. Май е време да опитам:)

    ОтговорИзтриване
  4. Невероятен е!
    Запазвам си рецептата!!!

    ОтговорИзтриване
  5. Наде,Ели,Траяна,Бенита-благодаря ви ,момичета,така се радвам да прочета коментарите ви!
    Наде,разбира се,че може,но ще е от някой следващ,защото този отдавна е в историята:)!Аз и без това често правя,имаш едно парче от мен в аванс!
    Ели,и аз много ги обичам чийзовете!Тавичката ми е ф 26.
    Траяна,защо така не близваш,а опитвала ли си?Може пък да ти хареса!Но го остави няколко часа да се охлади,после е супер и е вкусен даже няколко дни!Аз ги харесвам чийзовете и затова,защото мога да си режа по малко и да се заслаждам в продължение на 2-3 дни!
    Бенита,хайде чакам да го направиш и споделиш резултата!

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотен е, Еликсирче!! Задължително ще се пробва!!! :) и стези боровинки - ммм...

    ОтговорИзтриване
  7. Мина,благодаря ти,мила!Дано ви хареса,колкото на мен,че аз съм главния фен на чийзове у дома :)!

    ОтговорИзтриване
  8. Разкошен е чийзкейка ти Еликсирче !
    Мнооого вкусно изглежда .
    Поздрави ! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Сабинка,много си мила,радват ме радушните ти отзиви!Благодаря!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване