14 октомври 2011 г.

с чийз торта с праскови и смокини на гости на Мони






Скъпи приятели,
наскоро имах удоволствието да бъда поканена от Мони да гостувам в нейното лично кулинарно местенце!

Много се зарадвах на вниманието и честта да съм гост на човек,който освен,че е блестящ кулинар,е толкова мило и позитивно момиче,че всеки път,когато посетя блога й,или чета нейн коментар при мен или при някой друг, усещам такава топлота във всичко,което е споделила,че ми пълни душата!
Винаги ще остави ведър комплимент,хубаво пожелание,мила дума......
е ,кажете,не е ли слънчево момиче?!!!
Имах удоволствието и да се чуем по телефона няколко пъти-
дори  гласът й е слънчев,ласкав,като едно звънче! :))
Рядко се срещат толкова сърцати хора,които в разговор с теб ти предават силна положителна енергия и ти създават настроение за целия ден!

".....защото всичко е направено с много желание, старание и любов!" са думи,с които тя самата се представя и които прозират във всяка нейна вкусна рецепта,във всяка старателно подготвена публикация и снимка!

Заповядайте с мен в това прекрасно и уютно местенце,изпълнено с чудни кулинарни изкушения и дух на приятелство,
да хапнем по парче торта с праскови и смокини,направена специално за скъпото ми другарче!





И тъй като може да се каже,че това е първата ми торта,силно се надявам да й хареса,на нея и на вас!

И дано успеете и вие да усетите същата магия от досега с нея -
Магия с Мони









Продукти:

за чийз блатовете:

2 готови какаови блата или домашно изпечени
6 яйца
2 п. крема сирене
1/2 кутийка Филаделфия лайт
200 гр. заквасена сметана
2/3 ч.ч. захар
2 с.л. натурално нишесте
кората на 1 портокал
ванилия

за крема:

1 и 1/2 кутийки Филаделфия лайт
400 мл. течна сладкарска сметана
2 с.л. пудра захар
5 с.л. портокалов сок
ванилия

2 обелени праскови + 3 с.л. захар

1 желатин за глазиране на плодовете
5 едри смокини
кокосови стърготини за страничния борд





Начин на приготвяне: 


Обелените праскови нарежете на малки парченца.
Прибавете към тях 3 с.л. захар и оставете на котлона за 5 мин. да се варят и леко да поомекнат.Оставете да се охладят.





Подгответе си 2 намаслени тавички с диаметър,равен на диаметъра на блатовете.
Сложете във всяка по един блат.

В дълбока купа сложете яйцата,крема сиренето,сиренето Филаделфия,заквасената сметана,захарта,нишестето и пасирайте .Добавете ванилията и кората от портокала,разбъркайте с лъжица.Сместа е много рядка.

Залейте всеки блат с половината от чийз заливката.Тя в голяма степен ще попие в блатовете,особено готовите от магазина са с много рехава структура и поемат чудесно сместа.Ако си направите домашни блатове,то се стремете да са с такава пореста текстура,в резултат на което след печенето блатовете се хомогенизират с крема и са изключително сочни.

Сложете да се пекат едновременно в предварително загрята на 160 гр. фурна с вентилатор.
 
Ще разберете кога са готови като извадите тавичката и леко я размърдате-кремът не трябва да трепери.Не е нужно да чакате да стават златисти или запечени отгоре,достатъчно е плънката да не е течна,за да останат сочни.Оставете ги да изстинат напълно в тавичките.





Подгответе си крема като смесите в купа сметаната,филаделфиите,пудрата захар,сока от портокала и ванилията.Разбийте с миксер до гъст крем.
Пакетчето желатин разтворете да набъбне с около 100 мл. студена вода.Загрейте на котлона като бъркате непрестанно и следите желатина да не завира.Оставете настрани да се охлажда.
Сложете откопчаващ ринг върху тортен поднос или подложка.
Сложете първия блат.Намажете с крем.Разпределете равномерно парченцата праскови.





Отгоре покрийте с още крем.Следва вторият блат и отново малко крем-заравнете.Оставете си малко крем за обмазване на борда.
Украсете с резените смокини и ги глазирайте с желатина посредством четка.

Приберете тортата в хладилника да стегне,а също така и остатъка от крема.
След 2 часа освободете тортата от ринга.Разбъркайте остатъка от крема.Намажете тортата отстрани.Смесете в купичка 2 цвята кокосови стърготини и с тях декорирайте страничния борд.














34 коментара:

  1. С чудесна торта посрещаш този прекрасен празник Роси!
    Нямам думи да опиша колко съм впечатлена от вкуса и вида на тортата!
    Света Петка да закриля дома и семейството ти и да ви дава здраве,късмет и благоденствие!
    Целувам те и ти благодаря за насладата на сетивата!

    ОтговорИзтриване
  2. Еликсирче, тортата ти е уникална!!! А представянето - зашеметяващо!! Просто нямам думи :)! Мони е истинска щастливка да си има гост като теб :) - поздравления и за двечките, мили момичета!!

    Щастливи и спокойни почивни дни от мен :)

    ОтговорИзтриване
  3. Еликсирче,
    вие сте две усмихнати момичета :)
    И една невероятна торта!
    Чудесна си винаги!
    Здраве и много любов да има винаги в дома ви!
    Прегръдки от мен с пожелания за един усмихнат уикенд!

    ОтговорИзтриване
  4. Тази вечер не спират приятните изненади - бях при Катето, сега и при теб - красота, вкус, аромат, визия, сътворени от сръчни ръце с много обич, търпение и талант.
    Еликсирче, тортата е толкова хубава и сочна, че ведната бих нарушила някои правила!:))
    Чудесна презентация!
    Поздрави и хубави есенни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотно творение, изключително красиво и предполагам невероятно вкусно. Поздрави и за начина на поднасяне, чинийката ти е много красива.
    Усмихнат уикенд!

    ОтговорИзтриване
  6. здравей
    поздравления,страхотна торта,обожавам смокини и предполагам че ще ми хареса много
    и двете с мони сте страхотни
    желая ви много радост и късмет
    поздрави

    ОтговорИзтриване
  7. Роси, тази торта е още едно доказателство за таланта, които притежаваш! Отдавна си мислих как може да се "вмъкне" чийз в торта, която да е покрита с моделираща маса, благодаря ти! Прекрасно гостуване!

    ОтговорИзтриване
  8. Роси, забележително гостуване, при кулинарната магьосница Мони. Много сте сладки и двете.
    Силно съм впечатлена от рецептата и прекрасната декорация на торатата, изглежда просто удивително и много примамливо с тези смокини.
    Прегръдки и на двете ви!!!

    ОтговорИзтриване
  9. Прекрасно направихте студеното съботно утро за мен, дами! Роси, чудесна торта за много добра домакиня. Прегръдки и за двете! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Невероятно изглежда тази торта, Роси! И с тези слънчеви снимки усмихна деня ми!

    Поздрави и на двете слънчеви момичета!
    Весел уикенд!

    ОтговорИзтриване
  11. Прекрасна торта ! Красиви снимки !
    Чудесни сте и двете !
    Прегръдки и усмихнат уикенд мила Еликсирче !
    :-)

    ОтговорИзтриване
  12. И тук да кажа, че тортичката е чудесна :)
    Страхотна си, Еликсирче!

    ОтговорИзтриване
  13. Уникално изпълнение ,страхотна торта ,прелестни снимки.
    Росе, винаги ми се спира дъха като влезна в блога ти ,така майсторски всичко е поднесено ,че онемява човек.
    Поздравления за добрият избор за гостуването ти.
    Много целувки и хубав следобяд!

    ОтговорИзтриване
  14. Страхотна торта! Хубаво приятелство, честито и на двете ви:)

    ОтговорИзтриване
  15. Роси, поздравления за гостуването при Мони :) Тортата е жестока :)

    ОтговорИзтриване
  16. Роси, и тук да си кажа, че тортата е истинска прелест! Знаеш, че споделяме слабостта към чийзовете, а чийз тортата, която си сътворила ми взе ума. Украсата също много ми харесва.
    Мисля, че гостенка и домакиня имат обща черта - и двете са много, много мили хора.
    Поздрави и прегръдка и за гостенка, и за домакиня!

    ОтговорИзтриване
  17. Направо като за конкурс ти е тортата, Еликсирче!Но Мони заслужава цялото ти старание .И двете сте страхотни и винаги с удоволствие ви чета.
    Хубава вечер и спокойна неделя!

    ОтговорИзтриване
  18. Поздравления за домакинята и за теб, Роси!
    Прекрасна е тортата ти и гостуването - също!
    Чудесна идея, рецепта и снимки, чудесни сте и двете!
    Хубава неделя и много усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
  19. Скъпи приятели,
    какво би бил този блог без всички вас-една галерия от снимки и рецепти.
    Хиляди и хиляди благодаронсти за всяка ваша мила дума,която ме накара широко да се усмихна,стопли ми сърцето и ми даде стимул да продължавам да се старая!
    С огромно удоволствие прочетох всеки коментар и мислено ми се искаше да мога да прегърна всяка от вас за вниманието и уважението към мен!
    Бъдете здрави и мир,любов и благоденствие да има в домовете ви!

    Мариянче,от майстор като теб подоно признание и интерес към рецептата тотално ме трогнаха!Много ти благодаря!След ден,два ще преработя публикацията и ще сложа и тук рецептата заедно с 3 постъпкови снимки,на които можеш да видиш как изглежда чийз блата след като е опечен.
    Много ще се радвам да я направиш!

    Тортата е страхотно лека на вкус,изобщо не накъртва от сладост,съвсем балансирана е и се хапва наистина с лекота.

    Това е наистина първата ми торта,над която вложих старание да я оформя както си му е реда,доколкото ми се отдава де :)).
    Тортите у нас като цяло не са най-любим десерт,ние си падаме повече по парфета,сладкиши и т.н.,но тази легна на сърце на всички у дома,дори и на дъщеря ми,която към тортите по принцип проявява нулев интерес.Половинът пък не харесва чийзове,но поднесен по този начин му допадна неимоверно много.

    Още веднъж благодаря на всички,които се отбиха да ми напишат по нещо мило,много ми бе приятно да прочета мнението на всяка една от вас!

    Сърдечен поздрав и хубава вечер пожелавам на всички!

    ОтговорИзтриване
  20. Еликиср, ако това е първата ти торта, направо не мога да си представя какъв щедьовър ще е 5-тата или 10-тата - страхотно си се справила, само мога да гадая каква вкусотия си сътворила за Мони! Поздрави и за двете!

    ОтговорИзтриване
  21. Ооо,Мариетка,от теб подобен комплимент е направо награда за мен!
    Знаеш,че веднъж правих твоята еклерова торта,превъзходна е,но изобщо не се старах по украсата,а този път реших да вложа старание,за да се получи нещо по-добро!Много се радвам,че се харесва на майстор от най-висока класа,каквъто си ти!

    ОтговорИзтриване
  22. Еликсир, тортата ти е просто РАЗ-КОШ-НА!
    Най-най-искрени адмирации - напълни ми душата! Браво!

    ОтговорИзтриване
  23. Радвам ви се от сърце!
    Страхотно гостуване, страхотен десерт!

    Поздравления и за двечките!

    ОтговорИзтриване
  24. Мария и Леви,много ви благодаря за вниманието и похвалите,дами!
    Марийче,ти пък ми напълни сърцето с този страхотен комплимент!Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  25. :) здравей и от мен :)обичам тортички особено плодовки :)мммммм ...а като видях наредени тези сочни смокинки направо ми потекоха лигите ,както се казва :) :) :) :) обожавам смокинки ....благодаря ти за това визуално удоволствие :)

    ОтговорИзтриване
  26. Здрасти,Дани!Много ми е драго да прочета,че ти е харесала тортата!Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  27. Ауууу това изглежда невероятно просто! Прекрасна е Елексирче, много благодаря и за постъпковите снимки. Поздрави и хубава нова седмица за теб.

    ОтговорИзтриване
  28. Дани,винаги много високо ценя твоето мнение,благодаря,че намина и сподели!

    Хубава нека бъде и твоята!:)

    ОтговорИзтриване
  29. Страхотни сте момичета!А тортичката е вълшебна с тези смокинки :)) Записвам!:)

    ОтговорИзтриване
  30. Ани,липсваше ми присъствието ти тук и се радвам,че отново намина насам!Благодаря ти,дано ти хареса рецептата!

    ОтговорИзтриване
  31. Макар и с огромно закъснение, стигам и до този твой пост. Знаеш, че няма да пропусна нито един, нали, приятелко моя!
    Искам да ти благодаря от цялото си сърце, за това, че веднага се отзова на поканата ми за гостуване, за това, че направи такова невероятно представяне с изключително красива и вкусна торта.
    Твоето гостуване в блога ми за мен беше огромна чест и фактът, че заради него направи и първата си торта ме кара да се чувствам много специална.:-)))
    Благодаря на всички момичета, взели отношение по гостуването. Благодаря за милите отзиви. Надявам се, че с Роси сме успели да доставим удоволствие и на вас!:-))
    Прегръщам те и те целувам, Роси!:-))
    Благодаря ти отново за всичко!:-))

    ОтговорИзтриване
  32. Леле, Роси, аз я бях изпуснала тази рецепта! Идеята за блатовете е уникална, сигурна съм че много ще ми хареса резултатът! :) Жалко, че на пазара, където пазарувам смокини вече няма, но ще пробвам друга конфигурация. :) А ако имаш рецепта за подходящи за тази торта блатове, ще се радвам да я споделиш :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате,благодаря ти ,радвам се,че ти допада идеята!
      Всъщност тя тръгна от два блата от онази,които продват по три и бях ползвала само единия и другите съхнеха,обаче така получиха отлично превъплащение и сочност.Нямам налична рецепта за какаови блатове,но ако не искаш да ползваш готови,може да потърсиш рецепта,която да дава подобна структура,например класически какаов пандишпан,възможно по-въздушен да стане,за да е пореста структурата и да попива чийза в блатовете.
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване