Малко преди отминалите почивни дни получих на мейла на блога много затрогваща покана от Мимето.
Искаше да й гостувам в навечерието на много специален за семейството й празник,а именно Гергьовден ,който е имен ден на един от синовете й.
Страхотно мило от нейна страна да сподели толкова важен повод за празнуване точно с мен.
Миме,благодаря за вниманието,за хубавите думи,които ми написа и за честта да споделя празника ви!
Пожелавам на именника много здраве и много щастливи моменти в живота!
На семейството ти - хармония,разбирателство и благополучие!
А лично на теб да си все така енергична,способна,обичаща и отстояваща позициите си!
В духа на празника съм подготвила агнешко,а за кафенцето предлагам да се подсладим с едни хрупкави бисквитки.
Ако и вие искате да се присъедините към нашата компания и да празнуваме заедно, заповядайте с мен в нейното прекрасно местенце "На гости в моята кухня",изпълнено с аромат и вкус в изобилие!
Агнешко с ориз,лапад и гъби
За първи път приготвих у дома агнешко месо,на което аз съм единствен любител,затова и порцията е една.
Получи се сборна компилация от няколко рецепти за агнешко на Еми Таракчиева и тази рецепта.
Продукти:
агнешко месо на порции
ориз
лапад
гъбки
сок и кора от лимон
мащерка,джоджен
соев сос
къри,черен пипер
пресен лук и чесън
масло
масло
Умишлено не посочвам количества,те зависят от броя на порциите агнешко.
Агнешкото месо се овкусява със соевия сос,малко сок и кора от лимон /лимона много добре балансира типичния аромат на агнешкото /,къри,черен пипер.Поръсва се джоджен и мащерка.
Тавата се похлупва с капак или завива в алуминиево фолио и оставя в хладилника да се маринова няколко часа,при мен даже почти денонощие.
Месото не соля,соевия сос е достатъчен.
Извадете тавата от хладилника,развийте фолиото.
Около месото сложете нарязани пресен лук и чесън,още малко джоджен и мащерка.
Около месото сложете нарязани пресен лук и чесън,още малко джоджен и мащерка.
Налейте чаша гореща вода или домашен бульон,колкото да има на дъното течност и да покрива месото около 1 см.Върху порциите сложете парченца масло.
Завийте отново с фолиото и печете първоначално на 190 гр. за 15 мин.,после намалете на 160 гр. и печете още поне 1ч. .
Отвийте месото и проверете дали боднато с върха на ножа изглежда вече омекнало и крехко.
Ако има нужда печете още,докато омекне.
Когато е почти готово махнете фолиото, поръсете около порциите ориз,нарязан на ивици лапад и гъби.
Долейте гореща вода или бульон,посолете и печете до готовност на ориза,като поливате месото от време навреме,за да не се засуши.
Вместо лапад можете да използвате спанак. Cranberry Scones
Продукти:
125 гр. масло
3/4 ч.ч. захар
1 яйце
2 с.л. кисело мляко
1/2 ч.ч. мюсли Нестле
2,5 ч.ч. брашно
1 бакпулвер,ванилия,малка щипка сол
100 гр. сушени боровинки,50 гр. парченца сушени сини сливи ,1 с.л. ром
Начин на приготвяне:
В купа сложете брашното,бакпулвера,ванилията,щипката сол,маслото и захарта , и претрийте с ръце до маслени трохи.Аз направих това в купата на робота.
Към трохите добавете мюслито,яйцето,киселото мляко и предварително накиснатите в ром сушени плодове.Разбъркайте с шпатула,за да се получи стегната топка маслено тесто.Покрийте го със свежо фолио и приберете във фризера да стегне маслото.
Когато е готово извадете купата от фризера.
С лъжица загребете голямо парче от тестото и го оформете с намаслени ръце на фитил.
Сложете го върху плота,предварително поръсен с брашно или пудра захар.Минете фитила с точилката отгоре,за да го изтъните до дебелина 1 см.
Нарежете с нож за пица на триъгълничета и ги подредете върху хартия за печене.
С лъжица загребете голямо парче от тестото и го оформете с намаслени ръце на фитил.
Сложете го върху плота,предварително поръсен с брашно или пудра захар.Минете фитила с точилката отгоре,за да го изтъните до дебелина 1 см.
Нарежете с нож за пица на триъгълничета и ги подредете върху хартия за печене.
Като ви омръзне да правите триъгълничета /като на мен :) / оформете с намаслени ръце топченца.
Подреждайте ги на разстояние.
Печете в загрята на 170 гр. фурна до златисто.
Охладете на решетка и по желание ги поръсете още топли с пудра захар.
Не ги покривайте,похлупвайте или затваряйте в кутия,за да не омекват.
Оставете си ги така - свободно подредени в чинийка или поднос - няма да изсъхнат в течение на няколко дни,но ще се запазят хрупкави.
Днес е и Световен ден на смеха ,затова празнувайте с усмивка и добро настроение!
Още веднъж благодаря на Мимето за поканата,за мен е удоволствие да съм част от кулинарното й кътче точно на този ден!
Наздраве на всички и Весел Гергьовден,приятели!
Днес е и Световен ден на смеха ,затова празнувайте с усмивка и добро настроение!
Още веднъж благодаря на Мимето за поканата,за мен е удоволствие да съм част от кулинарното й кътче точно на този ден!
Наздраве на всички и Весел Гергьовден,приятели!
Честит празник Роси!
ОтговорИзтриванеЧудесно гостуване с много апетитни предложения!
Хубав, изпълнен с много усмивки празник ти желая!
благодаря ти миличка,че ме уважи за празника
ОтговорИзтриванеблагодаря ти и за хубавите думи
и агнешкото и бисквитките са много апетитни
прегръдки и нека св.Георги бди над домът и семейството ти
Честит Гергьовден ,Роси !Живи и здрави цялото семейство ! Чудно е това агнешко , а както е и само една порцийка е точно за мен :))...и Роби не помирисва агнешко :) ! А бисквитки за кафенцето обичам и си отмъквам една за следобедното !
ОтговорИзтриванеОтивам да поздравя и Мимето за именника и , а на теб весел празник !
Прегръдки !
Честит празник на всички и най-вече на именниците!
ОтговорИзтриванеРоси,страхотно букетче от вкусни бисквитки си оформила!!!
Топли прегръдки и весел празник!
Честит празник!
ОтговорИзтриванеРоси, твоите скони ми оживяха на сърцето и най-вече образуваха трудно затваряща се кухина някъде по средата на коремната област :))))
Роси, Честит Празник!
ОтговорИзтриванеГостуваш в чудесен блог с прекрасни рецепти!
Прегръдки и хубав ден!
Прекрасно гостуване - вкусно, красиво и ароматно е както винаги при теб, Роси! Честит празник!:)
ОтговорИзтриванеЧестит Гергьовден и от мен!
ОтговорИзтриванеЧудесно гостуване, Роси! Представила си се, както винаги блестящо. Защо ли не се учудвам, че и този път вкусовете ни се преплитат. Много, много вкусно е агнешкото, което си приготвила, а бисквитките са прекрасни и сега ми идват точно подходящи за следобедното ми кафе.
Прегръдки и весел празник!
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК МИЛА РОСИ!
ОтговорИзтриванеНе знам какво да кажа това твоето си е истинско изкуство.
Толкова е изпипано всичко до най малкият детайл.
Прегръщам те и отивам при Мими да те похваля и там:)))
Вкусно и традиционно за празника!
ОтговорИзтриванеПоздравления за гостуването,за жеста и за приятелството!
Чудесно е това!
Честит празник и наздраве!
На гости, като на гости, нали, Роси :)
ОтговорИзтриванеДобре организирано, както винаги при теб!
Сконите са чудесни, но... признавам, агнешкото ми става любимо от пръв поглед :)
Прегръдка и хубава нова седмица, мила Роси!
Роси, страхотно гостуване, вкусни ястия и много празнично настроение! Невероятна си!!! Голям празник е с вас, Миме, Роси, невероятни сте!!! Роси, честит празник, с пожелания за много здраве за теб и близките ти! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеРоси, чудесно представяне, както обикновено при теб!И макар да не ям месо, се вижда, че си сготвила много вкусно- досега не бях използвала соев сос при агнешко месо, ще опитам, когато пека следащия път у дома.
ОтговорИзтриванеА сконите- са ми слабост, тези, които си приготвила изглеждат много вкусни.
Хубава нова седмица!
Чудесно гостуване,Роси!
ОтговорИзтриванеУсмихнат ден:)
Честит празник с прекрасните рецепти и хубавото ти гостуване!Наздраве!
ОтговорИзтриванеБлагодаря на всички за поздравленията за празника и за хубавите пожелания и похвали!Както винаги сте много мили и сърдечни!
ОтговорИзтриванеБлагодаря и на Мимето,че ме покани и беше толкова гостоприемна домакиня на този хубав празник!
Усмихната нова седмица на всички ви!
Ау, агнешкото с оризчето изглежда перфектно!!! Ти си класен кулинар, получават ти се всички рецепти отлично!
ОтговорИзтриванеС пожелание за хубав майски ден :)
Отново перфектно представяне, Роси! Поздравления за поредното вкусно гостуване!
ОтговорИзтриванепрегръдки на всички и хубава вечер
ОтговорИзтриванеРоси, поздравления за поредното ти блогърско гостуване, както винаги - от класа!
ОтговорИзтриванеНе мога да повярвам, че това ти е първото агнешко - изглежда толкова сочно и вкусно, все едно го готвиш всеки ден!
Затова ще пренебрегна тези изкушаващи скони и ще се запътя към тавата с ориза с най-голямата лъжица...
Поздрави и прегръдки, мила!
Роси, вземама порция от това крехко агънце-багънце, за да удължа удоволствието от него;) Толкова ме е яд, че освен за Великден и Гергьовден не мога да намеря агне, за да си готвя по-често...
ОтговорИзтриванеИ така гостуването отново се е превърнало в празник и за Георги, и за нас;)))
Хубава вечер и поздрави!
Иначе скоро се надявам да намеря време и да ти пиша за онази работа с конците и кексовете;)
Роси, много апетитно агънце си приготвила!
ОтговорИзтриванеИ сконите са страхотни и както винаги всичко е поднесено много красиво!
Поздравления :)
Хубав ден!
Ина,Соня,Мария,Марта,Ели и Мариетка,много ви благодаря,радвате ме безкрайно !
ОтговорИзтриванеХубав ден и на вас!
Роска, истинска наслада за очите си направила - страхотно гостуване! Завиждам на дегустаторите :) Аз тази година опитах агнешкото само по снимки - твоето изглежда страшно апетитно ;)А тези скони все се каня да направя и все отлагам - грехота е като гледам твоите колко са хубави. Прегръдки!
ОтговорИзтриванеСупер хрупки изглеждат бисквитите. За агнешкото - много ме изкуши,макар че и аз съм взела под опека агнетата с обещание пред себе си да не пекна агнешко, пък и да не кусна. Само от дроб-сармата все още не мога да се отрека:(
ОтговорИзтриванеПоздрави, Еликсир!
Прекрасно гостуване на паметен ден! Роси, добре си уважила Мимето. И агнешкото, и бисквитките са чудесни. Скони още не съм правила, крайно време е явно.
ОтговорИзтриванеПоздравления и за домакинята и за гостенката!:-))
Прегръдки, Роси и усмихната и уютна вечер!
Габи,Марта и Мони,благодаря ви!
ИзтриванеСърдечни поздрави за трите !