Тази рецепта е втората,която приготвих по идея от една от двете страхотни кулинарни книги,които получих преди 1 година от играта на Таня.
Тъй като, както съм ви споделяла и преди, книгите са на немски, ми е невъзможно да си преведа рецептите,но поне успявам чрез гугъл преводача да разбера какви са продуктите,а от там насетне импровизирам.
Въпреки това ми е много хубаво да ги разглеждам,защото са с много илюстрации,и да си подсказвам идейки,така че пак са ми и полезни и интересни.
Ако някой път наистина много се затрудня с интерпретациите,знам вече,че тук има дами,които ще ми помогнат успешно :)) .
Продукти:
1 ч.ч. ориз / аз използвам тип Балдо /
3 ч.ч. гореща вода или бульон
1 триъгълниче топено сирене / ако имате /
бучка масло
2-3 с.л. олио или зехтин
3 с.л. готварска сметана
50 гр. шунка ,нарязана на ивички
20 гр. ситно смлян пармезан
около 2 шепи нарязан на ивици спанак или лапад
1-2 стръка пресен чесън
магданоз,сол,черен пипер,щипчица куркума, джоджен
Начин на приготвяне:
Измийте и отцедете ориза.
В дълбок тиган или тенджерка загрейте олиото и в него запържете ориза.Налейте 2 ч.ч. гореща вода или домашен бульон,посолете,намалете котлона на ниска степен и покрийте съда с капак.
Оставете ястието да къкри,като отвреме на време отхлупвате и разбърквате.
В дълбок тиган или тенджерка загрейте олиото и в него запържете ориза.Налейте 2 ч.ч. гореща вода или домашен бульон,посолете,намалете котлона на ниска степен и покрийте съда с капак.
Оставете ястието да къкри,като отвреме на време отхлупвате и разбърквате.
Като се поеме водата от ориза и той вече е омекнал добавете топеното сирене,маслото и подправките и разбъркайте.Долейте още малко вода,примерно половин до 1 чаша,защото целта е ризотото да остане по-рядко като консистенция,а не като класическия ориз на фурна.Прибавете спанака ,шунката,магданоза,чесъна и сметаната, и бъркайте,докато водата леко се редуцира,но не съвсем,както и за да се задуши леко спанака.
Поръсете с пармезана,разбъркайте и снемете от огъня.
Сервирайте веднага,докато ризотото е още топло.
Сервирайте веднага,докато ризотото е още топло.
Росинка, ризотото ти е 1:1 с това от картинката! Чудесно е! Успешна седмица ;)
ОтговорИзтриванеМила моя ризотото ти е все едно от снимката на книгата взето.Така хубаво си превела и направила рецептата че разлика няма.
ОтговорИзтриванеПрекрасна си приятелко с твоите идеи и кулинарни умения.
Прегръдки и хубава нова седмица!
Роси,след тези преяждания,това ризото ще ми дойде добре.Получило ти се е 1 към 1 със снимката-поздравления!
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Ама вярно е като на картинката :)..и аз снощи готвих ризото :) ! Много обичам ориз, а ако е със зеленийки ми е любим ! Много вкусно изглежда ,Роси !
ОтговорИзтриванеХубава вечер ! Прегръдки !
И аз ще кажа че е досущ като това от книжката!
ОтговорИзтриванеСигурна съм и че вкусът му е същият!
Поздравления Роси!
Не досущ, а по-добро!
ОтговорИзтриванеСъгласна съм че е като на снимките.Лесно е за приготвяне и много вкусно. Тази рецепта я виждам за първи път,и мисля да я пробвам.
ОтговорИзтриванеРоси, и аз първо това си помислих, като видях двете снимки и ако не беше формата на чинията, нямаше да открия никаква разлика! Браво, фантастично изпълнение и много хубава рецепта, вкусна и разтоварваща, идеална като за след преяждане :)
ОтговорИзтриванеНай-искрени пожелания и от мен по случай празника и много здраве и усмивки на цялото семейство! :)
Вкусно, свежо и красиво, Роси! Обичам ризото! :)
ОтговорИзтриванеЧе ти си го докарала 1:1 с оригинала :)), при това импровизирайки. Браво, страшна си, за пореден пък го доказваш :)
ОтговорИзтриванеС пожелание за хубава светла седциа, Роси :)
Роси, чудесно предложение!
ОтговорИзтриванеАпетитно и красиво поднесено!
Прегръдки и слънчева седмица!
Мммм... вкусно :)
ОтговорИзтриванеХубави снимки, Роси!
Усмихната седмица!
Благодаря ви,момичета,много ми е драго,че ви хареса моята гозбица!
ОтговорИзтриванеМоже да се каже,че това е интерпретация по мой вкус и съобразно картинката.Само че в оригинала ме блазни ярко зеления цвят на спанака,който при мен въпреки краткото готвене си потъмня.Предполагам,че на другия цвета идва от това,че или е почти суров,или е предварително бланширан и охладен-нали така се запазват цветовете на зеленчуците.
Абе приложили са някакви шашмалогии,които аз не ги умея,но пък нали вече казахме,че аз книга няма да издавам,така че мога да не съм чак толкова прецизна. :))
Поли,видях твоя половин как приготвя паста с риба тон,много приятно видео,та вие със сигурност знаете тънкостите за приготвяне на ризото,докато аз си импровизирам по-скоро.
Хубава вечер на всички!
Аз пък мисля, че си извадила ризотото от книгата и си го сложила на масата;)))
ОтговорИзтриванеНастина е едно към едно!'
Браво, Роси!
И слънчева сряда!
хахахаха ,Е само ти можеш така да ме усмихнеш,много си забавна,обичам хумора ти!
ИзтриванеБлагодаря ти за настроението,миличка!
Хубава да е и твоята!
Роси,много апетитно ризото и с този спанак ще е несъмнено вкусно. За красивото поднасяне- няма нужда от коментар. Винаги стилно и завладяващо!
ОтговорИзтриванеМного ти благодаря,Нинче!
ИзтриванеПоздрави сърдечни!
Роси, чудесно е това ризото, поздравления!!! Винаги имаш страхотно предложение :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки, Маги :)
Ооо как обичам ризото, чудно и вкусно изглежда това :) Роска ама верно си го докарала досущ като от книгата, голям майстор си ти !
ОтговорИзтриванеПрегръдки мила и много хубава и усмихната седмица ти желая!
Роси, много , много вкусно и красиво, като оригинала :))
ОтговорИзтриванеУсмихната сряда!
Прекрасно е, Роси! Сякаш снимката от книгата е оживяла в блога ти. Комплименти!
ОтговорИзтриванеПрегръдки, мила и пожелание за една прекрасна седмица!
Роси, много вкусно изглежда ризотото. Вие с Ваня днес сте се наговорили май да ни разчувствате стомасите с вашите оризови красоти! И сигурна ли си, че снимката в книгата не твоя?!:) Докарала си го 1:1! Проздрави и прегръдки!
ОтговорИзтриванеРоси не знам аз кой конкурс съм, но ти си за това предаване за готвачите - дават продукти и ти се развихряш! Прекрасна си! Това ризото е чудно!
ОтговорИзтриванеМного вкусна идея ми даваш, Роси!
ОтговорИзтриванеНе знам защо, но мен все ме е страх да пробвам да направя ризото. Страх ме е, че оризът няма да стане както трябва. Но твоето изглежда толкова примамливо, че ще се престраша.
Прегръдки и пожелания за хубав ден :)
Момичета,много ви благодаря за похвалите!
ОтговорИзтриванеС вас винаги деня е някак по-светъл,дори и да е мрачно и дъждовно!
Ели,ти какви торти правиш,та едно ризото ли няма да стане-то си е една супер лесна и експресна гозба.Направи си непременно,ще видиш,че няма нищо трудно.
Хубав ден с много усмивки на всички! :)
много обичам ориз със спанак - не съм пробвала тази комбиняция с шунка но задължително ще я пробвам - мерси за споделянето поздрави и до скоро
ОтговорИзтриванеДано ви хареса!Поздрави и от мен!
ИзтриванеРоси, май ти си им го направила ризотото на онези в книжката, така ми се струва!:-))) Великолепно е станало, вкусотия голяма!
ОтговорИзтриванеМного усмихната вечер от мен!
:)) Благодаря,Мони!
ОтговорИзтриванеПрекрасен ден ти желая!