Ето моите продукти:
за картофената подложка:
5 картофа
3 яйца
2 с.л. едро настърган кашкавал
1 к.ч. натрошено сирене
1 стрък пресен лук
1 стрък пресен чесън
магданоз,черен пипер
за плънката от лапад / спанак:
лапад или спанак по ваш избор-трудно ми е да назова точно количество,аз имах предварително почистен,измит и нарязан на ленти лапад,сложих 3-4 пълни шепи
2 яйца,но можеше да сложа и 3
1/2 к.ч. натрошено сирене
2 с.л. едро настърган кашкавал
50 гр. масло
2 с.л. олио
магданоз,черен пипер,джоджен
по 1 стрък пресни лук и чесън
1 пакетче от 125 гр. моцарела -1 топка
за гарниране:
Приготвяне:
Обелете,измийте,нарежете на кубчета и сварете картофите в подсолена кипяща вода .
Отцедете ги,оставете леко да се охладят и ги намачкайте.
Към тях прибавете яйцата,кашкавала,сиренето,лука,чесъна и подправките,разбъркайте.
В малка касерола сложете олиото и 1/3 от маслото.Задушете в тях лапада,лука и чесъна.Добавете подправките и оставете да се охлади.Прибавете сиренето,кашкавала и яйцата.Ако смятате,че има нужда леко посолете.
С малко от маслото намажете керамична тавичка за тарта или пък откопчаваща се форма с незалепващо покритие.На дъното поръсете равномерно с 1 с.л. царевично брашно.
Разпределете картофената смес по дъното и стените на формата,която при мен е с размер ф 26. Направете борд.
Подредете отгоре останалото масло на малки парченца.Нарежете моцарелата на шайби и ги подредете върху плънката.Поръсете с малко магданоз и сложете да се пече на около 180 гр.
Ако по време на печенето моцарелата се зачерви преди картофения борд,поктийте я с парче алум. фолио,така че борда да остане открит и да се зачерви.Или я добавете към края на печенето.
Преди да нарежете тартата изчакайте леко да се охлади.
Ястието е вкусно дори и студено.
И непременно гарнирайте с топка заквасена сметана ,овкусена със сол и копър или магданоз,пресован чесън-по желание.
Ако нямате сметана може да направите топинг от 200 гр. гъсто кисело мляко 4,5%,овкусено с 1-2 с.л. зехтин,щипка сол,копър или магданоз,чесън по желание.
Еликсирче, чудничка тарта си направила! Рано-рано ми останаха очите в нея!
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Много е апетитна, Роси!
ОтговорИзтриванеА какво сутрешна гледка е, ако знаеш :))
При Нанита съм пропуснала, но сега си я отбелязвам, че трябва да направя. Все е с едни любими такива продукти.
Поздрави и :) хубава сряда!
Много, ама наистина много ми харесва тази рецепта! Непременно ще я пробвам! Поздрави и хубав ден, Роси!
ОтговорИзтриванеПрелест ! Тартата е разкошна ,Роси ! Много красиво изглежда и несъмнено вкусна ,като чета продуктите ! Хубав ден !
ОтговорИзтриванеСтрахотна е тази тарта, Роси! Щом е със зеленийки - хапвам я с върховно удоволствие!
ОтговорИзтриванеСърдечно те прегръщам и ти желая прекрасен, слънчев и усмихнат ден!
Голяма красота, Роси! Как да не ти е човек Пи ар:)
ОтговорИзтриванеРосе, разкошотийка си направила ,много привлекателна и апетитна.
ОтговорИзтриванеПродуктите много ми допадат ,ще трябва да се прави ясно е.:)
Силно те прегръщам !
Роси, разкошна е тартата, а с картофи и спанак ми е любимо. Гледката е омайваща и неустоима. Комплименти! Както винаги ме караш да преглъщам пред монитора. :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки, мила и един прекрасен ден от мен!
Роси, чудесна идея ми даваш!
ОтговорИзтриванеСъс сигурност ще я направя през някой от почивните дни.
Прегръдки и пожелания за хубави празнични дни :))
Абсолютно страхотно! Сега се връщам от работа и съм много гладна, та представи си как преглъщам и съм ококорила очички! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеРоси, съвършена е!
ОтговорИзтриванеИ понеже все още е зелено навън, тия дни ще имам време да си направя и зелено отвътре;))
Хубава вечер и още по-хубави празници!
Роси, чудесна е!Много апетитна!
ОтговорИзтриванеЧестит празник и хубави дни!
Много вкусна тарта и красива също така :) Роска, четит празник и прекрасни почивни дни!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Много вкусна и красиво поднесена тарта Роска :))
ОтговорИзтриванеХубави почивни дни!
Благодаря ви,дами,за комплиментите,както винаги много ме радват думите ви!
ОтговорИзтриванеС пожелание за усмихнати и релаксиращи почивни дни!
Страхотно предложение. Записвам го и още тези дни ще бъде изпробвано. Браво и на Нанита, винаги е имала добри идеи и рецепти.
ОтговорИзтриванеВесели почивни дни!
Наистина страхотно предложение.Роси, имаш голям усет!Невероятна тарта!И как добре си я обяснила и отлично направила!!!
ОтговорИзтриванеНина и Таня,благодаря ви!
ОтговорИзтриванеХубава неделя пожелавам!
Еликсирче, пак изкусително и неустоимо предложение!! Подозирам, че поднесен така, спанакът ще бъде приет с овации вкъщи, от иначе придирчивия на темата младеж :))
ОтговорИзтриванеИ у нас гледат с не особена охота на зелениите,но съчетани подходящо успявам да ги прилъжа,че и за още питат :) .Дано му хареса,Мина!
ОтговорИзтриванеТая рецепта си я отбелязвам за направа това лято. Ще имам гости за дълго време, а мъжът не хапва месо, та винаги съм в чуденка, какво да приготвя.
ОтговорИзтриванеЕй това задължително ще го направя.
Мерси, Еликсирче за рецептата!
В блога ти винаги е много изкушаващо и човек трябва да разглежда на пълен стомах, както направих и аз:)))))
Даре,много ме хвалиш,благодаря ти,трагната съм!
ОтговорИзтриванеИ дано му хареса на госта ти!Поне ще е нещо по-интересно щом е вегетарианец.
Еликсирче, тартата е чудесна, ще си я набележа за правене, но вероятно ще я променя, за да мога и аз да я хапна (да не досаждам с недолюбването на спанака от моя страна). Няма да е честно само на останалите да им е вкусно, нали така?:-))
ОтговорИзтриванеСъс сигурност е много вкусна.
Прегръдка и слънчев ден, миличка!
Мони,можеш да направиш индивидуални тарти и на себе си да подготвиш плънка по твой вкус.Радвам се,че ти привлече вниманието и дано ви хареса!
ИзтриванеСърдечен поздрав,мила!