Продукти за питка с диаметър 26 см:
2 яйца + 1 белтък размер XL = 180 мл.
170 мл. айрян
2 с.л. стопено масло + 1 с.л. олио
20 гр. прясна мая или 7 гр. суха мая
1 ч.л. захар
2 ч.л. сол
около 540 гр. брашно
20 - 30 гр. топено масло за намазване
жълтъка смесен с 1 ч.л. олио и 1/2 ч.л. прясно мляко се отделя за намазване
Приготвяне:
Маята разтворете в айряна,яйцата и белтъка разпенете с вилица.
Заедно с останалите продукти замесете стегнато,еластично тесто.
Брашното преценете индивидуално според големината на яйцата и гъстотата на айряна,посоченото количество е ориентировъчно.
Разделете тестото на 4 части.
Първите три части разточете на еднакви кръгове,наредете ги един върху друг,като между тях намазвате с меко масло.
Последният кръг не се намазва с масло,а се разрязва на 8 парчета като торта,но не до края .
Всяко парче от три пласта захващате откъм острия връх в центъра и извивате назад,подпъхвате под края на питката да не се измъкне при втасване и печене.
Така процедирате с всички 8 лъча.
Четвъртата част тесто разточете на правоъгълник.
Намажете с масло и навийте на руло по дължина.Отрежете крайчетата и ги сложете в центъра на питката.
Останалото руло срежете на 4 цилиндърчета и всяко едно от тях срежете по диагонал.
Подредете получените триъгълничета като листенца около центъра.
Оставете питката да втаса до удвояване на обема.
Намажете с жълтъка и изпечете на 170 гр. долен реотан с вентилатор .
Оформете питката върху лист хартия за печене,който поставете върху плитката тава от фурната.
Накрая обрамчих с откопчаващ ринг с диаметър 26 см.,който в бързината пропуснах да напръскам със спрея за печене,та ми залепна и много трудно се отдели от борда на питката.Ако нямате спрей, намажете ринга с масло и го напудрете с брашно.
Или изпечете питката така както е върху хартията,без да поставяте ринг.
Рингът помага тестото да бяга нагоре при втасване и печене и питката да придобие височина.
За оформлението благодаря на Лабрекс !
ІІ вариант на по-голяма питка Еделвайс,изпечена без ринг :
Продукти:
2 яйца + 1 белтък размер XL ,общо 180 мл.
2 с.л. стопено масло
1 с.л. олио
270 мл. айрян
3/4 кубче прясна мая или 9 гр. суха мая
1 ч.л. захар
2 ч.л. сол
около 720 - 740 гр. брашно ( количеството е приблизително )
Приготвянето и оформянето на питката е по същия начин като гореописания за малката питка.
Двете яйца и белтъка са премерени като общо количество с мерителна чаша.
Ако вашите яйца са по-малки трябва или да компенсирате липсващото количество течност с айрян или мазнина,или да сложите по-малко брашно.Много зависи и колко гъст ще ви бъде айряна.
Добавяйте брашното постепенно, на части и до тогава,докато се образува стегната,не лепнеща топка тесто.
Голямата питка е изпечена без ринг,размера й е около 30 см.
преди втасване |
вече втасала и намазана с жълтък,готова за печене |
Отначало се пече около 20 мин. на 180 гр. долен реотан без вентилатор
( за да не се даформират формите и надигнат прищипаните листенца ), после се допича до суха клечка на 170 гр. долен реотан с вентилатор.
Ако печете питката с функция горен и долен реотан ,съблюдавайте да не я прегорите и при нужда я покрийте с лист алуминиево фолио.
Ох, Роси, страхотна е! И като първа усетила аромата, си взимам най-голямото парче :)
ОтговорИзтриванеВече си казах, че трябва да опитам и аз да направя тази чудна питка - всички вкъщи ще бъдат доволни от това решение :)
Хубава и спокойна вечер! Поздравления!
Роси, и как да се хапне от такава красота... Прекрасна питка, наистина много ми хареса! :)
ОтговорИзтриванеЩе си отчупя обаче парченце за здраве и ще ти пожелая всичко най-добро. Поздрави, Росинце! :)
Прекрасна е, Роси! Пухкава и красива, много добре си обяснила и оформянето! Поздравления!
ОтговорИзтриванеИ на мен много ми хареса. Изглежда толкова пухкава и красива. Поздрави!
ОтговорИзтриванеПрекрасна!
ОтговорИзтриванеХубава неделя!
Чудесна е, Роси!
ОтговорИзтриванеИ много хубаво оформена!
Прегръдка и усмихната неделя!
Красива, и какъв загар си и направила Роси ... като нарисувана е :)
ОтговорИзтриванеКак ти душа даде да я разчупите?
Отново прекрасна пита от теб, Роси! Много интересно оформена, висока - колко пухкава е била, мога само да си представя.
ОтговорИзтриванеНе ти ли беше жал да я разчупиш :))
Прегръдка от мен, с пожелание за хубав неделен ден!
Каква красива питка, Роси!
ОтговорИзтриванеУхаеща, пухкава, чудна!
Просто невероятна, Роси! Прегръдка! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря на всички за похвалните думи,трогвате ме,приятели!
ОтговорИзтриванеВ интерес на истината питката беше за мои гости,които идваха у дома за първи път и както и друг път се е случвало,не се разминах с въпроса -"ти ли я прави? " :))
Не знам защо все това ме питат,явно не изглеждам на човек,правещ питки. :))
Някой ден ще я направя отново,но ще сложа ринг с по-голям диаметър,за да има повече ширина,защото на сегашната вътрешните листенца просто се задушиха и не им остана място.
Но пък наистина доби височина и бе много пухкава.
Албенче,да ви е сладка питката!
Много приятна неделя ви пожелавам на всички!
Ах, каква пухкава и зачервена е, Роси! Чак усетих аромата на прясно изпечена питка...страхотно си се справила!
ОтговорИзтриванеПоздрави и прегръдки, мила!
Майсторе, как ще те питат такива въпроси! Приказна както винаги! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеМного красиво оформена, пухкава, златиста... Като приказка е!
ОтговорИзтриванеМоже да не приличаш на майстор, правещ питки, но си силно изявен такъв! :)
Прегръдка и хубава неделя, Роси!
Разкошна и слънчева!Поздрави!
ОтговорИзтриванеСтрахотна питка! Поздрави! :)
ОтговорИзтриванеох да можех да го "помириша" поне това еделвайсче :))
ОтговорИзтриванестрахотна питка,Роси!
поздрави
Тъкмо днес взехме едно прекрасно овче сиренце,Роси....,така ще се харесат с твоята питчица....:))
ОтговорИзтриванеЕха тази питка си я харесах още във FB само дето там не личеше колко много се е надигнала и колко е пухкава! Бих си отчупила парченце в комбинация с хубавите нарязанки зелнчуци и яйчица :)
ОтговорИзтриванеСтрахотна е, Роси,
ОтговорИзтриванемного нежна, ефектно оформена и златисто опечена.
Отново изкушавате с Илианка -
красиви, майсторски, празнични пити...
Поздравления и пожелания за хубава нова седмица, Диана
Много ви благодаря за комплиментите,Дами,много тонизиращо ми действат в началото на работната седмица!
ОтговорИзтриванеНа всички пожелавам да е успешна,слънчева и усмихната!
E, не знам дали има някой, който би устоял на изкушението да не си отчупи от този толкова апетитно изглеждащ еделвайс?! Истинска разкошотия, Роси! Поздравления за майсторството!!!
ОтговорИзтриванеПрегръдки :)
Росче, царица си на тестените изделия, признала съм те, още с уникалните ти козунаци. Така красиво си я навила, направо ме шашваш. Прегръдки
ОтговорИзтриванеИна и Ани,трогвате ме,момичета,благодаря ви!Прегръдка от мен и за двете ви!
ОтговорИзтриванеРоси, въпреки че еделвайсът е защитен вид, от тази питка искам голям комат, а не парченце! Неустоими са питите ти, хубава седмица!
ОтговорИзтриванеРоси, страхотен еделвайс, такава красота. Поздравления и прегръдки, мила!
ОтговорИзтриванеРоси, много е красива! Аз дето не си падам много по питки, от тази не бих се сдържала да не си отчупя, особено тези зачервените листенца... С масълце и сирене...
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихнат понеделник :)
Игличе,Танче и Кате,много сте мили,благодаря ви,момичета!
ОтговорИзтриванеМного хубава и усмихната седмица ви пожелавам!
Роси, царица си на питките и не само...! Видях този невероятен и пухкав еделвайс още в неделя, написах и коментар, но нещо не се получи с интернет-флашката! Не мога да го отмина този еделвайс, защото е прекрасен и скоро ще се опитам да го направя! Поздрави от мен и успешна седмица!
ОтговорИзтриванеТанче,страхотно ме зарадваха думите ти и ще се радвам да направиш и ти питката!Като знам какъв майстор си,със сигурност ще бъде прекрасна!Успешна седмица и на теб,мила!
ИзтриванеКолко е красива, Роси! Да ти кажа аз много обичам високи питки:), а тази е направо великолепна и как красиво се е оформил еделвайса! Чудна питка! Прегръщам те, Роси!
ОтговорИзтриванеКате,и аз обичам високи питки,и предпочитам по-меко тесто,за да са пухкави.Фигурите не са така отчетливи и красиви,но пък има обем.
ИзтриванеБлагодаря ти за комплиментите,прегръдка и от мен!
Значи, Мохамед дойде веднъж при теб, ма ти не го забеляза навреме. Сега Мохамед иска да дойдеш тук и да му завъртиш една такава разкошница:)
ОтговорИзтриванеГоляма си, Роси!
:)) Все някога ще стане нашата работа,Марте ! :)
ИзтриванеИмам една около мен дето само чака да си помисля за ходене в София и вече е стегнала багажа,та не се знае знае ли се... :))
От хляба никой не е по-голям както са казали мъдрите хора,та аз ли?Като гледам хората какви питки въртят,какви везани плетки,моето е нищо,но все пак поласкано ти благодаря,мила!
Честит ти днес ден рожден и бъди много щастлива!
Защо ли ми трябваше да надничам :) почти бях забравила вида на това вълшебство от снимките ти във ФБ и сега пак ми грейна пред очите... Че я сънувам тая питка, да знаеш!!! Не съм пробвала май да приготвям хляб с айрян, но ще гледам още тази неделя да пробвам рецептата ти :)
ОтговорИзтриванеАма как ще я забравяш,сакън :)
ОтговорИзтриванеИначе кой ще те подсети да направиш на детето една чудна питка,както си умееш само ти!?
Няма нищо особено в айряна,същото като с киселото мляко,т.е. питката става с по-хрупкава коричка сравнено с питка,замесена с прясно мляко.
Прегръдка от мен и да ви е сладко,Мина!
Много красиво оформена питка, Еликсирче! Майстор си на тестените изделия, и не само :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти,Даре,много си мила! :)
ОтговорИзтриванеГоляма красота, голям майсторлък, Роси! Вече съм вдъхновена и изкушена! Поздрави!
ОтговорИзтриванеО,радвам се,че ти действам вдъхновяващо,Нели,да ви е сладко!Хубав ден!
ИзтриванеПитката е красива като оформление, но тъй като я правих мога да кажа следното: предполагам, че е пропуснат някой течен ингредиент, понеже 170г айрян, мазнината и 2,5 яйца изобщо не успяха да замесят 700г брашно. Дали не е нужно и някакво количество вода или прясно мляко?
ОтговорИзтриванеБлагодаря за забележката!
ИзтриванеЩе замеся някой ден същите количества продукти,за да измеря отново брашното.
Възможно е да съм допуснала грешка по три причини-първата,че правих питката за гости и бях притеснена с времето и е възможно да не съм измерила правилно брашното.Втората-може да не съм го записала правилно на листа,докато замесвам или когато съм пренасяла тук в черновата.Трето-предишната ми везна не беше електронна,може и тя да е дала грешка.Изрично съм записала,че количеството брашно е ориентировъчно,много зависи и от големината на яйцата-почти винаги ползвам големи(L или XL) ,колко ще е рядък айряна също оказва вляние.Най-точната мярка за брашното е-колкото поеме.Ако не трябваше да записвам тук продуктите толкова бих се улеснила,защото замесвам на око,като последното,което слагам е брашното и добавям постепенно до тогава,докато има нужда.
Въпреки това ще гледам да замеся още веднъж тази пропорция и да претегля брашното на вече електронната везна,и ще коригирам,ако се налага.
Наталия,благодаря ви още веднъж,че ми обърнахте внимание на допуснатата грешка!
ИзтриванеИзвинявам се на вас и всички,които евентуално са имали затруднения със замесването!
Измерих наново продуктите и установих,че с посоченото количество яйца от възможно най-големия размер, тестото ще поеме около 540 гр. брашно ( приблизително ) .За малка питка то е достатъчно.Аз все пак добавих още 100 мл. айрян ,който пое още 200 гр. брашно и така стана ясно,че за 740 гр. брашно течността трябва да е не 170 мл. ,а 270 мл.
Направила съм необходимите корекции в рецептата и я има в два варианта,за малка и голяма питка.
Благодаря ви,че ми писахте!Поздрави!
Здравей Роси, питките са просто приказка, не мога да им се нагледам (особено първата)...прекрасна. Това ще е следващата която ще направя за моето семейство. Дано се прилича поне малко на твоята. Сърдечни поздрави от мен!
ОтговорИзтриванеПавлинче,Благодаря ти,много се радвам,че питките ти допаднаха!Сигурна съм,че и твоята ще е бижу!Да ви е сладко!
ОтговорИзтриванеДо сега правех твоята питка "възелчета". Сега ще опитам и този вид.Питката е невероятна!!! Цвета
ОтговорИзтриванеЧестит имен ден,Цвета!Много благодаря за доверието и споделеното задоволство от питка Възелчета,дано и тази ви хареса!Поздрави!
Изтриване