1 декември 2013 г.

пълнена фокача с карамелизиран лук ,шунка и чедър и един страхотен подарък...





Днешното ми предложение за пълнена фокача си харесах на мига,в който го видях при Ваня!
И как иначе,щом участва сметана в тестото и моцарела в плънката.
В момента на замесване обаче се оказа,че разполагам с чедър,затова този път любимата моцарела му отстъпи място....но,няма да е за дълго със сигурност,защото фокачите станаха разкошни,със страхотна, хрупкава коричка,а аромата беше ммммм....
Ваня вече ви сподели,че наскоро й изпратих на пръв поглед много прозаичен,но толкова необходим за нея малък колет,в замяна на което тя ми върна жеста своевременно ,с което изключително много ме зарадва и очарова!
Ще го видите на финала....




 
 

Продукти за 2 фокачи :

за тестото:
200 гр. заквасена сметана
1 яйце
100 мл. прясно мляко
40 гр. разтопено масло
2 ч.л. сол
1 ч.л. захар
480 гр. брашно
7 гр. суха мая или 1/2 кубче свежа




 
за карамелизирания лук:
3 глави лук
1 ч.л. кафява захар
1 ч.л. сос от нар
2 ч.л. тъмен балсамов оцет
1 ч.л. сос Якатори на Кикоман
сол на вкус
20 гр. масло
2 с.л. зехтин или олио 

 




за плънката:
150 гр. сирене Чедър 
200 гр. шунка

сушен риган за поръсване
зехтин за намазване




 


Приготвяне:

на тестото:
В дълбока купа поставете половината брашно,яйцето,разтопеното масло,
солта,захарта,сметаната,прясното мляко и сухата мая.
Ако ползвате прясна мая,разтворете я предварително в прясното мляко.
Замесете тесто като добавяте постепенно и останалото количество брашно,което е ориентировъчно.
Покрийте купата с кърпа или свежо фолио и я оставете на топло да втаса тестото,докато се удвои.

на плънката:
Нарежете чедъра и шунката на кубчета.
В маслото и зехтина задушете лука,нарязан на полумесеци.Добавете сол, соса от нар (ако нямате може и без него),оцета,соса Якатори и кафявата захар.Сотирайте, докато лука се карамелизира.




Втасалото тесто разделете на 4 части.
Разточете първата топка тесто и я поставете в тавичката.
Разпределете половината шунка,чедър и лук,поръсете щипка риган.





Разточете втора кора тесто и с нея покрийте първата.
Подгънете краищата на горната кора отдолу под фокачата,намажете я отгоре със зехтин,поръсете риган и притиснете с палец по края,за да залепнат горната и долната кора. 






По същия начин оформете и втората фокача.
Изпечете ги до златисто в загрята на 200 гр. фурна,долен реотан с вентилатор.






А сега обещаните снимки на подаръка от Ваня,който тя е подбрала с много вкус и бе опаковала досущ като чувалче от дадо Коледа. :)

Ваня,прекрасна си,благодаря ти от все сърце! :)






До този момент не познавах този ликьор ,но още с първата глътка Disaronno погали небцето ми с първокласен послевкус и разкошен дъх на бадеми.
Както се оказва  в композицията на най-стария и най-добре продавания Amaretto ликьор в света участват  микс от горчиви бадеми ,ядки от кайсии и 17 ароматни съставки.






Щастлива съм,че в своето хоби имам такива приятели!
Пожелавам ви ги и на вас ,защото подобни жестове неимоверно стоплят сърцето и ти усмихват деня по един неповторим начин!






21 коментара:

  1. Роси, наздраве с това ароматно изкушение!
    Прекрасни подаръци!
    А фокачата е приказна с тази хрупкава коричка!
    И толкова апетитни снимки...
    Прегръдка и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесна изненада, Роси! Наздраве :)
    Страхотни жестове, които радват човек и вярват в доброто :)
    Фокачата е страхотна - от както Ваня я е пуснала и се наканвам.. ха да видим кога.
    Прегръдка, мила и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. вкусна фокача и честити подаръци,Роси!

    ОтговорИзтриване
  4. Много апетитна фокача, Роси! Честити да си ти подаръците и да си ги хапнете/пийнете с кеф! :) Поздравявам ви и за прекрасното приятелство, което сте изградили покрай общото любимо хоби! Нека все повече такива позитивни и чаровни хора като вас да изпълват виртуалното и реалното пространство! :)

    Вкусна и уютна вечер от мен! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Наздраве,Роси! Няма прозаични подаръци, мила ...както твоя подарък ми достави радост и удоволствие така се надявам и моя да ти е донесъл същите чувства! Роби намира тази размяна на подаръци за много мила и топла :)!
    Фокачата е страхотна, следващия път ще я направя с твоята плънка!
    Прегръдка! Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Не знам откъде да започна... Първо - фокачата много ми допада, но като че ли и на мен с моцарела по би ми харесала. Признавам, обаче, че прескочих рецептата, за да видя подаръка :))) Много е хубав и чакам да направиш някой сладкиш с няколко супени лъжици от ликьора :)
    Успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. И фокачата е страхотна, и подаръкът, но най-вече тези мили и искрени чувства. Винаги да ги пазите ви пожелавам!
    Хубава вечер, Роси! :)

    ОтговорИзтриване
  8. И фокачата, и подаръкът са невероятни, Роси! Много мил приятелски жест, който събужда умиление. Прекрасна нова седмица ти желая! :)

    P.S.: Имаш поща, надявам се да ти хареса. :)

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотна фокача и чуден подарък, Роси! Да му се радваш със здраве!Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. Роси, грабвам си едно парче, защото не мога да устоя. Успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  11. Роси, много вкусно изглежда!
    Подаръкът е чудесен! Много мил жест!
    Желая ти една чудесна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  12. Ваня,и преди съм го казвала и пак ще повторя,че да получиш подарък от приятел,с който сте близки от години си е приятно,но някак в реда на нещата,докато подобни жестове от виртуални другарчета са наистина безценни,вълнуващи и показват лоялност и човещина .Благодаря ти още веднъж!

    На вас,приятели,също благодаря за споделената емоция!

    Пожелавам ви успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  13. Толкова мили жестове и толкова истински! Подаръци, поднесени с внимание и мисъл! Да са ти честити, Роси! Да се сгряваш и духовно с тях! Прекрасна фокача, прииска ми се да си хапна. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  14. Вкусна пълнена фокача, която до сега не съм правила! Невероятно мил жест и прекрасен коледен подарък от добър приятел. Какво още му трябва на човек? Поздравления, Роси за това, че създаваш не само истински фенове на това, което правиш, но и исктински приятели, защото го правиш чистосърдечно и от сърце! Приятелска прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  15. Ох, ако знаеш как ми хареса и твоята фокача, Роси! Снимките са много апетитни! И подаръкът от Ванчето ми хареса :) Аз също имах удоволствието да получа, но бързах да го изям :)) Но усещането е толкова приятно и напълно разбирам радостта ти. Тази фокача все още чака да я направя и ми се иска да е по-скоро. Поздрави и хубава вечер ти желая!

    ОтговорИзтриване
  16. Страхотна фокача си направила, Роси! Изключително апетитно ми изглежда, така че отиде директно в списъка за пробване! И наздраве! Хубава и уютна вечер (-:

    ОтговорИзтриване
  17. Фокачата ти Роси, ме накара да преглъщам след вечеря! А подаръка от Ивана е шеметен! Браво на двете ви! Чудесно приятелство!

    ОтговорИзтриване
  18. Много мило и вълнуващо изглежда всичко, Роси,
    подаръкът, жестовете на внимание и вашето приятелство...
    А фокачата е допълващият щрих - изглежда и звучи страхотно.
    Хубави, вдъхновени и усмихнати декемврийски дни!

    ОтговорИзтриване
  19. Много ви благодаря,момичета,радва ме вашата съпричастност и ми носи допълнително настроение!

    Пожелавам на всички успешен ден и повече поводи за усмивки!

    ОтговорИзтриване
  20. Направо ме разнежихте с тези мили подаръци двечките с Ивана! Чудесни сте! Браво на вас, момичета! Ето още едно доказателство, че когато сърцето тупти на една честотата, разстоянията нямат никакво значение за приятелството и добрият жест!
    И фокачата ти е прелестна, Роси! Записвам я за проба.
    Прегръдки и поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Ирма,наистина е така,разстоянието се преодолява някак,стига да усещаш в себе си нуждата да го направиш за другия!
      Да ти е сладко с фокачата и сърдечен подрав изпращам и аз!

      Изтриване