Поредна рецепта от богата колекция на Пепи Стоева,която както всяка друга опитана,пожъна успех и не само това,ами директно се класира в графа "любими" .
Пепи,толкова време да го знаеш и правиш ,и да не запознаеш аудиторията с него.....голям пропуск,но за наша радост вече коригиран.
Ще призная,пък и от коментарите при нея е видно,че прочитайки рецептата ме загложди дали като няма никаква мазнина,няма да е малко сух.
И още ще призная - Пепи изрично ме увери,и то два пъти,че сладкиша не е сух.
Понеже й имам голямо доверие като скъпо другарче и перфектен кулинар,който отлично познава вкуса ми и няма да ме подведе,реших,че няма да се оставя на съмненията и ще изпълня рецептата така както е.Иначе,със сигурност щях да добавя мазнина на своя глава и така никога нямаше да се уверя,че Пепи е права и садкиша е влажен ,пръхкав, много ароматен и страшно вкусен.
Освен,че се приготвя с малко продукти, е изключително бърз и лесен,
изобщо няма нужда от бъркалки и миксери,достатъчни са само купа и лъжица за разбъркване на съставките - не са ли това достатъчно много причини да приготвя садкиша не един,а два пъти в рамките на два дни.
Единственото,което се изкуших да променя е да добавя няколко лъжици кокос и смлени орехи в сместа.
Пепи и Роси,благодаря ви за чудесната рецепта!
Със сигурност ще се прави у дома още много пъти!
Продукти:
1 ч.ч. = 240 мл.
1 яйце
1ч.ч. кисело мляко
3/4 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1 бурбонска ванилена захар на Др.Йоткер
1 ч.л. канела
4 с.л. смлени орехи
3 с.л. с връх пълномаслени кокосови стърготини *
4 с.л. течен мед
3 с.л. кокос за поръсване
*препоръчвам да си купувате пълномаслен кокос ,защото е много по-ароматен и стружките са по-фини от нискомасления,който стои много сух и тричав
Приготвяне:
В купа смесете брашното,канелата,ванилената захар ,бакпулвера,смлените орехи и 3 с.л. от кокоса.
В друга купа разбийте яйцето със захарта и киселото мляко.
Към тази смес прибавете сухите съставки и разбъркайте с лъжица.
Форма за кейк с размер 22/22 см. или 18/28 см. намаслете и набрашнете, или напръскайте със спрей за печене.
Изсипете и заравнете кексовата смес.
Изпечете сладкиша в загрята на 180 гр. фурна,долен реотан с вентилатор до суха клечка.
Извадете готовия сладкиш и веднага го намажете с течен мед,още докато е горещ.
Поръсете отгоре кокосови стружки.
Охладете формата с кекса на решетка.
Когато изстине го нарежете на парчета и сервирайте.
Честит празник на Еликсир младша! Жива и здрава да е! Пожелавам и много успехи и много щастливи мигове! Роси, сладкиша е разкош, поднесен е много елегантно! Прегръдки, мила и прекрасен празник ви желая!
ОтговорИзтриванеЧестит празник на милата ти дъщеря! Да е жива и здрава! Успехът и късметът да са винаги с нея и лицето и да грее в усмивка!
ОтговорИзтриванеРоси много изискано поднесен е този ароматен сладкиш!
Хубав, весел празник!
Много се радвам, че не сложи олиото, Роси :) ама наистина е подвеждащо така, дори аз, не бях го правила поне година и забравила, питах Роси - имаше ли, ии нямаше. Тя казва - там пише ли да има, че и аз не помня? не. Е, що не, значи няма.
ОтговорИзтриванеНаистина е бърз и сочен сладкиш. А щом у нас се харесва, въпреки, че не е шоколадов :) добър е.
Жива и здрава да ти госпожицата! Пожелавам и много успехи и късмет тепърва в живота, а на вас - много радости край нея!
Честит вторник, другарче мило!
Роси, да ви е жива и здрава младата дама. Сладкиша е невероятен, изглежда много сочен, а с този кокос си представям как ухае. Поздрави!
ОтговорИзтриванеДа е жива и здрава твоята именничка, Роси! Да й е меден и сладък живота, като сладкиша, който си й приготвила!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и за двете ви
Мария
Така хубаво си го направила, снимала и описала, Роси, че ще взема и аз да го направя. :) Чудесен е!
ОтговорИзтриванеИ честит имен ден на дъщеричката ти. Да ви е жива и здрава, радост и за двама ви и нека мечтите й са безбрежни!
Поздрави и весело изкарване, Роси. :)
Пепи,не само добър-отличен е!Наскоро видях при теб коментар,че не бил нещо феноменално.Бих поспорила по въпроса.От една камара продукти и часове в кухнята е очаквано да се роди нещо феноменално.От малко продукти,приготвени на две на три в бързината си е истинско попадение!За кой ли път ще цитирам дона Лидия-толкова способна и толкова права,че простотата е царица в кухнята.
ОтговорИзтриванеТака че на мен си ми хареса страшно много !Вторият път добавих и един намачкан банан-фантазия е!
Обичам рецепти,които не ми отнемат цялото свободно време(и без това ми е кът) и които оставят поле за импровизация.
Благодаря на всички за толкова милите пожелания!Винаги обичам да чета коментарите ви,но най-много ми стоплят сърцето,когато сте споделили празника с мен и сте ме уважили!
На всички ви пожелавам ден с много позитивни чувства! :)
Ее, Роси, ти с добавения банан направо си го обогатила! сигурно още по-сочен е станал! Пък и ароматен!
Изтриванеда,Пепи,още по-влажен стана,а аромата на печиво с банан ми е един от любимите :)
ИзтриванеДа ти е жива и здрава именничката! Разкошен сладкиш си направила, Роси! Наистина рецептата е много хубава, въпреки, че аз имах предубеждения не заради липсата на олио, а заради кокоса, защото не винаги ми допада в сладкиши. Тук, обаче си е супер на мястото и е много вкусен (-:
ОтговорИзтриванеОще веднъж весел празник!
Здраве и късмет на дъщеричката!
ОтговорИзтриванеСладкишчето е много вкусничко...
Да ти е жива и здрава сладурката! Сладкишът е невероятен!
ОтговорИзтриванеЖива и здрава дъщеричката ти, Роси! Щастие и много късмет!
ОтговорИзтриванеНе знам защо си имала съмненията за сух сладкиш, та той изглежда превъзходно, а с твоите добавки ще е великолепен!
Прегръдки! Хубав празник на всички ви!
И мен поздрави за празника! Да е умна и щастлива, да ви носи само радости, дъщерята! сладкиша май ще пробвам след толкова положителни коментари!
ОтговорИзтриванеЧестит празник на Дани, да е здрава и радост да ви носи, Роси! А сладкишът изглежда сочен и нежен, прегръдки!
ОтговорИзтриванеРоси, чудесен е...! Много е пухкав и си представям колко е вкусен! Поздрави!
ОтговорИзтриванеМного ви благодаря за прекрасните пожелания,зарадвахте с тях именницата и мен!
ОтговорИзтриванеДиде,можеш да го направиш и без кокос,ако не си му любител.
Соня,надявам се да допадне и на теб,да ви е сладко с главния дегустатор!
Ваня,липсата на мазнина доста ме озадачаваше,но пък може би меда като го напои леко и спомага и наистина изобщо не е сух.Щом си го хапвах без сок или друга течност-това е много показателно,че опасенията ми са били напразни.
Пожелавам ви слънчева и усмихната сряда!
Сладкиша е разкошен Роси, направо ставам и аз да го направя :)
ОтговорИзтриванеДа е жива и здрава именичката ти и с много късмет в живота!
Хубава вечер и весел празник!
Истински разшок, каквото и друго да напиша за това творение на кулинарното изкуство ще е малко. Прегръдка, Роси! :)
ОтговорИзтриванеОтново прекрасен сладкиш, в твоите ръце, Роси,
ОтговорИзтриванеразкошно изглежда и чудесен избор за празника.
Здраве, много успехи и щастие за именичката и цялото ви семейство!
Дани,Еви и Дианка,много ме радвате,момичета,благодаря ви!
ОтговорИзтриванеДани,да ви е сладко!Надявам се да го видя в твое изпълнение!
С пожелание за щастливи зимни празници!
Направих го, даже два пъти! :) Единия път по твоя начин, Роси, a другия път по рецептата, която е дала Пепи. Ама чуден е! Благодарности и на двете ви! :)
ОтговорИзтриванеВерно ли,Гери?! ЕЕее,супер много ме зарадва,благодаря ти,миличка!Да ти е сладко !Голяма прегръдка ти изпращам! :)
ИзтриванеБлагодаря много за страхотната рецепта,Роси!Направих го два пъти в рамките на една седмица.Невероятен сладкиш ,заслужава си отлагането на диетата със седмица или две. :)
ОтговорИзтриванеМного ви благодаря за споделените впечатления и задоволство,зарадвахте ме в празничния ден!А диетите винаги могат да почакат,нали :)) ?!Да ви е сладко и честит празник!
Изтриване