17 декември 2013 г.

меден сладкиш с орехи и кокос






 Поредна рецепта от богата колекция на Пепи Стоева,която както всяка друга опитана,пожъна успех и не само това,ами директно се класира в графа "любими" .
Пепи,толкова време да го знаеш и правиш ,и да не запознаеш аудиторията с него.....голям пропуск,но за наша радост вече коригиран.






Ще призная,пък и от коментарите при нея е видно,че прочитайки рецептата ме загложди дали като няма никаква мазнина,няма да е малко сух.
И още ще призная - Пепи изрично ме увери,и то два пъти,че сладкиша не е сух.
Понеже й имам голямо доверие като скъпо другарче и перфектен кулинар,който отлично познава вкуса ми и няма да ме подведе,реших,че няма да се оставя на съмненията и ще изпълня рецептата така както е.Иначе,със сигурност щях да добавя мазнина на своя глава и така никога нямаше да се уверя,че Пепи е права и садкиша е влажен ,пръхкав, много ароматен и страшно вкусен.
Освен,че се приготвя с малко продукти, е изключително бърз и лесен,
изобщо няма нужда от бъркалки и миксери,достатъчни са само купа и лъжица за разбъркване на съставките - не са ли това достатъчно много причини да приготвя садкиша не един,а два пъти в рамките на два дни.
Единственото,което се изкуших да променя е да добавя няколко лъжици кокос и смлени орехи в сместа.
Пепи и Роси,благодаря ви за чудесната рецепта!
Със сигурност ще се прави у дома още много пъти!









 

Продукти:
1 ч.ч. = 240 мл.

1 яйце
1ч.ч. кисело мляко
3/4 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1 бурбонска ванилена захар на Др.Йоткер
1 ч.л. канела
4 с.л. смлени орехи
3 с.л. с връх  пълномаслени кокосови стърготини *

4 с.л. течен мед
3 с.л. кокос за поръсване

*препоръчвам да си купувате пълномаслен кокос ,защото е много по-ароматен и стружките са по-фини от нискомасления,който стои много сух и тричав







 

Приготвяне:

В купа смесете брашното,канелата,ванилената захар ,бакпулвера,смлените орехи и 3 с.л. от кокоса.
В друга купа разбийте яйцето със захарта и киселото мляко.
Към тази смес прибавете сухите съставки и разбъркайте с лъжица.
Форма за кейк с размер 22/22 см. или 18/28 см. намаслете и набрашнете, или напръскайте със спрей за печене.
Изсипете и заравнете кексовата смес.
Изпечете сладкиша в загрята на 180 гр. фурна,долен реотан с вентилатор до суха клечка.
Извадете готовия сладкиш и веднага го намажете с течен мед,още докато е горещ.
Поръсете отгоре кокосови стружки.
Охладете формата с кекса на решетка.
Когато изстине го нарежете на парчета и сервирайте.





25 коментара:

  1. Честит празник на Еликсир младша! Жива и здрава да е! Пожелавам и много успехи и много щастливи мигове! Роси, сладкиша е разкош, поднесен е много елегантно! Прегръдки, мила и прекрасен празник ви желая!

    ОтговорИзтриване
  2. Честит празник на милата ти дъщеря! Да е жива и здрава! Успехът и късметът да са винаги с нея и лицето и да грее в усмивка!
    Роси много изискано поднесен е този ароматен сладкиш!
    Хубав, весел празник!

    ОтговорИзтриване
  3. Много се радвам, че не сложи олиото, Роси :) ама наистина е подвеждащо така, дори аз, не бях го правила поне година и забравила, питах Роси - имаше ли, ии нямаше. Тя казва - там пише ли да има, че и аз не помня? не. Е, що не, значи няма.
    Наистина е бърз и сочен сладкиш. А щом у нас се харесва, въпреки, че не е шоколадов :) добър е.
    Жива и здрава да ти госпожицата! Пожелавам и много успехи и късмет тепърва в живота, а на вас - много радости край нея!
    Честит вторник, другарче мило!

    ОтговорИзтриване
  4. Роси, да ви е жива и здрава младата дама. Сладкиша е невероятен, изглежда много сочен, а с този кокос си представям как ухае. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Да е жива и здрава твоята именничка, Роси! Да й е меден и сладък живота, като сладкиша, който си й приготвила!
    Прегръдки и за двете ви
    Мария

    ОтговорИзтриване
  6. Така хубаво си го направила, снимала и описала, Роси, че ще взема и аз да го направя. :) Чудесен е!
    И честит имен ден на дъщеричката ти. Да ви е жива и здрава, радост и за двама ви и нека мечтите й са безбрежни!
    Поздрави и весело изкарване, Роси. :)

    ОтговорИзтриване
  7. Пепи,не само добър-отличен е!Наскоро видях при теб коментар,че не бил нещо феноменално.Бих поспорила по въпроса.От една камара продукти и часове в кухнята е очаквано да се роди нещо феноменално.От малко продукти,приготвени на две на три в бързината си е истинско попадение!За кой ли път ще цитирам дона Лидия-толкова способна и толкова права,че простотата е царица в кухнята.
    Така че на мен си ми хареса страшно много !Вторият път добавих и един намачкан банан-фантазия е!
    Обичам рецепти,които не ми отнемат цялото свободно време(и без това ми е кът) и които оставят поле за импровизация.

    Благодаря на всички за толкова милите пожелания!Винаги обичам да чета коментарите ви,но най-много ми стоплят сърцето,когато сте споделили празника с мен и сте ме уважили!
    На всички ви пожелавам ден с много позитивни чувства! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ее, Роси, ти с добавения банан направо си го обогатила! сигурно още по-сочен е станал! Пък и ароматен!

      Изтриване
    2. да,Пепи,още по-влажен стана,а аромата на печиво с банан ми е един от любимите :)

      Изтриване
  8. Да ти е жива и здрава именничката! Разкошен сладкиш си направила, Роси! Наистина рецептата е много хубава, въпреки, че аз имах предубеждения не заради липсата на олио, а заради кокоса, защото не винаги ми допада в сладкиши. Тук, обаче си е супер на мястото и е много вкусен (-:
    Още веднъж весел празник!

    ОтговорИзтриване
  9. Здраве и късмет на дъщеричката!
    Сладкишчето е много вкусничко...

    ОтговорИзтриване
  10. Да ти е жива и здрава сладурката! Сладкишът е невероятен!

    ОтговорИзтриване
  11. Жива и здрава дъщеричката ти, Роси! Щастие и много късмет!
    Не знам защо си имала съмненията за сух сладкиш, та той изглежда превъзходно, а с твоите добавки ще е великолепен!
    Прегръдки! Хубав празник на всички ви!

    ОтговорИзтриване
  12. И мен поздрави за празника! Да е умна и щастлива, да ви носи само радости, дъщерята! сладкиша май ще пробвам след толкова положителни коментари!

    ОтговорИзтриване
  13. Честит празник на Дани, да е здрава и радост да ви носи, Роси! А сладкишът изглежда сочен и нежен, прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  14. Роси, чудесен е...! Много е пухкав и си представям колко е вкусен! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. Много ви благодаря за прекрасните пожелания,зарадвахте с тях именницата и мен!

    Диде,можеш да го направиш и без кокос,ако не си му любител.
    Соня,надявам се да допадне и на теб,да ви е сладко с главния дегустатор!
    Ваня,липсата на мазнина доста ме озадачаваше,но пък може би меда като го напои леко и спомага и наистина изобщо не е сух.Щом си го хапвах без сок или друга течност-това е много показателно,че опасенията ми са били напразни.

    Пожелавам ви слънчева и усмихната сряда!

    ОтговорИзтриване
  16. Сладкиша е разкошен Роси, направо ставам и аз да го направя :)
    Да е жива и здрава именичката ти и с много късмет в живота!
    Хубава вечер и весел празник!

    ОтговорИзтриване
  17. Истински разшок, каквото и друго да напиша за това творение на кулинарното изкуство ще е малко. Прегръдка, Роси! :)

    ОтговорИзтриване
  18. Отново прекрасен сладкиш, в твоите ръце, Роси,
    разкошно изглежда и чудесен избор за празника.
    Здраве, много успехи и щастие за именичката и цялото ви семейство!

    ОтговорИзтриване
  19. Дани,Еви и Дианка,много ме радвате,момичета,благодаря ви!
    Дани,да ви е сладко!Надявам се да го видя в твое изпълнение!

    С пожелание за щастливи зимни празници!

    ОтговорИзтриване
  20. Направих го, даже два пъти! :) Единия път по твоя начин, Роси, a другия път по рецептата, която е дала Пепи. Ама чуден е! Благодарности и на двете ви! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Верно ли,Гери?! ЕЕее,супер много ме зарадва,благодаря ти,миличка!Да ти е сладко !Голяма прегръдка ти изпращам! :)

      Изтриване
  21. Благодаря много за страхотната рецепта,Роси!Направих го два пъти в рамките на една седмица.Невероятен сладкиш ,заслужава си отлагането на диетата със седмица или две. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ви благодаря за споделените впечатления и задоволство,зарадвахте ме в празничния ден!А диетите винаги могат да почакат,нали :)) ?!Да ви е сладко и честит празник!

      Изтриване