Истински водопад от коледни изкушения залива кулинарнто пространство.
А аз не само,че по традиция още не съм започнала и ще го направя почти в навечерието на празника,ами дори не съм си показала миналогодишните сладки.
Май е крайно време да го сторя. :)
Рецептата е от тук .
От една доза тесто направих трите оформления,за разнообразие .
Разбира се,който желае да ги опита,може да си направи бисквитки само от един вид,който повече му харесва.
От една доза тесто направих трите оформления,за разнообразие .
Разбира се,който желае да ги опита,може да си направи бисквитки само от един вид,който повече му харесва.
Продукти:
за тестото:
125 гр. масло
120 гр. захар
250 гр. брашно
2 с.л. крема сирене
1 яйце
щипка канела,ванилия
допълнително за пълнеж:
4 с.л. сладко от сини сливи ( или друго )
100 гр. сушени сини сливи ( или червени боровинки )
1/2 ч.л. канела
ванилия
за топинг:
1 яйце
едро счукани лешници
кокосови стърготини + смлени орехи
Приготвяне:
За масленото тесто аз слагам всичко в купа и с бъркалките за тесто на миксера разбивам до маслени трохи.С намаслени ръце ги събирам на топка,която завивам в свежо фолио и прибирам на хладно ( ако имам 1-2 часа - в хладилника,ако искам да оформям след 15 до 30 мин. - във фризера ) .
За плънката сушените плодове се блендират заедно със сладкото и ароматите.
За топинга яйцето се разбива с вилица.
Оформяне на спиралите:
Разточете тестото до 3-4 мм. дебелина върху набрашнена повърхност.
Най-лесно за навиването на спиралите е да разточите тестото върху силиконово килимче.
Може и върху пекарска хартия,но трябва много добре да я набрашните,
защото лепне и трудно се отделя от нея.
Изрежете правоъгълник.Намажете го с плънка като оставите 1 см. по краищата не покрити.
Навийте на стегнато руло като започнете от широката страна на правоъгълника.
Намажете рулото с разбито яйце.Овалйяте го добре в едро счукани лешници,притиснете ги да полепнат.
Завийте рулото в алуминиево фолио, като бонбон и го приберете във фризера за 15-30 мин.След това го развийте от фолиото и нарежете рулото на шайби с дебелина не повече от 7-8 мм.
Подредете шайбите на разстояние в плитка тава върху пекарска хартия и изпечете бисквитите в загрята на 180 гр. фурна без вентилатор (около 12 до 15 мин.), докато прозовеят.Не ги препичайте.
Оформяне на пуричките:
Разточете охладеното тесто на правоъгълник.
По дългата страна в началото на тестото сложете ред плънка и завийте един оборот на рулце.Изрежете рулото по цялата дължина на тестото,а после го нарежете на малки пурички.
И така процедирайте с останалото тесто.Наредете ги върху пекарска хартия и ги изпечете като спиралите.Топли ги поръсете с пудра захар.
Оформяне на талерчетата:
От парче тесто оформете цилиндър.
Намажете го с яйце и го панирайте в смес от кокосови стърготини и фино смлени орехи.
Завийте стегнато цилиндъра в алуминиево фолио и го охладете във фризера за 30 мин.
Махнете фолиото и нарежете тестото напречно на шайби.
Подредете ги на разстояние и ги изпечете като спиралите.
Съхранявайте бисквитите в затворена метална кутия,след като са напълно изстинали.
Страхотни са, Роси! Всичките варианти ми допадат и съжалявам само, че не сами по-наблизо! :)
ОтговорИзтриванеМного красиви и изкушаващи снимки! Браво!
Весели и щастливи празници ти желая! Прегръдка!
Роси, чудесни са! И от трите вида бих си опитала с удоволствие. А за сладките - и аз още не съм запретнала ръкави, ама все ще дойде време.
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави, мило другарче!
Иии, в спиралите ми останаха очите! Много са красиви! И другите си ги бива, де:)! Ама, Роси, как ги траеш тези рецепти по година не знам....?
ОтговорИзтриванеПрегръдки, мила с пожелание за хубав уикенд!
Тъкмо си помислих, че и теб те е завладяло сладкоправенето :)) А виж ти, как си скътала снимки и рецепти за подходящо време. Много са хубави всичките, но и аз като Ванчето, към спиралите посягам. Поздрави и прегръдки!
ОтговорИзтриванеПрекрасни са, Роси!
ОтговорИзтриванеИ аз още не съм започнала с бисквитите!
Прегръдка и спорна подготовка за празника :)
хехе, Роси не зиневеряваш на себе си! Цяла година да оставиш да чакат тези красоти! Аз отдавна да съм ги изгубила! Чудесни са, бели и вкусно, носят Коледно настроение! Много щастлива Коледа ти желая, на теб и цялото ти семейство!
ОтговорИзтриванеЧудесни са станали сладките,Роси!
ОтговорИзтриванеВземам си една пуричка за кафето. :)
Желая ти весели празнични дни,здраве и благополучие на цялото семейство!
Приказно изглеждат, Роси - нежни, ароматни и с много красиви снимки.
ОтговорИзтриванеПредставям си вълшебствата и изкушенията, които предвиждаш за тази година.
Сърдечни поздрави,
приятно сладкопечене, здрави, щастливи и споделени празници!
Прекрасна е идеята с едно тесто да направиш няколко вида сладки. Аз самата никак не обичам да правя огромни дози сладки и то еднакви. За това винаги деля дозите в рецептите на две. Страхотни са и трите вида и определено ще се задържа повече с кафето тук!:) Прегръщам те, Роси!
ОтговорИзтриванеСтрахотно изглеждат!
ОтговорИзтриванеВеднага си записвам рецептата! :)
Весело посрещане на празниците, Роси!
Много ви благодаря за вниманието и одобрението,момичета!
ОтговорИзтриванеИ преди съм споделяла,но и сега ще кажа,че не държа стари снимки и рецепти нарочно,просто не ми достига времето,за да обработя снимките и да подготвя публикациите,които чакат,а те са над 60 .Все пак съм понамалила бройката,бяха стигнали над 80 .Можеше и да не казвам,че сладките са миналогодишните,което си е самата истина,но така или иначе едно другарче щеше да ме хване в крачка,защото кутията,в която са разположени бисквитките е вече при него и е пълна с тазгодишни сладки :) .
На всички ви пожелавам да си посрещнете празничните дни с много настроение и да се насладите на слънчевото време,релаксирайки както на всеки му е най-любимо!
Гледах, гледах и си мислех: "ето сега с Роси имаме еднакви кутии" :) а тя била моята тази :)
ИзтриванеПълна с прекрасните ти сладки! Страхотна идея да направиш няколко вида от едно тесто.
Роси, всички ми харесват, но тъй като каня да правя един вид маслени сладки, непременно ще последвам примера ти за няколко вида от едно тесто и ще си имаме талерчета :)
Прегръдки, мила с пожелание за хубави празнични дни!
ПП: Много хубави снимки, с това розовото са много нежни и не знам за кой път се връщам да ги гледам :)
ИзтриванеПепи,благодаря ти за комплиментите и най-вече,че ти е допаднала идеята за талерите.Както знаеш аз пък от теб съм усвоила направата на пуричките.Кутия вече имам нова,но е малко по-друга,а най-много се радвам,че тази ти е влязла в употреба :) .
ИзтриванеМного весело да си изкарате и вие цялото задружно семейство в празничните дни!Прегръдка за всички ви у дома!
Роси, наистина си страхотен кулинар! И на мен много ми хареса тази идейка - едно тесто, а сумати сладки! Толкова неща съм решила да пробвам покрай празниците, ама и аз още до никъде не съм стигнала, а пък един списък съм направила - не е истина...А все по-хубави и по-интересни идеи излизат!
ОтговорИзтриванеХубав уикенд!
Много уют има при теб,Роси.Великолепно е всичко!
ОтговорИзтриванеСтрахотни сладки, Роси! :) Вкъщи вече правим коледните лакомства, но си ги хапване отсега, защото после на самия празник пада голямо ядене и не остава място за нищо, още повече да му се насладиш. :)
ОтговорИзтриванеХубави празници, Роси!
Роси, направо залепнах за екрана. Страхотни сладки, да се чудиш от кои да опиташ по напред. Поздрави!
ОтговорИзтриванеБих искала да мога сега да се присегна и да отмъкна няколко тайно- да има и за мен, и за дядо Коледа;) Сладко от сини сливи е може би най-доброто в личната ми класация за такива сладки.
ОтговорИзтриванеЗа мен само от пуричките, умирам си за тях! Прегръдка много голяма!
ОтговорИзтриванеНа всички благодаря,че отделихте минутка време за мил коментар ,който ми носи толкова настроение!
ОтговорИзтриванеРадвам се,че ви допаднаха сладките!
Пожелавам на всички да посрещнат Коледа със семействата си в хармония,уют и с приятни емоции!
Роси, само да ти пиша, че ги направих и станаха просто супер невероятно вкусни - цялото домочадие + тълпата гости ги ометоха за нула време - първо изчезнаха пуричките, след това по етапен ред и останалите! Благодаря ти за идеята!
ОтговорИзтриванеЕххх,Диде,чак сега виждам този радващ душата ми коментар,благодаря ти,мила!Много ми е приятно да науча,че сте им се посветили!Прегръдка!
ИзтриванеЗдравейте,
ОтговорИзтриванерецептата изглежда дооста изкушаваща! Искам да попитам дали може да направя тестото вечерта и да пека сладките на следващия ден? Ще му стане ли нещо, ако стои толкова време в хладилник?
Поздрави,
Диди
Здравейте,Диди!Нищо няма да му стане на тестото,ако престои една нощ в хладилника.Малко по-твърдо ще е и по-трудно за разточване,но ако го оставите за малко на стайна темп. ще се отпусне.Гледайте само да не се стопли прекалено.Първо опитайте да го разточите,когато го извадите от хладилника,ако не се поддава,догава нека почине малко.Да ви е сладко!
ИзтриванеБлагодаря за отговора! (Горното питане е от мен:))
ОтговорИзтриванеТака и процедирах и нямах проблеми с тестото, лесно успях да го разточа. Бисквитките станаха супер, тооолкова вкусни. Мъжът ми лети в небесата :)
Поздрави!
Ееее,супер,радвам се,че съм успяла да помогна,а на теб поздравления за отличния резултат,Дани!Поздрави и от мен!
Изтриване