9 декември 2013 г.

кифлички с ябълки и тиква









  


Продукти:
за тестото:
4 яйца размер М
250 мл. прясно мляко
80 гр. стопено масло
100 гр. захар
30 мл. портокалов сок 
фино настъргана портокалова кора
1 капсула есенция ванилия
1 п. от 11 гр. суха мая (за 1 кг. брашно )
около 800 гр. брашно










за плънката:

20 гр. масло
1 ч.ч. настъргана тиква
1 ч.ч. едро настъргана ябълка
1 ч.ч. конфитюр ( аз сложих от ягоди и от кайсии )
1 ч.ч. ситно смлени орехи
1/3 ч.ч. захар
1 ч.л. канела
1 капсула есенция ванилия

100 гр. стафиди
1-2 с.л. тъмен ром 







за намазване :
50 гр. стопено масло

за поръсване:
пудра захар или мед








 

Приготвяне:
на тестото:

Сложете в купа яйцата,захарта,прясното мляко,разтопеното масло,портокаловия сок и кората, ванилията и разбийте леко,докато захарта се разтопи.
Добавете около 500 гр. брашно и сухата мая .
Замесете еластично тесто,като постепенно добавяте останалите около 300 гр. брашно,докато спре да лепне и се получи хубава,стегната топка.
Ако ползвате прясна мая,можете да я разтворите в леко затопленото мляко.
Покрийте тестото ( с чиста кърпа или прозрачно фолио) и го оставете на топло да втаса,докато си удвои обема.

През това време пригответе плънката:

Накиснете стафидите в 1-2 с.л. ром.
В малка касерола сложете ябълките,тиквата,захарта и маслото.
Сотирайте ги за 5 мин., колкото да се изпари течността на настърганите плодове.
Отдръпнете съда настрани ,за да изстива плънката,ароматизирайте я с ванилия и канела.
Добавете сладкото и орехите, и разбъркайте.

Втасалото тесто разделете на две части.
Върху набрашнен плот разточете първата половина на приблизителен правоъгълник.



Намажете го с разтопено масло и с половината от плънката.




Поръсете половината стафиди. 




Навийте кората на руло.




Нарежете рулото напречно на шайби с дебелина около 2,5 см.
Подредете нарязаните охлювчета в плитка тава,покрита с хартия за печене.





По същия начин офомете и останалата част от тестото.
Оставете охлювчетата на топло да втасат повторно за около 30 мин.





Намажете ги с разтопено масло и ги изпечете в загрята на 180 гр. фурна до суха клечка.
Внимавайте да не се препекат отгоре,ако е нужно ги покрийте с лист алуминиево фолио.
Когато са готови извадете тавата да изстива на решетка,а през това време отново намажете кифличките с разтопено масло и ги поръсете с пудра захар или полейте със струйка течен мед.





Поднесете ги с чаша чай,топло мляко с мед и канела ,горещ щоколад или мляко с какао.




17 коментара:

  1. Уханието на тези красавци стига чак при мен, прегръдки, Роси!

    ОтговорИзтриване
  2. Роси, закуската тази сутрин е подсигурена! Вкусна, ароматна, празнична и красива! Разменям едно от моите рулца, за едно от твоите! :) Ще ми се да ги опитам, много вкусно изглеждат, а и майсторски направени! Прегръдки, мила и прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Ах, каква вкусна закуска виждам тук! Меки, ароматни и сочни кифлички!
    Хубава нова седмица, мила Роси!

    ОтговорИзтриване
  4. Е тука вече останах без дъх! Още от първата снимка! Зашеметяващи са рулцата, Роси! Ароматни , мекички...ох как ги обичам! Поздрав и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Сега идвам от блога на Катето, тя ме привлече с канелени рулца, при теб те са още по-богати - с ябълки и стафиди, май ще трябва да ги правя. Изкусителка голяма си, Роси! Прекрасна нова седмица ти пожелавам! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Росиии... Какво блаженство само си измайсторила, толкова вкусно! Грабвам едничко за следобедна закуска, че на сутрешната вече й мина времето.
    Сърдечни поздрави с пожелания за уханен и усмихнат ден! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Роси, знаеш как да ме изкушиш! Невероятни са, останаха ми очите в тях! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Толкова вкусни са станали! Представям си как ухае у вас:)

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотни кифлички, Роси! И Катето беше направила едни, сега и ти ме изкушаваш.. a в това следобедно време ще има да ги мисля :D Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  10. Супер, изглеждат чудесно, Роси! Нямах време сутринта да чета рецептата, но сега разгледах и прочетох подробно всичко! И снимките страшно апетитни!
    Хубава нова седмица ти желая, Роси! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  11. Е-е-е, Роси! То бива, бива вкусотии, ама станах вече разногледа с тия твои изкушения в последно време...То да се чуди човек кое по-напред да пробва - ако знаеш какъв списък съм си приготвила сега за празниците...

    ОтговорИзтриване
  12. Ах, Роска, как ми се иска да взема парченце , само едно.... не няма да се задоволя с едно;)
    Голяма си ей, голяма;)!!!

    ОтговорИзтриване
  13. Ах чудни са Роси! Взимам си една за закуска :)

    ОтговорИзтриване
  14. Обичам много, сега гледах тъкмо при Бонбона едни подобни, подстрекателки! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  15. Изглеждат страхотно, ухаят страхотно и както обичам такива, цял ден ще ми се въртят в главата :)
    Прегръдки, Роси и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  16. Благодаря на всички за хубавите думи,много ме зарадвахте с тях!
    Пожелавам ви изпълнен с приятни емоции ден! :)

    ОтговорИзтриване