7 декември 2013 г.

печена пълнена тиква







Улици и площади вече са украсени.
По фасади ,огради и витрини греят лампички и коледни венци.
Както всяка друга година еуфорията набира сила,за да ни въвлече в един малък водовъртеж от повече ангажименти,клиенти и работа,повече поводи за тържества и преяждане,повече поводи да обикаляме магазините,да пазаруваме,защото по Коледа да строшиш някой лев за удоволствие -лично и на ближните, си е в реда на нещата .
У дома девойката измъкна елхата и цялото "бойно снаражение" още преди две седмици,че дали не станаха и три. :)
С нея накичихме вътре,таткото се погрижи за отвънка .
Установихме кое от предишни години работи,кое е сдало багажа ,а аз мислено благославях,че тази година е зает служебно с по-важни дела ,иначе със сигурност още някой комплект въртящи, святкащи,премигащи,
прибягващи и незнам-си-какви светлини не ни мърдаше.
И въпреки,че цветната украса много спомага да се настроиш за наближаващия празник,друго си е и да ти замирише на него.
А какъв по-категоричен аромат на Коледа може да има,освен печената пълнена тиква?







Мммм,още,докато се пече така ухае къщата,че вече потропваш с голямата лъжица.
Вие си знаете как се прави,ама и аз да кажа на две,на три,защото още си пазя онези папки от ранния ми период на кулинарен подем,когато копирах и разпечатвах ей такива  идеи - за кулинарите - банални,но за начинаещите - безценни и знам,че все на някого ще бъдат от полза и моите обяснения сега.






Та.....тиквата,за предпочитане цигулка, изрежете така,че да стане като паничка.
Почистете семките.
Отвътре обилно я поръсете с канела и захар ( или намажете с мед ) .
Напълнете кухината с  резени ябълки ,круши ,сушени плодове - каквито обичате и ви се намират (може за кратко да ги накиснете в лъжица ром ) ,парченца локум,едро счукани орехи.
Поръсете захар ( или мед ) и канела и върху пълнежа.




                                

                               Налейте чаша вода в тавичката.






Покрийте я плътно с лист алуминиево фолио и печете тиквата на 160-170 гр,докато омекне .
Времето зависи от сорта тиква  и на колко бавен огън ще я печете.
Някои я слагат късно вечер на 100 градуса за цяла нощ и на сутринта Коледа е дошла,ухаеща в цялата си прелест. :)





24 коментара:

  1. Изключително вкусна, не слагам локум, но предполагам, че с него ще е още по-ароматна и сладка. Прекрасен уикенд, Роси! :)

    ОтговорИзтриване
  2. О, Роси, какво изкушение си приготвила още рано сутринта (-: Като гледам продуктите си е направо разкош! Подобни обяснения са за мен, например, защото в интерес на истината още не съм правила пълнена тиква, но може и да опитам - много апетитно изглежда!
    Хубав, предколеден уикенд!

    ОтговорИзтриване
  3. Ооо, Роси, приказка! Винаги съм искала да опитам, но не съм все още. Ето къде ще бъде бъде моето пояснение и кой ще ме научи да си направя пълнена сладка тиква. Та на мен ми е много полезно!
    Сърдечни поздрави и весел декември! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Разкошна е станала, Роси! Аз слагам варено жито и малко бисквитки:) Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  5. Еви,у дома девойката първо на локума се спуска,ако имам слагам непременно.
    Диде и Гери,ако обичате тиква не пропускайте да си напълните една-това си е страхотна класика,и така става по-богато на вкусове от например само печена тиква с мед и канела,защото с лъжицата си загребваш и друг плод,стафидки,сушени боровинки и мн. други и локумче :)
    Траянче,бисквитите не се ли скашкват?

    Много приятна събота ни всички мили дами!Благодаря ви,че се отбихте отново насам! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Никога не съм правила пълнена тиква :) или поне локум да сложа на тиквата, докато се пече - много и харесва тази добавка, Роси :) Със сигурност другата така ще изпека. за другата част от плънката може и да няма желаещи, но така ще се хареса.
    Хубава да ти е съботата, другарче мило и още по-хубава почивната неделя :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. е това направо не го вярвам :)
      Как не си,не може да бъде.
      Няма желаещи за печените ябълки и круши ли?
      Моите пък не обичат тиквата,но пълнежа-да.
      Но аз и без тях на една такава тиквена паничка й виждам сметката без проблем. :)
      Беше подарък,случаен и неочакван,но се оказа страхотно добра като сорт-сладка и бързо се изпича.
      Благодаря ти,мила!Много хубава неделя да си изкарате и вие с децата!Прегръдка!

      Изтриване
  7. Лелеее, не мога да спра да я гледам тази вкусна прелест! Идвам с голямата лъжица...

    ОтговорИзтриване
  8. Ау и с локумче, аз така не го ям обаче в някоя вкусотия си умирам! Жестоко! Да ни е сладко нали, как ми се прияде сега! Прегръдка

    ОтговорИзтриване
  9. Правила съм тиква по същия начин, но без плънката, просто беше отдавна, когато въображението ми не беше толкова развито :) И аз се присъединявам към момичетата и ще кажа, че локумът е отлично попадение!
    Росинка, според мен тази година Община Варна доста са се поизложили с украсата :( Е, то да беше само това проблемът де, ама пък да ни лишат от онези хубави бели лампички по Осми приморски направо е грях...
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снощи ги слагаха,Зори,тази вечер мини да им се насладиш :)

      Изтриване
  10. Аз пък никога не съм правила пълнена печена тиква и утре ще запретна ръкави за един бърз десерт. Роси, винаги навреме ми идват твоите предложения. Уж не съм начинаеща домакиня но с интерес прочетох рецептата. Поздрави и приятна неделя от мен!

    ОтговорИзтриване
  11. Подсети ме ти, добре ме подсети :)) Отивам да си набавя продуктите, че много я обичам. Изглежда чудно на снимките! Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  12. Чудесна е Роси. Само мога да си представям как ухае. Усмихнат ден, мила!

    ОтговорИзтриване
  13. Много вкусно, Роси! И ние обичаме локумчета, като се разтопят е чудна вкусотия!
    Красиви снимки!

    ОтговорИзтриване
  14. Изкушаваш ме, Роси! Аз вчера сложих украсата и с най-голямо удоволствие бих украсила и с аромата на тази тиква!

    ОтговорИзтриване
  15. И аз съм от тези, които обичат тиква , но пълненеа все още не съм правила, че съм самотен любител! Но твоето предложение е великолепно изкушаващо и кой знае може да се хареса и на Главния дегустатор? Непременно ще пробвам! Благодаря ти, Роси!

    ОтговорИзтриване
  16. Непременно си доставете това удоволствие,дами,гарантирам ви,че ще ви хареса!
    Благодаря ви за хубавите думи,много сте внимателни както винаги!

    Много успешна да ви е и тази седмица на всички! :)

    ОтговорИзтриване
  17. Бих сложил лъжица две ориз и налял прясно мляко в пълнежа така мисля ще се изяде и тиквата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добра идея,Алекс,особено ако имате съмнения,че иначе няма да се изяде тиквата. :)
      Наскоро Ивана публикува тиква,в която бе изпечен крем-карамел-още една прекрасна идея.
      Да ви е сладко!

      Изтриване
  18. Thank you for this, I have been doing a savory filling for my baked pumpkin and it is on my list for our Thanksgiving. I will give this a try as it sounds delicious. I like the idea of using like Alex Dimitrov suggested.

    ОтговорИзтриване
  19. Освен като десерт я приготвям и като основно ястие с пълнеж или като за пълнени чушки или с парченца месо и зеленчуци по избор-става невероятно основно ястие...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ми допадат вашите идеи и плънки,благодаря за споделеното и поздрави!

      Изтриване
  20. Отново и тази година ще я направя пак.За миналата Коледа я направих и всички останаха доволни.Благодаря.

    .... лажица.Това е за редактиране.

    ОтговорИзтриване