7 декември 2013 г.
печена пълнена тиква
Улици и площади вече са украсени.
По фасади ,огради и витрини греят лампички и коледни венци.
Както всяка друга година еуфорията набира сила,за да ни въвлече в един малък водовъртеж от повече ангажименти,клиенти и работа,повече поводи за тържества и преяждане,повече поводи да обикаляме магазините,да пазаруваме,защото по Коледа да строшиш някой лев за удоволствие -лично и на ближните, си е в реда на нещата .
У дома девойката измъкна елхата и цялото "бойно снаражение" още преди две седмици,че дали не станаха и три. :)
С нея накичихме вътре,таткото се погрижи за отвънка .
Установихме кое от предишни години работи,кое е сдало багажа ,а аз мислено благославях,че тази година е зает служебно с по-важни дела ,иначе със сигурност още някой комплект въртящи, святкащи,премигащи,
прибягващи и незнам-си-какви светлини не ни мърдаше.
И въпреки,че цветната украса много спомага да се настроиш за наближаващия празник,друго си е и да ти замирише на него.
А какъв по-категоричен аромат на Коледа може да има,освен печената пълнена тиква?
Мммм,още,докато се пече така ухае къщата,че вече потропваш с голямата лъжица.
Вие си знаете как се прави,ама и аз да кажа на две,на три,защото още си пазя онези папки от ранния ми период на кулинарен подем,когато копирах и разпечатвах ей такива идеи - за кулинарите - банални,но за начинаещите - безценни и знам,че все на някого ще бъдат от полза и моите обяснения сега.
Та.....тиквата,за предпочитане цигулка, изрежете така,че да стане като паничка.
Почистете семките.
Отвътре обилно я поръсете с канела и захар ( или намажете с мед ) .
Напълнете кухината с резени ябълки ,круши ,сушени плодове - каквито обичате и ви се намират (може за кратко да ги накиснете в лъжица ром ) ,парченца локум,едро счукани орехи.
Поръсете захар ( или мед ) и канела и върху пълнежа.
Налейте чаша вода в тавичката.
Покрийте я плътно с лист алуминиево фолио и печете тиквата на 160-170 гр,докато омекне .
Времето зависи от сорта тиква и на колко бавен огън ще я печете.
Някои я слагат късно вечер на 100 градуса за цяла нощ и на сутринта Коледа е дошла,ухаеща в цялата си прелест. :)
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Изключително вкусна, не слагам локум, но предполагам, че с него ще е още по-ароматна и сладка. Прекрасен уикенд, Роси! :)
ОтговорИзтриванеО, Роси, какво изкушение си приготвила още рано сутринта (-: Като гледам продуктите си е направо разкош! Подобни обяснения са за мен, например, защото в интерес на истината още не съм правила пълнена тиква, но може и да опитам - много апетитно изглежда!
ОтговорИзтриванеХубав, предколеден уикенд!
Ооо, Роси, приказка! Винаги съм искала да опитам, но не съм все още. Ето къде ще бъде бъде моето пояснение и кой ще ме научи да си направя пълнена сладка тиква. Та на мен ми е много полезно!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и весел декември! :)
Разкошна е станала, Роси! Аз слагам варено жито и малко бисквитки:) Хубав уикенд!
ОтговорИзтриванеЕви,у дома девойката първо на локума се спуска,ако имам слагам непременно.
ОтговорИзтриванеДиде и Гери,ако обичате тиква не пропускайте да си напълните една-това си е страхотна класика,и така става по-богато на вкусове от например само печена тиква с мед и канела,защото с лъжицата си загребваш и друг плод,стафидки,сушени боровинки и мн. други и локумче :)
Траянче,бисквитите не се ли скашкват?
Много приятна събота ни всички мили дами!Благодаря ви,че се отбихте отново насам! :)
Никога не съм правила пълнена тиква :) или поне локум да сложа на тиквата, докато се пече - много и харесва тази добавка, Роси :) Със сигурност другата така ще изпека. за другата част от плънката може и да няма желаещи, но така ще се хареса.
ОтговорИзтриванеХубава да ти е съботата, другарче мило и още по-хубава почивната неделя :)
е това направо не го вярвам :)
ИзтриванеКак не си,не може да бъде.
Няма желаещи за печените ябълки и круши ли?
Моите пък не обичат тиквата,но пълнежа-да.
Но аз и без тях на една такава тиквена паничка й виждам сметката без проблем. :)
Беше подарък,случаен и неочакван,но се оказа страхотно добра като сорт-сладка и бързо се изпича.
Благодаря ти,мила!Много хубава неделя да си изкарате и вие с децата!Прегръдка!
Лелеее, не мога да спра да я гледам тази вкусна прелест! Идвам с голямата лъжица...
ОтговорИзтриванеАу и с локумче, аз така не го ям обаче в някоя вкусотия си умирам! Жестоко! Да ни е сладко нали, как ми се прияде сега! Прегръдка
ОтговорИзтриванеПравила съм тиква по същия начин, но без плънката, просто беше отдавна, когато въображението ми не беше толкова развито :) И аз се присъединявам към момичетата и ще кажа, че локумът е отлично попадение!
ОтговорИзтриванеРосинка, според мен тази година Община Варна доста са се поизложили с украсата :( Е, то да беше само това проблемът де, ама пък да ни лишат от онези хубави бели лампички по Осми приморски направо е грях...
Поздрави!
Снощи ги слагаха,Зори,тази вечер мини да им се насладиш :)
ИзтриванеАз пък никога не съм правила пълнена печена тиква и утре ще запретна ръкави за един бърз десерт. Роси, винаги навреме ми идват твоите предложения. Уж не съм начинаеща домакиня но с интерес прочетох рецептата. Поздрави и приятна неделя от мен!
ОтговорИзтриванеПодсети ме ти, добре ме подсети :)) Отивам да си набавя продуктите, че много я обичам. Изглежда чудно на снимките! Поздрави и усмихнат ден!
ОтговорИзтриванеЧудесна е Роси. Само мога да си представям как ухае. Усмихнат ден, мила!
ОтговорИзтриванеМного вкусно, Роси! И ние обичаме локумчета, като се разтопят е чудна вкусотия!
ОтговорИзтриванеКрасиви снимки!
Изкушаваш ме, Роси! Аз вчера сложих украсата и с най-голямо удоволствие бих украсила и с аромата на тази тиква!
ОтговорИзтриванеИ аз съм от тези, които обичат тиква , но пълненеа все още не съм правила, че съм самотен любител! Но твоето предложение е великолепно изкушаващо и кой знае може да се хареса и на Главния дегустатор? Непременно ще пробвам! Благодаря ти, Роси!
ОтговорИзтриванеНепременно си доставете това удоволствие,дами,гарантирам ви,че ще ви хареса!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви за хубавите думи,много сте внимателни както винаги!
Много успешна да ви е и тази седмица на всички! :)
Бих сложил лъжица две ориз и налял прясно мляко в пълнежа така мисля ще се изяде и тиквата.
ОтговорИзтриванеДобра идея,Алекс,особено ако имате съмнения,че иначе няма да се изяде тиквата. :)
ИзтриванеНаскоро Ивана публикува тиква,в която бе изпечен крем-карамел-още една прекрасна идея.
Да ви е сладко!
Thank you for this, I have been doing a savory filling for my baked pumpkin and it is on my list for our Thanksgiving. I will give this a try as it sounds delicious. I like the idea of using like Alex Dimitrov suggested.
ОтговорИзтриванеОсвен като десерт я приготвям и като основно ястие с пълнеж или като за пълнени чушки или с парченца месо и зеленчуци по избор-става невероятно основно ястие...
ОтговорИзтриванеМного ми допадат вашите идеи и плънки,благодаря за споделеното и поздрави!
ИзтриванеОтново и тази година ще я направя пак.За миналата Коледа я направих и всички останаха доволни.Благодаря.
ОтговорИзтриване.... лажица.Това е за редактиране.