8 януари 2015 г.

солени профитероли (малки еклери ) с кашкавал,сирене и риган






Тези малки еклерчета или иначе казано профитероли многократно  са ме  съблазнявали при Ели Драгомирова ,Мария ,Ева,Мимето , Пепи и мн.др. кулинарни феи,за което имат моите сърдечни благодарности !!









Продукти за около 80 бр. :

120 гр. масло
500 мл. прясно мляко
250 гр. брашно
2 ч.л. сол
сушен риган
6 яйца

100 гр. настъргано сирене
120 гр. настърган кашкавал

по желание за пълнеж - едросмляна лютеница ,дип от печени чушки с извара и млечен дип с кисели краставички





 

Приготвяне:

В тенджерка сложете млякото,маслото и солта.
Изчакайте  да кипне,намалете котлона на много слаб огън и изсипете наведнъж подготвеното брашно.
Бъркайте енергично с шпатула или дървена лъжица,докато сместта започне да се отделя от стените на съда.Отдръпнете от огъня.
Добавете яйцата едно по едно като след всяко изчаквате то да се поеме от сместа и тогава добавяте следващото.
Аз разбърквах с миксера,с бъркалките за тесто,това много улеснява процеса.
Накрая добавете сушения риган (или друга предпочитана подправка ),настърганите сирене и кашкавал.
Отново хмогенизирайте с бъркалките ,сместа става мека и пухкава.
Насипете я в пош със звездовиден накрайник и  шприцовайте на разстояние розички върху плитка тава,покрита с хартия за печене.




Ако нямате пош ,разпределяйте малки купчинки тесто с помощта на лъжичка.
Печете в загрята на 190-200 гр. фурна до златисто.
Пробвах печене със и без вентилатор,но не намерих никаква разлика в крайната форма,освен,че с вентилатор стават по-бързо.




Меки отвътре,с хрупкава коричка отвън,много са вкусни и само натюр като соленки.






Понеже станаха  доволно много бройки,една част от профитеролите оформих като парти хапки ,пълнени с лютеница,с дип от печени чушки и извара или с млечния дип с кисели краставички


дип с печени чушки и извара

млечен дип с кисели краставички



17 коментара:

  1. ауу Роси, чудесни малки бижута са! Знаеш, че си падам по солените и сиреняви изделия :) Черпя се веднага :) Плънките ми харесват, но си признавам, че ги обожавам топли-топли от фурната още :) като семки вървят.
    Прегръдка, мила и лека вечер :)

    ОтговорИзтриване
  2. Абсолютно приказни, красота! Запомням си ги, обичам еклери, включително и солени и диповете си запомням, че в нашата къща мазилата са на особена почит!
    Честита Нова Година! Пожелавам ти невероятна година! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  3. Изглеждат вкусно! Много вкусно, Роси! Не съм опитвала солени, а в последно време само на такива снимки попадам- ще взема да опитам!
    Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Ех, че апетитни и препеченки:) Хубав уикенд, Роси!

    ОтговорИзтриване
  5. Перфектни са, Роси! Сигурна съм, че в солен вариант повече ще ми харесат. Голяма прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Баба ми навремето правеше много еклери и ги заливаше със заливка от разтопени бонбони " Лакта " . Ставаха много вкусни, но при печенето трябва да не се отваря фурната.След като се изпекат се оставят да изстинат, а после се изваждат от фурната.Поне така знам аз от баба ми, иначе еклерите спадат.
    Твоите са станали прекрасни.Ние сме правили пареното тесто с вода, интересен вариант с мляко и солена плънка.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  7. За много години, Роси! Пожелавам ти една наистина прекрасна, здрава, жизнена, успешна и много вдъхновена 2015-та година! Позакъсняла с пожеланията, но пък от сърце, пристигам и аз на гости да опитам от тези вълшебни хапки! Изглеждат толкова апетитно, а в същото време и елегантно! Прекрасна рецепта, мила!

    ОтговорИзтриване
  8. Ехе, Роси, страхотни, сигурно е играчка, но пък резултата е много сладурски!
    Все такива вълшебства и през Новата година да твориш!
    поздрави
    М

    ОтговорИзтриване
  9. Роси, за много години! Бъдете здрави, сбъдвайте мечтите си и се наслаждвайте на чудото-живот ежедневно!
    От мен пожеланията, от теб тези бижута, дето обожавам да сервирам на празници с приятели ( е, не съвсем същите, но ми даде добри идеи;)Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  10. Росинка, тези малки соленковци са просто чудни! ;) От опит заявявам - едни от най-вкусните соленки, които съм правила/опитвала. Много хубаво ми напомняш, ще взема пак да ги направя. :)
    Прекрасна вечер, другарче!

    ОтговорИзтриване
  11. Прелестни, като бижута са и то много вкусни бижута :) Много ми харесват, защоти си представих приложенията им..., а как биха се харесали на гостите, когато се ноложи да се хапва на крак!
    Благодаря за рецептата, Роси!

    ОтговорИзтриване
  12. Много са киправи, Роси, не се съмнявам и вкусни!

    ОтговорИзтриване
  13. Голямо изкушение! Току-що ги видях в групата и веднага се насочих към блога. Пък и нали са солени, тъкмо по вкуса ми!
    Приятни почивни дни, Роси!

    ОтговорИзтриване
  14. За много години, Роси! Бъдете здрави и щастливи!

    Много вкусно звучат всички пълнежи, Роси! Обичам солени еклери!

    ОтговорИзтриване
  15. Много са апетитни, Роси! Чудесно предястие са за една празнична трапеза!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  16. И сладки много ги обичаме, и солени са прекрасни - невероятно представяне си им устроила, Роси - чудни са и така апетитни!!

    ОтговорИзтриване
  17. Благодаря на всички за вниманието и отделеното време да ме зарадвате с блага дума!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване