М дааа,без съмнение повечето от вас ще си кажат - оооо,това го знам,това съм го правила,това го помня от майка ми и от баба ми и т.н.
Да,стара и пра-стара рецепта ,обаче за мен си е като чисто нова поради факта,че едно време не са ми правили саламчета нито мама,нито бабите,хапвала съм тук-там по почерпки,но лично не бях се захващала с тази задачка.
И не щеш ли миналата седмица ми хрумна,че е крайно време да се запознаем по-отблизо с това десертче.
Разбира се ,рецепти в нета безброй,включая и в Златната шоколадова книга,ноооо аз си знаех,че подхвана ли го,ще бъде само и единствено по тази на Пепи Стоева.
Защото лично съм го дегустирала на нейната трапеза,когато за първи път се срещнахме и мигом бях очарована от вкуса.
Пепи,благодаря ти за поредната прекрасна рецепта,която влезе в графа "любими" от първата хапка !
Обичайните дегустатори бяха в единодушен възторг и не спряха да отварят хладилника ,докато не унищожиха и последната шайбичка :)) .
Продукти:
350 гр. бисквити ( "Житен дар" с масло )
1 с.л. какао
250 гр. тъмен шоколад
200 мл. млечна течна сметана
100 гр. краве масло
2 с.л. ликьор ( Шериданс )
2 с.л. портокаров сок
настъргана кора от 1 портокал
200 гр. кандирани портокалови корички
50 гр. стафиди
100 гр. едро счукани ядки ( по равно орехи и лешници )
Приготвяне:
Запечете ядките на сух тиган.
Накиснете стафидите в портокаловия сок.
Разтопете шоколада,течната сметана и кравето масло.
Отдръпнете съда от котлона и ароматизирайте с ликьора.
Начупете бисквитите на дребно.
Размесете ги с какаото ,ядките,кандираните корички,настърганата портокалова кора и стафидите.
Прибавете ги към шоколадовата смес и разбъркайте.
Оставете сместа в хладилника за 10 мин.
Отрежете си парче прозрачно фолио.
В средата разпределете 1/4 от сместа.
Завийте във формата на саламче и фиксирайте единия край с тиксо.
Избутайте сместа надолу да се уплътни и елиминира въздуха и завържете и другия край.
Поставете готовите саламчета в хладилника за 1 нощ.
Когато стегнат, махнете фолиото,оваляйте ги в пудра захар или/и какао и нарежете на шайби.
Съхранявайте саламчетата в хладилника и сервирайте десерта охладен.
Ако накрая от сместа ви остане количество,което не е достатъчно за едно саламче,приберете я в хладилника за 30-40 мин. да стегне и оформете бонбони,които може да оваляте в смлени ядки,шоколадови пръчици или кокосови стърготини.
със сушени боровинки,сини сливи и тъмни стафиди |
Рецептата, Роси, може и пра-стара да е, и макар и да съм правила, мигом ми се прияде при вида на тези шайбички...:) Чуден вкус и твоите хора са му отдали дължимото :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Роси, и аз мисля, че този великолепен десерт има достойно място в тефтерите за бъдещото поколение :) Може би всеки го е правил по някакъв повод в живота си или го е опитвал на нечия трапеза, но да запишеш за себе си рецепта, която ти допада и да знаеш, че ти е под ръка, ако ти потрябва е ценно. Ти си приготвила сладкия салам съвършено и мисля, че ще трябва да последвам примера ти!
ОтговорИзтриванеЧестита Баба Марта! Желая здраве на цялото ти семейство!
Отлично изглежда салама, Роси. Взимам си едно парченце за десерт.
ОтговорИзтриванеИ бонбонките и те са прекрасни.
Поздрави!
Аз си признавам, че не съм го правила :)
ОтговорИзтриванеНо с удоволствие бих похапнала!
Поздрави, Роси!
Този тип класни рецепти трябва да се помнят....
ОтговорИзтриванеСнимките ти Роси бликат от съблазън...,нечовешко е в този час от твоя страна(:
:)Прегръщам те!
Ти знаеш ли, че положението при мен е долу-горе същото, обаче много обичам да му се не види. И аз мисля да последвам твоя пример и аз да направя скоро, много скоро!
ОтговорИзтриванеПрегръдка мила моя!
Прастара е рецептата с основните съставки, а с такова богатство се е получил още по-вкусен и ароматен салам! :)
ОтговорИзтриванеЧестит празник, Роси!
Добре ти е хрумнало Роси и още по-добре че ни ги показа тези вкусотийки от далечното минало.
ОтговорИзтриванеПри Пепи съм ги пропуснала май :(
Признавам си без бой ... че и аз не съм ги правила, но мама често ни е угаждала с тях когато сме я молели да ни подслади с нещичко домашно :)
Честита Баба Марта и честит 3 март!
Роси, макар и рецепта от памтивека, е много любима на почти всички. Поздравления за публикацията! Макар и да съм правила сладкия салам по най-различни рецепти, тази не съм я правила и направо ме предизвикваш да скокна и да начупя бисквитите...
ОтговорИзтриванеЧестит празник!
Роси, заподозрях заговор тук:))) Страхотно ти се е получило саламчето, етикет деликатес му лепвам от мен, да знаеш! Режи едно мезе и да сядам, че нещо се поизморих тези дни:))) Честит празник, скъпа!
ОтговорИзтриванеЧестит празник!Толкова апетитно поднесен, няма кой да му устои, Роси!
ОтговорИзтриванеАз се черпя веднагически едно бонбонче :) Чудесни са и те, а салама пъстър със сланинки :) от бисквити - един от най-любимите и бързи сладкиши у нас, които няма как да те провалят, ако ти трябва нещо бързо за гости. Поздравления, Роси, страхотен е! И много благодаря, че се довери на рецептата, другарче мило!
ОтговорИзтриванеЧестит празник на теб и прегръдка!
Много ми харесва саламчето! И на мен като на теб не са ми правили вкъщи. Редно ще е и аз някой път да опитам.
ОтговорИзтриванеПоздрави, Роси!
Роси, за мен от бонбонките, по-лесно се хапват:))
ОтговорИзтриванеИ аз не съм хапвала у дома навремето такова саламче.
Честит празник, Роси!
ОтговорИзтриванеСалам не съм правила, но срам-несрам ще си призная и че не съм опитвала... Със сигурност имам да наваксвам с пропуснатото и ще приготвя някога и аз. :) Твоята изглежда страхотно!
А тази рецепта идва някак и в унисон с празника - толкова популярна и присъстваща в повечето български семейства. :)
Прекрасно изглеждат и саламчето, и бонбоните, Роси!! - и аз още не съм пробвала да приготвя нещо подобно, затова с удоволствие ще се почерпя от при теб :)
ОтговорИзтриванеСледпразнични поздрави и прегръдки на всички вкъщи, мила!!!
Саламчето е много вкусно. И аз отварям хладилника постоянно, докато не го унищожа :)
ОтговорИзтриванеЕдин от любимите ми бързи десерти.
На всички много благодаря за хубавите думи,комплименти и споделени спомени относно тази стара,но славна рецепта!
ОтговорИзтриванеКойто като мен до сега я е отлагал да побърза,защото е един наистина страхотно лесен и безкрайно вкусен десерт.Ние доволно наваксваме пропуска напоследък.
Пепи,знаеш,че ти имам вяра на всяка рецепта,а на тази двойно повече,защото бе лично тествана с охота,благодаря ти още веднъж,жъна овации с нея във и извън дома! :))