Скъпи приятели,
преди почти два месеца имах удоволствието при мен да гостува Мариета - една страхотно мила дама,с която не само обичам да общувам,и която ми е много на сърце,но й в чийто блог се е огледало самото съвършенство в кулинарията.
Веднага след блестящото си представяне при мен с невероятно красива и изкусителна торта ,Мариета ме покани да й върна визитата,но заедно решихме това да стане наесен.
Излишно е да казвам колко бях поласкана от поканата й,защото тя е един от моите много близки и верни приятели в блоговото пространство.
Много се зарадвах на жеста й на внимание към мен,за който й благодаря най-сърдечно!
Да гостуваш в прекрасен блог като нейния и на майстор от нейната величина,уверявам ви,не е лесна задача.
Със сигурност трудно бих открила рецепта,която да бъде новост за нея,и в същото време в изпълнението й да отговоря на нейното високо ниво.
Все пак доколкото е във възможностите ми се постарах и днес й гостувам с тази торта по милански,която направих специално по повод на поканата й!
Рецептата за тази солена торта си харесах от предаването "В пекарната на Джулия" по Фиеста ТВ.
Продукти:
1 пакет от 800 гр. бутер тесто / 2 листа /
за плънките:
5 печени червени чушки
300 гр. шунка слайс
200 гр. моцарела слайс / може и кашкавал /
150 гр. сирене
6 яйца + 1 белтък , жълтъка отделете за намазване
1 ч.л. песто Дженовезе
1 ч.л. ретро горчица на зърна
малка щипка куркума
парченце масло
спанак 300 гр.
шепа нарязани гъби
2 скилидки чесън или стръкове пресен
джоджен,мента,черен пипер
парченце масло
Начин на приготвяне:
Оставете тестото да се размрази,но да бъде охладено.
За спаначената плънка:
В малко масло задушете пресования чесън,измития и почистен спанак.Когато обемът му спадне добавете гъбите.Сотирайте,докато остане на мазнина.
За яйчената плънка:
В малко масло изсипете наведнъж яйцата,в които предварително сте разбъркали горчицата,куркумата и пестото.Бъркайте непрекъснато,докато яйцата почти стегнат.Добре е да останат леко кашави,защото после се разнасят на пласт по-лесно.Добавете натрошеното сирене към тях,разбъркайте и отстранете от котлона.
Откопчаваща форма намажете тънко с масло и застелете с хартия за печене-дъното и стените.
Разточете първата кора много тънко,така както е на найлоновото фолио и с него я пренесете във формата,като фолиото трябва да остане отгоре.Наместете добре кората,притиснете към дъното и стените и отстранете фолиото,като оставяте краищата да стърчат извън формата.
Редувайте пластове според вашите предпочитания.Аз ги подредих така:
шунка,моцарела,печена чушка,спанак с гъби,
моцарела,шунка,яйца,настърган кашкавал.
моцарела,шунка,яйца,настърган кашкавал.
1 ред - шунка |
2 ред - моцарела или кашкавал |
3 ред - печена чушка |
4 ред - спанак с гъби |
5 ред - моцарела или кашкавал |
6 ред - шунка |
7 ред - яйца с песто |
8 ред - настърган кашкавал |
Когато приключите подреждането на продуктите обърнете краищата на тестото навътре,върху плънката.Ако желаете може да ги изрежете ,но задължително оставете долната кора да се залегне отгоре около 2 см.
Разточете леко другата кора,която до този момент трябва да държите в хладилника,за да не се отпусне прекалено тестото.
Изрежете кръг с големината на формата за печене.Пренесете го върху плънката,като капак на тортата.
Намажете отгоре с отделения жълтък,смесен с 1 с.л. олио.
От остатъка от втората кора изрежете фигурки.
Подредете ги върху горната кора и намажете с жълтък и тях.Поръсете ги със сусам / по желание/ .
Намажете отгоре с отделения жълтък,смесен с 1 с.л. олио.
От остатъка от втората кора изрежете фигурки.
Подредете ги върху горната кора и намажете с жълтък и тях.Поръсете ги със сусам / по желание/ .
Сложете да се пече в предварително загрята фурна на 1 ниво,170 гр. с вентилатор.
Когато горната кора се зачерви превключете фурната на долен реотан с вентилатор.
Печете,докато бутер тестото бухне и видите,че и отстрани е изпечен борда.
Извадете формата от фурната,освободете ринга и оставете тортата да изстине напълно.Може да боднете с шиш на 2-3 скришни места,за да може да излиза парата отвътре.
Целта е да се стегнат плънките,най-вече моцарелата,която иначе се тегли като ластик,когато е гореща,а и така ще се реже по-лесно на парчета и пластовете ще се открояват.
Аз не изчаках съвсем да изстине,то се вижда,но...трябваше да снимам,а времето напредваше.
Чаша добре охладено хубаво розе подхожда чудесно,наздраве и да ви е вкусно!:)
Чаша добре охладено хубаво розе подхожда чудесно,наздраве и да ви е вкусно!:)
Скъпа Мариетка,благодаря за поканата и топлото,приятелско отношение,което чувствам всеки път в нашите контакти!
Изключително силно ме трогна с всички похвални слова,с които ме дари,представяйки рецептата ми при теб!
Хиляди сърдечни прегръдки и музикален поздрав за теб,мила!
Еликсирче, чудесно изглежда тортата - много красива, и при всички положения - много вкусна:).
ОтговорИзтриванеПоздрави и прекрасен ден!
Еликсирче,
ОтговорИзтриваневинаги се радвам на твоето присъствие
и в коментарите, които са толкова позитивни
и казани от сърце!
поздравявам те за избора на рецепта- обичам солени торти, понякога повече от сладките!
А твоята е чудесна!
Прегръдки и хубав ден!
Тортата изглежда много апетитна,а снимките са чудесни! :)
ОтговорИзтриванеЕликсирче,много вкусно иглежда тортата!Аз не искам розе,дай ми една чашка айрян и да легна на хубавите детелинки...
ОтговорИзтриванеСнимките са страхотни,а няма да пропусна чинийката и чашката!Мнооого,много ми харесва всичко:)
Целувки:*)
Еееее, Еликсирче, такива торти как обичам само! Няма нещо от тези продукти, което да не ми е любимо :)
ОтговорИзтриванеСтрахотна подредба!
Поздрави на теб, а аз отивам да поздравя домакинята ти!
Еликсирче, тортата е страхотна! Моят съпруг със сигурност би я предпочел пред някоя сладка.
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден :)
Казах и при Мариета:
ОтговорИзтриванеЧудесни сте, много ме радвате:-)
Тортата ще се опитва, няма как иначе!
Желая ви хубав уикенд!
Еликсир, шашна ме направо! Фантастично си се справила с тази торта, и аз я заглеждам отвреме навреме, много е впечатляваща! Моите поздравления - майстор си!
ОтговорИзтриванеПриятен и усмихнат ден! :)
Пиршество за очите!! Пиршество за сетивата!!!Възхитителна торта, Еликсирче - поздравления за фантастичната рецепта, с която гостуваш във вкусния блог на Мариетка - и за страхотните снимки, мила!! Поздравления и за Мариетка за страхотния избор на гостенка!! Невероятни сте и двечките - отивам сега и при нея да се любувам на вкусната ти торта :)
ОтговорИзтриванеБожествена торта, Еликсирче!
ОтговорИзтриванеПриеми моите искрени комплименти!
Поздрави!
Скъпи момичета,силна прегръдка за всички вас!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за подкрепата,много съм щастлива,че тортата ми ви допадна!
Благодаря и на любезната домакиня Мариета за поканата,за всички топли думи,които ми поднесе и за страхотната специална награда!
Хубави празнични дни ви пожелавам!:)
Еликсир, и тук да те поздравя за поредното блестящо представяне, да ти благодаря за невероятните думи и прекрасната песен, с която за пореден път докосна сърцето ми!
ОтговорИзтриванеВ такива моменти осъзнавам колко съм щастлива и благословена с приятели като всички вас!
И можеш да се отбиеш пак при мен, чака те още нещичко...
Желая ти прекрасен, вдъхновяващ и забележителен ден!
Елексирче, това изглежда адски вкусно!
ОтговорИзтриванеМного ти благодаря за споделената рецепта и нагледният материял!
Хиляди слънчеви целувки и голяма прегръдка!
Кулинарен елексир за душата и сетивата- това си ти! Успяла си да намериш интересна и различна рецепта, която в същото време не е префърцунена и високопарна, с която едновременно да очароваш, изкушиш и впечатлиш четящите и облизващите се безпощадно.
ОтговорИзтриванеРадвам се на малките ви гостувания, защото винаги носят след себе си интригуващи предложения, позитивни и слънчеви публикации и разчупване на блог- модела, което обогатява срещите с вас и ги прави още по-интересни.
Весел и спокоен уикенд ти пожелавам и да ти кажа само, че и аз приемам гости с такива вкусни заложби- реално за предпочитане :-)
Скъпа Мариета,щом в този момент,четейки думите ти и отзивите на момичетата, попивам радостна сълза под звуците на много любимата ми Селин Дион,значи задачата ни е успешна и е изпълнила целта си-да ни направи щастливи в иначе скучния и труден делник!
ОтговорИзтриванеНаградата ти вече украдява блога ми на едно от челните места,защото е много специална и лична!
Денят ми наистина е такъв щом имам вас!
Мария,благодаря!Ти си майстор на постъпковите обяснения,уча се от теб,но в повечето случаи нямам чак толкова търпение.Но поканата на Мариета е изключение,което си заслужава усърдието!
Бубе,всеки твой коментар или публикация са вълнуващо четиво за ума,както и този път!
Радвам се,че си усетила празничният дух,който витае в такъв момент в нашите блогове.
На гости идвам само поканена изрично,щото съм добро и възпитано дете:))!Но пък за любими мои приятели откликвам с удоволствие!
Спокойни и ведри празнични дни на всички!
Страхотна солена торта! а изпълнението е перфектно!
ОтговорИзтриванеХубав уикенд!
Ай, и тука нечовешки нещица съзирам!!!
ОтговорИзтриванеМного красиво и много вкусно предложение, при това с майсторска декорация :)
Моите поздравления за избора на рецепта и реализацията, Ели :)
Еликсирче,моля те драсни един мейл за връзка
ОтговорИзтриванеkati69@gbg.bg
Еликсирче,те такава торта не бях виждала ,изкушаваща и колко хубаво си го обяснила и направила.Снимките ти са уникални много хубави.
ОтговорИзтриванеХиляди прегръдки мила изкусителке...:)))))
Еликсирче, как ме изкушаваш :)) Много интересна рецепта!
ОтговорИзтриванеНаправо си уцелила десетката с нея.
Прекрасен утрешен ден! Поздрави!
Траянче,Танче,Здравче, и Инче,много ви благодаря,милички!Аз честно казано,не бях удовлетворена от себе си на 100%,най-вече че пластовете още не се бяха стегнали,но от вашите отзиви ми дойде увереност,че все пак съм се справила!
ОтговорИзтриванеКате,писах ти днес.Тук в профила ми има мейл към блога,писах ти и от личния си,пиши на който искаш от двата!
Хубав нека бъде денят ви!:)
Еликсирче, чудесно гостуване! :) А тортата ти е много интерсена и примамлива!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава неделя!
Мира,благодаря,думите ти ми действат много стимулиращо!
ОтговорИзтриванеПоздрави и на теб,мила!
О, Еликсирче, какво изкушение - красиво, апетитно и сочно, струва ми се. За пръв път попадам на такава рецепта и я намирам за интересна и предизвикателна. Чудесно си се справила! Комплименти и поздрави!
ОтговорИзтриванеЧудесно изглеждаща солена торта и едно усещане за топлина и уют! Стахотно!
ОтговорИзтриванеhttp://iveinrecipes.blogspot.com/
Гуинет,много ти благодаря,от майстор като теб е истинска радост да прочета такива думи!
ОтговорИзтриванеИве,добре дошла тук и благодаря за одобрението!
Много ми харесва и страшно ми се иска да я направя, но имам едно притеснение и ще Ви попитам - това е бутер тесто, долният блат не остав ли клисав под продуктите? Те са тежки и сочни.
ОтговорИзтриванеБлагодаря :)
Здравейте!
ИзтриванеДа,продуктите са тежки и сочни и долният блат няма възможност да набухне,но се изпича добре.
Ако имате притеснения може да ползвате вместо бутер тесто няколко пласта точени кори,като между всяка мажете с масло,или пък да опитате с тесто с мая или с маслено тесто.
Ще се радвам да споделите отзиви и дано ви хареса!
Ако все пак заложите на бутер тестото непременно направете отвори в горната кора,за да излиза парата.